clear sky
19°C
10.05.2024.
Beograd
eur
117.1309
usd
108.9691
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OBJAVLJENI PRVI REZULTATI IZBORA U SRBIJI Vučić se obratio naciji - lista "Srbija ne sme da stane" imaće VEĆINU u parlamentu (FOTO/VIDEO)

17.12.2023. 07:00
Piše:
Srbija Danas
izbori 2023
izbori 2023 / Izvor: Srbija Danas

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

Građani Srbije danas su glasali za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta.

Rezultati izbora iz štaba SNS

Izbor 2023.
Izbor 2023. / Izvor: Foto: Srbija Danas

 

Rezultati CESID-a na 88.4 odsto uzorka

Prema poslednjim projekcijama IPSOS/CeSID-a, na osnovu 88,4 odsto obrađenog uzorka, lista "Srbija ne sme da stane" osvojila je na parlamentarnim izborima 46,4 odsto glasova, što znači da će imati 128 mandata u Narodnoj skupštini, lista "Srbija protiv nasilja" 23,6 odsto, što je 65 mandata, a lista oko SPS-a je 6,6 odsto, odnosno 18 mandata. Koalicija Nada je ostala na 4,9 odsto, odnosno 13 mandata, dok je "Mi - Glas iz naroda" ostao na 4,8 odsto, sa istim brojem mandata.

Blizu cenzusa je i dalje koalicija Dveri i Zavetnika, koji imaju 2,8 odsto. Savez Vojvođanskih Mađara je na parlamentarnim izborima po poslednjim projekcijama osvojio 1,7 odsto glasova i kao manjinska stranka će imati 6 mandata. SRS i "Dobro jutro Srbijo" su ostali na 1,5 odsto, odnosno 1,2 odsto glasova, bez mandata. Ostale liste su osvojile manje od 1 odsto glasova, ali će lista "Ujedinjeni za pravdu" imati kao manjinska stranka tri mandata, SDA Sandžaka dva mandata i Šaip Kamberi i Ruska stranka po jedan mandat.

Podaci RIK-a sa 2.052 biračkih mesta

Republička izborna komisija (RIK)  objavila je rezultate današnjih izbora na osnovu 2.052 obrađena biračka mesta.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" ima 51,19 odsto glasova. "Srbija protiv nasilja" ima 18,6%, a Socijalistička partija Srbije 7,48 odsto.

Izbora lista "Nada za Srbiju" ima 4,34 odsto, "Mi, glas iz naroda - Branimir Nestorović" 3,84%, a "Milica Đurđević Stamnekovski - Boško Obradović" 2,93%.

Orban čestitao Vučiću

Mađarski premijer, Viktor Orban, čestitao je pobedu liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane".

- Srbija se neće zaustaviti. Čestitke predsedniku Vučiću i članovima njegove liste na njihovoj ubedljivoj pobedi - napisao je Orban na društvenoj mreži X. 

Pogledajte slavlje Srpske napredne stranke nakon pobede na izborima
Podaci RIK-a sa 1.512 biračkih mesta

Prema do sada objavljenim rezultatima, na osnovu obrađenih biračkih mesta, 1.512 od ukupno 8.273 na parlamentarnim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 51,88 odsto, odnosno 191.127 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 17,08 odsto ili 62.923 glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da je lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 7,8 odsto ili  28.746 glasova .

NADA je dobila 4,23 odsto ili 15.587 glasa, a Branimir Nestorović Glas iz naroda osvojio je 3,68 odsto odnosno 13.549 glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 2,93 odsto ili 10.807 glasova, Srpska radikalna stranka je osvojila 1,59 odsto, odnosno 5.870 glasova, "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 0,91 odsto, odnosno  3.344 glasa.

Narodna stranka odsto 0,64 odnosno 2.934 glasova, dok je "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" osvojio 0,24 odsto, odnosno 871 glas.

Radikali nezadovoljni

Zamenik predsednika SRS, Aleksandar Šešelj, istakao je da su srpski radikali izuzetno nezadovoljni današnjim ishodom glasanja.

Kako navodi bili su ograničenih sredstava, što finansijskih, što medijskih, što drugih okolnosti. Za radikale je demokratska izborna volja građana svetinja i druge neće kriviti za svoj izborni neuspeh

Vučić se obratio u izbornom štabu naprednjaka

Aleksandar Vučić obratio se građanima na konferenciji za novinare u sedištu SNS nakon održanih izbora za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalnih izbora u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

- Poštovani građani Srbije, mi ćemo vam saopštiti, da vas ne gnjavim, više o pravcu i politici Srbije. Reći ću naravno i za Beograd preliminarne rezultate. I u Beogradu nesumnjivo najviše glasova osvojila je lista Beograd ne sme da stane - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas

- Što se tiče Srbije, na uzorku od 76 odsto, dakle moguće je da se promeni za plus ili minus 1 odsto. Srbija ne sme da stane na 46,5 odsto, SPN na 23,5, negde dvostruko više imamo na nivou Srbije. SPS 6,5 odsto, NADA 4,9 odsto, Nestorović 4,7 odsto i SVM 1,9 odsto - rekao je on.

Lista Srbija ne sme da stane imaće svakako više od 127 mandata, kazao je predsednik.

- Jedna lista, Srbija ne sme da stane, imaće apsolutnu većinu u parlamentu - rekao je on, na šta je pozdravljen dugim aplauzom.

Detaljnije o obraćanju Vučića pogledajte klikom na ovaj LINK.

Poznat sastav novog skupštinskog saziva

Na osnovu 65,1 odsto uzorka CeSID/IPSOS-a lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,6 odsto glasova odnosno 129 mandata.

Na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto ili 63 mandata.

Treću poziciju zauzima koalicija oko SPS-a sa 6,9 odsto ili 19 mandata.

Koalicija NADA osvojila je 4,9 odsto ili 13 mandata.

Cenzus, prema ovim projekcijama, prolazi i lista "Dr Branimir Nestorović – mi – glas iz naroda" sa 4,8 odsto glasova, odnosno 13 mandata.

Mandati
Mandati / Izvor: Srbija Danas

Prvo podaci RIK-a za Vojvodinu

Prema prvim rezultatima, na osnovu 57 obrađenih biračkih mesta od ukupno 1.776  biračkih mesta u Vojvodini, na pokrajinskim izborima lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 49.23 odsto, odnosno 7.825 glasova, objavljeno je na sajtu RIK-a.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 17.09 odsto odnosno 2.716 glasova.

Lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 12.49  odsto ili 1.986  glasova.

Na sajtu RIK-a se navodi da lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" ima 5,01 odsto ili 797 glasova.

Izbori
Izbori / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

NADA je dobila 3,44 odsto ili 547 glasa, a Srpska radikalna stranka je osvojila 2,33 odsto, odnosno 370 glasova.

Nacionalno okupljanje - Dveri /Zavetnici 1.98 odsto ili 314 glasova, dok je "Dobro jutro Srbijo" je osvojila 0,87 odsto, odnosno 138 glasova.

Narodna stranka 0,38 odsto odnosno 60 glasova, a "Čedomir Jovanović -  Vojvodina mora drugačije" osvojio 0,28 odsto glasova odnosno 45 glasova.

Najveće iznenađenje izbora

Lista "Mi, glas iz naroda" doktora Branislava Nestorovića na parlamentarnim izborima u Srbiji na osnovu 50% uzorka je osvojila 4,8% glasova i predstavlja najveće iznenađenje na parlamentarnim izborima u Srbiji. 

Prvi preliminarni rezultati izbora u Beogradu

Na osnovu najnovijih podataka RIK-a, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" ubedljivo vodi na izborima u Beogradu sa osvojenih 52,19 odsto osvojenih glasova.

Iza njih je lista "Srbija protiv nasilja" sa osvojenih 20,79 odsto glasova.

Slede liste: "Ivica Dačić - Premijer Srbije" - 7,2, "Mi, glas iz naroda" - 5,51, "Nada za Srbiju" - 4,57, "Nacionalno okupljanje" - 3,2.

Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora

Prema prvim preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, koje je objavilo Ipsos, parlamentarna lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", odnela je najveći broj glasova.

1. Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane 46,6%

2. Srbija protiv nasilja  23%

3. Ivica Dačić - premijer Srbije 7%

4. Koalicija NADA 4,9%

5. Mi, glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović 4,8%

Ovih pet lista je prošlo izborni cenzus.

Obratila se Ana Brnabić

Premijerka i članica Predsedništva Srpske napredne stranke Ana Brnabić obratiće se novinarima nakon izbornog dana u Srbiji.

Ana Brnabić je dočekana aplauzom, i ponovila je reči predsednika Vučića - "Dobrodošli na slavlje"

- Da počnemo s tim kako je počeo dan, koliko smo mogli da čujemo neistina, lažnih vesti, sve sa ciljem da se kreira atmosfera panike i nepoverenja. Mi smo pokušali da objasnimo o kakvim lažima je reč - rekla je navodeći primer preminulog čoveka koji je navodno glasao, da bi se utvrdilo da ga uopšte nema na biračkom spisku.

SNS kontrolori ne mogu da utiču na te stvari, a opozicija je imala 80 odsto posmatrača, odnosno kontrolora na biračkim mestima - dodala je.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Beta

Bio je incident u Odžacima, navela je.

- Zahvaljujem se institucijama na brzom reagovanju, sve po propisu. Da ne pričam o tome o čemu smo se kao lista suočavali u toku izborne tišine. Takva brutalnost kršenja izborne tišine nikad nije viđena - istakla je

Predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić stigao je večeras zajedno sa stranačkim funkcionerima u štab koalicije okupljene oko izborne liste "Srbija ne sme da stane" na Novom Beogradu.

U štabu SNS-a nalazi se veliki broj novinarskih ekipa iz Srbije, a prisutni su i mediji iz regiona i sveta.

- Prema 50 odsto obrađenih biračkih mesta, ja želim građanima da saopštim da naša lista Srbija ne sme da stane, u ovom trenutku ima 47,1 odsto glasova - rekla je ona, i pozdravljena je aplauzom.

Kaže da Đilasova lista, NADA i Nestorović sigurno ulaze u parlament, uz listu "Srbija ne sme da stane".

- I gotovo je sigurno da ćemo sami imati više od 125 mandata - rekla je premijerka.

Prvo oglašavanje Vučića

Biće bolji rezultati nego što su bile procene, rekao je predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić novinarima u izbornom štabu SNS.

- Za Beograd ne mogu ništa da kažem, jer u Beogradu nijedan listić nije prebrojan - rekao je Vučić u kratkom obraćanju.

Poznata konačna izlaznost na izborima na republičkom nivou

Do 20 časova je prema dosadasnjim podacima do kojih je došla Srbija Danas, izlaznost za Srbiju 59,58%.

Prvo oglašavanje RIK-a nakon zatvaranja birališta

Republička izborna komisija saopštila je da su u 20 časova zatvorena sva biračka mesta, osim onih gde je bilo prekida dužih od jednog časa.

- Sada predstoji utvrđivanje rezultata glasanja. Pored izbora za narodne poslanike, za koje se glasalo na svim biračkim mestima, glasalo se i za pokrajinske i lokalne vlasti, što utvrđivanje rezultata čini složenijim - kazali su iz RiK.

Kažu da će nakon unosa svih rezultata, njih potpisati svi članovi biračkih odbora.

Iz RIK su potom objasnili ko ima pravo da vrši primopredaju materijala, i govorili o drugim procedurama koje važe prilikom postupanja sa materijalom.

Iz RIK-a su saopštili i da će sutra nešto posle 20 časova biti održana sednica, na kojoj će biti utvrđeni preliminarni rezultat.

O tvrdnjama da je bilo više logističkih centara za razvoz birača, iz RIK kažu da lično ne mogu da se osvrće na navode pojedinih medija i navode sa društvenih mreža.

- Što se tiče ocene izbornog dana, mi ćemo to oceniti na nekoj od svojih narednih sednica. Ja sam večeras navodio samo procedure, o unošenju zapisnika. Ukoliko bude kakvih primedbi od strane birača, mi ćemo postupati u skladu sa tim.

Iz RIK kaže da je tokom ovog izbornog dana bilo više regularnosti nego tokom bilo kog drugog izbornog procesa.

- S tim što su se pojavljivali navodi na društvenim mrežama, i mi smo se trudili da sve te navode pratimo. Mi nismo utvrdili nepravilnosti, gledali smo šta navode mediji, i mnoge od tih tvrdnji nisu bile istinite. Mi smo promptno preduzimali sve iz svojih nadležnosti, i ja se zahvaljujem MUP i tužilaštvu na tome - rekli su iz RIK

Predstavnici RIK i novinari su se potom preselili u hol, gde su pratili utvrđivanje zvaničnih rezultata.

Prvi rezultati izbora iz centralne Srbije

Prvi preliminarni rezultat stigao je iz Vrnjačke banja i tu je lista "Srbija ne sme da stane - Aleksandar Vučić" osvojila 56,52 odsto! 

Lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" odnela pobedu u Vašingtonu

Na biračkom mestu u Vašingtonu ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima odnela je lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane"", sa osvojenih 56,74 odsto glasova.

Na drugoj poziciji na ovom biračkom mestu je lista "Srbija protiv nasilja" sa osvojenih 32,25 procenata glasova.

Od ukupno upisanih 269 birača u Vašingtonu, glasalo je njih 217, dok su dva listića bila nevažeća, rekao je za Kosovo onlajn predsednik biračkog odbora na glasačkom mestu u Ambasadi Srbije u Vašingtonu Dušan Kozarev.

Vučić: Verujem u ubedljivu pobedu

Predsednik Srbije i nosilac liste "Srbija ne sme da stane" Aleksandar Vučić poručio je jutros da očekuje veoma dobru izlaznost na izborima i ubedljivu pobedu liste na kojoj je nosilac.

Više o tome klikom na ovaj LINK.

Istaknuti naprednjaci pristižu u izborni štab

U izborni štab SNS polako pristižu najviši funkcioneri stranke i ministri. 

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Vanja Udovičić
Vanja Udovičić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Dejan Ristić
Dejan Ristić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Dačić stigao u izborni štab SPS

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Foto: Srbija Danas/Printscreen

Vučić i Vučević stigli u izborni štab SNS

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i predsednik SNS, Miloš Vučević, stigli su u izborni štab SNS.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

 

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Izlaznost do 19h

Do 19 časova u Srbiji je ukupno glasalo 55.9 odsto građana sa pravom glasa, objavio je IPSOS.

Izlaznost do 19h
Izlaznost do 19h / Izvor: Srbija Danas

Izlaznost u Vojvodini do 18 časova

Prema podacima Pokrajinske izborne komisije izlaznost birača na teritoriji AP Vojvodine do 18 časova iznosi 52,24%.

Izlaznost do 18 časova

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je da izlaznost do 18 časova iznosi 51,93 odsto.

Izlaznost do 18h
Izlaznost do 18h / Izvor: Srbija Danas

Izlaznost u Zapadnoj Srbiji

Najveća izlaznost na vanrednim parlamenatarnim izborima na teritoriji Zapadne Srbije do 18 časova zabeležena je u opštini Kosjerić. Tu je svoje biračko pravo do sada iskoristilo 62 odsto birača.

Izlaznost u ostalim gradovima i opštinama nakon poslednjeg preseka izgleda ovako:

Čačak -51,8% Gornji Milanovac - 56,3% Ivanjica - 51,2% Nova Varoš - 59,3% Arilje - 54,5% Požega - 55,9% Prijepolje - 52,4% Lučani - 61,6% Užice i Sevojno - 56,14% Ljig - 60,7% Čajetina - 53,5% Bajina Bašta - 57,1% Sjenica - 32,91%

Izlaznost u Beogradu do 17h

U Beogradu je izlaznost na parlamentarnim izborima do 17 sati bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima ona iznosila 44,8 odsto u isto vreme, naveo je RTS.

Na beogradskim izborima izlaznost je do 14 časova bila 31,8 odsto prema podacima GIK, dok je na beogradskim izborima 2022. godine u isto to vreme izlaznost bila manja za 3 odsto, odnosno iznosila je 28,3 procenata.

Izlaznost na Kosovu

RIK je organizovao glasanje za ljude sa Kosova i Metohije na 51 izbornom mestu, saopštio je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, na konferenciji za medije.

- Do 16 časova ovo pravo da glasa ostvarilo je nešto više od 18.500 birača. Ovo su podaci od naših koordinatora RIK za autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju. Na svakom biračkom mestu moguće je voditi evidencije o izlaznosti birača. Ovo je za sada neka ukupna brojka - rekao je Dimitrijevižć.

Izlaznost do 17 časova

Prema najnovijim podacima IPSOS/CeSID, do 17 časova na izborima u Srbiji glasalo je 47,2 odsto birača.

Rezultati izlaznosti rađeni su na uzorku od 94,5 odsto.

Izlaznost do 16 časova

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, saopštio je da izlaznost do 16 časova iznosi 42,36 odsto.

Izlaznost do 16h
Izlaznost do 16h / Izvor: Srbija Danas

Na prethodnim izborima izlaznost do 16 časova iznosila je 41,56 odsto od ukupnog broja birača.

I dalje najviše glasača iz Kosjerića

Do 16 sati na biralištima u Zlatiborskom okrugu najviše građana glasalo je u Kosjeriću - 50 odsto upisanih. Kako javlja novinar Tanjuga, u opštinskim izbornim komisijama su rekli da je izlaznost u Požegi bila 48,18 odsto, u Novoj Varoši 48,1 odsto upisanih birača, a u Bajinoj Bašti 46,1 odsto. U Arilju je na birališta do 16 sati izašlo 47 odsto upisanih, u Užicu 46,40 i Čajetini 41,9 odsto. U Sjenici je do 16.00 sati glasalo 24,35 odsto upisanih građana sa pravom glasa.

RIK objavio podatke o izlaznosti do 15h

Prema podacima RIK-a do 15 sati glasalo 36,2 odsto birača.

Izlaznost u Vojvodini do 14 časova 32,62 odsto

Pokrajinska izborna komisija saopštila je da je izlaznost na teritoriji Vojvodine danas do 14.00 časova 32,62 odsto. Predsednika Pokrajinske izborne komisije Rajko Marinković je na trećoj konferenciji za novinare rekao da je izlaznost sada veća u odnosu na prethodne izbore 2020. godine kada je do 14.00 sati bila 27,73 odsto. Prema njegovim rečima, nema zvaničnih informacija o nepravilnostima. Konačni podaci o izlaznosti biće saopšteni u 20.30 časova.

Četvrta konferencija RIK-a

Na četvrtoj konferenciji RIK-a, saopšteno je koliko je odsto ljudi izašlo do 14 časova na izbore.

Prema najnovijim podacima, na izbore je do 14 časova izašlo 32,38 odsto ljudi upisanih u birački spisak.

Uhapšena osoba iz Odžaka zbog napada na mobilni tim Crte

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova brzom i efikasnom akcijom identifikovali su i doveli u Policijsku stanicu u Odžacima jednu osobu zbog sumnje da je danas učestvovala u napadu na mobilni tim Crte u ovom gradu.

U saradnji sa nadležnim tužilaštvom u toku je dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti i činjenica ovog događaja.

značka policije
značka policije / Izvor: Srbija Danas

Određeno je zadržavanje do 48 časova osumnjičenom (44) iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, uz krivičnu prijavu biće priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.

Izlaznost u Beogradu do 12 časova

RIK je na konferenciji za medije saopštio koliki je procenat ljudi u prestonici do 12 časova izašao na glasanje.

U Beogradu je do 12 časova na glasanje izašlo 20,77 odsto upisanih birača, što predstavlja veću izlaznost nego na prošlim izborima.

Na izborima 2022. godine izlaznost do 12 časova je bila 18,23 odsto.

Izlaznost do 14 časova

Ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 14 časova iznosi 32,3 posto, najnoviji su podaci Ipsos-a i Cesid-a.

Izlaznost do 14 časova
Izlaznost do 14 časova / Izvor: Srbija Danas

Pogledajte koji je procenat ljudi do 14 časova izlazio na prethodnim izborima:

Izlaznost do 14 časova
Izlaznost do 14 časova / Izvor: Srbija Danas

Nova konferencija za medije RIK-a

Do 12.00 časova glasalo 21,33 posto od ukupno upisanih birača.

Kako su saopštili u Srbiji je do 12 sati svoje biračko pravo iskoristilo 21,33% građana, a u Beogradu 20,77%, što predstavlja veću izlaznost nego na prošlim izborima.

- U Regionu Vojvodina glasalo je 22,88 odsto, u region Šumadije i Zapadne Srbije 19,58 odsto, u regionu Južne i Istočne Srbije 22,21 odsto, a u beogradskom regionu 20,77 odsto - naveo je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na trećoj konferenciji za medije RIK-a u 13.00 časova.

Izlaznost do 12 časova
Izlaznost do 12 časova / Izvor: Srbija Danas

Pogledajte koji je procenat ljudi do 12 časova izlazio na prethodnim izborima:

Izlaznost do 12 časova
Izlaznost do 12 časova / Izvor: Srbija Danas

Ministarka Dubravka Đedović Handanović glasala

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović ispunila je svoju građansku dužnost. Kako se može videti fotografijama na glasanje je došla u Pratnji supruga Damira Handanovića.

Glasao predsednik Srpske liste

U Raški je glasao predsednik Srpske liste dr Zlatan Elek.

Izlaznost u Kraljevu, Kruševcu, Trsteniku, Novom Pazaru i Kragujevcu do 12 časova

Izlaznost do 12 časova, prema podacima GIK-a za sledeće gradove je - Kraljevo - 17,55, Kruševac - 21,7, Trstenik - 18,4, Novi Pazar - 20, Kragujevac - 18.95

U Nišu do 12 časova glasalo 21,30 odsto

Prema podacima GIK u Nišu je do 12 časova glasalo 21,30 odsto birača upisanih u birački spisak.

Šef Misije ODIHR: Proces ide glatko

Šef Izborne posmatračke misije na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji (ODIHR) Albert Jonson izjavio je danas da izborni proces u Srbiji teče bez problema i dodao da će sutra na konferenciji za medije predstaviti prve procene, nalaze i zaključke. 

Jonson je naveo da će finalni izveštaj sa izbora u Srbiji biti objavljen za dva, tri meseca, kao i da će on sadržati preporuke ODIHR-a.

Više o tome klikom OVDE.

U Beogradu do 10 sati glasalo 9,88 odsto birača

U Beogradu je do 10 časova glasalo 9,88 odsto građana upisanih u jedinstveni birački spisak, izjavio je na drugoj konferenciji za medije u 12.00 časova predsednik Gradske izborne komisije (GIK) Zoran Lukić i dodao da glasanje teče bez nepravilnosti.

Zoran Lukić
Zoran Lukić / Izvor: Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Po preseku od 10.00 časova izlaznost u gradu Beogradu je 9,88 odsto birača upisanih u jedinstveni birački spisak. Glasanje je počelo onako kako treba, tako se i nastavlja, bez nekih problema, bez nekih incidenata i bez nekih nepravilnosti koje mogu da dovedu u pitanje tajnost glasanja i manifestovanje volje građana - rekao je Lukić.

Glasao Milorad Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas u Banjaluci na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Milorad Dodik
Milorad Dodik / Izvor: Tanjug

Dodik je glasao u Generalnom konzulatu Srbije.

RIK: Nije bilo ubacivanja više izbornih listića na biračkom mestu 187 u Leskovcu

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević saopštio je da je nakon provere utvrđeno da na biračkom mestu broj 187 u Leskovcu, nije bilo ubacivanja više izbornih listića od predviđenih i da proces glasanja teče u skladu sa zakonom.

Kako je saopštio, proveru su izvršili članovi biračkog odbora.

RIK-u je ovu informaciju potvrdila i Gradska izborna komisija u Leskovcu, naveo je Dimitrijević u saopštenju. 

Do 11 časova u Srbiji glasalo 15,1 odsto birača

Prema prvim podacima IPSOS/CeSID, do 11 časova glasalo je 15,1 odsto građana, na uzorku od 95,7 odsto.

Poređenja radi, u isto vreme na izborima održanim 2022. godine izlaznost je iznosila 14,1 odsto.

Pogledajte koji je procenat ljudi do 11 časova izlazio na prethodnim izborima:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Republička izborna komisija drži konferenciju za medije

Do 10 časova na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, glasalo je 9.94% glasača, naveli su.

Izlaznost do 10 časova
Izlaznost do 10 časova / Izvor: Srbija Danas

Izlaznost do 10 časova
Izlaznost do 10 časova / Izvor: Srbija Danas

Glasanje se, po njihovim rečima, odvija u najboljem redu. Napominju da je nedozvoljeno širenje panike u vezi glasanja.

 

Saopštenje predsednika RIK-a

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je da su apsurdni navodi da se na biračkim mestima u Novom Beogradu i Starom gradu vrši pritisak na birače, a posebno neosnovane i sramne tvrdnje da je primećen težak oblik izbornih nepravilnosti.

RIK
RIK / Izvor: Foto: Tanjug/Rade Prelić

RIK demantuje da je bilo fizičkog napada na biračkom mestu u Ruskom Krsturu

Republička izborna komisija je, povodom navoda pojedinih medija i članice Lokalne izborne komisije ispred koalicije "Srbija protiv nasilja" o navodnom fizičkom napadu koji se dogodio na biračkom mestu u Ruskom Krsturu, opština Kula, demantovala da je do bilo kakvog fizičkog napada došlo.

Redovi na biralištima od ranog jutra

Širom Srbije građani su počeli da izlaze na vanredne parlamentarne, pokrajinske i izbore za 65 opština i gradova, uključujući i Beograd. Biračko pravo na 8.273 biračka mesta može da iskoristi 6.500.666 građana.

Predstavnici opozicije izašli na birališta

Predstavnici opozicionih partija glasali su na biračkim mestima, većinom u Beogradu. Detaljnije o tome klikom na ovaj LINK.

Dragan Đilas
Dragan Đilas / Izvor: Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vladimir Orlić glasao na Čukarici

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić glasao je na parlamentarnim i lokalnim izborima oko 10 časova na Čukarici.

Orlić je glasao u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na biračkom mestu broj 35, a došao je u pratnji svojih roditelja.

Kilometarske gužve na administrativnim prelazima

Srbi sa KiM usled zabrana Kurtijevog režima glasaju u Centralnoj Srbiji.

Glasala Ana Brnabić

Predsednica vlade i potpredsednik Glavnog odbora SNS Ana Brnabić glasala je danas u 9.20 na opštini Savski Venac.

Ana Brnabić
Ana Brnabić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Vučević glasao u Novom Sadu

Miloš Vučević glasao je jutros u Novom Sadu, na biračkom mestu u MZ "Narodni heroji".

Miloš Vučević
Miloš Vučević / Izvor: Foto: Tanjug/Nenad Mihajlovic

Petar Petković glasao na Savskom vencu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković glasao na biračkom mestu u Krupanjskoj.

Član Predsedništva SNS i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković glasao je u nedelju, 17.12.2023. godine, u Beogradu na biračkom mestu u Školi za dizajn, Krupanjska 3, u 8 časova.

Izlaznost do 9 časova

Prema poslednjim podacima IPSOS Srbija i CeSID, jutros do 9 časova u Srbiji je na birališta izašlo i glasalo 4,8 odsto građana, a u Beogradu 5,1 odsto.

Izlaznost do 9 časova
Izlaznost do 9 časova / Izvor: Srbija Danas

Predsednik Vučić izašao na glasanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros na biračko mesto na adresi DV "Tesla-nauka za život", u Bulevaru Crvene armije 1 na Novom Beogradu.

Predsednik je stao u red sa građanima.

Prvo obraćanje RIK-a

Vladimir Dimitrijević, predsednik RIK-a, rekao je da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena u 7 časova i da je sve proteklo regularno. On je dodao da su bile samo dve "sitne" izmenE - u Žitorađi je premešteno jedno izborno mesto jer nije bilo struje, dok je u Somboru jedno biračko mesto takođe premešteno na drugo jer je, kako je rekao, "pukla cev". On je ponovio da do sada nigde nisu prijavljene nikakve neregularnosti. Sledeća konferencija RIK-a je u 11.05 sati.

Goran Vesić glasao na Vračaru

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcioner SNS Goran Vesić glasao je jutros oko 7.20 sati na biračkom mestu broj 5 u zgradi Treće beogradske gimnazije.

Vesić je bio prvi birač na biračkom mestu, tako da je uz prisustvo predstavnika posmatračke misije EU potpisao kontrolni listić zajedno sa svim članovima biračkog odbora. 

Siniša Mali i Darija Kisić glasali na Zvezdari

Ministar finansija i potpredsednik Srpske napredne stranke Siniša Mali glasao je jutros na Zvezdari u 7.45 časova.

Mali je glasao na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić glasala je jutros na parlamentarnim izborima i izborima za Skupštinu grada Beograda.

Kisić je glasala na biračkom mestu broju 32, u Osnovnoj školi "Ćirilo i Metodije" na Zvezdari.

Glasao Ivica Dačić

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7 sati na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac.

Ivica Dačić
Ivica Dačić / Izvor: Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Dačić je na biračko mesto došao u pratnji supruge i sina.

Oglasila se Ambasada Srbije u BiH

Iz Ambasade Srbije u BiH, navedeno je da se procedura glasanja u inostranstvu nije menjala u odnosu na prethodne izbore, te da će biračka mesta biti otvorena od 7 do 20 časova.

Napominju da je potrebno imati važeći identifikacioni dokument Srbije, odnosno ličnu kartu ili pasoš.

Od 19 birački mesta, 15 ih je u Republici Srpskoj. U Banjaluci se može glasati u Konzulatu Srbije i zgradi M tela-a.

Krenuli prvi autobusi sa glasačima sa Kosova i Metohije

Srbi sa Kim će usled zabrana režima u Prištini svoje glasačko pravo morati da ostvare na teritoriji Centralne Srbije.

Srbi sa KiM krenuli na glasanje
Srbi sa KiM krenuli na glasanje / Izvor: Foto: Printscreen Youtube/Kosovo Online

Državljani Srbije sa prebivalištem na Kosovu, zbog zabrane prištinskih vlasti da na teritoriji Kosova izraze volju na parlamentarnim izborima, moći će da glasaju u četiri opštine u centralnoj Srbiji.

Detaljnije klikom na ovaj LINK.

Otvorena biračka mesta

U Srbiji su danas u 7 časova otvorena sva biračka mesta.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača. Biračka mesta otvorena su u 7.00 časova i zatvaraju se večeras u 20.00 časova.

Glasanje u par koraka
Glasanje u par koraka / Izvor: Foto: Srbija Danas/Shutterstock

RIK,GIK, Cesid i Ipsos izveštavaju o toku izbora i izlaznosti birača

Republička izborna komisija (RIK), Gradska izborna komisija(GIK), Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) i Ipsos Srbija najavili su da će danas redovno obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za narodne poslanike i odbornike, i o izlaznosti birača.

    RIK će prvu konferenciju za javnost održati u osam časova ujutru, drugu u 11.05 časova, treću od 15.05, četvrtu u 17.05, dok će se peta konferencija za medije održati od 19.05 časova.

Podaci o izlaznosti će se objavljivati od 11.05 časova, a po potrebi, RIK će organizovati i vanredne konferencije za novinare, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Konferencije za novinare održavaće se u maloj sali zgrade Narodne skupštine, u Kralja Milana 14. GIK je takođe saopštio da će obaveštavati javnost o toku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Beograda i izlaznosti birača.

 GIK će u svojim prostorijama, u zgradi Gradske uprave u Kraljice Marije 1, održati konferencije za novinare u 9, 12 i 15 sati.

Cesid i Ipsos Srbija objavljivaće danas procene izlaznosti na izborima. Cesid će svoje procene izlaznosti birača sa presecima objavljivati u 9.00, 11.00, 14.00, 17.00 i 19.00, a podatke će prikupljati sa 865 biračkih mesta. Cesid i Ipsos će objavljivati i rezultate parlamentarnih i beogradskih izbora.

 Prvi rezultati za parlamentarne izbore očekuju se oko 21.30, posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos i Cesid ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata. Nakon toga će se objavljivati procene sa beogradskih izbora.  

 

Srbija danas bira

U Srbiji se danas održavaju izbori za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i lokalni izbori u 65 opština i gradova uključujući Beograd.

Na 8.273 biračka mesta svoje pravo može da iskoristi 6.500.666 upisanih birača. Biračka mesta otvorena su od 7.00 do 20.00 časova.

Za parlamentarne izbore građani će se opredeljivati za jednu od 18 izbornih lista na kojima je predloženo 2.817 kandidata za 250 mesta u parlamentu.  

Za Skupštinu Vojvodine takmiči se 13 izbornih lista za 120 poslaničkih mesta, a za Skupštinu Grada Beograda 14 izbornih lista za 110 odborničkih mesta.

Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.

Osobe koje na dan glasanja budu na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije mogu da glasaju na ukupno 36 biračkih mesta u više opština.

Biće otvorena i 29 biračka mesta u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, a upisano je 8.543 birača.

Srpski državljani koji žive u inostranstvu mogu da glasaju u 35 zemalja na 81 izbornom mestu, a upisano je 39 270 birača. Zbog razlike u vremenskim zonama u SAD, Kanadi, Portugaliji i Velikoj Britaniji glasalo se juče.

Izborna tišina traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20.00 časova.

U vreme predizborne tišine na javnim skupovima, u elektronskim i štampanim medijima ne smeju se objavljivati procene rezultata izbora, javno predstavljati kandidati za narodne poslanike, njihovi programi i slično, a ovo se odnosi i na portale koji su registrovani kao mediji.

Svaki građanin glasa na biračkom mestu na kojem je upisan u birački spisak, može da glasa samo uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Poželjno je, ali nije obavezno, predati i poziv za glasanje.

Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

Svi birači koji su iz zdravstvenih razloga sprečeni da dođu na biračko mesto, kao i osobe sa invaliditetom, nemoćni i stari mogu da glasaju kod kuće ili na nekom drugom mestu ako obaveste birački odbor najkasnije do 11.00 časova na dan glasanja. 

Birač koji nije u stanju da sam popuni glasački listić, ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.

Glasa se lično i to tako što se zaokruži redni broj ispred naziva jedne izborne liste za koju pojedinac želi da glasa.

Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava komunikacija, kao i foto-aparata i kamera. 

Izbore će pratiti 5.587 posmatrača, a u pitanju je devet domaćih udruženja i 25 međunarodnih organizacija i stranih država.

Lokalna izborna komisija u roku od 96 časova od zatvaranja biračkih mesta donosi za sva biračka mesta koja se nalaze na njenoj teritoriji zbirni izveštaj o rezultatima glasanja, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja u inostranstvu donosi RIK.

Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mesta ukupan izveštaj o rezultatima izbora.

Za ulazak u skupštinu i osvajanje poslaničkih mandata potrebno je da se pređe cenzus od tri odsto, a stranke i koalicije nacionalnih manjina u raspodeli mandata učestvuju i ako osvoje manje od tri odsto.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja Narodne skupštine.

Ovo će biti 14. parlamentarni izbori od uvođenja višestranačja u Srbiji, a deveti vanredni.