Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АМЕРИКА И ЕУ ОПАСНО УДАРИЛЕ НА ЛАЖНОГ ПРЕМИЈЕРА: Курти под великим ПРИТИСКОМ - ево шта се дешавало у последњих 48 сати

29.12.2022. 08:35
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: Youtube printscreen Ал Jazeera Balkans/Shutterstock

Косовски премијер Аљбин Курти изгледа најбоље ради под притиском, и то оним који долази из Сједињених Америчких Држава (САД), али и Европске уније (ЕУ), а као доказ за то могао би да послужи цео јучерашњи дан.

Управо је он омогућио да се, готово преко ноћи испуне основни захтеви Срба са барикада на северу Косова - ослобађање полицајца Дејана Пантића и обећање Приштине да неће хапсити и прогањати Србе који скоро 20 дана мирно протестују.

Тај притисак са запада, довео је до тога да се касно синоћ донесе одлука да Срби са севера Косова већ од данас крену са уклањањем барикада.

То ће се десити већ у току преподнева, рекао је синоћ председник Србије Александар Вучић, након састанка са представницима Срба са КиМ.

Заједно са грађанима севера Косова, одахнуо је и регион, јер су теже последице теже последице избегнуте да је исход другачији, и које би се сасвим сигурно одразиле и на земље у окружењу.

Клупко је почело да се одмотава у ноћи између уторка и среде, после целовечерњих преговора Вучића са представницима ЕУ и САД.

Само неколико сати након њих, најпре је уследило пуштање полицајца Дејана Пантића у кућни притвор, па Николе Недељковића из затвора, а затим и обећање Приштине у вези са Србима на барикадама, што су иначе откриле САД и ЕУ.

Огласио се и КФОР, који је појаснио на који начин и где може да се креће Војска Србије, али и припадници Косовских снага безбедности (КБС), а председник Србије синоћ је отпутовао у Рашку, где се срео са представницима Срба са КиМ, након чега је и донета одлука о уклањању барикада.

Овако је изгледало протеклих 48 сати, током којих се десило неколико крупних ствари, и које су једна за другом указивале да би расплет могао да се догоди.

EU i Kosovo
ЕУ и Косово / Извор: Профимедиа

1) Вучић са званичницима САД и ЕУ

Током ноћи између уторка и среде, председник Србије Александар Вучић имао је разговоре са званичницима ЕУ и САД.

Њихов садржај није познат, али су након њега јуче кренуле да се дешавају ствари које би се могле протумачити као позитивни сигнали у решењу косовске кризе.

Врло је могуће да се иза ћутања западних званичника на последња дешавања на северу Косова заправо кује "тајни план", и да се врло могуће налази некакав излаз из кризе, што ће се јуче испоставити као тачно.

Такође, амерички званичници су прошле недеље били оптимистични да је могућа деескалација кризе на Косову.

Иако се претходних дана чинило да је она све напетија, очигледно је да је последњи талас преговора ипак померио ситуацију са мртве тачке.

Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа

2) Пуштање Пантића у кућни притвор

Прва ствар која се десила јуче пре подне, била је информација да ће полицајац Дејан Пантић, који се готово три недеље налазио у бази косовске полиције на Јарињу, бити пребачен у кућни притвор.

То је уједно била и прва добра вест након дуже времена.

Пантић је ухапшен 10. децембра на административној линији, када се са супругом враћао из Рашке.

Реакција Срба са севера на то је била подизање барикада, а његово пуштање први услов да их уклоне.

Његова породица и адвокат су јуче и потврдили ову информацију.

Захтев за пуштање Пантића јавно је упутио и председник Србије Александар Вучић који је све време био у контакту са Пантићевом породицом.

Kosovo, policija
Косово, полиција / Извор: Профимедиа

3) Недељковић се вратио у централну Србију

Следећа ствар која се догодила, и опет указала да се ствари померају, била је пуштање Николе Недељковића (20) из притвора на Косову и Метохији.

Недељковић, који је иначе из Београда, ухапшен је на Видовдан на Газиместану, под оптужбом за "изазивање етничке мржње и нетрпељивости".

Он је за ово дело и осуђен на осам месеци, али му је казна смањена, тако да је он током јучерашњег дана превежен до административног прелаза Мутиводе, где је сачекао своју породицу, а потом се вратио у централну Србију.

4) Без хапшења Срба са барикада

Још једна добра вест је што Срби који дане проводе на барикадама на северу Косова и Метохије нису напшени, а како ствари стоје, то се неће ни десити.

Иако су приштинске власти на челу са Аљбином Куртијем у неколико наврата претиле управо хапшењем, и наводиле да губе стрпљење, као и да ће саме уклонити барикаде, ништа од од тога се досад није догодило.

5) ЕУ и САД заједно о Косову и барикадама

Огласиле су се Европска унија и Сједињене Америчке државе (САД) заједничким саопштењем.

У њему је наведено да су забринуте због даљег напетог стања на северу Косова, позвале су на максималну уздржаност, али и на хитно преузимање мера за деескалацију ситуације и уздржавање од провокација, претњи и застрашивања.

У овом, заједничком наступу навели су и да су од Приштине добили гаранције да не постоје спискови косовских Срба за хапшење или кривични прогон због мирних протеста на барикадама.

Kosovo i Srbija
Косово и Србија / Извор: Профимедиа

6) КФОР о кретању КБС

Након ЕУ и САД, саопштењем се огласио и КФОР, који је прецизирао шта и где може да ради Војска Србије, а шта Косовске безбедносне снаге (КБС).

Суштина је да Војсци Србије није потребно одобрење КФОР-а за кретање и обуку на територији Србије.

Са друге стране, када је реч о КБС, њихово распоређивање, према постојећим споразумима, захтева претходну сагласност команданта КФОР-а за одлазак на север Косова.

7) Вучић са Србима на административној линији

Председник Србије Александар Вучић састао се синоћ са представницима Срба са Косова и Метохије у Рашкој, а негде око поноћи саопштена је одлука о уклањању барикада.

Председник Србије је рекао да су ти разговори били тешки, али и да никада није виђен тако организован отпор српског народа.

- Мислим да смо имали добар дан за наш народ. Ниједан Србин није повређен. Један Србин се вратио за Београд, други је пуштен да се из топлине свога дома брани. Добро је, добро се осећа. Добили смо папире који у формално-правном смислу нешто значе - рекао је Вучић.