Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ" Томислав Момировић за СД: Успели смо да задржимо мир и стабилност у тренутку када имамо ратове који потресају читав свет

30.11.2023. 09:28
Пише:
Србија Данас
Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen/tomamomirovic/Shutterstock

У интервјуу за наш портал, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, осврнуо се на приоритете, реформе, резултате као и даље планове у оквиру Министарства на чијем је челу.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић је у разговору за наш портал истакао да је Влада Србије, која спроводи политику председника Александра Вучића и Српске напредне странке, пре свега - Влада континуитета.

Кроз низ реформи, постигнут је значајан напредак у јачању домаће привреде, привлачењу страних инвестиција и стварању нових радних места. Ове иницијативе су кључно допринеле оснаживању Србије као економске силе у региону, што је резултирало побољшањем животног стандарда и перспективе грађана, постављајући темеље за даљи напредак земље, истакао је министар Момировић за портал Србија Данас.

Ако је нешто евидентно, то је да је Србија посветила озбиљну пажњу домаћој производњи, а нарочито малим и средњим предузећима. Колико је за Србију важно имати квалитетне производе домаће прозводње и какви су бенефити имања стабилног домаћег тришта?

- Подршка домаћој производњи, нарочито малим и средњим предузећима, кључна је за остваривање дугорочног економског просперитета Србије и зато је наш циљ да подржимо домаће привреднике и домаће производе који својим квалитетом имају велики потенцијал и на међународним тржиштима. Домаћа предузећа су окосница одрживог развоја, а квалитетни производи домаће производње носе са собом низ кључних бенефита за Србију. Прво и најважније, пружање подршке домаћим производима осигурава очување радних места и стварање нових, што директно утиче на смањење незапослености и побољшава животни стандард наших грађана. Кроз стимулацију раста малих и средњих предузећа, подстичемо и предузетнички дух, стварајући окружење у којем се иновације и креативност цене и награђују. Стабилност домаћег тржишта пружа прилику за изградњу дугорочних односа између произвођача и потрошача. Поверење потрошача у домаће брендове постаје кључно, а задовољство потрошача квалитетним производима доприноси репутацији наших компанија и омогућава им да се такмиче на највећим иностраним тржиштима.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Министарство трговине

Будући да је домаће тржиште стабилно и јако последњих година, колико се то одразило на извоз домаћих производа и са којим земљама Србија има најбољу сарадњу по питању извоза?

- Наша трговинска размена у економски и политички тешким годинама које су за нама наставља да бележи раст.  Привреда Србије завршила је 2022. са оствареном рекордном спољнотрговниском разменом од 66.6 милијарди евра, чија је вредност већа од оствареног БДП-а Србије. ЕУ је и даље најзначајнији купац наших роба и услуга и њено учешће у нашем укупном извозу износи  преко 63,1%. Немачка остаје наш најзначајнији спољнотрговински партнер са 6,8 милијарде евра вредном укупном разменом, док за њом следи Кина са 4,2 милијарди евра. Традиционално највећи суфицит Србија остварује са земљама региона и то са Црног Гором у вредности близу 825 милиона евра, затим са БиХ 736 милиона евра и са С. Македонијом 398 милиона евра.  Сматрамо да је управо економски савез Србије и БиХ огроман и недовољно искоришћени потенцијал. Такође, ми морамо да наставимо на развоју економске сарадње читавог Балкана, на смањењу граничних баријера које оптерећују пословање наших компанија. То су деценијама уназад увезана тржишта и природно је да најпре са нашим комшијама радимо на интензивирању трговине.

Недавно је покренута акција "Боља цена – цена за народ", која се показала као одлично решење и коју је народ оберучке прихватио. Како сте ви задовољни успехом ове иницијативе, шта кажу бројке и да ли се планира даљи развој ове идеје?

- Влада Србије је допринела смањењу инфлације бројним мерама, попут контроле цена горива и основних животних намирница, али је акција "Боља цена" битно утицала на пад инфлације у Србији. Ове позитивне промене одражавају се на животе грађана, посебно оних најосетљивијих, чији је стандард сачуван захваљујући разноврсним мерама и акцији "Боља цена" у оквиру које су производи са сниженим ценама лако доступни широм земље. Грађани имају прилику да велики број важних производа и даље купују по знатно нижим ценама, што омогућава породицама да остваре значајне уштеде у месечним буџетима и од неколико хиљада динара. Слободно могу рећи да су њени ефекти бољи него што смо очекивали, промет неких производа чија је цена снижена у овој акцији порастао и за 1.000 одсто. Акцијом "Боља цена" изазвали смо талас попуста. Ова акција је показала и сјајну сарадњу Министарства трговине и Владе Републике Србије са трговцима.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Фото: Танјуг/Ђорђе Крстић

Влада Републике Србије је у претходним годинама показала да  је снажно окренута подршци приватном сектору и привлачењу нових инвестиција, говори се о потписивању Споразума о слободној трговини са Уједињеним Арапским Емиратима и Египтом који ће додатно подстаћи нове инвестиције из ових јако богатих држава. Колико су овакви видови партнерстава, са економским гигантима, важни за Србију и њену економију и какви су планови за будућност по том питању? Шта кажу бројке?

- У овом тренутку Министарство трговине на чијем сам челу интензивно ради на потписивању Споразума о слободној трговини са Египтом, Р.Корејом и УАЕ. Србија је постала једина држава у Европи која има потписан Споразум о слободној трговини са НР Кином, најмногољуднијом земљом и најбржерастућом економијом света. Отварањем нових тржишта желимо да задржимо економски раст и на тај начин изборимо са све већим економским притисцима који долазе као резултат рата на истоку Европе. Споразум о слободној трговини са УАЕ ће допринети убрзању трговинске размене и приближавању наших економија. Ми већ сада имамо сјајну базу јер велики број компанија из Србије и УАЕ успешно послује на оба тржишта у склопу многих заједничких инвестиционих пројеката, попут пројеката у области пољопривреде, саобраћаја, као и у области рударства и енергетике. Такође, желимо да дамо додатан подстицај за максимално убрзавање процедура за усаглашавање билатералног Споразума о слободној трговини са Египтом, чије је закључивање договорено приликом сусрета председника Србије Александра Вучића и председника Арапске Републике Египат, Абдела Фатаха ал Сисија. Закључивање Споразума о слободној трговини са Египтом један је од приоритета Министарства трговине у наредном периоду. Циљ нам је да дамо додатни импулс пре свега нашим произвођачима пољопривредних производа који на египатском тржишту имају велике могућности, а који услед тренутног постојања царинских баријера, нису атрактивни. Египатски званичници показују интересовање за што обухватнији развој економских и трговинских веза са Србијом, нарочито када је реч о увозу пољопривредних производа, али постоји прилика и да наше кондиторске производе понудимо овом тржишту. Желимо да видимо што више српских компанија у овој и другим земљама Африке. 

Поред два горепоменута Споразума о слободној трговини, ипак, српска привреда је успела да освоји и, како сте сами рекли, највеће тржиште на свету. Колико је за Србију важно челично пријатељство са Кином и зашто Кина, као једна од највећих економских сила на свету, даје толико поверења управо Србији?

- На основу добрих односа и сарадње председника Александра Вучића и Си Ђинпинга, Србија и Кина пажљиво и марљиво остварују планове, а недавно потписани Споразум о слободној трговини са Кином још један је значајан корак који представља симбол нашег пријатељства и стратешког партнерства, а који ће отворити врата иновацијама и новим економским достигнућима. Српска привреда освојила је највеће тржиште на свету, а ми са сигурношћу можемо да кажемо да ће примена Споразума о слободној трговини омогућити нови велики талас инвестиција у нашу земљу. Српска економија ће додатно увећати своју атрактивност у европским и светским оквирима. Од овог момента почињемо да меримо једно ново време у односима наше две земље, али и период током кога ћемо у нашој земљи гледати нове инвестиције, нове фабрике и додатна добро плаћена радна места за наше грађане. Велики број пољопривредних произвођача, а пре свега они који се баве воћем, моћи ће своје производе да извозе у Кину без царина. Споразум није важан само за пољопривреднике и њихове производе, већ и за друге делове српске привреде попут прехрамбене индустрије. Споразумом смо обухватили и велики број производа из машинске индустрије, попут гвожђа и челика, али и производе из фармацеутске индустрије. Ово је историјска шанса за наше привреднике и зато је важно препознати је како би наш извоз премашио две милијарде евра и како би у Србију дошло још квалитетних кинеских компанија.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Танјуг

Својом стабилношћу, квалитетом и контиуитетом у раду, Влада Републике Србије изборила се за позицију домаћина манифестације EXPO-2027, што је велики знак поверења које нам указују земље које су дале предност нама у односу на наше конкуренте у овој трци. Како је Србија успела да добије оволико поверење међународне заједнице и која је заправо амплитуда овог признања?

- Београд ће бити домаћин манифестације EXPO 2027. Држава је у пуном капацитету стала иза овог пројекта, који за нашу земљу има огроман политички, економски, културни, туристички и спортски значај. Пут до ове огромне прилике није био лак. Почели смо практично од нуле, јер су Београду недостајале велике инвестиције и развојни пројекти. Пре 2012. године, и доласка на власт Александра Вучића и Српске напредне странке, Београд је таворио заборављен, намерно остављен да каска за напредним европским метрополама. А онда је уследио преокрет и напредак, покренути су заборављени пројекти попут коначног завршетка Обилазнице око главног града, стављање у функцију нове централне железничке станице “Прокоп”, изградње нових аутопутева у ширем региону града, брзе пруге Београд-Нови Сад, проширења и модернизације аеродрома Никола Тесла. Оно што је најважније, од Савског амфитеатра, препуног старих индустријских објеката, зарђалих вагона, пруга које не иду нигде, створили смо простор који гура целу привреду Србије унапред. Београд на води, са врхунским стамбеним, пословним и туристичким објектима, огледало је напретка Србије.  Све су ово пројекти који остају будућим генерацијама заслуга су републичких и београдских власти, предвођенима Александром Вучићем и Српском напредном странком. 
Припремајући простор од 167 хектара у Сурчину и све неопходне услове за одржавање сајма као што је EXPO 2027, постављамо темеље не само за тај догађај, већ и за нову тачку ослонца дугорочног развоја Београда и целог потеза од Новог Београда до Новог Сада.

Министарство унутрашње и спољне трговине истакло се својим марљивим радом током претходних година, а то свакако може да осети и обичан грађанин. Како сте Ви задовољни радом Вашег министарства и какви су планови за наредни период?

- Мислим да смо неколико стратешких ствари успели да испунимо. Пре свега, мислим на борбу против инфлације, која је већ шест-седам месеци у константном паду и у октобру  је ушла у једноцифрену зону. Спровели смо акцију "Боља цена", где смо најширем кругу људи омогућили значајно ниже цене фундаменталних производа – млека, јогурта, средстава за хигијену, пелена итд. – 36 категорија производа важних за свако домаћинство успели смо да обезбедимо по значајно нижим ценама. Потписали смо Споразум о слободној трговини са Кином, завршавамо такав сличан споразум са УАЕ и Егоптом, формирали смо Националну службу за олакшање трговине. За годину дана мислим да није мало тога урађено.

Tomislav Momirović
Томислав Момировић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

И за крај, Ваша порука грађанима Србије пред предстојеће изборе?

- У претходном периоду је ова Влада, која је дефинитивно Влада континуитета и Влада која спроводи политику Александра Вучића и Српске напредне странке, урадила доста добрих ствари. Сведоци смо значајних низа реформи које су допринеле јачању наше привреде, привлачењу страних инвестиција и отварању нових радних места. Ове иницијативе су оснажиле Србију као економску силу у региону, чиме су побољшани животни стандард и перспективе грађана и постављени темеље за даљи напредак наше земље. Пре свега успели смо да задржимо мир и стабилност за наше грађане у тренутку када имамо ратове који потресају читав свет. Србија не сме да стане и сигуран сам да неће уз подршку грађана и ми ћемо заједно, као и до сада, ићи ка главном циљу, а то је да просечна плата 2027. године буде 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра - истакао је на крају за наш портал министар Момировић.