Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЛОКАДА ПРЕЛАЗА И ЋОРСОКАК У РЕШАВАЊУ КОСОВСКОГ ЧВОРА! Пред очима ЕУ сукоб тиња и нове тензије отвориле питање

23.09.2021. 22:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kosovo
Косово / Извор: Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Профимедија/Илустрација

До нових варница између Београда и Приштине дошло је након што је косовски РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак почео да одузима таблице са ознакама са севера Косова

Оклопна возила, сузавац, снајперисти, блокаде прелаза... Сукоб око таблица при уласку из Србије на Косово већ три дана тиња, а почео је, ни мање ни више, пред очима специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. Тек што је затворио врата Куртијевог кабинета у Приштини, специјалне полицијске снаге РОСУ упутиле су се на Север КиМ и отпочеле акцију скидања неодговарајућих таблица. Резултат - до блокада прелаза и још један ћорсокак у решавању косовског чвора.

НАРАВНО ДА ЛАЖУ, НЕКА ДОЂУ ИЗ ПРИШТИНЕ ДА СЕ УВЕРЕ! Демонстрира се сила над недужним народом - Срби траже само једно

НАРАВНО ДА ЛАЖУ, НЕКА ДОЂУ ИЗ ПРИШТИНЕ ДА СЕ УВЕРЕ! Демонстрира се сила над недужним народом - Срби траже само једно

ДОК КУРТИ БИЈЕ СРБЕ, ЊЕГОВА ЖЕНА УСРЕД БЕОГРАДА ПРОМОВИШЕ КЊИГУ! Скандал Хелсиншког одбора за људска права

ДОК КУРТИ БИЈЕ СРБЕ, ЊЕГОВА ЖЕНА УСРЕД БЕОГРАДА ПРОМОВИШЕ КЊИГУ! Скандал Хелсиншког одбора за људска права

НА ЧЕЛУ СА ТАЧИЈЕМ - СРБИМА ВАЂЕНИ ОРГАНИ, ПРИШТИНА ПУНА КРИМИНАЛАЦА! Молили да буду убијени, посланик Бундестага шокирао

НА ЧЕЛУ СА ТАЧИЈЕМ - СРБИМА ВАЂЕНИ ОРГАНИ, ПРИШТИНА ПУНА КРИМИНАЛАЦА! Молили да буду убијени, посланик Бундестага шокирао

Стари проблеми и нове тензије отворили су питање: има ли снаге ЕУ да настави да настави посредовање и да доведе дијалог Београда и Приштине до краја?

До нових варница између Београда и Приштине дошло је након што је косовски РОСУ на административним прелазима Јариње и Брњак почео да одузима таблице са ознакама са севера Косова, и да тражи да возила са ознакама из централне Србије узимају пробне таблице и плаћају таксу.

Епилог тога су блокирани прелази, Приштина поручује да од захтева неће одустати, позива се на Бриселски споразум, док Београд узваћа да блокаде остају све док се друга страна не повуче и пита ЕУ "има ли Бриселског споразума?".

Kosovo
Косово / Извор: Реутерс

А ЕУ? За то време Брисел мало саопштењима, мало твитовима исказује забринутост, позива на уздржавање и спуштање тензија, телефонира и зове на састанке.

Потребна нови приступ

Лајчак је био три дана у Приштини, па два дана у Београду и након тога поручио да су спемни "да посредују у разговорима о свим отвореним питањима из дијалога Београда и Приштине", иако је овај догађај показао да је баш тај дијалог практично на издисају.

Дан после њега, комесар за политику суседства и проширење ЕУ Оливер Вархељи је позвао на уздржавање, спуштање тензија, повратак дијалогу и обезбеђивање слободе кретања.

- Једностране акције никада нису биле решење. Оне воде само ка беспотребним тензијама и морају бити повучене - поручио је Вархељи на свом "Твитер" налогу.

И, докле тако? Познаваоци спољне политике указују да ЕУ као, гарант Бриселског споразума и посредник на дијалогу мора да нађе нови начин да превазиђе проблем јер досадашњи, позивање обе стране на уздржаност, не делује.

Доцент на Факултету политичких наука Стеван Недељковић каже да је преговарачки оквир Бриселског дијалог добар и њега не треба мењати, али да је Европској унији заиста потребан нови приступ.

- Приступ у коме ће политика условљавања, односно систем награда за реформе и напоре, поново функционисати. Наравно, неће одмоћи ни избегавање квази дипломатских флоскула у реаговању на проблеме у дијалогу, јасно идентификовање одговорних за застој и координисан приступ у отклањању препрека како би дијалог поново производио резултате - напомиње Недељковић.

Он подсећа да последњих година криза у Европској унији достиже стање нормалности, и није више изненађење и случајност.

- Криза се рефлектује на унутрашњу динамику ЕУ, али и спољашњу, где је дијалог Београда и Приштине један од приоритета. Бриселски дијалог већ пет година не производи опипљиве резултате, јер ЕУ није у стању да изврши одлучујући притисак на стране у преговорима као што је то чинила 2013. или 2015. године. Понекад се чини да Европа ни Србији ни Косову* не нуди пуно више од магловите европске перспективе. Приштина предуго чека на визну либерализацију, а Београд на осетни напредак ка чланству. Додатно, поглед ка Северној Македонији, која је чинила уступке чак и у пољу идентитских питања како би се приближила ЕУ а без резултата, не улива поверење ни Београду ни Приштини - оцењује Недељковић.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Разговори Београда и Приштине воде се под покровитељством Европске уније већ осму годину, али је моћ и утицај Брисела почео да бледи још од времена када је дијалог преузела Федерика Могерини.

Састанци и чајанке

Дијалог се одвија у ритму један корак напред, а десет назад, што се види и на фијаксу последњег сусрета у Бриселу, када је тзв. премијер Косова оптужио Вучића да лаже, а Вучић оценио да је "мислио да не може горе, а данас сам се уверио да има и горе."

На то подсећа и директор Центра за регионализам који каже да све што се сада дешава личи на понављање свега виђеног.

- САД има став о независности Косова, ЕУ је мекша и позива на споразум, али видимо да састанци све више личе на оне раније чајанке код Могеринијеве. Очигледно да одговара обема ствара одговара одлагање решења, и да се иде у правцу замрзнутог кофликта што није добра ствар - напомиње Попов.