Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Српски научник из Швајцарске долази у Србију само да би гласао за Вучића

30.03.2022. 13:03
Пише:
Србија Данас
Vučić i Cmiljanović
Вучић и Цмиљановић / Извор: Фото: Printscreen YouTube/ Зељко Мирковиц/Србија Данас

Српски геније из Крагујевца Владимир Цмиљановић, који у свету развија вакцину друге генерације против ковида, такозвану "ракетну вакцину", долази у Србију специјално да би подржао председника Александра Вучића и листу Српске напредне странке на изборима у недељу, 3. априла.

Овај успешни хемичар објашњава да је јасно увидео да су председник Вучић и Влада Србије дали конкретне резултате.

- Долазим из Швајцарске у Србију да лично гласам за председника Вучића. Желим да својим гласом подржим председника на изборима и омогућим Србији да храбро настави даље да се успешно развија у свим правцима, како у економском или научном смислу, тако и у даљем развоју националне инфраструктуре. Као неко ко је последње 22 године провео у иностранству а ипак редовно пратио развој своје земље, увидео сам јасно да је председник Вучић са његовом владом дао конкретне резултате - поручује наш успешни научник.

Говорећи о конкретним резултатима које је уочио, Цмиљановић на прво место ставља очување мира на Балкану и мудру неутралну политику која нам је, како оцењује, на западу изузетно подигла рејтинг, а посебно у Швајцарској која је мајстор неутралне политике.

"ПРЕДСЕДНИЧЕ, ИМАТЕ ПУНУ ПОДРШКУ" Породица Роквић СВОМ СНАГОМ уз Александра Вучића

"ПРЕДСЕДНИЧЕ, ИМАТЕ ПУНУ ПОДРШКУ" Породица Роквић СВОМ СНАГОМ уз Александра Вучића

СТИЖЕ ПОДРШКА СА СВИХ СТРАНА! Милован Стијовић јавно подржао кандидатуру Александра Вучића (ФОТО)

СТИЖЕ ПОДРШКА СА СВИХ СТРАНА! Милован Стијовић јавно подржао кандидатуру Александра Вучића (ФОТО)

ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ ПОДРЖАЛА ВУЧИЋА: Успешно води наш брод "између Сциле и Харибде"

ЉИЉАНА ХАБЈАНОВИЋ ЂУРОВИЋ ПОДРЖАЛА ВУЧИЋА: Успешно води наш брод "између Сциле и Харибде"

- Такође, изградња државне инфраструктуре, од путева до фабрика и националне пруге који су донели велики број новозапослених људи. Самим тим економски стандард је подигнут на много већи ниво него икада у Србији у последњих 30 година. Трећа ствар је способност садашње владе и посебно председника да у јако тешким ситуацијама реагује на најбољи могући начин у интересу своје земље. На пример, када нико у свету није имао ниједну вакцину наша влада је обезбедила свих пет вакцина и народ је могао да изабере коју ће да узме. То ниједна земља у свету није успела и то му не смемо заборавити, јер је таква реакција и способност изузетно позитивно утицала на очување здравља наших грађана. Четврто је изградња нових болничких центара широм Србије са најсавременијом медицинском опремом на којој нам и Швајцарци завиде. Мене као научника посебно радује пројекат БИО4 Кампус, нови научно-истраживачки центар на коме ће се најмодерније научне технологије развијати у блиској сарадњи са нашим универзитетима и биотех компанијама - наводи Цмиљановић.

Он посебно истиче и чињеницу да је Србија већ сада међу водећим силама на пољу информативних и дигиталних технологија.

- Ако спојите последње две тачке, односно здравство са дигиталним технологијама на паметан начин, онда то може дати Србији велики економски напредак. Швајцарска је мала земља без природних богастава које наша земља има, њихово богатство је знање, посебно на пољу науке. Ми смо имали Теслу и друге велике научнике и нова генерација наших великих научника се враћа у Србију. Желим још да споменем да наш спорт треба увек да сјаји на светском нивоу. Наша каратаскиња Јована Прековић, наш тенисер Новак Ђоковић или алтлетичарка Ивана Вулета су светски прваци. Желим да то тако и остане. Зато ћу гласати у недељу. Живела наша прелепа земља и нас народ - поручио је Цмиљановић, спремајући се на пут у домовину и гласање у недељу.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Иначе, Цмиљановић је генерални директор компаније Swiss Роцкетс и председник њеног Управног одбора. Компанија је крајем 2020. године објавила саопштење на 11 светских језика у којем је објаснила детаље пројекта развоја "ракетне вакцине". У њему се наводи да је компанија основала друштво ROCKETVAX, које ће развијати вакцину следеће генерације за САРС-ЦоВ-2, као и да је брз развој ефикасне и безбедне вакцине главни њихов приоритет.

О свом најзначајнијем пројекту, Цмиљановић сада каже да вакцина напредује у великим размерама.

- Са нашом технологијом можемо од сваког опасног вируса да направимо безопасни вирус кога користимо као вакцину која ће на природан начин и најбољи могући начин тренира имунски систем. Вакцина је назална са потенцијалом да функционише за све вирусне варијанте и са заштитом од минимум годину дана. Планирамо да ове године покренемо клиничке студије. Верујем свим својим бићем у нашу технологију и желим да моја земља са Швајцарском буде прва која ће добити приступ вакцини - најавио је саговорник.

Иначе, Цмиљановић је радио на новом леку против пет различитих врста канцера који се успешно примењује и код нас. Заједно са сестром је основао компанију која се бави развијањем иновативних лекова. Добитник је награде "Никола Тесла" која је додељена угледним личностима из дијаспоре и региона, које су у различитим областима допринеле промовисању Србије и јачању веза матице и Срба у региону и свету. Школовао се у у Немачкој, затим у Швајцарској, где је и сада. Некадашњи је јуниорски репрезентативац Србије у рукомету.