Skip to main content
Zoran Đinđić

ZBOG ČEGA JE UBIJEN ĐINĐIĆ? Legija progovorio o zločinu: Nije bio cvećka, to je moralo da se dogodi (VIDEO)

Foto: Profimedia/Privatna Arhiva/SD Ilustracija
Premijer Srbije dr Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine. Nikada nije utvrđena politička pozadina ove likvidacije. "Mnogo toga oko Đinđićevog ubistva je stavljeno pod tepih" tvrdi čovek koji je zbog atentata na predsednika Vlade osuđen na 40 godina zatvora.

Za ovu likvidaciju optuženi su i osuđeni pripadnici Zemunskog klana, ekipe koja je do sada bila jedna od najbrutalnijih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Kao jedan od glavnih za ovo ubistvo osuđen je i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija. Nakon 14 meseci provedenih u bekstvu, on se srpskoj policiji predao 2. maja 2004. godine. Tri godine kasnije, osuđen je na 40 godina zatvora za atentat na premijera Zorana Đinđića, 40 godina za ubistvo Ivana Stambolića i 15 godina za pokušaj atentata na Vuka Draškovića.

ON JE JEDAN OD 50 NAJOPASNIJIH ZATVORENIKA U ŠPANIJI: Opšti strah zavladao - da li će se sa Bojovićem vratiti u Srbiju?

ON JE JEDAN OD 50 NAJOPASNIJIH ZATVORENIKA U ŠPANIJI: Opšti strah zavladao - da li će se sa Bojovićem vratiti u Srbiju?

NJEGA SE PLAŠIO VOĐA ZEMUNACA! Ljujića izrešetali iz heklera - a ovo je i dalje MISTERIJA (VIDEO)

NJEGA SE PLAŠIO VOĐA ZEMUNACA! Ljujića izrešetali iz heklera - a ovo je i dalje MISTERIJA (VIDEO)

OTKRIVENE TAJNE ZEMUNSKOG KLANA! Rođak Dušana Spasojevića tvrdi: Kod njega je bilo 15 MILIONA, Dušan sve držao pod kamerama

OTKRIVENE TAJNE ZEMUNSKOG KLANA! Rođak Dušana Spasojevića tvrdi: Kod njega je bilo 15 MILIONA, Dušan sve držao pod kamerama

Na suđenju za ubistvo predsednika Vlade Legija je tvrdio da sa tim nema nikakve veze

Ko je ubio premijera? Da li je smrtonosni metak ispalio pripadnik neke strane službe? Znate li detalje o pušci iz koje je pucano? - pitali su Ulemeka.

- Vezano za pucanj u premijera ja znam samo jedno - da nije ubijen iz one famozne puške koju su pokušali da uguraju na suđenju. Ne postoji nijedan materijalni dokaz da je premijer pogođen iz te puške. Čak ni stručnjaci iz Vizbadena to nisu mogli da utvrde. I to stoji dokumentovano crno na belo. E sad, što to nije odgovaralo ni sudu niti tužilaštvu, to je već neka druga priča i dimenzija. Sve ovo što govorim je potkrepljeno i materijalnim dokazima koji se nalaze u spisima predmeta. Zašto to nikoga ne zanima to već nije pitanje za mene.

Legija je u svom izlaganju otišao korak dalje tvrdeći da ima saznanja da je atentator nakon ubistva pobegao iz Srbije:

- Pre osam godina ja sam samo izneo neka svoja saznanja do kojih sam došao neposredno posle atentata. Jedan pripadnik Službe koji je bio stacioniran na aerodromu poslao mi je poruku da je sat vremena nakon spornog događaja NN lice ušlo na aerodrom na sporednu kapiju, u automobilu sa diplomatskim tablicama britanske ambasade, i da se ukrcalo u mali džet, "cesnu" bez oznaka, i bez ikakve najave odletelo za London. Istu takvu potvrdu sam dobio i nedelju dana kasnije od jednog pripadnika javne bezbednosti koji je bio raspoređen na aerodromu. Tog dečak znam od detinjstva, iz mog je kraja. Ne vidim ni jedan jedini razlog zbog čega bi me oni lagali. Svi su se tada sprdali s tom mojom izjavom, ali to niko nikada nije istražio. Mnogo toga oko Đinđićevog ubistva je stavljeno pod tepih. Tako je valjda bilo lakše. Mnogo puta su raznorazni likovi dolazili u zatvor da me pitaju da li su neke strane službe učestvovale u atentatu. Meni smešno, pa kažem: "Pa šta vi mislite, da je to moglo da se izvede bez stranih službi?" Oni samo preblede i uhvate krivinu. Valjda ih je strah da čačkaju, pa onda pipaju sa strane.

Zašto je ubijen premijer Srbije?

- U jednom momentu nekoliko činilaca se spojilo u jednu tačku. To je neminovno moralo da se dogodi. Đinđić se suviše približio vatri i opekao se. Znam da se kod nas kaže "o pokojniku sve najbolje", ali nije Đinđić bio baš takva cvećka kao što su ga prikazali posle tog tragičnog događaja. Neumesno je da ja, koji sam osuđen za to ubistvo, sada govorim o nekim stvarima, ali svaka priča ima dve strane. Mada, zbog onog pravila da samo pobednici pišu istoriju bojim se da druga strana te priče neće biti skoro ispričana.

Šta je još Ulemek govorio pogledajte u videu:

 

Vremenska prognoza
Mist
7 Beograd