Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРЕЦУН: "Ово што су Срби урадили нису претње, није војно решење, није насиље, није екстремизам"

06.11.2022. 07:11
Пише:
Танјуг
milovan-drecun
милован-дрецун / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дрецун је навео да постоје различита тумачења овакве одлуке Срба

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је одлука Срба да напусте привремене приштинске институције мирољубиво политичко средство. Његов је циљ да се натера Приштина да поштује Бриселски споразум и спречи Аљбин Курти у његовој стратешкој намери да изврши етничко чишћење на КиМ.

ОПОЗИЦИЈА СЕ ПРАВИ СЛЕПА ЗА КУРТИЈЕВЕ НАПАДЕ: Док се Вучић бори за Србе на КиМ, ДС или ћути или напада председника Србије (ВИДЕО)

ОПОЗИЦИЈА СЕ ПРАВИ СЛЕПА ЗА КУРТИЈЕВЕ НАПАДЕ: Док се Вучић бори за Србе на КиМ, ДС или ћути или напада председника Србије (ВИДЕО)

"ВУЧИЋА ВИШЕ МРЗИ НЕГО ШТО ВОЛИ ТЗВ. КОСОВО" Вулин демолирао Куртија: Не може да сакрије комплексе и страх

"ВУЧИЋА ВИШЕ МРЗИ НЕГО ШТО ВОЛИ ТЗВ. КОСОВО" Вулин демолирао Куртија: Не може да сакрије комплексе и страх

БОРЕЉ РАЗГОВАРАО СА ВУЧИЋЕМ И КУРТИЈЕМ: "Приштина да продужи пререгистрацију, Срби да се врате у институције"

БОРЕЉ РАЗГОВАРАО СА ВУЧИЋЕМ И КУРТИЈЕМ: "Приштина да продужи пререгистрацију, Срби да се врате у институције"

- Ово што су Срби урадили нису претње, није војно решење, није насиље, није екстремизам. Они користе политичка средства да се боре за своја права за опстанак на КиМ и да на то територији не буду грађани другог реда - рекао је Дрецун.

Навео је да постоје различита тумачења овакве одлуке Срба - да може да дође до рата, до сукоба, или да Курти каже да Русија преко Београда злоупотребљава Српску листу.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Циљ овог поступка је да се, управо избегну сукоби, објаснио је Дрецун, али и и упозорио да Приштина сада може да га искористи како би изазовала инциденте и нереде и дестабилизовала ситуацију.

Према његовим речима, Срби очигледно више нису могли да буду присутни у привременим приштинским институцијама зато што нису ни на који начин могли да се изборе за своја права и побољшају свој положај.

milovan-drecun
милован-дрецун / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Дрецун је подсетио да су Срби на КиМ, посебно они на севру покрајине, годинама жртве институционалног, психичког и физичког притиска и тортуре, које врше привремене приштинске институције, а да су у тзв. владу савета институције ушли на основу Бриселског споразума кога, казао је Дрецун, Курти не признаје.

- Ти Срби су изашли на изборе које је расписала Приштина и на локалном нивоу, и на нивоу покрајине ушли су у правосуђе, полицију, скупштину и тзв владу савета институције, на основу Бриселског споразума. Ако Курти тврди да Бриселски споразум не постоји и не поштује га, онда је нестао основ за учешће Срба у тим институцијама - поручио је Дрецун.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Дрецун је истако да Курти не само да крши Бриселски споразум, без икакве опомене, укора или казне од стране ЕУ, већ за то на неки начин добија подршку и охрабрење. Подсетио је да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен обећала Приштини визну либерализацију, упркос свим случајевима малтретирања српског народа и проблемима са таблицама.

Дрецун је упозорио да се Лајен залаже да се у агенду процеса нормализације односа Београда и Приштине убаци француско-немачки предлог и да се Косову омогући улазак прво у Уједињене нације, а потом ће се, истако је, тражити и да се призна независност те територије.

- Што се Србије тиче, нема никаквог маневарског простора да се разговара о признавању лажне државе Косова, као ни о њеном чланству у УН. Можемо само да разговарамо да се тај проблем решава у оквиру Међународног права и Резолуције 1244 уз пуно поштовање територијалног интегритета Србије - рекао је Дрецун.

Ursula fon der Lajen
Урсула фон дер Лајен / Извор: Профимедиа

Дрецун је истакао да је веома интересантна сада реакција Запада на одлуку Срба да напусте приштинске институције, јер "како ће Запад сада да правда ту лажниу творевину која себе назива државом и моћи да каже да је мултиетничка, ако други по бројности народ на КиМ, иако су Албанци заправо национална мањина јер живе на територији Србије, нема бројност у косовским институцијама''''.

Сматра да Срби са оваквим политичким понашањем без изазивања инцидената не могу да буду на политичком губитку и да су послали јасну поруку и поставили правили игре - да се формира Заједница српских општина, да се постује Бриселски споразум и да се повуче једнострана одлука о регистарским таблицама.

Priština
Приштина / Извор: Профимедиа

На питање каква се реакција може очекивати од Приштине, Дрецун каже да није сигуран да ће Курти бити спреман да иде путем рационалног политичког понашања, а да све зависи од тога како ће Запад реговати и како ће одиграти своју улогу да смири ситуацију.

- Сви ће морати озбиљно да узму у разматрање ситуацију на КиМ. Може се на КиМ ући у једну тешку политичку кризу, из које ће излаз моћи да се тражи на неким новим изборима - закључио је Дрецун.