Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕТАЉНО: Ко преиспитује признање независности лажне државе, а ко чврсто стоји иза ранијих одлука?

01.06.2021. 17:17
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Било каква промена одлуке "петорке" која није признала независност тзв. Косова била би изузетно опасна, сматрају аналитичари, јер би могла да изазове прави "домино ефекат"

Кипар, Грчка, Словачка, Румунија и Шпанија, "петорка" која није признала независност Косова, чврсто држи своја политичка становишта о овом питању, јер би у супротном и саме имале проблем са својим територијалним интегритетом. Ипак, последњих дана појавиле су се информације које указују да неке земље преиспитују своје одлуке о статусу јужне српске покрајине те да би могло, услед притисака са стране, доћи до неких великих промена.

КУРТИ ПРКОСИ МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Свим силама ради против ЗСО, увредио све Србе једном реченицом

КУРТИ ПРКОСИ МЕЂУНАРОДНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ: Свим силама ради против ЗСО, увредио све Србе једном реченицом

КУКА, МОЛИ, ЈАУЧЕ, А ОДГОВОРА НЕМА - ЈЕР КОСОВО ЈЕ СРБИЈА! Харадинај мисли да ће уз САД доћи до узајамног признања

КУКА, МОЛИ, ЈАУЧЕ, А ОДГОВОРА НЕМА - ЈЕР КОСОВО ЈЕ СРБИЈА! Харадинај мисли да ће уз САД доћи до узајамног признања

ЛАЈЧАК ОТКРИО ГЛАВНИ РАЗЛОГ ПОСЕТЕ: Припрема за састанак Вучића и Куртија?

ЛАЈЧАК ОТКРИО ГЛАВНИ РАЗЛОГ ПОСЕТЕ: Припрема за састанак Вучића и Куртија?

Познаваоци политичких прилика сматрају да би то било опасо, јер би само промена одлуке једне од земаља изазвала домино ефекат. Тим поводом реаговао је и председник Србије Александар Вучић који је рекао да Србију наредних недеља очекују појачани притисци по питању признања независности Косова, да ће бити великих и важних консултација, у Београду, а затим и наставак дијалога у Бриселу.

Грчка (не) преиспитује одлуку?

Грчка је пре неколико дана најавила подизање односа са Приштином, на нивоу политичких директора два министарства, а најављена је посета грчког министра спољних послова Никоса Дендијаса Приштини за прве дане јуна.

Тиме је, сматрају аналитичари, учинила још један корак у односима с Приштином.

Са тим је сагласан и председник Србије који је рекао да овим потезом званична Атина унапређује сарадњу са Косовом и да канцеларију за трговинске односе унапређују у канцеларију за косовске интересе, а ниво комуникације подиже до нивоа политичког директора Министарства спољних послова и да неће направити исту грешку као Израел.

Нагласио је да притисак на Србију расте, посебно од стране САД и ЕУ, да се дође до решења, а нуде само једно решење – признање, али да нема везе само са захтевом да Београд призна Косово, већ је циљ да се Србија заустави у економском расту.

Grčka
Грчка / Извор: Профимедиа

Из Министарства спољних послова Грчке поручили су да упркос развоју сарадње Приштине и Атине, став Грчке о независности Косова остаје непромењен, пренела је Газета експрес.

У одговору се наводи да је однос Грчке према Косову конструктиван, позивајући се на досадашњу сарадњу на пољу економског развоја и подршку Косову у различитим областима.

- Грчка следи конструктиван приступ Приштине која је од 2019. године земља домаћин "Косовске канцеларије за трговину и економска питања у Атини" и сарађује с Косовом на повећању сарадње у различитим областима. У том духу, у циљу даљег унапређења наше билатералне сарадње и олакшавања функционисања Канцеларије, без укључивања аспеката везаних за статус, ова канцеларија је преименована у „Канцеларију за интересе Косова у Атини - наводи се у одговору, и додаје да је предстојећа посета министра спољних послова Грче Никоса Дендијаса Приштини повезана са оснивањем нових приштинских институција.

Иако је Грчка ставила до знања да неће признати Косово и што подизање нивоа односа само по себи не мора да значи много, она ствара даљи притисак на измену постојећег стања код преосталих европских држава, чиме ојачава аргументе Приштине који су усмерени управо према тим европским земљама.

Став Мадрида непромењен: Косово није независна држава

Шпанија не планира да отвори канцеларију у Приштини, саопштило је Министарство спољних послова те земље, и тако демантовало писања албанских медија. Истичу да је став Мадрида о непризнавању самопрокламоване независности Косова непромењен, преноси портал "Косово онлајн".

- Став Шпаније о непризнавању декларације о независности, коју је Приштина усвојила 2008. године, није се променио и неће се променити уколико се то питање не реши дијалогом Београда и Приштине - наведено је у одговору Министарства спољних послова Шпаније порталу Косово онлајн.

Кажу да Мадрид у том смислу поновно покретање дијалога сматра добром вешћу.

Madrid
Мадрид / Извор: Профимедиа/илустрација

Из шпанског Министарства оцењују да је неопходно да се искористи тренутак за покушај да се постигне споразум прихватљив за обе стране, уз поштовање међународног права.

- Да бисмо постигли овај циљ имамо господина Бореља, који је веома заинтересован да помогне у решавању сукоба, и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака, кога у потпуности подржавамо. Спремни смо да сарађујемо, колико год можемо у овим напорима, јер је приоритет Шпаније политичка стабилност и економски просперитет Балкана - наводе из Министарства спољних послова Шпаније.

Поједини приштински медији објавили су раније вест да ће Шпанија ускоро у Приштини отворити канцеларију за везу.

Позивајући се на своје дипломатске изворе у Бриселу, портал Демокрациа тврди да је Шпанија већ донела ову одлуку.

Словачка и Румунија

Што се тиче Словачке и Румуније, Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду наводи да традиционално добри односи те две земље са Србијом играју важну улогу у непроменљивости њиховог става о Косову, поготово када је у питању Румунија, пренео је раније Спутњик.

- Са Румунијом имамо дубоке и јаке историјске везе и тај фактор је одиграо значајну улогу. И Словачка и Румунија су се сретале са захтевима за територијалном аутономијом мађарског становништва средином деведесетих година. За њих је врло опасно да праве преседан који се може одразити неповољно на њихово унутрашње уређење - предочава Пророковић.