Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБЈАВЉЕНИ ПРВИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У СРБИЈИ Вучић се обратио нацији - листа "Србија не сме да стане" имаће ВЕЋИНУ у парламенту (ФОТО/ВИДЕО)

17.12.2023. 07:00
Пише:
Србија Данас
izbori 2023
избори 2023 / Извор: Србија Данас

У Србији се данас одржавају избори за посланике Скупштине Србије и Скупштине Војводине, као и локални избори у 65 општина и градова укључујући Београд.

Грађани Србије данас су гласали за посланике Народне скупштине и парламента Војводине, одборнике скупштине Града Београда и још 64 локална парламента.

Резултати избора из штаба СНС

Izbor 2023.
Избор 2023. / Извор: Фото: Србија Данас

 

Резултати ЦЕСИД-а на 88.4 одсто узорка

Према последњим пројекцијама ИПСОС/ЦеСИД-а, на основу 88,4 одсто обрађеног узорка, листа "Србија не сме да стане" освојила је на парламентарним изборима 46,4 одсто гласова, што значи да ће имати 128 мандата у Народној скупштини, листа "Србија против насиља" 23,6 одсто, што је 65 мандата, а листа око СПС-а је 6,6 одсто, односно 18 мандата. Коалиција Нада је остала на 4,9 одсто, односно 13 мандата, док је "Ми - Глас из народа" остао на 4,8 одсто, са истим бројем мандата.

Близу цензуса је и даље коалиција Двери и Заветника, који имају 2,8 одсто. Савез Војвођанских Мађара је на парламентарним изборима по последњим пројекцијама освојио 1,7 одсто гласова и као мањинска странка ће имати 6 мандата. СРС и "Добро јутро Србијо" су остали на 1,5 одсто, односно 1,2 одсто гласова, без мандата. Остале листе су освојиле мање од 1 одсто гласова, али ће листа "Уједињени за правду" имати као мањинска странка три мандата, СДА Санџака два мандата и Шаип Камбери и Руска странка по један мандат.

Подаци РИК-а са 2.052 бирачких места

Републичка изборна комисија (РИК)  објавила је резултате данашњих избора на основу 2.052 обрађена бирачка места.

Изборна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" има 51,19 одсто гласова. "Србија против насиља" има 18,6%, а Социјалистичка партија Србије 7,48 одсто.

Избора листа "Нада за Србију" има 4,34 одсто, "Ми, глас из народа - Бранимир Несторовић" 3,84%, а "Милица Ђурђевић Стамнековски - Бошко Обрадовић" 2,93%.

Орбан честитао Вучићу

Мађарски премијер, Виктор Орбан, честитао је победу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

- Србија се неће зауставити. Честитке председнику Вучићу и члановима његове листе на њиховој убедљивој победи - написао је Орбан на друштвеној мрежи X. 

Погледајте славље Српске напредне странке након победе на изборима
Подаци РИК-а са 1.512 бирачких места

Према до сада објављеним резултатима, на основу обрађених бирачких места, 1.512 од укупно 8.273 на парламентарним изборима листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 51,88 одсто, односно 191.127 гласова, објављено је на сајту РИК-а.

Листа "Србија против насиља" освојила је 17,08 одсто или 62.923 гласова.

На сајту РИК-а се наводи да је листа "Ивица Дачић - премијер Србије" има 7,8 одсто или  28.746 гласова .

НАДА је добила 4,23 одсто или 15.587 гласа, а Бранимир Несторовић Глас из народа освојио је 3,68 одсто односно 13.549 гласова.

Национално окупљање - Двери /Заветници 2,93 одсто или 10.807 гласова, Српска радикална странка је освојила 1,59 одсто, односно 5.870 гласова, "Добро јутро Србијо" је освојила 0,91 одсто, односно  3.344 гласа.

Народна странка одсто 0,64 односно 2.934 гласова, док је "Чедомир Јовановић - Мора другачије" освојио 0,24 одсто, односно 871 глас.

Радикали незадовољни

Заменик председника СРС, Александар Шешељ, истакао је да су српски радикали изузетно незадовољни данашњим исходом гласања.

Како наводи били су ограничених средстава, што финансијских, што медијских, што других околности. За радикале је демократска изборна воља грађана светиња и друге неће кривити за свој изборни неуспех

Вучић се обратио у изборном штабу напредњака

Александар Вучић обратио се грађанима на конференцији за новинаре у седишту СНС након одржаних избора за посланике Скупштине Србије и Скупштине Војводине, као и локалних избора у 65 општина и градова укључујући Београд.

- Поштовани грађани Србије, ми ћемо вам саопштити, да вас не гњавим, више о правцу и политици Србије. Рећи ћу наравно и за Београд прелиминарне резултате. И у Београду несумњиво највише гласова освојила је листа Београд не сме да стане - рекао је председник.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас

- Што се тиче Србије, на узорку од 76 одсто, дакле могуће је да се промени за плус или минус 1 одсто. Србија не сме да стане на 46,5 одсто, СПН на 23,5, негде двоструко више имамо на нивоу Србије. СПС 6,5 одсто, НАДА 4,9 одсто, Несторовић 4,7 одсто и СВМ 1,9 одсто - рекао је он.

Листа Србија не сме да стане имаће свакако више од 127 мандата, казао је председник.

- Једна листа, Србија не сме да стане, имаће апсолутну већину у парламенту - рекао је он, на шта је поздрављен дугим аплаузом.

Детаљније о обраћању Вучића погледајте кликом на овај ЛИНК.

Познат састав новог скупштинског сазива

На основу 65,1 одсто узорка ЦеСИД/ИПСОС-а листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" освојила је 46,6 одсто гласова односно 129 мандата.

На другом месту је "Србија против насиља" са 23 одсто или 63 мандата.

Трећу позицију заузима коалиција око СПС-а са 6,9 одсто или 19 мандата.

Коалиција НАДА освојила је 4,9 одсто или 13 мандата.

Цензус, према овим пројекцијама, пролази и листа "Др Бранимир Несторовић – ми – глас из народа" са 4,8 одсто гласова, односно 13 мандата.

Mandati
Мандати / Извор: Србија Данас

Прво подаци РИК-а за Војводину

Према првим резултатима, на основу 57 обрађених бирачких места од укупно 1.776  бирачких места у Војводини, на покрајинским изборима листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" освојила је 49.23 одсто, односно 7.825 гласова, објављено је на сајту РИК-а.

Савез војвођанских Мађара освојио је 17.09 одсто односно 2.716 гласова.

Листа "Србија против насиља" освојила је 12.49  одсто или 1.986  гласова.

На сајту РИК-а се наводи да листа "Ивица Дачић - премијер Србије" има 5,01 одсто или 797 гласова.

Izbori
Избори / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

НАДА је добила 3,44 одсто или 547 гласа, а Српска радикална странка је освојила 2,33 одсто, односно 370 гласова.

Национално окупљање - Двери /Заветници 1.98 одсто или 314 гласова, док је "Добро јутро Србијо" је освојила 0,87 одсто, односно 138 гласова.

Народна странка 0,38 одсто односно 60 гласова, а "Чедомир Јовановић -  Војводина мора другачије" освојио 0,28 одсто гласова односно 45 гласова.

Највеће изненађење избора

Листа "Ми, глас из народа" доктора Бранислава Несторовића на парламентарним изборима у Србији на основу 50% узорка је освојила 4,8% гласова и представља највеће изненађење на парламентарним изборима у Србији. 

Први прелиминарни резултати избора у Београду

На основу најновијих података РИК-а, листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" убедљиво води на изборима у Београду са освојених 52,19 одсто освојених гласова.

Иза њих је листа "Србија против насиља" са освојених 20,79 одсто гласова.

Следе листе: "Ивица Дачић - Премијер Србије" - 7,2, "Ми, глас из народа" - 5,51, "Нада за Србију" - 4,57, "Национално окупљање" - 3,2.

Први прелиминарни резултати парламентарних избора

Према првим прелиминарним резултатима парламентарних избора у Србији, које је објавило Ипсос, парламентарна листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане", однела је највећи број гласова.

1. Александар Вучић - Србија не сме да стане 46,6%

2. Србија против насиља  23%

3. Ивица Дачић - премијер Србије 7%

4. Коалиција НАДА 4,9%

5. Ми, глас из народа проф. др Бранимир Несторовић 4,8%

Ових пет листа је прошло изборни цензус.

Обратила се Ана Брнабић

Премијерка и чланица Председништва Српске напредне странке Ана Брнабић обратиће се новинарима након изборног дана у Србији.

Ана Брнабић је дочекана аплаузом, и поновила је речи председника Вучића - "Добродошли на славље"

- Да почнемо с тим како је почео дан, колико смо могли да чујемо неистина, лажних вести, све са циљем да се креира атмосфера панике и неповерења. Ми смо покушали да објаснимо о каквим лажима је реч - рекла је наводећи пример преминулог човека који је наводно гласао, да би се утврдило да га уопште нема на бирачком списку.

СНС контролори не могу да утичу на те ствари, а опозиција је имала 80 одсто посматрача, односно контролора на бирачким местима - додала је.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Бета

Био је инцидент у Оџацима, навела је.

- Захваљујем се институцијама на брзом реаговању, све по пропису. Да не причам о томе о чему смо се као листа суочавали у току изборне тишине. Таква бруталност кршења изборне тишине никад није виђена - истакла је

Председник Србије и члан СНС Александар Вучић стигао је вечерас заједно са страначким функционерима у штаб коалиције окупљене око изборне листе "Србија не сме да стане" на Новом Београду.

У штабу СНС-а налази се велики број новинарских екипа из Србије, а присутни су и медији из региона и света.

- Према 50 одсто обрађених бирачких места, ја желим грађанима да саопштим да наша листа Србија не сме да стане, у овом тренутку има 47,1 одсто гласова - рекла је она, и поздрављена је аплаузом.

Каже да Ђиласова листа, НАДА и Несторовић сигурно улазе у парламент, уз листу "Србија не сме да стане".

- И готово је сигурно да ћемо сами имати више од 125 мандата - рекла је премијерка.

Прво оглашавање Вучића

Биће бољи резултати него што су биле процене, рекао је председник Србије и члан СНС Александар Вучић новинарима у изборном штабу СНС.

- За Београд не могу ништа да кажем, јер у Београду ниједан листић није пребројан - рекао је Вучић у кратком обраћању.

Позната коначна излазност на изборима на републичком нивоу

До 20 часова је према досадасњим подацима до којих је дошла Србија Данас, излазност за Србију 59,58%.

Прво оглашавање РИК-а након затварања биралишта

Републичка изборна комисија саопштила је да су у 20 часова затворена сва бирачка места, осим оних где је било прекида дужих од једног часа.

- Сада предстоји утврђивање резултата гласања. Поред избора за народне посланике, за које се гласало на свим бирачким местима, гласало се и за покрајинске и локалне власти, што утврђивање резултата чини сложенијим - казали су из РиК.

Кажу да ће након уноса свих резултата, њих потписати сви чланови бирачких одбора.

Из РИК су потом објаснили ко има право да врши примопредају материјала, и говорили о другим процедурама које важе приликом поступања са материјалом.

Из РИК-а су саопштили и да ће сутра нешто после 20 часова бити одржана седница, на којој ће бити утврђени прелиминарни резултат.

О тврдњама да је било више логистичких центара за развоз бирача, из РИК кажу да лично не могу да се осврће на наводе појединих медија и наводе са друштвених мрежа.

- Што се тиче оцене изборног дана, ми ћемо то оценити на некој од својих наредних седница. Ја сам вечерас наводио само процедуре, о уношењу записника. Уколико буде каквих примедби од стране бирача, ми ћемо поступати у складу са тим.

Из РИК каже да је током овог изборног дана било више регуларности него током било ког другог изборног процеса.

- С тим што су се појављивали наводи на друштвеним мрежама, и ми смо се трудили да све те наводе пратимо. Ми нисмо утврдили неправилности, гледали смо шта наводе медији, и многе од тих тврдњи нису биле истините. Ми смо промптно предузимали све из својих надлежности, и ја се захваљујем МУП и тужилаштву на томе - рекли су из РИК

Представници РИК и новинари су се потом преселили у хол, где су пратили утврђивање званичних резултата.

Први резултати избора из централне Србије

Први прелиминарни резултат стигао је из Врњачке бања и ту је листа "Србија не сме да стане - Александар Вучић" освојила 56,52 одсто! 

Листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане" однела победу у Вашингтону

На бирачком месту у Вашингтону убедљиву победу на парламентарним изборима однела је листа "Александар Вучић – Србија не сме да стане"", са освојених 56,74 одсто гласова.

На другој позицији на овом бирачком месту је листа "Србија против насиља" са освојених 32,25 процената гласова.

Од укупно уписаних 269 бирача у Вашингтону, гласало је њих 217, док су два листића била неважећа, рекао је за Косово онлајн председник бирачког одбора на гласачком месту у Амбасади Србије у Вашингтону Душан Козарев.

Вучић: Верујем у убедљиву победу

Председник Србије и носилац листе "Србија не сме да стане" Александар Вучић поручио је јутрос да очекује веома добру излазност на изборима и убедљиву победу листе на којој је носилац.

Више о томе кликом на овај ЛИНК.

Истакнути напредњаци пристижу у изборни штаб

У изборни штаб СНС полако пристижу највиши функционери странке и министри. 

Vladimir Đukanović
Владимир Ђукановић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Vanja Udovičić
Вања Удовичић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Dejan Ristić
Дејан Ристић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дачић стигао у изборни штаб СПС

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен

Вучић и Вучевић стигли у изборни штаб СНС

Председник Србије, Александар Вучић, и председник СНС, Милош Вучевић, стигли су у изборни штаб СНС.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

 

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Излазност до 19х

До 19 часова у Србији је укупно гласало 55.9 одсто грађана са правом гласа, објавио је ИПСОС.

Izlaznost do 19h
Излазност до 19х / Извор: Србија Данас

Излазност у Војводини до 18 часова

Према подацима Покрајинске изборне комисије излазност бирача на територији АП Војводине до 18 часова износи 52,24%.

Излазност до 18 часова

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је да излазност до 18 часова износи 51,93 одсто.

Izlaznost do 18h
Излазност до 18х / Извор: Србија Данас

Излазност у Западној Србији

Највећа излазност на ванредним парламенатарним изборима на територији Западне Србије до 18 часова забележена је у општини Косјерић. Ту је своје бирачко право до сада искористило 62 одсто бирача.

Излазност у осталим градовима и општинама након последњег пресека изгледа овако:

Чачак -51,8% Горњи Милановац - 56,3% Ивањица - 51,2% Нова Варош - 59,3% Ариље - 54,5% Пожега - 55,9% Пријепоље - 52,4% Лучани - 61,6% Ужице и Севојно - 56,14% Љиг - 60,7% Чајетина - 53,5% Бајина Башта - 57,1% Сјеница - 32,91%

Излазност у Београду до 17х

У Београду је излазност на парламентарним изборима до 17 сати била 46 одсто, док је на прошлим изборима она износила 44,8 одсто у исто време, навео је РТС.

На београдским изборима излазност је до 14 часова била 31,8 одсто према подацима ГИК, док је на београдским изборима 2022. године у исто то време излазност била мања за 3 одсто, односно износила је 28,3 процената.

Излазност на Косову

РИК је организовао гласање за људе са Косова и Метохије на 51 изборном месту, саопштио је председник РИК-а Владимир Димитријевић, на конференцији за медије.

- До 16 часова ово право да гласа остварило је нешто више од 18.500 бирача. Ово су подаци од наших координатора РИК за аутономну покрајину Косово и Метохију. На сваком бирачком месту могуће је водити евиденције о излазности бирача. Ово је за сада нека укупна бројка - рекао је Димитријевижћ.

Излазност до 17 часова

Према најновијим подацима ИПСОС/ЦеСИД, до 17 часова на изборима у Србији гласало је 47,2 одсто бирача.

Резултати излазности рађени су на узорку од 94,5 одсто.

Излазност до 16 часова

Директор Републичког завода за статистику, Миладин Ковачевић, саопштио је да излазност до 16 часова износи 42,36 одсто.

Izlaznost do 16h
Излазност до 16х / Извор: Србија Данас

На претходним изборима излазност до 16 часова износила је 41,56 одсто од укупног броја бирача.

И даље највише гласача из Косјерића

До 16 сати на биралиштима у Златиборском округу највише грађана гласало је у Косјерићу - 50 одсто уписаних. Како јавља новинар Танјуга, у општинским изборним комисијама су рекли да је излазност у Пожеги била 48,18 одсто, у Новој Вароши 48,1 одсто уписаних бирача, а у Бајиној Башти 46,1 одсто. У Ариљу је на биралишта до 16 сати изашло 47 одсто уписаних, у Ужицу 46,40 и Чајетини 41,9 одсто. У Сјеници је до 16.00 сати гласало 24,35 одсто уписаних грађана са правом гласа.

РИК објавио податке о излазности до 15х

Према подацима РИК-а до 15 сати гласало 36,2 одсто бирача.

Излазност у Војводини до 14 часова 32,62 одсто

Покрајинска изборна комисија саопштила је да је излазност на територији Војводине данас до 14.00 часова 32,62 одсто. Председника Покрајинске изборне комисије Рајко Маринковић је на трећој конференцији за новинаре рекао да је излазност сада већа у односу на претходне изборе 2020. године када је до 14.00 сати била 27,73 одсто. Према његовим речима, нема званичних информација о неправилностима. Коначни подаци о излазности биће саопштени у 20.30 часова.

Четврта конференција РИК-а

На четвртој конференцији РИК-а, саопштено је колико је одсто људи изашло до 14 часова на изборе.

Према најновијим подацима, на изборе је до 14 часова изашло 32,38 одсто људи уписаних у бирачки списак.

Ухапшена особа из Оџака због напада на мобилни тим Црте

Припадници Министарства унутрашњих послова брзом и ефикасном акцијом идентификовали су и довели у Полицијску станицу у Оџацима једну особу због сумње да је данас учествовала у нападу на мобилни тим Црте у овом граду.

У сарадњи са надлежним тужилаштвом у току је даљи рад на утврђивању свих околности и чињеница овог догађаја.

značka policije
значка полиције / Извор: Србија Данас

Одређено је задржавање до 48 часова осумњиченом (44) из Београда због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насилничко понашање, уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Излазност у Београду до 12 часова

РИК је на конференцији за медије саопштио колики је проценат људи у престоници до 12 часова изашао на гласање.

У Београду је до 12 часова на гласање изашло 20,77 одсто уписаних бирача, што представља већу излазност него на прошлим изборима.

На изборима 2022. године излазност до 12 часова је била 18,23 одсто.

Излазност до 14 часова

Укупна излазност у Србији на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима до 14 часова износи 32,3 посто, најновији су подаци Ипсос-а и Цесид-а.

Izlaznost do 14 časova
Излазност до 14 часова / Извор: Србија Данас

Погледајте који је проценат људи до 14 часова излазио на претходним изборима:

Izlaznost do 14 časova
Излазност до 14 часова / Извор: Србија Данас

Нова конференција за медије РИК-а

До 12.00 часова гласало 21,33 посто од укупно уписаних бирача.

Како су саопштили у Србији је до 12 сати своје бирачко право искористило 21,33% грађана, а у Београду 20,77%, што представља већу излазност него на прошлим изборима.

- У Региону Војводина гласало је 22,88 одсто, у регион Шумадије и Западне Србије 19,58 одсто, у региону Јужне и Источне Србије 22,21 одсто, а у београдском региону 20,77 одсто - навео је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на трећој конференцији за медије РИК-а у 13.00 часова.

Izlaznost do 12 časova
Излазност до 12 часова / Извор: Србија Данас

Погледајте који је проценат људи до 12 часова излазио на претходним изборима:

Izlaznost do 12 časova
Излазност до 12 часова / Извор: Србија Данас

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић гласала

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић испунила је своју грађанску дужност. Како се може видети фотографијама на гласање је дошла у Пратњи супруга Дамира Хандановића.

Гласао председник Српске листе

У Рашки је гласао председник Српске листе др Златан Елек.

Излазност у Краљеву, Крушевцу, Трстенику, Новом Пазару и Крагујевцу до 12 часова

Излазност до 12 часова, према подацима ГИК-а за следеће градове је - Краљево - 17,55, Крушевац - 21,7, Трстеник - 18,4, Нови Пазар - 20, Крагујевац - 18.95

У Нишу до 12 часова гласало 21,30 одсто

Према подацима ГИК у Нишу је до 12 часова гласало 21,30 одсто бирача уписаних у бирачки списак.

Шеф Мисије ОДИХР: Процес иде глатко

Шеф Изборне посматрачке мисије на ванредним парламентарним изборима у Србији (ОДИХР) Алберт Јонсон изјавио је данас да изборни процес у Србији тече без проблема и додао да ће сутра на конференцији за медије представити прве процене, налазе и закључке. 

Јонсон је навео да ће финални извештај са избора у Србији бити објављен за два, три месеца, као и да ће он садржати препоруке ОДИХР-а.

Више о томе кликом ОВДЕ.

У Београду до 10 сати гласало 9,88 одсто бирача

У Београду је до 10 часова гласало 9,88 одсто грађана уписаних у јединствени бирачки списак, изјавио је на другој конференцији за медије у 12.00 часова председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић и додао да гласање тече без неправилности.

Zoran Lukić
Зоран Лукић / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић

- По пресеку од 10.00 часова излазност у граду Београду је 9,88 одсто бирача уписаних у јединствени бирачки списак. Гласање је почело онако како треба, тако се и наставља, без неких проблема, без неких инцидената и без неких неправилности које могу да доведу у питање тајност гласања и манифестовање воље грађана - рекао је Лукић.

Гласао Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је данас у Бањалуци на парламентарним изборима у Србији.

Milorad Dodik
Милорад Додик / Извор: Танјуг

Додик је гласао у Генералном конзулату Србије.

РИК: Није било убацивања више изборних листића на бирачком месту 187 у Лесковцу

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић саопштио је да је након провере утврђено да на бирачком месту број 187 у Лесковцу, није било убацивања више изборних листића од предвиђених и да процес гласања тече у складу са законом.

Како је саопштио, проверу су извршили чланови бирачког одбора.

РИК-у је ову информацију потврдила и Градска изборна комисија у Лесковцу, навео је Димитријевић у саопштењу. 

До 11 часова у Србији гласало 15,1 одсто бирача

Према првим подацима ИПСОС/ЦеСИД, до 11 часова гласало је 15,1 одсто грађана, на узорку од 95,7 одсто.

Поређења ради, у исто време на изборима одржаним 2022. године излазност је износила 14,1 одсто.

Погледајте који је проценат људи до 11 часова излазио на претходним изборима:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Републичка изборна комисија држи конференцију за медије

До 10 часова на територији Србије, без Косова и Метохије, гласало је 9.94% гласача, навели су.

Izlaznost do 10 časova
Излазност до 10 часова / Извор: Србија Данас

Izlaznost do 10 časova
Излазност до 10 часова / Извор: Србија Данас

Гласање се, по њиховим речима, одвија у најбољем реду. Напомињу да је недозвољено ширење панике у вези гласања.

 

Саопштење председника РИК-а

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је да су апсурдни наводи да се на бирачким местима у Новом Београду и Старом граду врши притисак на бираче, а посебно неосноване и срамне тврдње да је примећен тежак облик изборних неправилности.

RIK
РИК / Извор: Фото: Танјуг/Раде Прелић

РИК демантује да је било физичког напада на бирачком месту у Руском Крстуру

Републичка изборна комисија је, поводом навода појединих медија и чланице Локалне изборне комисије испред коалиције "Србија против насиља" о наводном физичком нападу који се догодио на бирачком месту у Руском Крстуру, општина Кула, демантовала да је до било каквог физичког напада дошло.

Редови на биралиштима од раног јутра

Широм Србије грађани су почели да излазе на ванредне парламентарне, покрајинске и изборе за 65 општина и градова, укључујући и Београд. Бирачко право на 8.273 бирачка места може да искористи 6.500.666 грађана.

Представници опозиције изашли на биралишта

Представници опозиционих партија гласали су на бирачким местима, већином у Београду. Детаљније о томе кликом на овај ЛИНК.

Dragan Đilas
Драган Ђилас / Извор: Фото: Танјуг/Марко Ђоковић

Владимир Орлић гласао на Чукарици

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић гласао је на парламентарним и локалним изборима око 10 часова на Чукарици.

Орлић је гласао у Дому здравља “Др Симо Милошевић” на бирачком месту број 35, а дошао је у пратњи својих родитеља.

Километарске гужве на административним прелазима

Срби са КиМ услед забрана Куртијевог режима гласају у Централној Србији.

Гласала Ана Брнабић

Председница владе и потпредседник Главног одбора СНС Ана Брнабић гласала је данас у 9.20 на општини Савски Венац.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Вучевић гласао у Новом Саду

Милош Вучевић гласао је јутрос у Новом Саду, на бирачком месту у МЗ "Народни хероји".

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Танјуг/Ненад Михајловиц

Петар Петковић гласао на Савском венцу

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић гласао на бирачком месту у Крупањској.

Члан Председништва СНС и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић гласао је у недељу, 17.12.2023. године, у Београду на бирачком месту у Школи за дизајн, Крупањска 3, у 8 часова.

Излазност до 9 часова

Према последњим подацима ИПСОС Србија и ЦеСИД, јутрос до 9 часова у Србији је на биралишта изашло и гласало 4,8 одсто грађана, а у Београду 5,1 одсто.

Izlaznost do 9 časova
Излазност до 9 часова / Извор: Србија Данас

Председник Вучић изашао на гласање

Председник Србије Александар Вучић стигао је јутрос на бирачко место на адреси ДВ "Тесла-наука за живот", у Булевару Црвене армије 1 на Новом Београду.

Председник је стао у ред са грађанима.

Прво обраћање РИК-а

Владимир Димитријевић, председник РИК-а, рекао је да су сва бирачка места у Србији отворена у 7 часова и да је све протекло регуларно. Он је додао да су биле само две "ситне" изменЕ - у Житорађи је премештено једно изборно место јер није било струје, док је у Сомбору једно бирачко место такође премештено на друго јер је, како је рекао, "пукла цев". Он је поновио да до сада нигде нису пријављене никакве нерегуларности. Следећа конференција РИК-а је у 11.05 сати.

Горан Весић гласао на Врачару

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и функционер СНС Горан Весић гласао је јутрос око 7.20 сати на бирачком месту број 5 у згради Треће београдске гимназије.

Весић је био први бирач на бирачком месту, тако да је уз присуство представника посматрачке мисије ЕУ потписао контролни листић заједно са свим члановима бирачког одбора. 

Синиша Мали и Дарија Кисић гласали на Звездари

Министар финансија и потпредседник Српске напредне странке Синиша Мали гласао је јутрос на Звездари у 7.45 часова.

Мали је гласао на бирачком месту у Београдској пословној школи.

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић гласала је јутрос на парламентарним изборима и изборима за Скупштину града Београда.

Кисић је гласала на бирачком месту броју 32, у Основној школи "Ћирило и Методије" на Звездари.

Гласао Ивица Дачић

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије" гласао је јутрос око 7 сати на бирачком месту у Месној заједници "Дедиње", на београдској општини Савски венац.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Дачић је на бирачко место дошао у пратњи супруге и сина.

Огласила се Амбасада Србије у БиХ

Из Амбасаде Србије у БиХ, наведено је да се процедура гласања у иностранству није мењала у односу на претходне изборе, те да ће бирачка места бити отворена од 7 до 20 часова.

Напомињу да је потребно имати важећи идентификациони документ Србије, односно личну карту или пасош.

Од 19 бирачки места, 15 их је у Републици Српској. У Бањалуци се може гласати у Конзулату Србије и згради М тела-а.

Кренули први аутобуси са гласачима са Косова и Метохије

Срби са Ким ће услед забрана режима у Приштини своје гласачко право морати да остваре на територији Централне Србије.

Srbi sa KiM krenuli na glasanje
Срби са КиМ кренули на гласање / Извор: Фото: Printscreen Youtube/Kosovo Online

Држављани Србије са пребивалиштем на Косову, због забране приштинских власти да на територији Косова изразе вољу на парламентарним изборима, моћи ће да гласају у четири општине у централној Србији.

Детаљније кликом на овај ЛИНК.

Отворена бирачка места

У Србији су данас у 7 часова отворена сва бирачка места.

На 8.273 бирачка места своје право може да искористи 6.500.666 уписаних бирача. Бирачка места отворена су у 7.00 часова и затварају се вечерас у 20.00 часова.

Glasanje u par koraka
Гласање у пар корака / Извор: Фото: Србија Danas/Shutterstock

РИК,ГИК, Цесид и Ипсос извештавају о току избора и излазности бирача

Републичка изборна комисија (РИК), Градска изборна комисија(ГИК), Центар за слободне изборе и демократију (Цесид) и Ипсос Србија најавили су да ће данас редовно обавештавати јавност о току спровођења избора за народне посланике и одборнике, и о излазности бирача.

    РИК ће прву конференцију за јавност одржати у осам часова ујутру, другу у 11.05 часова, трећу од 15.05, четврту у 17.05, док ће се пета конференција за медије одржати од 19.05 часова.

Подаци о излазности ће се објављивати од 11.05 часова, а по потреби, РИК ће организовати и ванредне конференције за новинаре, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Конференције за новинаре одржаваће се у малој сали зграде Народне скупштине, у Краља Милана 14. ГИК је такође саопштио да ће обавештавати јавност о току спровођења избора за одборнике Скупштине града Београда и излазности бирача.

 ГИК ће у својим просторијама, у згради Градске управе у Краљице Марије 1, одржати конференције за новинаре у 9, 12 и 15 сати.

Цесид и Ипсос Србија објављиваће данас процене излазности на изборима. Цесид ће своје процене излазности бирача са пресецима објављивати у 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 и 19.00, а податке ће прикупљати са 865 бирачких места. Цесид и Ипсос ће објављивати и резултате парламентарних и београдских избора.

 Први резултати за парламентарне изборе очекују се око 21.30, после чега ће се уживо ажурирати до момента до када Ипсос и Цесид не објаве прелиминарну процену изборних резултата и припадајућих мандата. Након тога ће се објављивати процене са београдских избора.  

 

Србија данас бира

У Србији се данас одржавају избори за посланике Скупштине Србије и Скупштине Војводине, као и локални избори у 65 општина и градова укључујући Београд.

На 8.273 бирачка места своје право може да искористи 6.500.666 уписаних бирача. Бирачка места отворена су од 7.00 до 20.00 часова.

За парламентарне изборе грађани ће се опредељивати за једну од 18 изборних листа на којима је предложено 2.817 кандидата за 250 места у парламенту.  

За Скупштину Војводине такмичи се 13 изборних листа за 120 посланичких места, а за Скупштину Града Београда 14 изборних листа за 110 одборничких места.

Срби са Косова и Метохије гласаће на бирачким местима на југу централне Србије - у Врању, Куршумлији, Рашкој и Тутину.

Особе које на дан гласања буду на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије могу да гласају на укупно 36 бирачких места у више општина.

Биће отворена и 29 бирачка места у заводима за извршење кривичних санкција, а уписано је 8.543 бирача.

Српски држављани који живе у иностранству могу да гласају у 35 земаља на 81 изборном месту, а уписано је 39 270 бирача. Због разлике у временским зонама у САД, Канади, Португалији и Великој Британији гласало се јуче.

Изборна тишина траје до затварања бирачких места у недељу у 20.00 часова.

У време предизборне тишине на јавним скуповима, у електронским и штампаним медијима не смеју се објављивати процене резултата избора, јавно представљати кандидати за народне посланике, њихови програми и слично, а ово се односи и на портале који су регистровани као медији.

Сваки грађанин гласа на бирачком месту на којем је уписан у бирачки списак, може да гласа само уз важећу личну карту или пасош. Пожељно је, али није обавезно, предати и позив за гласање.

Уколико се неко затекне на бирачком месту приликом затварања бирачког места или непосредно испред, биће му омогућено да гласа.

Сви бирачи који су из здравствених разлога спречени да дођу на бирачко место, као и особе са инвалидитетом, немоћни и стари могу да гласају код куће или на неком другом месту ако обавесте бирачки одбор најкасније до 11.00 часова на дан гласања. 

Бирач који није у стању да сам попуни гласачки листић, има право да на бирачко место поведе помагача који ће уместо њега попунити гласачки листић онако како му бирач одреди.

Гласа се лично и то тако што се заокружи редни број испред назива једне изборне листе за коју појединац жели да гласа.

На бирачким местима забрањено је коришћење мобилних телефона или других средстава комуникација, као и фото-апарата и камера. 

Изборе ће пратити 5.587 посматрача, а у питању је девет домаћих удружења и 25 међународних организација и страних држава.

Локална изборна комисија у року од 96 часова од затварања бирачких места доноси за сва бирачка места која се налазе на њеној територији збирни извештај о резултатима гласања, а збирни извештај о резултатима гласања у иностранству доноси РИК.

Републичка изборна комисија у року од 96 часова од пријема свих збирних извештаја о резултатима гласања доноси и објављује за сва бирачка места укупан извештај о резултатима избора.

За улазак у скупштину и освајање посланичких мандата потребно је да се пређе цензус од три одсто, а странке и коалиције националних мањина у расподели мандата учествују и ако освоје мање од три одсто.

Према закону о избору народних посланика, РИК у року од десет дана од дана објављивања укупног извештаја о резултатима избора решењем додељује мандате кандидатима за народне посланике по њиховом редоследу на изборној листи.

Рок за формирање Народне скупштине је 30 дана од објављивања коначних резултата, док је рок за формирање нове владе 90 дана од формирања Народне скупштине.

Ово ће бити 14. парламентарни избори од увођења вишестраначја у Србији, а девети ванредни.