Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

КАКО ЈЕ СЕЈАО ТАКО И ЖАЊЕ! Америчка јавност окренула леђа КУРТИЈУ: "Гуши слободе и не да Србима..."

17.07.2023. 17:18
Пише:
Србија Данас/Косово online
kosovo
косово / Извор: Фото: Printscreen/ twitter/ Албинкурти

Нове пацке за лажну државу долазе из западног света.

Уместо да смири ситуацију на северу Косова, косовски премијер Аљбин Курти је кренуо на медије који су извештавали о тој кризи, пише амерички Брунсвик Њуз додајући да ће криза бити окончана када Курти одустане од гушења слободе говора на Косову и када дозволи Србима на северу да одлучују на северу и воде своје локалне послове.

ХЛАДАН ТУШ ЗА КУРТИЈА ИЗ ТИРАНЕ! Еди Рама кренуо на балканску турнеју па изигнорисао лажног премијера, нервозни АЉБИН условљава и моли!

ХЛАДАН ТУШ ЗА КУРТИЈА ИЗ ТИРАНЕ! Еди Рама кренуо на балканску турнеју па изигнорисао лажног премијера, нервозни АЉБИН условљава и моли!

КУРТИ ЈОШ ЈЕДНОМ ИСКУЛИРАО РАМУ: Лажни премијер неће на састанак у Тирани

КУРТИ ЈОШ ЈЕДНОМ ИСКУЛИРАО РАМУ: Лажни премијер неће на састанак у Тирани

КУРТИ НИЈЕ ХТЕО КОД РАМЕ, ПОСЛАО БИСЉИМИЈА - ЊЕГА ОДБИЛИ! Шамар за лажну државу и Аљбиновог потрчка: "Његов ниво је споредни"

КУРТИ НИЈЕ ХТЕО КОД РАМЕ, ПОСЛАО БИСЉИМИЈА - ЊЕГА ОДБИЛИ! Шамар за лажну државу и Аљбиновог потрчка: "Његов ниво је споредни"

Амерички портал подсећа да је дошло до повећања тензија између, како кажу, већине етничких Албанаца на Косову и српске мањине јер је косовски премијер Аљбин Курти поставио градоначелнике Албанце у четири града са српском већином на северу Косова и то након што су Срби бојкотовали изборе.

Како додају, уследило је насиље и блокада путева, почевши од краја маја, што је до данас довело до повреда десетина припадника мировних снага Уједињених нација и још више мештана. Као резултат тога, наводе, НАТО је повећао број мировних снага на Косову у покушају да спречи даље насиље.

Подсећа се и да су Куртијеви поступци донели брзу осуду америчког државног секретара Антонија Блинкена и француског председника Емануела Макрона за подстицање непотребне кризе.

- И у последњем покушају да смири олујне воде, бивши председник Бил Клинтон, који је у великој мери заслужан за окончање рата на Косову пре скоро 25 година, поново је отпутовао на Балкан у нади да ће успоставити ред. Њихове заједничке бриге и етнички српски отпор до сада нису разуверили премијера Куртија. Уместо тога, Курти је користио државне институције да покуша да циља на медије који извештавају о кризи -  наводи се у тексту.

Како се појашњава, на ванредном саслушању средином јуна, косовско Министарство индустрије, предузетништва и трговине суспендовало је сертификат о пословању телевизијске станице Кљан Косова и њене матичне компаније и поднело оптужницу против руководилаца компаније за наводни злочин називања косовских градова српским.

Неколико дана касније, додаје се, званичници министарства су такође потпуно поништили пословни сертификат кабловског провајдера Артмотион LLC, наводећи га као озбиљну претњу по јавну безбедност.

Артмотион је од 2018. године обезбедио претплатничке кабловске ТВ услуге за милион косовских домова у сарадњи са компанијама као што су Сони, Парамоунт и НБЦУниверсал.

Како се Кљан Косова емитује на кабловској мрежи Артмотион, овај потез је практично угасио ТВ станицу.

Амерички лист наводи да је та акција подстакла Међународни институт за штампу да се придружи другим организацијама за слободу медија и новинарству у изражавању побуне, назвавши поступке косовске владе "изузетно озбиљним" и рекавши да представљају "претњу за остваривање слободе медија на Косову".

Косовски новинар Адриатик Кељменди изразио је шок да се та врста цензуре над водећим националним медијима може десити у демократији.

Како је навео, преноси Брунсвик Њуз, то је учињено да се застраши "народ чији идеал да живи слободно никада није потиснут". Додао је да Кљан Косова задржава критички и надзорни приступ према различитим феноменима унутар институција владе и друштва.

- Тај потез владе је мрља на тврдњи Косова да је демократска држава", казао је Кељменди и додао да постоје моћници који намеравају да затворе медије као што то чине на местима као што су Русија и Белорусија, као у Србији и Северној Кореји".

Тензије између етничких Срба и етничких Албанаца на Косову, како пише амерички листи, али и између Србије и Косова, остају високе.

Куртијев тврди став само је појачао отпор српског становништва и разбеснео српску владу. У међувремену, Европска унија је увела санкције Косову, укључујући заустављање великог дела економске помоћи и запретила новим мерама ако Курти не одустане - наводи се у тексту.

Подсећа се да је Клинтон у Тирани позвао владу Косова да прекине своје акције поделе на северу са српском већином.