Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА Вучић објаснио зашто ништа није потписао: Водио сам рачуна о свакој изговореној речи! (ВИДЕО)

19.03.2023. 11:11 12:20
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас јавности поводом разговора у Охриду.

Вучић је у суботу увече, после разговора у Охриду који су трајали више од 13 сати, рекао да ништа није потписано, али да је направљен план и "да ће сутра представити сваку тачку и објаснити шта је то све што се збивало и што је пред нама".

11:50
Питања новинара

Председник је говорећи о Поношевом тексту за опозиционе медије каже да су споразуми потписивани у Поношево време.

- Онда када је уништавао војску, и када је узимао хрватски пасош. Пошто се стидео своје војске, па је хтео да буде велики домољуб. Нажалост, нисам много преговарао, него сам се борио за папир који је бољи него што смо могли да очекујемо. Ми се готово никада не осмехујемо када се враћамо, ноћас у авиону смо се смејали. Петар је увек у посту, али сам га натерао да поједе комад гибанице - каже Вучић.

Он додаје да "стручњаци" који немају ниједну бригу, немају ни знања ни енергије.

- Једино што је тај хрватски држављанин рекао, да је Шолц-Макрон план добар, али да Вучић није добар. Некоме наређују амбасаде, а некоме народ. Ја радим за народ, а они за неког другог. Па победи ме на изборима. Милион и петсто хиљада гласова мање си имао у првом кругу. И то иако сте крали гласове са Косова, у договору са Куртијевим режимом. Ајде једном будите фер према себи и својој деци. Вратиће они. Један Француз и један овај, један онај, они ће да се бију са неким, пошто су војску већ уништили - каже председник.

Држава није играчка, није за неозбиљне и неодговорне људе... Није ни кућни савет за неозбиљне, а камоли држава - нагласио је председник.

- Биће много мука око Заједнице српских општина - рекао је председник па потом одговорио и на питање о "хапшењу руског председника Владимира Путина" јер смо потписници Римске конвенције.

- Што се мене и Србије тиче, имамо паметнија посла - рекао је Вучић.

- Србија је 2009. постала једна од 123 државе које прихватају МКС. Не бих да критикујем осим што ми се понекад чини “видела жаба да се коњ поткива па и она пошла у то”. Пошто сам видео да су Шолц и Бајден дали коментаре, и сви други, и ја имам права на став. Мислим да је то одлука која ће имати политички лоше последице, у људским животима лоше последице, показује неспремност да се разговара о миру, примирју. Оптужили сте га за најтеже ратне злочине, с ким ћете сад да разговарате? Колико још година треба да чекамо? Мислите да је могуће поразити Русију за 3, 6 месеци или годину дана?

Вучић каже да многи пореде Путина са Милошевићем, и истакао је да лидер једне мале земље не може да се пореди са великом силом.

- Нисам сигуран да је то било довољно мудра одлука, ни паметно срачуната. Али њихов посао, можда знају боље него ја. Несумњиво је да је циљ да Путину отежају комуникацију, и да свако ко разговара са њим има у глави да говори са "ратним злочинцем" - истакао је председник.

Он је рекао да ови што су Србе слали у Хаг могу добровољно да се пријаве и помогну.

- Осим ако Раде Баста не мисли другачије. Он ће можда да окачи да је Раде Баста нови Ђинђић. Ево супер му иде, намигује. Супротставиш се председнику Владе и постанеш звезда - рекао је председник.

- Имам неподношљив бол у десној руци а само десном потписујем, болеће ме још четири године... Ово је наравно била шала... Објаснио сам зашто не потписујем... Понашам се одговорно и озбиљно и знам шта потписујем, а навикао сам да радим по 16 сати, стекао сам те радне навике... Мислим да смо направили добре ствари за Србију и за регион и да сада кренемо да радимо што снажније и што јаче, рекао је председник претходно одговоривши да на констатацију новинара да се Аљбин Курти синоћ жалио да "Вучић не жели ништа да потпише".

11:48

Захвалио се момцима и девојкама који се у великом броју пријављују за наше три специјалне војне јединице - 63. падобранску, Кобре и 72. специјална бригада ВС, и поручио да се пријављују још јер нам још треба али да ће морати да прођу ригорозне физичке и психолошке тестове јер се ту тражи велика спремност.

11:40
Председник најавио нове инвестиције

- Очекујем 5 милијарди страних инвестиција, ако тако буде оде Србија у небеса! - рекао је председник и најавио градњу још 107 км ауто-путева и пут Шабац-Рума

11:37
Социјална помоћ људима на КиМ

Најавио и повећање социјалне помоћи људима на КиМ. Председник је рекао да 5.607 људи, Срба и Рома на КиМ, који примају државну социјалну помоћ Србије, сада им се та социјална категорија - социјална помоћ повећава са 11.000 на 20.000 динара.

- Тамо где има једна плата, када се повећа на 20.000, лакше ће преживети. То је социјална помоћ, за људе који не могу да раде у школама, вртићима, болницама. Ја мислим да је ово важна и велика подршка за њих. Већ за два месеца примиће прву увећану социјалну помоћ. 

11:24
Важно што се ЗСО спомиње

Вучић је нагласио да је за нас важно што се ЗСО помиње у претходном процесу дијалога за шта ми имамо потписе из претходних година, на некима су Тачијеви, али имамо потписе. Председник је додао да је Курти јуче дошао и рекао ми имамо Ахтисаријев план на шта смо рекли да ми тај план нисмо прихватили и да он нема никакве везе али имамо потписе до којих је дошло у претходном процесу дијалога у Бриселу.

- Нама је потребна ЗСО свуда где људи живи, и за Србе јужно од Ибра који дословно живе у гету, а онда албански представници кажу не и кажу да желе то да формирају на 3 стуба: у складу са "уставом Косова", једностраној изјави Федерике Могерини Иси Мустафи, и новинском тексту Габријела Ескобара и Дерека Шолеа?!

- Ни од кога ништа не кријем, зато вам говорим сваки детаљ - додао је Вучић који је рекао да су цело вече инсистирали "’Ајде Вучићу потпиши".

"Сва срећа па су преговори трајали 12 сати..."

Вучић је рекао да је важно да будемо на европском путу, а да чувамо државне и националне интересе. Захвалио се и свима из Председништва јер се свака реч мерила, звани су професори за консултације. Поменуо је и колико је пута ишао горе-доле.

- 12 пута смо мењали текст споразума, сва срећа па су преговори трајали 12 сати а ту је моја предност за разлику од других јер сам издржљивији. Све што дуже траје, моја концентрација је све боља - казао је председник Србије.

- Проблем је кад траје 2-3 сата. Важно је да се сада крене, то је српски управљачки тим, мораће да изнесе на највишем нивоу дијалога свој предлог, ићи ћемо са тим, како ће све то ићи, видећемо. Даље нема никаквих обавеза за нас. За нас је много важније да креирамо амбијент у ком ће Срби на КиМ бити безбедни, наш народ свуда где живи да има мир и да сачувамо државу и поштујемо Устав Србије.

- Само о јучерашњем дану бих могао да напишем 300 страница, не кажем да је моја реч језгровита или добро срочена, али бих могао толико страница да напишем. Имамо доста времена да размислимо шта је то што желимо са собом и у региону и да радимо на убрзаном напретку наше економије.

- Сада знамо да од онога што ми будемо радили и по овом питању зависиће наши европски пут. Не мислим да ћемо га завршити за 3-4 године. Ја сам председник који мора да води рачуна о држави и њеним интересима. Пошто имам целину слике, добро разумем шта је то шта је потребно да урадимо, сматрам да је важно да будемо на европском путу. Додао је и да ће у наредним данима позвати све на консултације.

11:21
О несталима

Председник се дотакао и теме несталих и рекао да се приштинска страна иживљавала са захтевима јер је говорила о тзв. присилном нестанку.

- Иза свега постоји неки трик, а то је терминологија која би водила до одговорности Србије и питања ратне одштете - рекао је председник поменувши бројку од 3.200 несталих.

11:15
"Анализираћу тачку по тачку"

- Ово нам у ситуацији у којој се налазимо није тешко, али теже још долази за пола године. Оно што је важно јесте што више не зависимо од добре воље Приштине. Зашто нисам потписао? Због више ствари. Србија је међународно призната држава а за мене тзв. Република Косово није међународно призната држава... Али ја после сваког самита и сусрета недвосмислено говорим о црвеним линијама а у којој је реч да не признајемо "Косово" и да смо против њиховог пријема у УН. Зато нисам ништа потписао! - рекао је Вучић.

Потом је прочитао Члан 3 Бечке конвенције а потом објаснио да је намерно избегавао термине на енглеском.

- Водио сам рачуна о свакој изговореној речи - рекао је председник.

11:10
Вучић на почетку обраћања прочитао анекс

- Јуче смо имали рунду дијалога коју су европски и светски моћници направили веома важном. Разговори нису никад лаки јер је реч о странама које су супротстављене - истакао је председник.

- Прочитаћу данас цео анекс и указати на правну природу, указаћу и на све што се догађа не само у вези с КиМ. Говорићу озбиљно као председник, као и о лажима које су се појављивале претходних дана. Прво ћу прочитати цео анекс и објаснићу шта је то о чему смо се ми усагласили а о чему не.

Текст Анекса

- Овај Анекс је саставни део Споразума. Косово и Србија се у потпуности обавезују да ће поштовати све чланове Споразума и овог Анекса и испунити све обавезе које проистичу из Споразума и овог Анекса, експедитивно и у доброј вери.

- Стране примају к знању да ће Споразум и Имплементациони анекс постати саставни делови процеса придруживања Косова и Србије Европској унији. Стране примају к знању да ће ЕУ одмах по усвајању Споразума и овог Анекса започети процес измене мерила за Поглавље 35 за Србију због обавеза које проистичу из Споразума и овог Анекса. Агенда косовске Специјалне групе за нормализацију подједнако ће одражавати нове обавезе Косова које произилазе из Споразума и овог Анекса.

- Стране су сагласне да хитно усвоје Декларацију о несталим особама, како је договорено у оквиру дијалога уз посредство ЕУ.

- Ради примене члана 7 Споразума, Косово одмах покреће преговоре у оквиру дијалога уз посредство ЕУ о успостављању специфичних аранжмана и гаранција за обезбеђивање одговарајућег нивоа самоуправљања за српску заједницу на Косову, у складу са релевантним претходним споразумима из дијалога које је утврдила ЕУ.

- Стране су сагласне да у року од 30 дана формирају Заједнички одбор за надзор, којим ће председавати ЕУ. Спровођење свих одредби биће обезбеђено и надгледано од Заједничког одбора за надзор.

- Ради примене члана 9 Споразума, ЕУ ће организовати донаторску конференцију у року од 150 дана како би био обезбеђен инвестициони и финансијски пакет помоћи за Косово и Србију. Помоћ неће бити дистрибуирана пре него што ЕУ утврди да су све одредбе Споразума у ​​потпуности спроведене.

- Косово и Србија се слажу да ће сви чланови Споразума бити примењивани независно један од другог.

- Редослед ставова овог Анекса не прејудицира редослед њиховог спровођења.

- Косово и Србија се слажу да неће блокирати примену ниједног члана.

- Сви разговори повезани са имплементацијом Споразума одвијаће се у оквиру дијалога под окриљем ЕУ.

- Косово и Србија прихватају да свако непоштовање сопствених обавеза из Споразума, овог Анекса или претходних споразума постигнутих у оквиру дијалога може имати директне негативне последице на процесе њиховог приступања Европској унији и на финансијску помоћ коју добијају од ЕУ.