Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АЛБАНСКА КРТИЦА У КОНГРЕСУ: "Гура 'косовску ствар' од 1996, лобира против Србије и за то је ДЕБЕЛО ПЛАЋЕН"

08.05.2019. 07:48
Пише:
Србија Данас/Блиц-Л.Г.
Eliot Engel
Елиот Енгел / Извор: Профимедиа/илустрација

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је Енгел "албански лобиста, који је добио легално паре за изборе од Албанаца".

Оптужио је Србију да је крива за то што тзв. Косово још није чланица УН, подржао је формирање тзв. косовске војске, покушао да убеди да није тачно да државе повлаче признања када је реч о независности Косова, а својевремено затражио и повлачење отпужнице против актуелног тзв. косовског премијера Рамуша Харадинаја. Све ово потиче од једног човека - Елиота Енгела, нескривеног албанског лобисте, америчког демократе и председника Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД.

Није непознаница да Енгел годинама уназад ради за косовске Албанце, "гура" њихове интересе где год и када год је то могуће, али и сам покреће разговоре и иницијативе како би помогао у томе да се "косовска државност" заокружи.

То не крије ни он, а не крију ни приштински политичари било да је реч о актуелној, или некој од ранијих гарнитура којој су, бар се сада то јасније може видети, америчке демократе којима припада и Енгел, много наклоњеније од актуелне администрације на челу са републиканцем и председником САД Доналдом Трампом. Управо под Трампом први пут се чуло да је за САД решење косовског проблема може да буде прихватљиво оно око кога се сагласе Београд и Приштина, чиме је донекле поздрављена идеја о којој се у јавности спекулисало - разграничење. Америчке демократе су у том смислу далеко тврђе, творци су "старе политике" САД према Косову у чијем средишту је управо "недодирљивост идеје комплетне независности".

Путинови СПЕЦИЈАЛЦИ ЗАРОБИЛИ терористе ОВК! После ЖЕСТОКЕ БОРБЕ РАЗБИЛИ и РАЗОРУЖАЛИ бандите, Амери ЗАПАЊЕНИ

Путинови СПЕЦИЈАЛЦИ ЗАРОБИЛИ терористе ОВК! После ЖЕСТОКЕ БОРБЕ РАЗБИЛИ и РАЗОРУЖАЛИ бандите, Амери ЗАПАЊЕНИ

"ХАПСИЋЕМО СРПСКЕ ГЕНЕРАЛЕ": Весељи се "осилио" па објавио СПИСАК

"ХАПСИЋЕМО СРПСКЕ ГЕНЕРАЛЕ": Весељи се "осилио" па објавио СПИСАК

ХОЋЕ ЛИ ИХ СТИЋИ РУКА ПРАВДЕ: Списак терориста ОВК који су до сада испитани у Хагу

ХОЋЕ ЛИ ИХ СТИЋИ РУКА ПРАВДЕ: Списак терориста ОВК који су до сада испитани у Хагу

Промена која се догодила под Трамповом администрацијом, донекле је уздрмана прошлогодишњим изборима за амерички Конгрес, који су тада поново преузеле демократе, чиме је албански лобиста Енгел и постављен за председника Одбора. Тада, слажу се упућени, приштински захтеви постају нешто агресивинији, а са њима и реторика албанских политичара, који поново почињу да траже све, одмах и сада, вуку драконске потезе против Србије и износе сумануте захтеве.

Ко је заправо Елиот Ејнџел?

Реч је о дипломати који је био и чланова делегације америчких конгресмена у Минхену пре око 2,5 месеца који су разговарали са српским председником Србије Александром Вучићем, тражечи хапшење и изручење бившег команданта Посебних јединица полиције (ПЈП) на територији Косова и Метохије Горана Радосављевића Гурија због убиства браће Битићи, косовских Албанаца са америчким пасошем.

Такође, једна од ствари којима се бавио било је и повлачење признања косовске независности од стране појединих држава. Иако је познато да су то неке земље учиниле, тачније њих 13, Енгел је тврдио да то није тачно. О томе је писао и на Твитеру, где је својевремено рекао да би српска држава требало да се одрекне те политике јер је "независност Косова неповратна".

- Лажне тврдње Србије да државе окрећу леђа (тзв.) Косову су заваравајуће и изазивају велику љутњу у свету. Србија би то требало да заустави и врати се нормализацији са својим суседом. Независност (тзв.) Косова и њен суверенитет су трајни - навео је Енгел прошле године.

Он је својевремено писао и високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини, када је навео да Србија "једноставно није спремна за ЕУ" и да треба "успорити процес придруживања". Пре тога је више пута у јавности изнео став по питању Косова и Метохије, уз недвосмислену подршку Приштини. Србију, заједно са Русијом, оптужио и за то што управо због њих Косово још није у УН.

- Знам да (тзв.) Косово још увек није у УН због проблема који су створили Србија и Русија, а (тзв.) Косово није добило чланство у УНЕСЦО-у управо због Србије. Ако је Србија део те породице, то не би требало да нарушава послове друге државе, јер није фер да (тзв.) Косово буде блокирано - рекао Енгел једном приликом.

Није непознаница да се залагао и за формирање тзв. косовске војске, о чему је говорио и пред Одбором којим сада председава. Иако су се САД противиле томе, Енгел је тражио да се тај став промени. Говорио је о томе како Русија наоружава Београд, да је тзв. Косово "независна земља", али да нема војску, али и позвао САД да стану уз тзв. Косово.

Eliot Engel
Елиот Енгел / Извор: Профимедиа

- (Тзв.) Косово је с поносом постало најјачи подржавалац САД у Европи, са подршком која достиже 85 одсто - рекао је једном приликом амерички конгресмен, додавши да је у више наврата посетио тзв. Косово и оценио да људи тамо "искрено воле Американце и све америчке ствари" - рекао је Енгел.

Да "тамо искрено воле америчке ствари", сведочи и то што су у знак захвалности бројни амерички званичници добили своје улице, булеваре и споменике, и то су сви они који су се залагали и здушно подржавали косовску независност. Међу њима је и сам Енгел по коме је једна улица у Пећи добила име. Такође, приликом сваког одласка у САД, ниједан приштински званичник не пропушта прилику да се састане са овим конгресменом, који их са друге стране врло радо прима. То је био случај, рецимо, прошле године када је Енгел био домаћин тзв. косовском председнику Хашиму Тачију, и то у библиотеци америчког Конгреса, где је оставио и копију косовске деклерације о независности.

Са друге стране, у Приштини се састајао са тзв. косовским премијером Рамушем Харадинајем, а једна од главних тема је била директно укључивање САД у дијалог Београда и Приштине. Харадинаја је још пре четири године бранио и од Србије, коју је оптужио да спроводи "лов на вештице", и то зато што је приведен у Словенији, по оптужници србије за ратне злочине на Косову.

НОВИ ПОЗИВИ ИЗ ХАГА: Још један терориста ОВК ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ

НОВИ ПОЗИВИ ИЗ ХАГА: Још један терориста ОВК ПРЕД СПЕЦИЈАЛНИМ СУДОМ

ПУСТА ЖЕЉА: Тачи ОДБИО да дође у САРАЈЕВО због тога што БиХ није признала Косово

ПУСТА ЖЕЉА: Тачи ОДБИО да дође у САРАЈЕВО због тога што БиХ није признала Косово

ЗНАКОВИ СУ УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ! КФОР започео опсежну акцију дуж административне линије са Косовом

ЗНАКОВИ СУ УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ! КФОР започео опсежну акцију дуж административне линије са Косовом

- Активности Србије у случају Харадинаја су у супротности са циљевима дијалога између Београда и Приштине. Ако Србија заиста жели да покаже да је спремна за нормализацију односа с (тзв.) Косовом, она треба да престане с ловом на вештице. Такође, влада и правосуђе Словеније би начинили исправан корак ако би Харадинају омогућиле да се одмах врати на (тзв.) Косово - поручио је он 2015. године.

Лобистичко деловање Енгела није непознаница, нити у српској, нити у косовској ни америчкој јавности, с обзиром на то да још од средине деведесетих година лобира за косовске Албанце. Давне 1996. године "Вашингтон пост" је објавио да "циљеве тзв. Косова одржава живим у Вашингтону мала група конгресмена с Енгелом на челу". Такође, он је први је страни политичар који је говорио у тзв. косовској скупштини после самопроглашења независности 2008. године.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић каже да је Енгел "албански лобиста, који је добио легално паре за изборе од Албанаца".