Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НИШТА НИЈЕ СЛУЧАЈНО, СВЕ СЕ РАДИ СИСТЕМАТСКИ: Курти спроводи сулуде акције, шаљу специјалце са дугим цевима због овога

21.12.2021. 18:08
Пише:
Танјуг
Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Фото: Профимедиа/СД/илустрација

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је да је данашња акција у Штрпцу саставни део континуиране акције Приштине која за циљ има застрашивање Срба.

- Коришћењем специјалних јединица са дугим цевима, чак и када то није потребно, јер многе послове може да обави обична полиција а не специјалци који застрашују људе, Приштина обесхрабрује Србе да остану да живе на КиМ - рекао је Дрецун.

Дрецун каже да му се чини да се све ради систематски.

СРПСКИ ФУДБАЛЕРИ, ПИКСИ, БОГДАН, MOZZART... ТИМСКА ИГРА У АУКЦИЈИ ПРЕДМЕТА ИЗ ФИЛМА „ТОМА“!

СРПСКИ ФУДБАЛЕРИ, ПИКСИ, БОГДАН, MOZZART... ТИМСКА ИГРА У АУКЦИЈИ ПРЕДМЕТА ИЗ ФИЛМА „ТОМА“!

"УПЛАШЕНИ СМО!" Срби из Штрпца сведоче о упаду РОСУ - специјалци у стилу командоса из акционог филма (ВИДЕО)

"УПЛАШЕНИ СМО!" Срби из Штрпца сведоче о упаду РОСУ - специјалци у стилу командоса из акционог филма (ВИДЕО)

БЕОГРАД СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ЗБОГ ХАПШЕЊА СРБА НА КиМ: Жестока осуда Канцеларије (ВИДЕО)

БЕОГРАД СЕ ХИТНО ОГЛАСИО ЗБОГ ХАПШЕЊА СРБА НА КиМ: Жестока осуда Канцеларије (ВИДЕО)

Једностраним акцијама изазивају тешку дестабизацију, а у последње време то је све цешће и у српским срединама јужно од Ибра, рекао је Дрецун.

- Политичари који желе стабилизацију, побољшање односа међу националним групама, да им пруже гаранције, да их обрабре да остану, то не чине. Такви политичари рачунају и на осетљивост акција, али Аљбин Курти међутим не спада у такав вид политичара, он жели да дестабилизује целокупан српски народ - навео је Дрецун.

Курти, како додаје, спроводи "сулуде акције", шаље специјане јединице са фантомкама и аутоматским пушкама и на славе и крштења наводно због контоле ковид мера.

Дрецун наглашава да управо све то треба да обесхрабири Србе да их подстакне да са породицама оду, а расељене да спречи да се врате.

На питање да ли је то случајно што се хапшење у Штрпцу дешава паралелно са скупом Отворени Балкан који се оџава у Тирани, Дрецун каже да не зна, али "да може бити да је планирано".

Отворени Балкан је нови модел окренут сарадњи и будућности уместо сукоба, а овде се на КиМ акцијама попут данашње од стране Аљбина Куртија и његових потличара нуди само супротно - дестабилизација, рекао је Дрецун и додао да је можда све то Куртијев одговор на став који заступа а то је да лажна држава Косово не треба да се придружи инцијативи.

Дрецун је подсетио да је Отворени Балкан процес који је увелико заживео, шириће се и добијати на динамици, и да је упућен позив да се укључе и остале државе Западног Балкана.

Milovan Drecun
Милован Дрецун / Извор: Фото: Танјуг/Драган Кујундзиц

- Зашто бисмо чекали да уђемо у ЕУ па да спроводимо те исте интегративне процесе, зар не можемо сада то да урадимо чекајући шансу у ЕУ - питао је Дрецун и налгасио да Курти не жели да присуствује нигде где се Косово не појављује као џава, иако размишљају о пројектима који се нуде у оквиру "Отвореног Балкана" као што је изградња железнице од Драча и Скадра до Приштине и свега што треба да буде даљи излаз на Балкан и ка централној Еворпи, што је саставни део Споразума из Вашингтона.

Осећају потребу за тим процесима интеграције, али не желе да учествују јер се не појављу као држава, то Београду не пада на памет да прихвати, али им је позив отоворен са фус нотом и звездицом, рекао је Дрецун и нагласио да се зато гради ауто-пут Мира.

Циљ је да нема граница, да идемо на Албанију на море, на Охридско језеро, то је оно што је окренуто будућнсоти, а власт у Пришини се окреће од тога, навео је Дрецун.

На питање да ли изненађује што Самоопредељење није учествовало у протестима и инцидентима који прате скуп у Тирани, каже да не зна да ли су присталице Куртијеве странке дале допринос или не.

Milovan Drecun
Милован Дрецун / Извор: ФОТО: ТАНЈУГ / ДРАГАН КУЈУНДЗИЦ

Можда су то урадили само Рамуш Харадинају и Саљи Бериша који су стари саборци, навео је Дрецун и додао да је видео једну заставу самопроглашеног Косова испред бине.

- Бериша је, када је био на челу Албаније, чак био јавно оптужен од министра спољих послова Италије да наоружава ОВК. На његовом кућном имању на северу била је главна база терориста, они су се ту наоружавали у пребацивали на Косово - навео је Дрецун.

Како каже, њих двојица се знају дуго и могуће је да су то заједно организвали.

Да ли је неко из Крутијеве странке био, могуће је, казао је Дрецун и нагласио да има много унутрашњих размирица између странка Едија Раме и Саљија Берише, што се одражава на односе са политичким партијама и лидерима Албанаца на КиМ.

Данас је у акцији полиције и тужилаштва у Штрпцу ухапшено 10 особа, међу којима су бивши председник Општине, директор урбанизма, још неколико функционера и власника предузећа, због сумње да су примали или давали мито и злоупотребили службени положај или овлашћења, везано за дозволе и радове на Брезовицу, саопштило је локално тужилаштво.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да је косовска полиција са специјалцима Росу, до зуба наоружаним, јутрос упала у више српских села у општини Штрпце и привела више Срба.

Петковић је оценио да, под маском и изговором некакве борбе против корупције, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поново шаље специјалце Росу, под пуном ратном опремом, у српске средине, са јединим циљем да Србе у покрајини криминализује.