Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЛКАНСКИ ПИРОМАН КУРТИ ЈУЧЕ ЈЕ ХТЕО ДА ЗАПАЛИ ЦЕО РЕГИОН Петковић загрмео у емисији на РТС-у: Он жели да изазове рат!

30.05.2023. 09:26
Пише:
Србија Данас
Petar Petković
Петар Петковић / Извор: Фото: Printscreen/RTS

За све што се јуче догодило у Звечану одговорност сноси Аљбин Курти, истакао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић. понављајући да ће и данас најважнија порука представницима Квинте бити да "уразуми Куртија и то њихово чедо које се зове Косово" јер, како указује, у супротном све ствари могу да оду у неповратном правцу и да запале цео регион.

КФОР је јуче у Звечану насилно разбио протест Срба. Двојица Срба рањена су из ватреног оружја, један од њих је у веома тешком стању. Има више од 50 повређених са обе стране.

ГРАЂАНИ УЗНЕМИРЕНИ: Запаљена застава Републике Србије код споменика Милошу Обилићу

ГРАЂАНИ УЗНЕМИРЕНИ: Запаљена застава Републике Србије код споменика Милошу Обилићу

НАПЕТОСТ СЕ ОСЕЋА У ВАЗДУХУ: Ноћ на Косову протекла мирно - КФОР наставља да патролира око зграде општине у Звечану

НАПЕТОСТ СЕ ОСЕЋА У ВАЗДУХУ: Ноћ на Косову протекла мирно - КФОР наставља да патролира око зграде општине у Звечану

ДОК СЕ ПУЦА НА ГОЛОРУКЕ СРБЕ... Огласио се Борељ - ово је став ЕУ о ситуацији на КиМ (ФОТО)

ДОК СЕ ПУЦА НА ГОЛОРУКЕ СРБЕ... Огласио се Борељ - ово је став ЕУ о ситуацији на КиМ (ФОТО)

- Балкански пироман Аљбин Курти јуче је хтео да запали цео регион и резултат тог сукоба јесте тај да су на српској страни повређена 52 цивила, од чега троје теже, пре свега Драгиша Гаљак, који је примио два метка када га је упуцао с леђа специјални полицајац РОСУ и то када је трчао да се склони од сузавца као и већина Срба - казао је Петковић на РТС.

Додао је да су теже повређени и Часлав Софронијевић, као и лекар Драгиша Миловић и да је повређен и 41 припадник Кфора, од чега троје теже.

- Свима желимо брз опоравак, надамо се да нема животно угрожених и немамо проблем то да кажемо. Срби никада нису желели сукоб са Кфором, онај који је то желео је Аљбин Курти и када погледате све његове акције за викенд и у петак свима је јасно било да он жели сукобе. Он жели да изазове рат, јер је то једини начин да избегне испуњавање својих обавеза, првенствено формирање Заједнице српских општина. Руководство Србије и представници Српске листе добили озбиљне гаранције од Запада, пре свега од Кфора да неће дозволити улазак 'гаулајтерским окупаторима' у српске зграде - казао је Петковић.

Међутим, како додаје, видело се јуче да су поставили бодљикаву жицу, кордоне како би, како наводи, очигледно асистирали албанским градоначелницима да моги да уђу у српске зграде. 

- Требало је да буду присутни у петак и требало је да спрече улазак оних који су довели до немира и сукоба. Кандидати ПДК - странке Хашима Тачија, градоначелници Зубиног Потока и Звечана, су донели одлуку да не улазе у зграде у те две општине, али то није случај са Куртијевим градоначелницима у Лепосавићу и Северној Митровици, шта више овај њихов у Лепосавићу није још изашао - истиче Петковић. 

Наглашава да то нису легитимни градоначелници и да је Курти директно одговоаран за све што се јуче дешавало.

Указује да су Срби имали миран протест, на ком су били и представници Српске листе, међу којима и Игор Симић, Горан Ракић, који су као и остали Срби мирно седели на платоу.

Истичући да је сваки протест Срба и до сада био миран, Петковић каже да их је у тренутку када су седели, Кфор насилно померао да би дошли до два возила РОСУ.

- До свега не би дошло да Кфор није реаговао и није бацио сузавац. Тада је народ прво кренуо да се супротставља песницима, али не заборавимо да је мандат Кфора да заштити српски народ, а били су тамо да заштите гаулајтерске окупаторе - казао је Петковић и додао да је Кфор малтене асистирао јединицама РОСУ.

Према његовим речима, јуче је из Београда поведена озбиљна дипломатска офанзива, а наставља се и данас и да је тренутно у току састанак председника Србије Александра Вучића са представницима Квинте.

Подсећа да се Вучић јуче чуо и са министром спољних послова Италије Антониом Тајанијем, као и са високим представником ЕУ Ђузепом Борељом и наводи да ће се наставити разговори.

- Пре свега, инсистирамо да Приштина пусти двоје наших приведених - Радоша Петровића и Душана Обреновића. Одвели су их у Јужну Митровицу, терете их за хулиганство, а они су мирно седели у првим редовима. Наш народ мирно протестује, не може да се помири са окупацијом севера, са крпама - заставама Косова истакнутим. Срби желе да живе тако што ће штити своје институције - нагласио је Петковић.

Поновио је речи Вучића да "ако запуца албански окупатор, добиће и одговор".

- Тражили смо од Кфора да рагује, али ако не реагује, има ко ће да заштити наш народ - казао је Петковић и додао да се војска Србије налази у највишем степену борбене готовости, а да су синоћ распоређени на додатним местима.

- Државно руководство је обишло војнике, Војска Србије ради свој посао, а то је заштита свог народа и државе.. Ми не желимо сукобе, то је учинио Курти сукобљавајући се са народом, а на крају крајева када погледате саопштења неких амбасадора доста је избалансирано саоопштење где нема позивања одговорности српске стране. Надам се да су многи увидели јуче да је одговорност Куртијева . рекао је Петковић.

Најважнија порука и данас представницима Квинте је, како каже Петковић, "да уразуме Куртија".

- И то њихово чедо звано Косово, јер све ствари могу да оду у неповратном правцу и да се запали цео регоион. Курти жели да се представи као мали Зеленски, а у ствари је мали Хилтер који жели да протера српски народ. То му нећемо дозволити, то му неће дозволити Србија и председник Александар Вучић - поручио је Петковић.