Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РОСУ ИСПРАЋЕН УЗ ПОВИКЕ "СРБИЈА, СРБИЈА" Још један пораз лажне државе - Јариње и Брњак поново слободни

03.10.2021. 07:53
Пише:
Србија Данас/Курир
ROSU
РОСУ / Извор: Реутерс

Ср­би су во­зи­ла РО­СУ испра­ти­ли по­ви­ци­ма: "Ср­би­ја, Ср­би­ја!"

За­вр­ше­на је још јед­на кри­за на Ја­ри­њу. Спе­ци­ја­л­ци РО­СУ ју­че су око 14.30 са­ти, сат и по пре до­го­во­ре­ног ро­ка, по­се­да­ли у сво­ја бор­на ко­ла и по­сле 13 да­на повукли се с Ја­ри­ња. Овај ад­ми­ни­стра­ти­в­ни пре­лаз убр­зо су по­че­ли на­пу­шта­ти и Ср­би ко­ји су та­ко­ђе про­те­клих 13 да­на про­те­сто­ва­ли и упра­во тра­жи­ли да сна­ге РО­СУ оду с пре­ла­за. Такође, РОСУ је напустио и прелаз Брњак.

ОГЛАСИЛА СЕ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ПОСЛЕ ПОВЛАЧЕЊА РОСУ: Ево када ће прелаз Јариње и Брњак наставити са радом

ОГЛАСИЛА СЕ КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ ПОСЛЕ ПОВЛАЧЕЊА РОСУ: Ево када ће прелаз Јариње и Брњак наставити са радом

ИСТОРИЈСКЕ СЦЕНЕ НА ЈАРИЊУ Ори се "Србија, Србија": РОСУ се повукла, Срби одушевљени (ВИДЕО)

ИСТОРИЈСКЕ СЦЕНЕ НА ЈАРИЊУ Ори се "Србија, Србија": РОСУ се повукла, Срби одушевљени (ВИДЕО)

КОНАЧНО! СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ СА ЈАРИЊА: Кфор и даље на административним прелазима

КОНАЧНО! СПЕЦИЈАЛЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ СА ЈАРИЊА: Кфор и даље на административним прелазима

На иви­ци инцидента

- Ми сад иде­мо ку­ћи, али не­ка не ми­сле у При­шти­ни да се не­ће­мо вра­ти­ти на Ја­ри­ње ако бу­де тре­ба­ло - ре­кли су нам ју­че Ср­би на­пу­шта­ју­ћи Ја­ри­ње.

Ак­ци­ја по­вла­че­ња спе­ци­ја­ла­ца РО­СУ с Ја­ри­ња, ко­ја је по­че­ла ју­че пре се­дам са­ти ују­тро, око 13 са­ти је би­ла на иви­ци ве­ћег ин­ци­ден­та. Наи­ме, у то вре­ме, по­што су Ср­би укло­ни­ли ка­мио­не и осло­бо­ди­ли дру­гу ко­ло­во­зну тра­ку ма­ги­стра­ле од Ја­ри­ња пре­ма Ко­со­в­ској Ми­тро­ви­ци, спе­ци­ја­л­ци РО­СУ су по­се­да­ли у сво­ја во­зи­ла и формирали ко­ло­ну. И ка­да се чи­ни­ло да ће све про­ћи по ре­ду, јед­на па­тро­ла, у ко­јој су би­ла тро­ји­ца спе­ци­ја­ла­ца, до­шла је до Ср­ба и за­тра­жи­ла да укло­не ка­мион ко­ји је ста­јао по­ред пу­та и на ко­ме је би­ла па­ро­ла "До­бро до­шли у За­јед­ни­цу ср­п­ских општина".

До­шло је до жу­ч­не ра­спра­ве са оку­пље­ним гра­ђа­ни­ма, ко­ји су по­че­ли да скандирају „Ср­би­ја, Ср­би­ја“, сво­јим те­ли­ма бра­не­ћи при­лаз ка­мио­ну. У тим тренуцима оку­пље­ни гра­ђа­ни и спе­ци­ја­л­ци су бу­квал­но би­ли очи у очи и све је наговештавало да мо­же до­ћи до озби­љ­ни­јих по­сле­ди­ца.

Иви­ца Дачић о косовском премијеру:

Ку­р­ти ра­зо­ча­ра­ње ме­ђу­на­род­не заједнице

л Пред­сед­ник Ску­п­шти­не Ср­би­је Иви­ца Да­чић сма­тра да је Бри­се­л­ски спо­ра­зум на рес­пи­ра­то­ру за­то што га ни­ко не при­ме­њу­је осим Србије.

- При­шти­на је же­ле­ла да извр­ши јед­ну ге­не­рал­ну про­бу, ка­ко да ста­ви но­гу у вра­та, ка­ко да иде ко­рак по ко­рак и пи­та­ње је шта мо­же­мо сле­де­ће да оче­ку­је­мо. Про­шло је осам го­ди­на од Бри­се­л­ског споразума и ни­шта ни­је спро­ве­де­но, по­се­б­но оно на­ј­ва­жни­је - ЗСО. Сра­мо­т­но је да се они обра­ћа­ју свим стра­на­ма да се сми­ре тензије. Шта је Бео­град гре­шио у то­ме - упи­тао је Да­чић.

Он је за Ју­ро­њуз ре­као да је уве­рен да је пре­ми­јер тзв. др­жа­ве Ко­со­ва Аљ­бин Ку­р­ти ве­ли­ко ра­зо­ча­ра­ње ме­ђу­на­род­не за­јед­ни­це, "ко­ја је мо­жда и на­ви­ја­ла за ње­га, сма­тра­ју­ћи да је лош Ха­ра­ди­нај, ко­ји је увео та­к­се".

Де­се­так ми­ну­та ка­сни­је ко­ло­на РО­СУ вра­ти­ла се око 50 ме­та­ра уна­зад и Ср­би су по­ме­ри­ли ка­мион још се­дам-осам ме­та­ра од пу­та, али је на ка­мио­ну остао тран­спа­рент. У исто вре­ме сти­гао је и хе­ли­ко­п­тер Кфо­ра, ко­ји је на­д­гле­дао чи­та­ву си­туа­ци­ју. Све то са стра­не по­сма­тра­ли су и аме­ри­ч­ки и по­љ­ски при­па­д­ни­ци Кфо­ра, ко­ји су са де­се­так џи­по­ва сти­гли на Ја­ри­ње око де­вет ују­тро.

ROSU
РОСУ / Извор: Профимедиа

Ина­че, већ око се­дам са­ти ују­тро Ср­би су, пре­ма ра­ни­јем до­го­во­ру с Кфо­ром, осло­бо­ди­ли јед­ну ко­ло­во­зну тра­ку од Ја­ри­ња пре­ма Ко­со­в­ској Ми­тро­ви­ци. Та акција је тра­ја­ла сат јер је ма­ги­стра­ла би­ла пре­пре­че­на на се­дам-осам ме­ста, па је с пу­та тре­ба­ло по­ме­ри­ти де­се­ти­не ка­мио­на, шле­пе­ра на­то­ва­ре­них пе­ском, тешких гра­ђе­вин­ских ма­ши­на... Од­бло­ки­ра­ним де­лом пу­та уско­ро су сти­гли припадници Кфо­ра.

Ми­ло­ван Дрецун:

Јед­нос­тра­не ме­ре не пролазе

л Пред­сед­ник ску­п­штин­ског Од­бо­ра за КиМ Ми­ло­ван Дре­цун ка­же да пос­ти­г­ну­ти до­го­вор пред­ста­вља пр­ви ко­рак ка ства­ра­њу усло­ва да се о про­бле­му та­бли­ца и сло­бо­ди кре­та­ња раз­го­ва­ра, а не да се при­ме­њу­ју јед­нос­тра­не ме­ре. - Кљу­ч­но је пи­та­ње да ли ће би­ти продужен рок ва­же­ња КС та­бли­ца. КС та­бли­це су си­м­бол при­су­ства УН. Избри­ше­те ли КС та­бли­це, пра­к­ти­ч­но сте избри­са­ли при­су­ство УН, што су Ал­ба­н­ци и хте­ли - упо­зо­рио је он.

Ср­би испу­ни­ли обавезе

Ју­че је на Ја­ри­њу то­ком чи­та­вог да­на би­ло ви­ше сто­ти­на Ср­ба ко­ји су че­ка­ли да се по­ву­ку спе­ци­ја­л­ци РО­СУ, па да и они са­ми кре­ну ку­ћа­ма. Око 11.30 ча­со­ва, ка­да је би­ло изве­сно да при­па­д­ни­ци РО­СУ не на­ме­ра­ва­ју ско­ро да кре­ну с Јариња, с ко­ман­дан­том је­ди­ни­це Кфо­ра раз­го­ва­рао је Зо­ран То­дић, градоначелник Ле­по­са­ви­ћа. То­дић је ре­као да су Ср­би испу­ни­ли све сво­је оба­ве­зе из до­го­во­ра с Кфо­ром и да ће оку­пље­ни гра­ђа­ни би­ти спре­м­ни да кре­ну сво­јим кућама кад Ја­ри­ње на­пу­сте спе­ци­ја­л­ци РО­СУ.

Ср­би су во­зи­ла РО­СУ испра­ти­ли по­ви­ци­ма: "Ср­би­ја, Ср­би­ја!"

Након Јариња, РОСУ је своје припаднике повукао и са Брњака.