clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Da li je ovo najprljavija kampanja do sada? (VIDEO)

28.03.2017. 18:51
Piše:
Srbija Danas
Opozicija
Opozicija / Izvor: Tanjug

Šta je sve obeležilo predsedničku kampanju u Srbiji?

Prethodnu nedelju obeležilo je skandalozno ponašanje pojedinih kandidata, naime na konferencija za novinare supruge predsedničkog kandidata Vuka Jeremića, Nataše, nisu mogli da prisustvuju svi novinari. S obzirom da se ne radi o jednom, ili dva medija, već o većem broju poznatih televizija, novina i portala, jasno je da se radi o listi podobnih i nepodobnih novinara.

- Kao i u svim kampanjama, postoji razlika između događaja i između interpretacije događaja. Ja ne mislim da je ova kampanja prljavija od ostalih kampanja, kao ona koju smo nedavno gledali u Americi. Ali ovde vidimo ono što se dogodilo u prošloj nedelji, da je priroda samih izbora. Vidimo šta se događa i između čega se bira u ovim izborima - rekao je Željko Cvijanović, urednik Novog Standarda: 

- Imali smo jedan nastup potpredsednika naprednjaka, koji nije bio učinkovit, ali to su stvari koje se događaju. A onda smo videli nešto što se videlo mnogo puta do sada, jednu vrstu moralne panike. „Bože moj, pa kako on sme da kaže tako nešto“. A zašto ne bi smeo da kaže tako nešto, ako vi već govorite ovakve stvari? I to ne u ovoj situaciji, nego u poslednjih 15 godina - rekao je Cvijanović.

Natasa Jeremic
Natasa Jeremic / Izvor: Foto: Youtube Printscreen/Televizija Šabac

Dvostruki aršini

Zašto je izborni štab Vuka Jeremića reagovao tako burno na uvredu koju je dobila Nataša Jeremić, a do tada redovno plasirao uvrede, klevete i laži na račun porodice premijera Srbije Aleksandra Vučića, ne pomišljajući na izvinjenje?

To je jedna inercija na koju smo mi navikli u poslednjih 15 godina. Takav nastup da je nama sve dozvoljeno, a njima ništa nije dozvoljeno u politici kod nas imaju liberali - rekao je Cvijanović.

-Ja to gledam sa obaveštajne strukture. Ovde se radi da su oni ušli u utakmicu za koju nisu bili spremni. Ali su obećali nekome da će oni odigrati tu utakmicu, ma šta bilo. Oni znaju da će izgubiti protiv Vučića. Ovo je dokaz da postoji neki dokaz koji koordinira opozicijom - izjavio je Božo Spasić – Vi imate i dobre i loše momke u opoziciji. Pa tako Janković spušta loptu, neki centar je rekao da se on spusti, a Jeremiću da digne loptu, pa imate utisak da neko diriguje njihovim potezima. Sve se ovo kuva u zapadnim kuhinjama koje finansiraju Jeremića, jer bi po njihovom mišljenju trebalo da Srbija ratuje kako bi Jeremić postao predsednik.

Toplo i hladno- dobri i loši policajci

-Ovo je već viđeni scenario. U Makedoniji se to već događa. Ovde su ušli u utakmicu u kojoj imaju igrača sa kojim ne mogu da igraju, kao da neka lokalna liga igra protiv NBA igrača. Sve se tu zna - sad se pojavljuju i neki podaci o lažnim imovinama, to sve pripremaju centri koji žele da postignu destabilizaciju Srbije - naveo je Božo Spasić, bivši operativac državne bezbednosti.

Najopasniji slučaj u Nišu

Spasić navodi da je njemu, kao bivšem obaveštajcu najopasniji incident bio onaj u Nišu, kada je jedan kandidat opozicije izjavio da ne može da održi miting u maloj sali u pozorištu, nego je rekao, hajde da prošetamo.

- Kako Vučić nije rekao, mala mi je sala u Nišu i poveo 50 .000 - 60.000 ljudi da prošetaju po ulicama? Toje bio najopasniji momenat u kampanji, jer kada vi izađete na ulicu sa makar 1.000 ljudi, vi možete da izazovete nerede i nasilje, a opozicija to želi.

U Srbiji je očigledno roba koju oni prodaju nepoželjna. Njihova propaganda ne pije vodu. - navodi Spasić i objašnjava kako je jedna normalna kampanja, ne samo SNS mitinzi, nego i ponašanje Vojislava Šešelja ili na primer, Miroslava Parovića, ali ne i ovakav način nasilne propagande i nepoštovanja novinara. Ako izgube podršku javnosti putem medija, šta onda kandidati uopšte očekuju?

- Ovo podseća na holivudske filmove. Sve ankete govore da Vučić dominira. Zato Jeremić sve vreme potencira da će biti krađe na izborima, traži povod za nemire. Kada imate kandidata koji dominira i kandidata koji je privukao velike investicije iz inostranstva, što je nelegalno, pa on mora da opravda taj novac, a jedini način mu je da izazove incidente – rekao je Marko Matić iz medijske mreže Antidot.

Dosije o Vuku Jeremiću

Među mnogobrojnim medijima koji nisu mogli da uđu na konferenciju za medije Nataše Jeremić, bila je i medijska mreža Antidot.

Marko Matić smatra da je Antidot bio na listi nepoželjnih medija i zbog svog teksta o Vuku Jeremiću, konkretno višemesečnem istraživanju o njegovim malverzacijama, među kojima je i nameštena procena zemljišta sa Energoprojektom posle koje je oštetio državu za 5,2 miliona dolara samo u Limi, što je krivično delo. I s druge strane, njegova mreža je objavila da Jeremića finansiraju strane kineske kompanije iz Hong Konga. Ili kompanije iz Šangaja koje pokušavaju da uđu u EPS, objašnjava Matić.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić / Izvor: Tanjug

SNS saopštenje okidač za kampanju koja je stigla do dna

Po Matićevim rečima, uvreda koju je Milenko Jovanov izrekao Jeremićevoj supruzi, uprkos javnom izvinjenju Aleksandra Vučića, Jeremićev tim je video kao šansu za politički marketing.

- Tako odjednom imamo, umesto priče o 650.000 dolara koji su uplaćeni Jeremićevoj supruzi na američki račun, dolazimo do njihovih porodičnih problema, o kojima je saosećam, kao roditelj, ali to nisu politički argumenti- navodi Matić

Da li je sve iscenirano ili nije?

Mnogi marketinški stručnjaci smatraju da je Jeremićev tim smišljeno napravio ceo događaj i da je njegova supruga Nataša pozvana od samog starta u kampanju, po već viđenom modelu u zapadnim zemljama.

- Da ga ja savetujem, ja bih mu to isto rekao, da mu je žena bolji deo kampanje i da pokuša da iskoristi tako nešto. To je jedan surovo pragmatičan savet, ali problem je što se stvara novi kontekst. Nije ona deo kampanje od momenta kada je sazvala konferenciju za štampu, već učestvuje u kampanji od samog početka. To ne znači da treba da je neko napada, ali ona učestvuje u kampanji. Nije je neko izvukao iz anonimnosti, već se neko obratio njoj kao akteru kampanje - rekao je Cvijanović.

Opozicija
Opozicija / Izvor: Tanjug

Neuspešna kampanja

- Do sada je Jeremićeva kampanja bila slaba i nije mu donosila poene, čak ni kao lidera opozicije, i mislim da su oni ovaj momenat iskoristili za zaokret u kampanji, koja nije dala rezultat, na kraju-kaže Cvijanović.

-Jeremić je jedna ličnost koja nema politički kapacitet. To je jedan čovek koji je naučio na jedan lep život, odakle proističe nerealna ambicija da postane predsednik države. I to je potpuno pogrešno. Ne postoji nijedna partija koja stoji iza njega. Ovo je pojedinac koga neko gura, jer su političke stranke toliko slabe, da je bolje da se solo igrač izbaci u prvi plan. Takva je igra i sa Jeremićem, i Jankovićem - rekao je Spasić.

Isti scenario kao pre 10 godina

-Setite se situacije uoči predsedničkih izbora 2004. godine kada je Dejan Mihajlov isto tako u žaru kampanje, rekao da je DS kriv za ubistvo Zorana Đinđića. Prvo, njegova karijera se tog trenutka prekinula i nestala i njegov kandidat je izgubio. Oni deset godina nisu prestali da se izvinjavaju zbog te izjave. Poenta ovde je što oni rade ovde sve po knjizi, korišćenje medija, korišćenje ulice, resursa, ništa oni tu nisu izmislili. Ali mi ovde sada imamo otpor. Za taj otpor je zaslužna vlast, koja je krenula u borbu sa strancima, pre svega ovim strancima koji su njihovi repovi.- rekao je Cvijanović.

Fizičko nasilje

Gde se Srbija danas nalazi, kada mediji, koji su dobili poziv i akreditovali se, ne samo da ostanu ispred vrata, već dolazi i do fizičkog kontakta, kada je glavni urednik Informera, Dragan J. Vučićević izguran sa konferencije za štampu Nataše Jeremić.

-Nama su rekli da nismo registrovani kao medij- rekao je Marko Matić iz Antidota.- Kada sam im pokazao potvrdu da sam se prijavio na javni poziv za medije, koji je bio na njihovom sajtu, rekli su da sam odbijen.

Da je sve ovo marketinški potez, i da su im smetali mediji koji bi pitali nezgodna pitanja, govori i činjenica da ni ekipe TV Studija B, Srpskog telegrafa i drugih medija nisu pustili, ali su zato inscenirali protest ispred Informera, koji im nije uspeo.

- Oni su mislili da će da dođe masa ljudi, sigurno nisu očekivali da tu bude 30 ljudi. Oni su očekivali da dođe grupa navijača, da ovo bude neko srpsko proleće, sve su to scenariji koje su imali u glavi, ali ovo je po meni Š liga, tako da jednostavno ne mogu da konkurišu Aleksandru Vučiću -rekao je Spasić.

Ko finansira kampanje opozicionih kandidata?

-KRIK je prepolovio imovinu Vuka Jeremića, takođe tvrdi da je Jeremićeva privatna agencija za konsalting imala uplate od pola miliona dolara, Antidot je utvrdio da je imao uplatu od 1.335.000 dolara -rekao je Matić o istraživanju svog medija. Nedostaje nam zakon o poreklu imovine, naveo je on.

- Da su Jeremiću i Jankoviću dali Trampov budžet, oni ne bi mogli da pobede - rekao je Spasić - Ali zapamtite, za par godina, oni će da se pojave kao ozbiljni igrači, da ruše sistem. Ovo im je samo proba. Pitanje je da li su samo Kinezi, uvek taj kandidat ima prljavog novca. Očito je da se na ovim manifestacijama, koje ste videli, se pojavljuju neki sumnjivi likovi, koji su se bavili nekim biznisom, pa hoće da operu pare u Jeremićevoj kampanji. Jasno je da ima prljavog novca i da se pere kroz razne sitnice, ali ne vidim da bi im išta pomoglo - rekao je Spasić.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić / Izvor: Profimedia/ilustracija

-U slučaju CIRSD-a, organizacije Vuka Jeremića, za koju je on rekao da je finansiraju ugledne međunarodne kompanije koje nemaju interese u Srbiji, imamo bar 5 kompanija koje su uplatile stotine hiljada evra, a nemaju ni svoje sajtove, ne znamo ni čime se bave. To govori da su u pitanju fiktivna pravna lica koja služe za protok novca. Taj novac može da potiče čak i iz Srbije, od srpskih tajkuna - navodi Matić.

-Ako govorimo o ključnim opozicionim kandidatima, sa jedne strane, tu očigledno ima novca spolja. Nije to onaj novac, ni ona energija spolja, kakva je bila ranije. Kampanja je započeta mnogo ranije i tada je bilo mnogo više energije. Konkretno, Janković je imao mnogo više energije na početku kampanje, možda čak i Jeremić.- rekao je Cvijanović.

Vlast ima nešto bitnije od novca

-Imamo raskorak koji do sada nismo imali. Na drugoj strani imamo nešto što je vrlo zanimljivo. Imamo podršku Vučiću koja je potpuno nedvosmislena od Nemačke, od Angele Merkel i od Rusije, od Vladimira Putina. To nije samo podrška Vučiću da pobedi na izborima, već podrška Srbiji da nastavi. Ta podrška je mnogo jača nego kontrakpunkt koji je za destabilizaciju - rekao je Cvijanović.

Šta nakon izbora?

Ukoliko ne bude ubedljive pobede Aleksandra Vučića na izborima, svi sagovornici očekuju udar opozicije. Zašto?

- Ovi izbori nisu bili trka za predsednika, već trka za buduće pozicioniranje - rekao je Matić.

- Izbor i mogućnosti su takve da opozicioni kandidati mogu da uđu u sukob sa vlašću koji bi ih ujedinio, ili, ako vlast bude suviše uverljiva, to će da bude sukob unutar opozicije koja će se dalje cepati- rekao je Cvijanović.- Ipak, ja očekujem da će Vučić ubedljivo da pobedi. Pre svega, vlast je vodila dobru kampanju, a opozicija lošu. Naravno, opozicija će svaku grešku kazniti, ali mislim da će ovo proći prilično stabilno. Građani tenzije ne mogu da artikulišu, ali jako dobro osećaju kada se stvaraju tenzije i kada destabiliše zemlja. Za njih je ključno to što je sadašnju vlast podržava i Berlin i Moskva - rekao je Cvijanović.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

- Utakmica traje dok se ne završi, ne treba se plašiti ni drugog kruga – zaključio je Spasić- Ne treba se uljuljkivati, to je poenta, evo sad će Vučić pobediti sa 56 ili 53 posto, utakmica nije gotova dok ne zasvira kraj. A opozicija obećava da reši problem droge, Kosova... pa oni kao da ne čitaju Ustav i da ne znaju nadležnosti predsednika. Eto, to je kampanja koju smo videli.

- Opozicija nije pokazala ono ključno, ko će da sprovede obećano. Mislim da će sve da se završi na verbalizovanim pretnjama. Međutim, ono što mogu da obećam, je da kada kampanja stane, i posle izbora će ostati pitanje o poreklu imovine.-zaključio je Matić.