Skip to main content
Kosovo

BLOKADA PRELAZA I ĆORSOKAK U REŠAVANJU KOSOVSKOG ČVORA! Pred očima EU sukob tinja i nove tenzije otvorile pitanje

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Profimedija/Ilustracija
Do novih varnica između Beograda i Prištine došlo je nakon što je kosovski ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počeo da oduzima tablice sa oznakama sa severa Кosova

Oklopna vozila, suzavac, snajperisti, blokade prelaza... Sukob oko tablica pri ulasku iz Srbije na Kosovo već tri dana tinja, a počeo je, ni manje ni više, pred očima specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Tek što je zatvorio vrata Kurtijevog kabineta u Prištini, specijalne policijske snage ROSU uputile su se na Sever KiM i otpočele akciju skidanja neodgovarajućih tablica. Rezultat - do blokada prelaza i još jedan ćorsokak u rešavanju kosovskog čvora.

NARAVNO DA LAŽU, NEKA DOĐU IZ PRIŠTINE DA SE UVERE! Demonstrira se sila nad nedužnim narodom - Srbi traže samo jedno

NARAVNO DA LAŽU, NEKA DOĐU IZ PRIŠTINE DA SE UVERE! Demonstrira se sila nad nedužnim narodom - Srbi traže samo jedno

DOK KURTI BIJE SRBE, NJEGOVA ŽENA USRED BEOGRADA PROMOVIŠE KNJIGU! Skandal Helsinškog odbora za ljudska prava

DOK KURTI BIJE SRBE, NJEGOVA ŽENA USRED BEOGRADA PROMOVIŠE KNJIGU! Skandal Helsinškog odbora za ljudska prava

NA ČELU SA TAČIJEM - SRBIMA VAĐENI ORGANI, PRIŠTINA PUNA KRIMINALACA! Molili da budu ubijeni, poslanik Bundestaga šokirao

NA ČELU SA TAČIJEM - SRBIMA VAĐENI ORGANI, PRIŠTINA PUNA KRIMINALACA! Molili da budu ubijeni, poslanik Bundestaga šokirao

Stari problemi i nove tenzije otvorili su pitanje: ima li snage EU da nastavi da nastavi posredovanje i da dovede dijalog Beograda i Prištine do kraja?

Do novih varnica između Beograda i Prištine došlo je nakon što je kosovski ROSU na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak počeo da oduzima tablice sa oznakama sa severa Кosova, i da traži da vozila sa oznakama iz centralne Srbije uzimaju probne tablice i plaćaju taksu.

Epilog toga su blokirani prelazi, Priština poručuje da od zahteva neće odustati, poziva se na Briselski sporazum, dok Beograd uzvaća da blokade ostaju sve dok se druga strana ne povuče i pita EU "ima li Briselskog sporazuma?".

Kosovo
Foto: Reuters

A EU? Za to vreme Brisel malo saopštenjima, malo tvitovima iskazuje zabrinutost, poziva na uzdržavanje i spuštanje tenzija, telefonira i zove na sastanke.

Potrebna novi pristup

Lajčak je bio tri dana u Prištini, pa dva dana u Beogradu i nakon toga poručio da su spemni "da posreduju u razgovorima o svim otvorenim pitanjima iz dijaloga Beograda i Prištine", iako je ovaj događaj pokazao da je baš taj dijalog praktično na izdisaju.

Dan posle njega, komesar za politiku susedstva i proširenje EU Oliver Varhelji je pozvao na uzdržavanje, spuštanje tenzija, povratak dijalogu i obezbeđivanje slobode kretanja.

- Jednostrane akcije nikada nisu bile rešenje. One vode samo ka bespotrebnim tenzijama i moraju biti povučene - poručio je Varhelji na svom "Tviter" nalogu.

I, dokle tako? Poznavaoci spoljne politike ukazuju da EU kao, garant Briselskog sporazuma i posrednik na dijalogu mora da nađe novi način da prevaziđe problem jer dosadašnji, pozivanje obe strane na uzdržanost, ne deluje.

Docent na Fakultetu političkih nauka Stevan Nedeljković kaže da je pregovarački okvir Briselskog dijalog dobar i njega ne treba menjati, ali da je Evropskoj uniji zaista potreban novi pristup.

- Pristup u kome će politika uslovljavanja, odnosno sistem nagrada za reforme i napore, ponovo funkcionisati. Naravno, neće odmoći ni izbegavanje kvazi diplomatskih floskula u reagovanju na probleme u dijalogu, jasno identifikovanje odgovornih za zastoj i koordinisan pristup u otklanjanju prepreka kako bi dijalog ponovo proizvodio rezultate - napominje Nedeljković.

On podseća da poslednjih godina kriza u Evropskoj uniji dostiže stanje normalnosti, i nije više iznenađenje i slučajnost.

- Kriza se reflektuje na unutrašnju dinamiku EU, ali i spoljašnju, gde je dijalog Beograda i Prištine jedan od prioriteta. Briselski dijalog već pet godina ne proizvodi opipljive rezultate, jer EU nije u stanju da izvrši odlučujući pritisak na strane u pregovorima kao što je to činila 2013. ili 2015. godine. Ponekad se čini da Evropa ni Srbiji ni Kosovu* ne nudi puno više od maglovite evropske perspektive. Priština predugo čeka na viznu liberalizaciju, a Beograd na osetni napredak ka članstvu. Dodatno, pogled ka Severnoj Makedoniji, koja je činila ustupke čak i u polju identitskih pitanja kako bi se približila EU a bez rezultata, ne uliva poverenje ni Beogradu ni Prištini - ocenjuje Nedeljković.

Razgovori Beograda i Prištine vode se pod pokroviteljstvom Evropske unije već osmu godinu, ali je moć i uticaj Brisela počeo da bledi još od vremena kada je dijalog preuzela Federika Mogerini.

Sastanci i čajanke

Dijalog se odvija u ritmu jedan korak napred, a deset nazad, što se vidi i na fijaksu poslednjeg susreta u Briselu, kada je tzv. premijer Kosova optužio Vučića da laže, a Vučić ocenio da je "mislio da ne može gore, a danas sam se uverio da ima i gore."

Na to podseća i direktor Centra za regionalizam koji kaže da sve što se sada dešava liči na ponavljanje svega viđenog.

- SAD ima stav o nezavisnosti Kosova, EU je mekša i poziva na sporazum, ali vidimo da sastanci sve više liče na one ranije čajanke kod Mogerinijeve. Očigledno da odgovara obema stvara odgovara odlaganje rešenja, i da se ide u pravcu zamrznutog koflikta što nije dobra stvar - napominje Popov.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd