clear sky
16°C
08.05.2024.
Beograd
eur
117.1207
usd
109.0205
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"SRBIJA NE SME DA STANE" Tomislav Momirović za SD: Uspeli smo da zadržimo mir i stabilnost u trenutku kada imamo ratove koji potresaju čitav svet

30.11.2023. 09:28
Piše:
Srbija Danas
Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: Foto: Instagram Printscreen/tomamomirovic/Shutterstock

U intervjuu za naš portal, ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, osvrnuo se na prioritete, reforme, rezultate kao i dalje planove u okviru Ministarstva na čijem je čelu.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je u razgovoru za naš portal istakao da je Vlada Srbije, koja sprovodi politiku predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, pre svega - Vlada kontinuiteta.

Kroz niz reformi, postignut je značajan napredak u jačanju domaće privrede, privlačenju stranih investicija i stvaranju novih radnih mesta. Ove inicijative su ključno doprinele osnaživanju Srbije kao ekonomske sile u regionu, što je rezultiralo poboljšanjem životnog standarda i perspektive građana, postavljajući temelje za dalji napredak zemlje, istakao je ministar Momirović za portal Srbija Danas.

Ako je nešto evidentno, to je da je Srbija posvetila ozbiljnu pažnju domaćoj proizvodnji, a naročito malim i srednjim preduzećima. Koliko je za Srbiju važno imati kvalitetne proizvode domaće prozvodnje i kakvi su benefiti imanja stabilnog domaćeg trišta?

- Podrška domaćoj proizvodnji, naročito malim i srednjim preduzećima, ključna je za ostvarivanje dugoročnog ekonomskog prosperiteta Srbije i zato je naš cilj da podržimo domaće privrednike i domaće proizvode koji svojim kvalitetom imaju veliki potencijal i na međunarodnim tržištima. Domaća preduzeća su okosnica održivog razvoja, a kvalitetni proizvodi domaće proizvodnje nose sa sobom niz ključnih benefita za Srbiju. Prvo i najvažnije, pružanje podrške domaćim proizvodima osigurava očuvanje radnih mesta i stvaranje novih, što direktno utiče na smanjenje nezaposlenosti i poboljšava životni standard naših građana. Kroz stimulaciju rasta malih i srednjih preduzeća, podstičemo i preduzetnički duh, stvarajući okruženje u kojem se inovacije i kreativnost cene i nagrađuju. Stabilnost domaćeg tržišta pruža priliku za izgradnju dugoročnih odnosa između proizvođača i potrošača. Poverenje potrošača u domaće brendove postaje ključno, a zadovoljstvo potrošača kvalitetnim proizvodima doprinosi reputaciji naših kompanija i omogućava im da se takmiče na najvećim inostranim tržištima.

Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: Foto: Ministarstvo trgovine

Budući da je domaće tržište stabilno i jako poslednjih godina, koliko se to odrazilo na izvoz domaćih proizvoda i sa kojim zemljama Srbija ima najbolju saradnju po pitanju izvoza?

- Naša trgovinska razmena u ekonomski i politički teškim godinama koje su za nama nastavlja da beleži rast.  Privreda Srbije završila je 2022. sa ostvarenom rekordnom spoljnotrgovniskom razmenom od 66.6 milijardi evra, čija je vrednost veća od ostvarenog BDP-a Srbije. EU je i dalje najznačajniji kupac naših roba i usluga i njeno učešće u našem ukupnom izvozu iznosi  preko 63,1%. Nemačka ostaje naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner sa 6,8 milijarde evra vrednom ukupnom razmenom, dok za njom sledi Kina sa 4,2 milijardi evra. Tradicionalno najveći suficit Srbija ostvaruje sa zemljama regiona i to sa Crnog Gorom u vrednosti blizu 825 miliona evra, zatim sa BiH 736 miliona evra i sa S. Makedonijom 398 miliona evra.  Smatramo da je upravo ekonomski savez Srbije i BiH ogroman i nedovoljno iskorišćeni potencijal. Takođe, mi moramo da nastavimo na razvoju ekonomske saradnje čitavog Balkana, na smanjenju graničnih barijera koje opterećuju poslovanje naših kompanija. To su decenijama unazad uvezana tržišta i prirodno je da najpre sa našim komšijama radimo na intenziviranju trgovine.

Nedavno je pokrenuta akcija "Bolja cena – cena za narod", koja se pokazala kao odlično rešenje i koju je narod oberučke prihvatio. Kako ste vi zadovoljni uspehom ove inicijative, šta kažu brojke i da li se planira dalji razvoj ove ideje?

- Vlada Srbije je doprinela smanjenju inflacije brojnim merama, poput kontrole cena goriva i osnovnih životnih namirnica, ali je akcija "Bolja cena" bitno uticala na pad inflacije u Srbiji. Ove pozitivne promene odražavaju se na živote građana, posebno onih najosetljivijih, čiji je standard sačuvan zahvaljujući raznovrsnim merama i akciji "Bolja cena" u okviru koje su proizvodi sa sniženim cenama lako dostupni širom zemlje. Građani imaju priliku da veliki broj važnih proizvoda i dalje kupuju po znatno nižim cenama, što omogućava porodicama da ostvare značajne uštede u mesečnim budžetima i od nekoliko hiljada dinara. Slobodno mogu reći da su njeni efekti bolji nego što smo očekivali, promet nekih proizvoda čija je cena snižena u ovoj akciji porastao i za 1.000 odsto. Akcijom "Bolja cena" izazvali smo talas popusta. Ova akcija je pokazala i sjajnu saradnju Ministarstva trgovine i Vlade Republike Srbije sa trgovcima.

Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: Foto: Tanjug/Đorđe Krstić

Vlada Republike Srbije je u prethodnim godinama pokazala da  je snažno okrenuta podršci privatnom sektoru i privlačenju novih investicija, govori se o potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom koji će dodatno podstaći nove investicije iz ovih jako bogatih država. Koliko su ovakvi vidovi partnerstava, sa ekonomskim gigantima, važni za Srbiju i njenu ekonomiju i kakvi su planovi za budućnost po tom pitanju? Šta kažu brojke?

- U ovom trenutku Ministarstvo trgovine na čijem sam čelu intenzivno radi na potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, R.Korejom i UAE. Srbija je postala jedina država u Evropi koja ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa NR Kinom, najmnogoljudnijom zemljom i najbržerastućom ekonomijom sveta. Otvaranjem novih tržišta želimo da zadržimo ekonomski rast i na taj način izborimo sa sve većim ekonomskim pritiscima koji dolaze kao rezultat rata na istoku Evrope. Sporazum o slobodnoj trgovini sa UAE će doprineti ubrzanju trgovinske razmene i približavanju naših ekonomija. Mi već sada imamo sjajnu bazu jer veliki broj kompanija iz Srbije i UAE uspešno posluje na oba tržišta u sklopu mnogih zajedničkih investicionih projekata, poput projekata u oblasti poljoprivrede, saobraćaja, kao i u oblasti rudarstva i energetike. Takođe, želimo da damo dodatan podsticaj za maksimalno ubrzavanje procedura za usaglašavanje bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom, čije je zaključivanje dogovoreno prilikom susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Arapske Republike Egipat, Abdela Fataha al Sisija. Zaključivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom jedan je od prioriteta Ministarstva trgovine u narednom periodu. Cilj nam je da damo dodatni impuls pre svega našim proizvođačima poljoprivrednih proizvoda koji na egipatskom tržištu imaju velike mogućnosti, a koji usled trenutnog postojanja carinskih barijera, nisu atraktivni. Egipatski zvaničnici pokazuju interesovanje za što obuhvatniji razvoj ekonomskih i trgovinskih veza sa Srbijom, naročito kada je reč o uvozu poljoprivrednih proizvoda, ali postoji prilika i da naše konditorske proizvode ponudimo ovom tržištu. Želimo da vidimo što više srpskih kompanija u ovoj i drugim zemljama Afrike. 

Pored dva gorepomenuta Sporazuma o slobodnoj trgovini, ipak, srpska privreda je uspela da osvoji i, kako ste sami rekli, najveće tržište na svetu. Koliko je za Srbiju važno čelično prijateljstvo sa Kinom i zašto Kina, kao jedna od najvećih ekonomskih sila na svetu, daje toliko poverenja upravo Srbiji?

- Na osnovu dobrih odnosa i saradnje predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, Srbija i Kina pažljivo i marljivo ostvaruju planove, a nedavno potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom još jedan je značajan korak koji predstavlja simbol našeg prijateljstva i strateškog partnerstva, a koji će otvoriti vrata inovacijama i novim ekonomskim dostignućima. Srpska privreda osvojila je najveće tržište na svetu, a mi sa sigurnošću možemo da kažemo da će primena Sporazuma o slobodnoj trgovini omogućiti novi veliki talas investicija u našu zemlju. Srpska ekonomija će dodatno uvećati svoju atraktivnost u evropskim i svetskim okvirima. Od ovog momenta počinjemo da merimo jedno novo vreme u odnosima naše dve zemlje, ali i period tokom koga ćemo u našoj zemlji gledati nove investicije, nove fabrike i dodatna dobro plaćena radna mesta za naše građane. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača, a pre svega oni koji se bave voćem, moći će svoje proizvode da izvoze u Kinu bez carina. Sporazum nije važan samo za poljoprivrednike i njihove proizvode, već i za druge delove srpske privrede poput prehrambene industrije. Sporazumom smo obuhvatili i veliki broj proizvoda iz mašinske industrije, poput gvožđa i čelika, ali i proizvode iz farmaceutske industrije. Ovo je istorijska šansa za naše privrednike i zato je važno prepoznati je kako bi naš izvoz premašio dve milijarde evra i kako bi u Srbiju došlo još kvalitetnih kineskih kompanija.

Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: Tanjug

Svojom stabilnošću, kvalitetom i kontiuitetom u radu, Vlada Republike Srbije izborila se za poziciju domaćina manifestacije EXPO-2027, što je veliki znak poverenja koje nam ukazuju zemlje koje su dale prednost nama u odnosu na naše konkurente u ovoj trci. Kako je Srbija uspela da dobije ovoliko poverenje međunarodne zajednice i koja je zapravo amplituda ovog priznanja?

- Beograd će biti domaćin manifestacije EXPO 2027. Država je u punom kapacitetu stala iza ovog projekta, koji za našu zemlju ima ogroman politički, ekonomski, kulturni, turistički i sportski značaj. Put do ove ogromne prilike nije bio lak. Počeli smo praktično od nule, jer su Beogradu nedostajale velike investicije i razvojni projekti. Pre 2012. godine, i dolaska na vlast Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, Beograd je tavorio zaboravljen, namerno ostavljen da kaska za naprednim evropskim metropolama. A onda je usledio preokret i napredak, pokrenuti su zaboravljeni projekti poput konačnog završetka Obilaznice oko glavnog grada, stavljanje u funkciju nove centralne železničke stanice “Prokop”, izgradnje novih autoputeva u širem regionu grada, brze pruge Beograd-Novi Sad, proširenja i modernizacije aerodroma Nikola Tesla. Ono što je najvažnije, od Savskog amfiteatra, prepunog starih industrijskih objekata, zarđalih vagona, pruga koje ne idu nigde, stvorili smo prostor koji gura celu privredu Srbije unapred. Beograd na vodi, sa vrhunskim stambenim, poslovnim i turističkim objektima, ogledalo je napretka Srbije.  Sve su ovo projekti koji ostaju budućim generacijama zasluga su republičkih i beogradskih vlasti, predvođenima Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom. 
Pripremajući prostor od 167 hektara u Surčinu i sve neophodne uslove za održavanje sajma kao što je EXPO 2027, postavljamo temelje ne samo za taj događaj, već i za novu tačku oslonca dugoročnog razvoja Beograda i celog poteza od Novog Beograda do Novog Sada.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine istaklo se svojim marljivim radom tokom prethodnih godina, a to svakako može da oseti i običan građanin. Kako ste Vi zadovoljni radom Vašeg ministarstva i kakvi su planovi za naredni period?

- Mislim da smo nekoliko strateških stvari uspeli da ispunimo. Pre svega, mislim na borbu protiv inflacije, koja je već šest-sedam meseci u konstantnom padu i u oktobru  je ušla u jednocifrenu zonu. Sproveli smo akciju "Bolja cena", gde smo najširem krugu ljudi omogućili značajno niže cene fundamentalnih proizvoda – mleka, jogurta, sredstava za higijenu, pelena itd. – 36 kategorija proizvoda važnih za svako domaćinstvo uspeli smo da obezbedimo po značajno nižim cenama. Potpisali smo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, završavamo takav sličan sporazum sa UAE i Egoptom, formirali smo Nacionalnu službu za olakšanje trgovine. Za godinu dana mislim da nije malo toga urađeno.

Tomislav Momirović
Tomislav Momirović / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

I za kraj, Vaša poruka građanima Srbije pred predstojeće izbore?

- U prethodnom periodu je ova Vlada, koja je definitivno Vlada kontinuiteta i Vlada koja sprovodi politiku Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, uradila dosta dobrih stvari. Svedoci smo značajnih niza reformi koje su doprinele jačanju naše privrede, privlačenju stranih investicija i otvaranju novih radnih mesta. Ove inicijative su osnažile Srbiju kao ekonomsku silu u regionu, čime su poboljšani životni standard i perspektive građana i postavljeni temelje za dalji napredak naše zemlje. Pre svega uspeli smo da zadržimo mir i stabilnost za naše građane u trenutku kada imamo ratove koji potresaju čitav svet. Srbija ne sme da stane i siguran sam da neće uz podršku građana i mi ćemo zajedno, kao i do sada, ići ka glavnom cilju, a to je da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra - istakao je na kraju za naš portal ministar Momirović.