Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је ово најпрљавија кампања до сада? (ВИДЕО)

28.03.2017. 18:51
Пише:
Србија Данас
Opozicija
Опозиција / Извор: Танјуг

Шта је све обележило председничку кампању у Србији?

Претходну недељу обележило је скандалозно понашање појединих кандидата, наиме на конференција за новинаре супруге председничког кандидата Вука Јеремића, Наташе, нису могли да присуствују сви новинари. С обзиром да се не ради о једном, или два медија, већ о већем броју познатих телевизија, новина и портала, јасно је да се ради о листи подобних и неподобних новинара.

- Као и у свим кампањама, постоји разлика између догађаја и између интерпретације догађаја. Ја не мислим да је ова кампања прљавија од осталих кампања, као она коју смо недавно гледали у Америци. Али овде видимо оно што се догодило у прошлој недељи, да је природа самих избора. Видимо шта се догађа и између чега се бира у овим изборима - рекао је Жељко Цвијановић, уредник Новог Стандарда: 

- Имали смо један наступ потпредседника напредњака, који није био учинковит, али то су ствари које се догађају. А онда смо видели нешто што се видело много пута до сада, једну врсту моралне панике. „Боже мој, па како он сме да каже тако нешто“. А зашто не би смео да каже тако нешто, ако ви већ говорите овакве ствари? И то не у овој ситуацији, него у последњих 15 година - рекао је Цвијановић.

Natasa Jeremic
Натаса Јеремиц / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Televizija Шабац

Двоструки аршини

Зашто је изборни штаб Вука Јеремића реаговао тако бурно на увреду коју је добила Наташа Јеремић, а до тада редовно пласирао увреде, клевете и лажи на рачун породице премијера Србије Александра Вучића, не помишљајући на извињење?

То је једна инерција на коју смо ми навикли у последњих 15 година. Такав наступ да је нама све дозвољено, а њима ништа није дозвољено у политици код нас имају либерали - рекао је Цвијановић.

-Ја то гледам са обавештајне структуре. Овде се ради да су они ушли у утакмицу за коју нису били спремни. Али су обећали некоме да ће они одиграти ту утакмицу, ма шта било. Они знају да ће изгубити против Вучића. Ово је доказ да постоји неки доказ који координира опозицијом - изјавио је Божо Спасић – Ви имате и добре и лоше момке у опозицији. Па тако Јанковић спушта лопту, неки центар је рекао да се он спусти, а Јеремићу да дигне лопту, па имате утисак да неко диригује њиховим потезима. Све се ово кува у западним кухињама које финансирају Јеремића, јер би по њиховом мишљењу требало да Србија ратује како би Јеремић постао председник.

Топло и хладно- добри и лоши полицајци

-Ово је већ виђени сценарио. У Македонији се то већ догађа. Овде су ушли у утакмицу у којој имају играча са којим не могу да играју, као да нека локална лига игра против НБА играча. Све се ту зна - сад се појављују и неки подаци о лажним имовинама, то све припремају центри који желе да постигну дестабилизацију Србије - навео је Божо Спасић, бивши оперативац државне безбедности.

Најопаснији случај у Нишу

Спасић наводи да је њему, као бившем обавештајцу најопаснији инцидент био онај у Нишу, када је један кандидат опозиције изјавио да не може да одржи митинг у малој сали у позоришту, него је рекао, хајде да прошетамо.

- Како Вучић није рекао, мала ми је сала у Нишу и повео 50 .000 - 60.000 људи да прошетају по улицама? Тоје био најопаснији моменат у кампањи, јер када ви изађете на улицу са макар 1.000 људи, ви можете да изазовете нереде и насиље, а опозиција то жели.

У Србији је очигледно роба коју они продају непожељна. Њихова пропаганда не пије воду. - наводи Спасић и објашњава како је једна нормална кампања, не само СНС митинзи, него и понашање Војислава Шешеља или на пример, Мирослава Паровића, али не и овакав начин насилне пропаганде и непоштовања новинара. Ако изгубе подршку јавности путем медија, шта онда кандидати уопште очекују?

- Ово подсећа на холивудске филмове. Све анкете говоре да Вучић доминира. Зато Јеремић све време потенцира да ће бити крађе на изборима, тражи повод за немире. Када имате кандидата који доминира и кандидата који је привукао велике инвестиције из иностранства, што је нелегално, па он мора да оправда тај новац, а једини начин му је да изазове инциденте – рекао је Марко Матић из медијске мреже Антидот.

Досије о Вуку Јеремићу

Међу многобројним медијима који нису могли да уђу на конференцију за медије Наташе Јеремић, била је и медијска мрежа Антидот.

Марко Матић сматра да је Антидот био на листи непожељних медија и због свог текста о Вуку Јеремићу, конкретно вишемесечнем истраживању о његовим малверзацијама, међу којима је и намештена процена земљишта са Енергопројектом после које је оштетио државу за 5,2 милиона долара само у Лими, што је кривично дело. И с друге стране, његова мрежа је објавила да Јеремића финансирају стране кинеске компаније из Хонг Конга. Или компаније из Шангаја које покушавају да уђу у ЕПС, објашњава Матић.

Vuk Jeremić
Вук Јеремић / Извор: Танјуг

СНС саопштење окидач за кампању која је стигла до дна

По Матићевим речима, увреда коју је Миленко Јованов изрекао Јеремићевој супрузи, упркос јавном извињењу Александра Вучића, Јеремићев тим је видео као шансу за политички маркетинг.

- Тако одједном имамо, уместо приче о 650.000 долара који су уплаћени Јеремићевој супрузи на амерички рачун, долазимо до њихових породичних проблема, о којима је саосећам, као родитељ, али то нису политички аргументи- наводи Матић

Да ли је све исценирано или није?

Многи маркетиншки стручњаци сматрају да је Јеремићев тим смишљено направио цео догађај и да је његова супруга Наташа позвана од самог старта у кампању, по већ виђеном моделу у западним земљама.

- Да га ја саветујем, ја бих му то исто рекао, да му је жена бољи део кампање и да покуша да искористи тако нешто. То је један сурово прагматичан савет, али проблем је што се ствара нови контекст. Није она део кампање од момента када је сазвала конференцију за штампу, већ учествује у кампањи од самог почетка. То не значи да треба да је неко напада, али она учествује у кампањи. Није је неко извукао из анонимности, већ се неко обратио њој као актеру кампање - рекао је Цвијановић.

Opozicija
Опозиција / Извор: Танјуг

Неуспешна кампања

- До сада је Јеремићева кампања била слаба и није му доносила поене, чак ни као лидера опозиције, и мислим да су они овај моменат искористили за заокрет у кампањи, која није дала резултат, на крају-каже Цвијановић.

-Јеремић је једна личност која нема политички капацитет. То је један човек који је научио на један леп живот, одакле проистиче нереална амбиција да постане председник државе. И то је потпуно погрешно. Не постоји ниједна партија која стоји иза њега. Ово је појединац кога неко гура, јер су политичке странке толико слабе, да је боље да се соло играч избаци у први план. Таква је игра и са Јеремићем, и Јанковићем - рекао је Спасић.

Исти сценарио као пре 10 година

-Сетите се ситуације уочи председничких избора 2004. године када је Дејан Михајлов исто тако у жару кампање, рекао да је ДС крив за убиство Зорана Ђинђића. Прво, његова каријера се тог тренутка прекинула и нестала и његов кандидат је изгубио. Они десет година нису престали да се извињавају због те изјаве. Поента овде је што они раде овде све по књизи, коришћење медија, коришћење улице, ресурса, ништа они ту нису измислили. Али ми овде сада имамо отпор. За тај отпор је заслужна власт, која је кренула у борбу са странцима, пре свега овим странцима који су њихови репови.- рекао је Цвијановић.

Физичко насиље

Где се Србија данас налази, када медији, који су добили позив и акредитовали се, не само да остану испред врата, већ долази и до физичког контакта, када је главни уредник Информера, Драган Ј. Вучићевић изгуран са конференције за штампу Наташе Јеремић.

-Нама су рекли да нисмо регистровани као медиј- рекао је Марко Матић из Антидота.- Када сам им показао потврду да сам се пријавио на јавни позив за медије, који је био на њиховом сајту, рекли су да сам одбијен.

Да је све ово маркетиншки потез, и да су им сметали медији који би питали незгодна питања, говори и чињеница да ни екипе ТВ Студија Б, Српског телеграфа и других медија нису пустили, али су зато инсценирали протест испред Информера, који им није успео.

- Они су мислили да ће да дође маса људи, сигурно нису очекивали да ту буде 30 људи. Они су очекивали да дође група навијача, да ово буде неко српско пролеће, све су то сценарији које су имали у глави, али ово је по мени Ш лига, тако да једноставно не могу да конкуришу Александру Вучићу -рекао је Спасић.

Ко финансира кампање опозиционих кандидата?

-КРИК је преполовио имовину Вука Јеремића, такође тврди да је Јеремићева приватна агенција за консалтинг имала уплате од пола милиона долара, Антидот је утврдио да је имао уплату од 1.335.000 долара -рекао је Матић о истраживању свог медија. Недостаје нам закон о пореклу имовине, навео је он.

- Да су Јеремићу и Јанковићу дали Трампов буџет, они не би могли да победе - рекао је Спасић - Али запамтите, за пар година, они ће да се појаве као озбиљни играчи, да руше систем. Ово им је само проба. Питање је да ли су само Кинези, увек тај кандидат има прљавог новца. Очито је да се на овим манифестацијама, које сте видели, се појављују неки сумњиви ликови, који су се бавили неким бизнисом, па хоће да оперу паре у Јеремићевој кампањи. Јасно је да има прљавог новца и да се пере кроз разне ситнице, али не видим да би им ишта помогло - рекао је Спасић.

Vuk Jeremić
Вук Јеремић / Извор: Профимедиа/илустрација

-У случају ЦИРСД-а, организације Вука Јеремића, за коју је он рекао да је финансирају угледне међународне компаније које немају интересе у Србији, имамо бар 5 компанија које су уплатиле стотине хиљада евра, а немају ни своје сајтове, не знамо ни чиме се баве. То говори да су у питању фиктивна правна лица која служе за проток новца. Тај новац може да потиче чак и из Србије, од српских тајкуна - наводи Матић.

-Ако говоримо о кључним опозиционим кандидатима, са једне стране, ту очигледно има новца споља. Није то онај новац, ни она енергија споља, каква је била раније. Кампања је започета много раније и тада је било много више енергије. Конкретно, Јанковић је имао много више енергије на почетку кампање, можда чак и Јеремић.- рекао је Цвијановић.

Власт има нешто битније од новца

-Имамо раскорак који до сада нисмо имали. На другој страни имамо нешто што је врло занимљиво. Имамо подршку Вучићу која је потпуно недвосмислена од Немачке, од Ангеле Меркел и од Русије, од Владимира Путина. То није само подршка Вучићу да победи на изборима, већ подршка Србији да настави. Та подршка је много јача него контракпункт који је за дестабилизацију - рекао је Цвијановић.

Шта након избора?

Уколико не буде убедљиве победе Александра Вучића на изборима, сви саговорници очекују удар опозиције. Зашто?

- Ови избори нису били трка за председника, већ трка за будуће позиционирање - рекао је Матић.

- Избор и могућности су такве да опозициони кандидати могу да уђу у сукоб са влашћу који би их ујединио, или, ако власт буде сувише уверљива, то ће да буде сукоб унутар опозиције која ће се даље цепати- рекао је Цвијановић.- Ипак, ја очекујем да ће Вучић убедљиво да победи. Пре свега, власт је водила добру кампању, а опозиција лошу. Наравно, опозиција ће сваку грешку казнити, али мислим да ће ово проћи прилично стабилно. Грађани тензије не могу да артикулишу, али јако добро осећају када се стварају тензије и када дестабилише земља. За њих је кључно то што је садашњу власт подржава и Берлин и Москва - рекао је Цвијановић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Утакмица траје док се не заврши, не треба се плашити ни другог круга – закључио је Спасић- Не треба се уљуљкивати, то је поента, ево сад ће Вучић победити са 56 или 53 посто, утакмица није готова док не засвира крај. А опозиција обећава да реши проблем дроге, Косова... па они као да не читају Устав и да не знају надлежности председника. Ето, то је кампања коју смо видели.

- Опозиција није показала оно кључно, ко ће да спроведе обећано. Мислим да ће све да се заврши на вербализованим претњама. Међутим, оно што могу да обећам, је да када кампања стане, и после избора ће остати питање о пореклу имовине.-закључио је Матић.