Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АНКАРА НАЈВЕЋИ ДОНАТОР ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Турска континуирано наоружава Куртијеве терористе, Србија адекватно реаговала

29.06.2023. 14:27
Пише:
Србија Данас
Aljbin Kurti i Redžep Tajip Erdogan
Аљбин Курти и Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Kosovo Online Live/CNN/Shutterstock

Турска је била друга држава која је признала независност Косова 2008. године.

Председник Србије, Александар Вучић, објавио је пре неколико дана да Србија званично прекида војну сарадњу са Турском.

СРБИЈА ПРЕКИНУЛА ВОЈНУ САРАДЊУ СА ТУРСКОМ! Отказана куповина - наоружавају лажну државу Косово?! (ВИДЕО)

СРБИЈА ПРЕКИНУЛА ВОЈНУ САРАДЊУ СА ТУРСКОМ! Отказана куповина - наоружавају лажну државу Косово?! (ВИДЕО)

ОВА ДРЖАВА НАЈВИШЕ НАОРУЖАВА ПРИШТИНУ, НИЈЕ ЧЛАНИЦА ЕУ! Вучић открио: Нећемо са њима да сарађујемо!

ОВА ДРЖАВА НАЈВИШЕ НАОРУЖАВА ПРИШТИНУ, НИЈЕ ЧЛАНИЦА ЕУ! Вучић открио: Нећемо са њима да сарађујемо!

"ТУРСКА ЈЕ СПРЕМНА" Ердоган упутио поруку Вучићу и Куртију

"ТУРСКА ЈЕ СПРЕМНА" Ердоган упутио поруку Вучићу и Куртију

Турска наоружава тзв. Косово, против свих повеља и одредби продају им наоружање и због тога прекидамо војну сарадњу са њима. Нећемо куповати од њих... Нећемо са њима да сарађујемо, јер су главни снабдевачи непостојеће државе - изјавио је председник Србије.

Том приликом, Вучић је саопштио да је Србија одустала од куповине турских дронова "Бајрактар".

Наиме, почетком маја, обнародовано је да су тзв. Косовске безбедносне снаге (КБС) добиле пет дронова "Бајрактар", које производи Турска, упркос томе што не би ни смеле да постоје ни по Кумановском споразуму, али ни по Резолуцији СБ УН 1244.

КБС не би смеле да постоје, али њих, Запад и Турску, баш брига. Брига њих за међународно право. Међународно право, то су они, то је право јачег. Приштина прави своју војску, која не сме да постоји, а они то правдају тиме да је Косово независно, јер су га сви они признали, по праву јачег, извучено из противправне агресије на СРЈ - рекао је Вучић.

Међутим, то није први пут да званична Анкара наоружава лажну државу, а уједно се сматра највећим спозором и донатором сепаратистичких власти у Приштини. Према споразуму две стране, тзв. Косовске безбедносне снаге сваке године од Турске добијају донацију од око 100 милиона турских лира (око 9,7 милиона евра), којом се онда уговара куповина војне опреме.

Турска је била друга држава која је признала независност Косова 2008. године, на шта је подсетио и сам турски лидер, Реџеп Тајип Ердоган, почетком прошле године, приликом сусрета са председницом тзв. Косова, Вјосом Османи, у Анкари, обећавши подршку лажној држави за улазак у НАТО.

Ми као важна земља у НАТО не видимо ништа лоше у чланству (тзв.) Косова у Алијанси и подржавамо овај процес. Предузећемо кораке и, као што смо помогли у процесу признавања, исто ћемо учинити и у процесу пријема (тзв.) Косова у НАТО - рекао је Ердоган. 

Ердоган је, такође, изјавио да ради на томе да што више земаља у свету призна независност Косова, које је назвао "потлаченом државом".

- Где год постоје потлачене државе, ми смо ту да помогнемо, а једна од ових земаља је Косово. Покушавамо да радимо на повећању броја земаља које признају Косово. Сада 114 земаља признаје Косово и желимо да се тај број повећа. Надамо се да ћемо ове године на Генералној скупштини Уједињених нација, састанку који ћу имати са Бајденом, поново разговарати о овој теми, да по питању признања Косова заједно радимо - казао је Ердоган у јулу 2021. године.

Убрзо након Ердоганове изјаве, министар одбране у тзв. Влади Косова, Арменд Мехај, похвалио се након службене посете Анкари, да је договорена испорука војне опреме Приштини од стране Турске. Реч је о тактичким оклопним возилима типа "Вуран" и "Кирпи", а договорена је испорука 14 возила. 

Мехај је додао да високе техничке и тактичке карактеристике ових возила и њихова изузетна покретљивост пружају врло високу балистичку заштиту од мина, као и повећану носивост и унутрашњу запремину, те да пружају изванредне перформансе у широком спектру изазовних терена и климатских услова.

- Један од мојих краткорочних оперативних циљева је јачање војних капацитета за извођење одбрамбених и међународних операција очувања мира и стабилности - нагласио је Мехај.

Према писању медија са изворима у српским безбедносним службама, у јулу 2021. године, откривено је да турски трговци наоружањем, заједно са Министарством одбране Босне и Херцеговине и локалним посредницима у Сарајеву, интензивно уговарају детаље набавке веће количине оружја, муниције и убојних средстава намењених тзв. Косовским безбедносним снагама.

Овај подухват, према оперативним сазнањима српских обавештајаца, папиролошки је вешто маскиран како би прошао неопажено од међународне јавности. Као формални купац у свим документима наводи се Турска, иако су крајњи корисник наоружања јединице КБС на Косову.

У средишту овог посла, чији је циљ прикривено наоружавање Албанаца на Косову, јесте списак од готово 30 типова наоружања - митраљеза и тешких митраљеза, ручних ракетних бацача, аутоматских пушака, противтенковских мина, шатора и друге војне опреме. Реч је о махом старијим типовима наоружања, различитих произвођача, међу којима има и страних.

Арсенал, према стандардима изузетно модерне и моћне турске армије, застарео је и готово неупотребљив, што је српским службама безбедности и дало јасан сигнал да би крајњи корисник могао да буде прикривен. Оперативним радом дошло се до детаља разрађеног плана тихог опремања јединица којима командује тзв. Влада у Приштини.

Aljbin Kurti i Redžep Tajip Erdogan
Аљбин Курти и Реџеп Тајип Ердоган / Извор: Профимедиа

Да је намера турских трговаца наоружањем и посредника из БиХ да опреме КБС јасно је већ по самом списку типова наоружања. Реч је о застарелом наоружању, које није занимљиво готово ниједној постојећој армији. Овај арсенал, међутим, занимљив је непризнатим војскама у повоју, терористичким групама и паравојним формацијама.

На њему доминирају ручни ракетни бацачи, противоклопна средства, минобацачи, митраљези и тешки митраљези, махом совјетске и америчке производње. У средишту овог посла је тако вишецевни лансер "Каћуша", противавионски топ совјетске производње ЗПУ-1, калибра 14 милиметара, као и легендарни амерички митраљез "Бровинг" 12,7 милиметара или руски тешки митраљез ДСХК.

Велики скандал изазвало је и откриће српских служби, крајем прошле године, да 11 турских камиона на бугарско-македонској граници крећу ка територији Косова и Метохије и носе најсавременије оружје - минобацаче и пројектиле, у вредности од 27,5 милиона евра, а по наруџби тзв. Министарства одбране Косова.

Све ово је јасан доказ намера Анкаре да неће одустати од подршке властима у лажној држави и да је одлука председника Вучића да прекине војну сарадњу са Турском, апсолутно исправна и на месту.