Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЦРНА ГОРА ГЛАСАЛА ЗА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА ДРЖАВЕ: Ђукановић и Милатовић сигурно у другом кругу - 2. априла грађани ЦГ опет бирају шефа државе (ФОТО)

19.03.2023. 07:01 23:34
Пише:
Србија Данас
izbori Cg
избори Цг / Извор: Shutterstock

Бирачка места су отворена у седам сати, а гласање је завршено у 20 часова

У Црној Гори данас су одржани председнички избори и то два и по месеца уочи парламентарних избора које је расписао актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић. Гласачко право имало је око 543.175 грађана. Осим у Подгорици избори су одржани у Бару, Бијелом Пољу, Пљевљима, Рожајама, Будви, Даниловграду, Зети, Тивту, Плаву, Колашину, Жабљаку, Плужинама и Шавнику. 

СРАМАН ГОВОР МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Ударио на Москву и Београд - "Нећу дозволити..."

СРАМАН ГОВОР МИЛА ЂУКАНОВИЋА: Ударио на Москву и Београд - "Нећу дозволити..."

МАНДИЋ ОПЛЕО ПО ЂУКАНОВИЋУ И МИЛАТОВИЋУ: "Између њих нема разлике, обојица признају ЦПЦ"

МАНДИЋ ОПЛЕО ПО ЂУКАНОВИЋУ И МИЛАТОВИЋУ: "Између њих нема разлике, обојица признају ЦПЦ"

"АКО МИЛО САДА НЕ ПАДНЕ ЦРНА ГОРА ЈЕ ПРОПАЛА" Став грађана Црне Горе дан уочи избора - различита очекивања, али ЈЕДНО важи за све

"АКО МИЛО САДА НЕ ПАДНЕ ЦРНА ГОРА ЈЕ ПРОПАЛА" Став грађана Црне Горе дан уочи избора - различита очекивања, али ЈЕДНО важи за све

Први резултати

На основу 99,5 одсто обрађеног узорка Мило Ђукановић освојио је 35,3 одсто гласова, Јаков Милатовић 29,2 одсто, Андрија Мандић 19,3 одсто, Алекса Бечић 10,9 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић 3,2 одсто.

Горан Даниловић освојио је 1,4 одсто, а Јован Радуловић 0,8.

Према прелиминарним резултатима Центра за демократску транзицију на основу 100 одсто обрађеног узорка Мило Ђукановић је освојио 35.3 одсто гласова, док је Јаков Милатовић освојио 28.9 одсто, а Андрија Мандић 19 одсто.

На четвртом мјесту је Алекса Бечић са 11.3 одсто, Драгиња Вуксановић Станковић има 3.2 одсто, Горан Даниловић 1.5 одсто, а Јован Радуловић 0.8 одсто.

22:45
Огласио се Милатовић

Кандидат покрета Европа сад Јаков Милатовић обратио се вечерас грађанима и захвалио се на подршци.

- Обећао сам да ћемо успети, и успели смо. Ово је победа свих оних који су бакљу слободе у претходних 30 година носили у Црној Гори. Ово је заједничка победа - рекао је прво Милатовић.

Он се захвалио свим листама који су га подржали као кандидата и покрет Европа сад.

 -Ово је наша заједничка победа. Вечерас смо направили пресудан корак ка 2. априлу где ћемо ову вечерашњу велику победу нових људи да запечатимо. Ово је победа целе Црне Горе - рекао је Милатовић.

Он је рекао да ће "Ђукановића послати у политичку пензију 2. априла".

22:30
Огласио се Ђукановић

Председнички кандидат Демократске апртије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да је ово био још један транспарентни демократски процес и да су избори протекли у мирној атмосфери.

- Желимо да потврдимо да је Црна Гора сваким даном све ближа свом стратешком циљу и да се приближава ономе што је финални циљ политике- квалитет живота у Црној Гори на основу квалитета грађана Европске уније - рекао је Ђукановић.

Истакао је да су у првом кругу остварили тачно што су планирали, изнад 120.000 гласова.

- То сматрам вриједним резултатом који ме испуњава задовољством - казао је Ђукановић.

Он је рекао да су резултати ових избора потврдили да Црна Гора треба парламентарне изборе.

Захвалио је свим грађанима који су га подржали и честитао противкандидатима,а да је на њему да предност сачува и унапреди у наредних 14 дана.

22:10
 Мандић: Позивам грађане да подрже Милатовића

Андрија Мандћ, кандидат ДФ-а захвалио се гласачима.

- Добили смо много гласова. Људи су подржали политику помирења, политику која значи будућност Црне Горе. У овом тренутку могу да кажем да победа нашег колеге Милатовића нема без подршке Демократског фронта. Колико год да му је добар резултат, нема победе без подршке ДФ-а - рекао је Мандић најављујући пуну подршку Јакову Милатовић.

- Позивам све грађане да га подрже, а наше гласаче позивам да сви Милатовићу дају глас - рекао је Мандић.

Мандић је подсетио да Црну Гору очекују парламентарни избори и најавио учешће у истим.

- Пред нама су парламентарни избори и сигуран сам да ће грађани Црне Горе знати да вреднују то што ће ДФ да преломи ове председничке изборе и младом колеги Милатовићу да омогући да буде председник Црне Горе. Не мислим да је он најбољи кандидат, али знам да је у овом тренутку онај кандидат иза ког треба да стане Црна Гора - поручио је Мандић

22:06
Бечић честитао Милатовићу

Председнички кандидат Демократа Алекса Бечић честитао је Јакову Милатовићу на постигнутом резултату, као и другим кандидатима. Он је казао да је већина која је победила 30.августа 2020. година вечерас освојила око 60 одсто гласова.

- Сачували смо нашу снагу иако смо имали далеко јачу конкуренцију. Колеге из Европе сад смо ми на неки начин изнедрили - навео је Бечић.

Он је казао да је постојала "веома прљава кампања", односно да је данима наратив био да једину шансу против Ђукановића има кандидат Демократског фронта или Европе сад.

21:42
Мило Ђукановић "остварио" убедљиву победу у првом кругу избора

 Портпарол Демократске партије социјалиста Милош Николић је казао да је Мило Ђукановић остварио убедљиву победу у првом кругу избора и да је освојио десет одсто процената више у односу на другопласираног кандидата.

Саопштио је да ће се Ђукановић обратити јавности у наредних пола сата.

21:30
 Ивановић: Јаков Милатовић сигурно улази у други круг председничких избора

Функционер Покрета Европа сад Филип Ивановић казао је да је сасвим сигурно да Јаков Милатовић улази у други круг председничких избора.

- Милатовић је остварио изврстан резултат у Даниловграду, Подгорици, Никшићу, Херцег Новом, Зети и бројним другим општинама, на основу обрађеног бирачког материјала до ког смо дошли. Постоји читав низ бирачких места као Плужине, Херцег Нови, Бијело Поље, Берима, Дрезги, Рогамима, Загоричу, Толошима, Доњој Горици, и у другим насељима и градовима, Милатовић остварује предност већу од Мила Ђукановића и Андрије Мандића заједно - казао је Ивановић.

- Сасвим сам сигуран да пратите резултате које објављују НВО и у овом тренутку не постоји никаква сумња да Милатовић пролази у други круг - јасан је он.

21:10
Обраћање Андрије Маднића

Председнички кандидат Демократског фронта Андрија Мандић ће се обратити јавности у 21.30 часова, док ће се из Европе сад огласити у 21.10 часова.

20:30
Ускоро први резултати

Демократски фронт ће у 20:45 објавити прелиминарне резултате. 

20:19
Ђукановић ће да се обрати нацији

Портпарол ДПС-а Милош Николић казао је да ће се њихов председнички кандидат Мило Ђукановић обратити око 22 и 30 часова. 

20:18
ЦДТ: До 20 сати гласало 63,6%

Према коначној процени ЦДТ-а на данашње председничке изборе у Црној Гори изашло је 63,6 одсто грађана уписаних у бирачки списак или око 344.700 бирача.   

По регијама излазност је, како наводе, на северу била 61,5 одсто, у централном делу 69,4 одсто и на југу 55,3 одсто грађана.   

Бирачка места затворена су у 20 сати, а из ДИК су раније саопштили да током изборног процеса нису пријављене неправилности.

20:00
Затворена бирачка места  
19:46
Амбасада Велике Британије надгледа изборе

Представници британске Амбасаде у Подгорици обилазили су данас Црну Гору да би пратили процедуру спровођења председничких избора, саопштила је амбасадорка Велике Британије Карен Медокс.

Британска амбасада подржава посматрање избора од стране ЦеМИ-ја. Такође, особље амбасаде је, током дана, обилазило Црну Гору да прати процедуру. Ја сам била на предивном Северу, написала је Медокс на Твитеру.

19:14
ЦЕМИ: До 19 сати гласало 60,6% бирача

Према подацима ЦеМИ-ја до 19 сати гласало 60,5 одсто бирача.

18:12
ЦДТ: До 18 сати гласало 56,6% бирача

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до 18 сати гласало је 56,6 одсто уписаних бирача или око 306.700 бирача.

17:44
У селу Дубровско код Шавника прекинуто је гласање

До инцидента је дошло када  једном грађанину, иако је уписан у бирачки списак, није дозвољено да гласа, јер наводно није из тог краја. На том месту је до 15 часова гласало 35 становника тог села, од 45 уписаних.  

17:25
ЦЕМИ: До 17 сати гласало 52,4% бирача

Цеми је саопштио да је до 17 сати гласало 52,4 одсто уписаних бирача.

Како ЦЕМИ наводи излазности до 17 сати по регијама износила је на југу 45,4%, у Централном делу 56,1% и на северу 53.4% 

16:21
Демократе: Излазност до 16 сати 49,39 одсто

Демократска Црна Гора саопштила је да је излазност до 16 часова 49,39 одсто.

Излазност на председничким изборима 2018. године до 16 часова била је 46,5 одсто, подсетиле су демократе.

16:20
Излазност пала, мир се вратио

Приметан пад излазности, али никада мирнија атмосфера, карактеристика је данашњег изборног дана на северу Црне Горе, где се оваква атмосфера не памти готово у вишестраначју на овом подручју.

Улице и баште кафића су јуче биле препуне, владала је права празнична атмосфера, што се осетило и на биралиштима, па је тако у Андријевици до 15сати гласало 51,20 одсто грађана уписаних у бирачки списак, у суседним Беранама 44,20, Колашину 54,03.

У Бијелом Пољу је до тог времена гласало 42,53 грађана, Гусињу свега 19,85, Колашину 53,45, Мојковцу 56,19.У Петњици је такође био слаб одзив бирача, до 15 сати глсало их је свега 24,99 одсто, у Плаву 32,21, Рожајама 26, 67.

Овује излазност према званичним подацима Државне изборне комисије.

 

15:32
Рожаје: Изузетно лоша излазност на изборима

Рожаје су општина за коју важи неписано правило о лошој излазности до касних поподневних сати.

У последња два сата гасања, у неколико наврата, у овој општини је забележена излазност од око 20 одсто, мада, евидентно је да ће овога пута такав ''рекорд'' изостати, јер постоји одсуство бирача из дијаспоре, посебно из Луксембурга, који су до сада били редовни актери свих избора.

 

15:29
ЦДТ: До 15 сати гласало 45,4 одсто гласача

 

14:24
Демократе: До 14 сати гласало 41.6 одсто грађана

Из Демократске Црне Горе саопштили су да је излазност до 14 сати на предсједничким изборима износи 41,6 одсто.

13:30
ЦДТ: Грађани и данас добијају нежељене позиве из штабова кандидата

Из Центра за демократску транзицију (ЦДТ) су саопштили да грађани пријављују да и током изборног дана добијајју нежељене позиве из штабова кандидата.

Они су казали да је ово непримјерен притисак на бираче.

13:20
Вуксановић-Станковић гласала у Бару

Председничка кандидаткиња Социјалдемократске партије (СДП) Драгиња Вуксановић-Станковић искористила је своје гласачко право и гласала у Бару.

13:15
ЦЕМИ: До 13 сати гласало 35.5 одсто гласача

До 13 сати гласало је 35.5 одсто гласача.

12:50
Фотографисање и објављивање гласачких листића на друштвеним мрежама

Посматрачи ЦЕМИ-ја и грађани и даље пријављују о случајевима употребе мобилних телефона на бирачким местима и фотографисања гласачких листића (и објаве на друштвеним мрежама).

12:45
ЦЕМИ: Бирачко место у Никшићу личи на запуштену оставу и тешко се проналази

Бирачко место број 7 у Никшићу је за ове изборе премештено на нову локацију - ЈП комунално - радна јединица Чистоћа. Сад је, према наводима ЦЕМИ-ја, бирачко место врло удаљено од места становања бирача и тешко се проналази, а простор је неуслован и личи на запуштену оставу.

12:38
Бирачка места у Бијелом Пољу, Бару и Улцињу нису прилагођена за лица са инвалидитетом

ЦЕМИ јавља да поједина бирачка места у Бијелом Пољу, Бару и Улцињу нису прилагођена за несметан приступ лица са инвалидитетом.

12:35
Члан одбора напустио бирачко место у Маслинама

ЦЕМИ јавља да је члан одбора напустио бирачко место у Маслинама.

- Док је бирачко место отворено и траје гласање на бирачком месту морају бити присутни сви чланови бирачког одбора или њихови заменици - нагласили су у објави.

12:24
Црногорска застава није истакнута у Игалу

ЦЕМИ јавља да црногорска застава није видљиво истакнута у Игалу на бирачким местима 15 и 17.

12:22
И у Никшићу се наглас читају имена бирача

Овлашћена лица и у Никшићу наглас изговарају имена бирача, јавља ЦЕМИ.

12:21
Електронски апарат није препознао бирача из Колашина

Грађанин који је добио позив за гласање и чије је бирачко мјесто Колашин - Центар за културу, није могао да гласа на овом бирачком месту, јавља ЦЕМИ.

Наиме, електронски апарат није га препознавао као бирача овог бирачког места.

12:15

Ђукановић гласао у Подгорици

Председнички кандидат Демократске партије социјалиста и актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић искористио је своје гласачко право на председничким изборима.

Milo Đukanović
Мило Ђукановић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

12:13
Гласачка кутија на Љубовићу није била запечаћена, бирач у БП узвикнуо кога ће гласати..

ЦДТ јавља на бриачком мјесту 71 Љубовић бирачки одбор није прописно запечатио кутију послије првог бирача, те да је након консултација са Општинском изборном комисијом одлучено је да се гласање не прекида већ да се пропуст констатује у записнику.

У Бијелом Пољу бирач је гласно саопштио за кога ће гласати, а након што му је речено да ће листић бити поништен он га је понио са собом.

Једна грађанка је изнијела листић ван бирачког мјеста и након тога убацила листић у гласачку кутију, а нико из одбора није реаговао на то кршење.

12:09
ЦДТ: До 12 сати гласало 29 одсто бирача

Из ЦДТ-а су саопштили да је до 12 сати гласало 29 одсто бирача - 157 хиљада и 100 грађана.

На северу је до 12 сати гласало 28.6 одсто, у централној 31.8 одсто, а на југу 24 одсто бирача.

На парламентарним изборима 2016. године у истом периоду гласало је 29.9 одсто, на председничким 2018. 27.2, а на парламентарним 2020. 45.3 одсто бирача.

11:59
Зета: Два члана бирачког одбора имају посебну евиденцију гласача

Два члана бирачког одбора у Зети, према информацијама посматрача ЦЕМИ-ја, воде евиденцију о изласку одређених бирача, користећи посебан списак унешен на биралиште.

- На овај начин повређен је члан 71а ЗИОПа, који прописује да је члановима БО и лицима која прате рад органа за спровођење избора за време гласања забрањено да на бирачком месту воде било какве евиденције о бирачима који су гласали, као и коришћење копије бирачког списка - казали су у ЦЕМИ-ју.

11:48
ЦДТ регистровао више случајева повреде тајности гласања

Посматрачи ЦДТ-а пријавили су неколико случајева повреде тајности гласања.

На бирачком месту број 14, Дјечији вртић, на Цетињу забележен је један случај јавног гласања. Бирачки одбор је поништио тај гласачки листић у складу са законом. 

На бирачком месту број 39-Б, предшколска установа “Ђина Врбица”, у Подгорици, бирач је фотографисао листић након гласања. Бирачки одбор га је поништио у складу са законом.

На бирачком месту број7, Матагужи, Зета један од чланова бирачког одбора гласно је изговарао имена бирача, што је супротно прописима. Након опомене, ова пракса је прекинута. 

На бирачком месту број 6, Дом Рудника угља, у Пљевљима један бирач је при убацивању листића у кутију јавно изговорио за кога гласа. Нико од чланова бирачког одбора није реаговао. Гласачки листић, супротно правилима, није поништен.

Поред ових неправилности уочено је још и да субирачком месту број 44, Растовац, у Никшићу, примљени захтеви за гласање путем писма без потписа бирача. Накнадним увидом, утврђена је та неправилност, па је одлучено да ти захтеви неће бити уважени. 

На бирачком месту број 22, ОШ Рудиница, у Пљевљима присутна су само три члана бирачког одбора. 

11:42
Мандић искористио гласачко право

Председнички кандидат Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић искористио је гласачко право на председничким изборима, на бирачком месту у ОШ "Бранко Божовић" у подгоричком насељу Загорич.

Andrija Mandić
Андрија Мандић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

11:25
Радуловић искористио гласачко право

Председнички кандидат Јован Радуловић искористио је своје гласачко право на председничким изборима.

11:18
ЦЕМИ: До 11 сати гласало 20.1 одсто бирача

Из ЦЕМИ-ја је саопштено да је до 11 сати гласало 20.1 одсто бирача.

Према њиховим подацима у централном делу гласало је 21.3, у северном 20.8 а јужном делу 16.6 одсто бирача.

11:09
ЦДТ: До 11 сати гласало 20.6 бирача

Из ЦДТ-а су саопштили да је до 11 сати гласало 20.6 одсто бирача.

Према њиховим речима, на северу је гласало 19.9 одсто бирача, у централној регији 22.8, а на југу 17.1 одсто.

На парламентарним изборима 2016. године до 11 сати излазност је износила 20.4 одсто, на председничким 2018. 19.4 одсто, а на парламентарним 2020. 34.9 одсто.

11:08
Бечић искористио гласачко право

Председнички кандидат Демократске Црне Горе Алекса Бечић искористио је своје гласачко право на председничким изборима.

10:57
Гласач у Зети није пресавио папирић, члан бирачког одбора видио за кога је гласао

Гласач у Зети није пресавио листић, а члан бирачког одбора је видио за кога је гласао.

Како су казали у ЦЕМИ-ју, а преноси Побједа на тај начин је повријеђена загарантована тајност гласања.

10:45
Демократе: Излазност до 10 сати 13.2 одсто

Из Демократске Црне Горе саопштили су да излазност на предсједничким изборима у Црној Гори до 10 часова износи 13.2 одсто.

10:35
ДИК: До девет сати гласало 6.4 одсто бирача

На председничким изборима у Црној Гори до девет сати гласало је 6,4 одсто одсто бирача, саопштено је из Државне изборне комисије (ДИК). Председник ДИК-а Никола Мугош рекао је на конференцији за новинаре да су сва бирачка места отворена.

- Било је извесних кашњења и ситних неправилности, али генерално изборни дан за сад протиче без већих неправилности - рекао је Мугоша.

Према подацим ДИК-а у Андријевици је до девет сати гласало 6,58 одсто бирача, Бару 5,40 одсто, Беранама 5,54 одсто, Бијелом Пољу 4,45 одсто, Будви 7,25 одсто, на Цетињу 5,94 одсто, у Даниловграду 9,95 одсто, Гусињу 1,93 одсто.

У Херцег Новом гласало је 5,09 одсто бирача, Колашину 7,73 одсто, Котору 4,92 одсто, Мојковцу 8,95 одсто, Никшичу девет одсто, Петњици 3,53 одсто, Плаву 3,09 одсто, Пљевљима 8,55 одсто, Плужинама 10,77 одсти а у Подгорици 7,95 одсто.

У Рожајама је до девет сати гласало 1,5 одсто бирача, Шавнику 11,76 одсто, Тивту 6,26 одсто, Тузима 2,38 одсто, Улцињу 2,65 одсто, на Жабљаку 5,08 одсто а у Зети 5,45 одсто.

- Укупна излазност ие 6,4 одсто до девет сати - рекао је Мугоша.

10:30
Маслине: Грађанин фотографисао гласачки листић

Грађанин у Маслинама фотографисао је гласачки листић који је потом проглашен неважећим, јавља ЦЕМИ.

10:27
Зета: Једна особа гласала на два листића

На бирачком месту 25 у Зети у Вуковцима двије истовремено су се нашле у паравану за гласање, при чему је једна гласала за обе - односно на два гласачка листића, јавља ЦЕМИ.

Како су казали, на овај начин повређена је загарантована тајност гласања из члана 69а став 1 и 3 ЗИОП.

10:20
Митрополит Јоаникије гласао на изборима у Цетињу

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије гласао је јутрос на председничким изборима на бирачком месту у Библиотеци и читаоници “Његош” на Цетињу, јављају Вечерње Новости. 

Mitropolija crnogorsko-primorska
Митрополија црногорско-приморска / Извор: Фото: Митрополија црногорско-приморска

10:09
Бијело Поље: Члан одбора убацио листић уместо гласача, жена гласала уместо супруга..

У Бијелом Пољу, у месту Никољац, на бирачком месту 22 члан одбора је убацио листић уместо гласача, јавља ЦЕМИ, преноси Побједа.

Како су указали, то је супротно правилима о раду бирачких одбора.

- Тачка 2.8, која прописује да бирач сам ставља гласачки листић у одговарајућу гласачку кутију - истакли су у ЦЕМИ-ју.

На истом бирачком месту, како јавља ЦЕМИ, жена је помогла супругу да заокружи кандидата и потписала се уместо њега, објашњавајући да он не види добро.

-  Члан 84 ЗИОП прописује да бирач има право да гласа уз помоћ асистента којег он сам одреди, а који је дужан да листић попуни, односно гласање обави на начин на који му бирач наложи. Гласање спроведено на описани начин уноси се у записник - наводе у ЦЕМИ-ју.

На том бирачком месту је истовремено присутан већи број (осам) бирача од броја бирачких кабина које постоје на бирачком месту.

- Тиме се угрожава несметано одвијање процеса гласања, а што је у супротности са одредбама члана 72 ЗИОПа - наводи се у објави ЦЕМИ-ја.

10:08
Отварање БМ у Колашину касни више од сат времена

ЦЕМИ јавља да у Колашину бирачко место број осам није правовремено отворено.

- Почетак процеса отварања бирачког места касни више од сат времена - наводе они. 

10:06
ЦЕМИ: Чланице бирачких одбора у Бијелом Пољу и Зети користе телефоне

ЦЕМИ јавља, а преноси Побједа да у Бијелом Пољу на бирачком месту 22 једна од чланица бирачког одбора користи телефон, што је супротно члану 71а ЗИОПа којим је забрањена употреба електронских уређаја за комуникацју  у просторији за гласање. 

10:02
Милатовић искористио бирачко право

 Председнички кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић искористио је своје бирачко право и гласао на предсједничким изборима.

Jakov Milatović
Јаков Милатовић / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

09:39
Без проблема у Херцег Новом

Право да се изјасне на председничким изборима у Херцег Новом има 25.462 грађана.

Од седам сати отворено је свих 47 бирачких места, а према речима председника ОИК Дејана Радонића све тече регуларно и без проблема, пренеле су Вечерње Новости.

До 10 сати имаће и прве податке о излазности.

09:15
Гласање по регионима

 

09:00
ЦДТ: До девет сати гласало седам одсто бирача

ЦДТ јавља да је до девет сати гласало седам одсто тј. 37 хиљада и 700 бирача. 

А како преноси Побједа, ЦЕМИ јавља да је до девет сати гласало 6,6 одсто бирача.

- У централној регији је гласало 7.4 одсто бирача, у јужној 5.5 одсто и у сјеверној 6.5 одсто бирача - казали су из ЦЕМИ-ја.

08:59
Будва: Гласање протиче без икаквих проблема

 

Председник Општинске изборне комисије Будва, Ђорђије Вујовић казао је да гласање на свих 28 бирачких места у Будви у прва два сата протиче без икаквих проблема, преносе Вечерње Новости.

Право гласа у Будви има 18.847 уписаних бирача.

Прве информације о излазности биће саопштене у 9:15, затим у 12:15, па у 15:15.

 

08:48
ЦЕМИ: Пет билборда са рекламама кандидата су на 30 метара од бирачког мјеста у Бокешкој улици

 ЦЕМИ јавља да се пет билборда са рекламама председничких кандидата налазе се у радијусу од 30 метара од бирачког места у Бокешкој улици на бирачком месту 18.

- ЗИОП забрањује истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала, којима се може утицати на опредјељење бирача на бирачком месту и на 100 метара од бирачког места - указали су они, а преноси Pobjeda.me.

08:44
ЦЕМИ: У Толошима грађани гласају без потписивања у бирачки списак

По писању Побједе центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) јавља да грађани у Толошима на бирачком месту 5Б гласају без потписивања у изводу из бирачког списка.

Слична неправилност, како су казали, примећена је и на суседном бирачком месту.

izbori Cg
избори Цг / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

08:30
ЦЕМИ: Имена гласача се читају наглас, кутија није печатирана

Центар за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ) јавља да су у Горњој Горици на бирачком месту 105 забележене прве неправилности. Наиме, имена гласача при идентификацији се читају наглас, а кутија још увек није печатирана док се гласање упркос томе обавља.

Такође није потписан први бирач, преноси Побједа.

08:00
Излазност

Према подацима Центра за демократску транзицију (ЦДТ) до осам сати гласало је 2,9 одсто уписаних бирача или око 15.500 бирача, преноси Borba.me. 

На парламентарним изборима 2016. године до осам часова излазност је била 3,5 одсто, а на предсједничким изборима 2018. године 3,3 одсто.

На парламентарним изборима 2020. године гласало је 5,8 одсто.

7:56
Гласање у Подгорици регуларно

Председница бирачког одбора 20а у Подгорици на гласачком месту у ОШ "Саво Пејановић", Ксенија Бег, рекла је за Танјуг да је то бирачко место за председничке изборе отворено на време јутрос у седам часова и да ће бити затворено у 20 сати.

Како је навела, отварање овог бирачког места је протекло без проблема.

- Проверена је гласачка кутија, убачен је контролни лист и већ је био први гласач. Све је протекло без проблема - казала је Бег и додала да се гласање на том месту регуларно наставља. Право гласа на овом месту има 719 гласача, а бирачки одбор је састављен од пет чланова из различитих странака, рекла је она. 

glasanje cg
гласање цг / Извор: Фото: Танјуг/Зоран Жестић

07:00
Отворена биралишта у Црној Гори

У Колашину је у седам сати отворено свих 34 бирачка места, казала је председница Општинске изборне комисије Радмила Шуковић.

Право гласа има 6.054 Колашинки и Колашинаца.

На изборима за предсједника Црне Горе право гласа има 6.538 Мојковчанки и Мојковчана.

Они ће то право искоростити на 20 бирачких мјеста. Како је казао предсједник Општинске изборне комисије Жарко Крговић, сва бирачка мјеста су отворена у седам сати.

Према речима председника никшићке Општинске изборне комисије (ОИК), Рада Перишића, отворена су сва бирачка места и на самом почетку гласања нису евидентирани никакви проблеми.

Никшићани ће гласати на 134 бирачка места, а право гласа има 57.326 грађана, што је за 1.507 мање у односу на локалне изборе који су у граду под Требјесом одржани у марту 2021. године.

На парламентарним изборима 2020. године у Никшићу је било 58.342 бирача, док је право гласа на председничким изборима 2018. имало њих 58.334.

На локалним изборима одржаним пре две године излазност у Никшићу је била скоро 81,86 одсто, док је на парламентарним изборима у августу 2020. гласало скоро 83,6 одсто грађана. Излазност 2018. године, када су одржани председнички избори, била је приближно 71,42 одсто.

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова Црне Горе, највише гласача је у главном граду, 143.523, у Бару 39.854, Бијелом Пољу 39.469, Пљевљима 24.592, а у Рожајама 22.806. У Будви има 18.783 гласача, Даниловграду 13.179, Зети 12.524, Тивту 11.993, Плаву 9.364, Колашину 6.097. На Жабљаку бирачко право има 3.031 грађанин, Плужинама 2.382, Шавнику 1.968.

Бирачка места су отворена у седам сати, а гласање је трајало до 20 часова када су затворена бирачка места. Црна Гора иде у други круг за 14 дана, односно 2. априла. Грађани Црне Горе гласали су у првом кругу председничких избора на којима је учествовало седам кандидата.

То су већ други избори у последњих пола године, после локалних у октобру, а ускоро се очекују и трећи и то ванредни парламентарни 11. јуна, које је расписао председник државе Мило Ђукановић јер скупштинска већина ни након 3 месеца није успела да се договори о формирању нове Владе. Из већине ће покушати да оспоре овај Ђукановићев потез пред Уставним судом.

Актуелни председник Црне Горе и лидер опозиционе Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић бори се за свој трећи мандат на челу државе.

Владајућа већина жели да настави низ победа али на изборе иде са чак четири кандидата, што јој смањује шансе. То су један од лидера просрпског Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић, Јаков Милатовић из новог покрета "Европа сад", лидери Демократа Алекса Бечић и Уједињене Црне Горе Горан Даниловић. У трци су и Драгиња Вуксановић Станковић из опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) и инфлуенсер Јован Радуловић.