Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Брнабић о Косову: Компромис за КиМ је између максималистичких захтева. Фокус образовање и школе, не пушке и војска

06.12.2018. 12:04
Пише:
Танјуг
Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Наш фокус су образовање и школе, а не оружје и војска, поручила је данас председница владе Ана Брнабић и истакла да ни јуче, ни никада раније није позивала на рат, како су то интерпретирали поједини страни медији, већ на мир и стабилност

Наш фокус су образовање и школе, а не оружје и војска, поручила је данас председница владе Ана Брнабић и истакла да ни јуче, ни никада раније није позивала на рат, како су то интерпретирали поједини страни медији, већ на мир и стабилност.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ: Приштина НИЈЕ СВЕСНА коју катастрофу може да изазове формирањем ВОЈСКЕ КОСОВА!

Вучић на вези са Столтенбергом: Главна тема формирање војске лажне државе Косово

Брнабић је новинарима у Београду рекла да јој је веома жао због начина на који су поједини светски медији интерпретирали њену јучерашњу изјаву, јер је "испало" да Србија прети нечим.

- Они су у мом говору у коме сам десет пута позвала на мир и разум извукли пола моје реченице. Испало је да Србија прети нечим, жао ми је због тога, али то је дубоко укорењена перцепција о нама против које морамо да се боримо -  рекла је Брнабић.

Она је додала да још нигде у страним медијама није прочитала ништа о 15 дана колико Срби на КиМ немају штампу на сопственом језику, а говоримо о Европи у 21. веку.

Како каже, нико не пише ни о томе да ли ће Срби на КиМ дочекати Божић не знајући да ли ће имати грејање или лекове, те да Ројтерс ни АП нису пренели да ли Срби на КиМ имају основна људска права.

- Апелујем сада да се информишу људи у иностранству о томе што је основна цивилизацијска норма, без обзира да ли више волите Београд или Приштину, Србе или Албанце, и још једном апелујем на мир и разум - рекла је Брнабић.

Она је навела да зели да прича о школама и младима који треба да остану у региону и да имају перспективу јер без тога, како каже, нема будућности за све нас.

- Не пушке и војска, већ образовање и школа, сутра ће стићи 2020. година, да ли ико заиста жели да ратује и да ли ништа нисмо научили из прошлости -  навела је она.

Ana Brnabić
Ана Брнабић / Извор: Профимедиа

Додала је и да је послала поруку генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу у којој му је захвалила на директној и недвосмисленој изјави у којој позива на мир и разум.

Како каже, његова порука није важна само за Србију и Србе већ и за Албанце и Приштину и цео регион.

- Неизмерно му хвала на томе, то је неопходно за регион, како бисмо се вратили на пут дијлога -  рекла је Брнабић.

Упитана која је корист од тога што обе стране "звецкају оружјем" и шта је компромисно решење за Србију, Брнабић је рекла да се не слаже да обе стране звецкају оружјем и да је једини интерес Србије мир и стабилност, компромис и разум.

- Мене плаши када Приштина каже да је не занима шта каже НАТО, Бриселски споразум ни наш устав, већ да иде на војску. Чему то, када постоји њихова полиција, Кфор, НАТО -  упитала је она и истакла да се нада да Србија никада, ни сада ни у будућности, неће морати да употреби своју војску.

- Доста је било тога, хајде да ратујемо са иновацијама, са науком. Али шта ако неко жели да изврши етничко чишћење, шта би рекао било који премијер у Европи -  поручила је Брнабић.

Компромисно решење косовског питања за Србију значи искључење признања независности, али да би се говорило о компромису мора да постоји саговорник са друге стране, рекла је данас председница владе Ана Брнабић.

Она је рекла да се компромис налази између два пола, где је на једној страни - "Косово је део Србије и тачка", а на другој "Косово је независно и тачка".

ЛОМЕ СЕ КОПЉА У ЕУ ОКО СРБИЈЕ! За тачно ЧЕТИРИ ДАНА из Брисела стиже НАЈНОВИЈА ПРОМЕНА за нашу земљу!

- Између те две тачке је компромис. И мењање граница је компромис, али ко је за то данас? У Србији нико није за то, разговарала сам и са представницима цивилног друштва, желела да чујем и њихово мишљње, али нисмо дошли до решења - рекла је Брнабић новинарима након обиласка Српско-корејског информатичко-приступног центра.

Она је навела да ништа није на столу и да циљ јесте компромис, али да за то мора да постоји и саговорник са друге стране.

- Морате да размишљате иновативно, да будете конструктивни, да се решење тражи, како се то каже, оутсиде оф the box - рекла је премијерка и додала да ће једино решење косовског питања омогућити да се нешто другачије остави следећим генерацијама и да је за њу управо то сврха комприса.

Брнабић је додала да је то њено мишљење, али да је она само једна од много људи који одлучују, наводећи да ће се о том питању изјаснити и грађани на референдуму.

- Далеко смо од компромиса - закључила је Брнабић.