Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"КУРТИ СЕ ПРЕДСТАВЉА КАО МАЛИ ЗЕЛЕНСКИ" Старовић: Аљбина је немогуће уразумити, не очекујем ништа у Бриселу

08.08.2022. 09:46
Пише:
Србија Данас/РТС
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: Shutterstock/Yutube Printscreen/Top Channel Албаниа/Ал Jazeera Балканс

Бојим се да ће тешко доћи до промене обрасца понашања који је Аљбин Курти успоставио већ годину и по дана и који се своди на повлачење једностраних потеза, који по правилу иду на штету интереса Срба, упозорава Немања Старовић, државни секретар у Министарству спољних послова.

Због тога, каже да нема велика очекивања од најављеног састанку у Бриселу на који су позвани председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Високи представник Европске Уније за спољну политику Жозеп Борељ упутио је позив председнику Србије Александру Вучићу и премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију за састанак у Бриселу 18. августа. 

УСТАШТВУ НЕМА КРАЈА! Настављају се напади на Вучића и његову породицу, хрватски медији, по опробаном рецепту ударају на Србију (ФОТО)

УСТАШТВУ НЕМА КРАЈА! Настављају се напади на Вучића и његову породицу, хрватски медији, по опробаном рецепту ударају на Србију (ФОТО)

"ВУЧИЋ НИЈЕ ОДБИО НИЈЕДАН ДИЈАЛОГ, КУРТИ ПРВИ ПУТ УСАМЉЕН" Весић објаснио последње догађаје на Косову

"ВУЧИЋ НИЈЕ ОДБИО НИЈЕДАН ДИЈАЛОГ, КУРТИ ПРВИ ПУТ УСАМЉЕН" Весић објаснио последње догађаје на Косову

ПЕТКОВИЋ О ПУЦЊАВИ НА ГАЗИВОДАМА: Курти жели да криминализује Србе да би оправдао насилне акције

ПЕТКОВИЋ О ПУЦЊАВИ НА ГАЗИВОДАМА: Курти жели да криминализује Србе да би оправдао насилне акције

Из Приштине су се огласили и рекли да на састанку неће бити разматране одлуке о реципроцитету за лична документа и регистарске таблице.

Немања Старовић истиче да нема великог очекивања од састанака у Бриселу, који ће, каже, по свему судећи бити одржан 19. августа.

- Бојим се да ће тешко доћи до промене обрасца понашања који је Аљбин Курти успоставио већ годину и по дана и који се своди на повлачење једностраних потеза, који по правилу иду на штету интереса Срба који живе на простору КиМ. По правилу воде и дестабилизацији на терену - упозорио је Старовић.

Додаје и да се боји да нема недовољно воље представника Европске уније да томе стану на крај.

Nemanja Starović
Немања Старовић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Једна од ствари о којој би се коначно морало разговарати на састанку на највишем нивоу је, истиче, спровођење Бриселског споразума, формирање Заједнице српских општина.

- Добро је што смо чули и од Бореља и Ескобара да ће то бити на дневном реду. Али оно што онеспокојава је други део изјаве господина Бореља, у којој, да тако кажем пилатовски пере руке о томе да ЕУ не може да натера и примора приштинску страну да ЗСО коначно и формира - рекао је Старовић.

Мисли да то није у реду, јер ЕУ има улогу гаранта Бриселског споразума и да не треба заборавити да тај споразум представља једини кровни политички споразум који је закључен између две стране.

Подсећа и да је Бриселски споразум ратификован у покрајинском парламенту у Приштини и да је самим тиме стекао и законску снагу, а његово спровођење, односно неспровођење се мора обухватити питањем владавине права. 

"Јасна намера Куртија да изазове ескалацију" 

- Морамо на свим међународним адресама представити ту јасну намеру Аљбина Куртија да свесно изазове неку врсту ескалације, рачунајући да му геополитичке прилике иду у корист. Аљбин Курти верује да може себе да представи као некаквог малог Зеленског, нашег председника Републике као малог Путина, и да у случају изазивања инцидената унапред постави некаву скриптовану реакцију најмоћнијих држава запада, где би они аутомасти стали у заштиту Приштине - указује државни секретар. 

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

Додаје да је велики проблем да, када се таква ескалацији покрене и "запале фитиљи", да се она и заустави. 

Наводи да дневни ред састанка у Бриселу још увек није познат и да ће се знати у наредним данима.

Истиче да је неодржива ситуација у којој Курти инсистира на једностраном спровођењу техничких споразума  а да истовремено заборавља њихову законску обавезу из Бриселског споразума.

- Уверен сам да они неће моћи да формирају дневни ред по свом нахођењу и да ће морати да разговарају о стварима које желе да спроводе. Мислим да је добро што је дошло до једномесечног одлагања једностране примене мера Приштине, чиме је спречена ескалација - оцењује Старовић.

Значај посете Селаковића Јужној Америци 

Министар спољних послова, Никола Селаковић, ноћас је био на инаугурацији новог председника Колумбије Густава Франсиска Петра Уреге. То је први левичарски председник Колумбије. 

Nikola-Selaković
Никола-Селаковић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Старовић је посебно истакао значај посете латиноамеричким земљама шефа дипломатије, Куби, Колумбији, а наредних дана ће посетити и Костарику и Венецуелу.

Поред билатералних односа, веома је важна, указује, посета Боготи, будући да она представља претходних дана дипломатску престоницу читавог латиноамеричког света, па и шире.

- Све је то веома важно, будући да смо се ми определили да за очување нашег територијалног интегритета  КиМ, боримо превасходно на правно-политичком плану и због тога нам је важно да негујемо и развијамо односе са свим државама планете како на билатералном тако и на мултилатералном плану - закључио је Старовић.

БОНУС ВИДЕО: Грађани о злочиначкој акцији "Олуја" - Да се никад не заборави!

 

}