Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОД СТАНДАРДА ДО СТАТУСА И ДИЈАЛОГА ДВЕ НЕМАЧКЕ: Овако политичке партије у Србији виде решење косовског чвора

06.06.2020. 18:34
Пише:
Танјуг
Kosovo
Косово / Извор: Профимедиа/илустрација

Ево шта су странке одговориле на питање о косовском чвору.

Модел две Немачке, решење из дијалога, прво стандарди па онда статус.... Овако представници појединих странака које учествују на предстојећим изборима виде решење косовског проблема.

НАКОН НОВЕ ОДЛУКЕ: Ево како ћемо убудуће улазити на КОСОВО

НАКОН НОВЕ ОДЛУКЕ: Ево како ћемо убудуће улазити на КОСОВО

"РАДИШ ЗА СРБЕ" Севају варнице између бившег и садашњег премијера ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

"РАДИШ ЗА СРБЕ" Севају варнице између бившег и садашњег премијера ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

ХАОС У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: У центру града избила МАСОВНА ТУЧА, полиција ОДМАХ РЕАГОВАЛА (ВИДЕО)

ХАОС У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: У центру града избила МАСОВНА ТУЧА, полиција ОДМАХ РЕАГОВАЛА (ВИДЕО)

Исто тако тврде да дијалог нема алтернативу и да мора да буде настављен, с тим штио његов исход ипак виде на другачије начине.

Зоран Живковић (Нова странка): Стандарди па статус

Проблем Косова је велики и мора трајно да се реши и да се после тога не обнавља зло које се тамо десило. Прво треба да се утврде стандарди, а онда статус - никако обрнуто. О будућности Косова треба да престану да причају ратни злочинци из Приштине и "ратни хушкачи из Београда" који, нису постали злочинци само зато што нису били довољно храбри да обуку униформу и узму пушке.

И Ибрахиму Ругови сам 14. октобра 2003. године, када су били први разговори Београда и Приштине, рекао пред свима да обезбеди Србима и осталим неалбанцима да могу да живе слободно и безбрижно на Косову као Албанци у осталом делу Србије. То је основа стандарда, а онда ћемо лако доћи до статуса.

Марко Ђуришић (УДС): Решење из дијалога

Уједињенина демократска Србија залаже се за свако решење косовског проблема које ће бити производ дијалога Београда и Приштине уз подршку ЕУ. Идеја о такозваном "замрзнутом конфликту" је лоша, као и одлагање доношења решења за косовски проблем.

Решење које треба да проистекне из дијалога Београда и Приштине биће најреалније и најприхватљивије, и мора бити подржано од грађана и међународне заједнице. Једино такво решење може довести до мира и помирења и омогућиће нам да кренемо напред. Ако буде донето негде ван, тајно, ван јавних и званичних места где се тај дијалог води, бојим се да онда неће бити прихваћено од већине грађана и неће донети мир и помирење.

Муамер Зукорлић (SPP): Модел две Немачке

muamer-zukorlic
муамер-зукорлиц / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Договор би требало да буде негде на средини, између досадашњих ставова обе стране.

Модел две Немачке би могао да буде оријентација за решење тог питања иако ово питање има одређене специфичности и не би могао бити могуће у потпуности применити тај модел, али нешто слично мислим да би могло бити прихватљиво за обе стране и да би остварило темељ дугорочније стабилности до сазревања ситуације за неко решење које би било могуће у коначности и које би било дугорочније или трајно прихватљиво за обе стране.

Ивица Дачић (СПС): Одбрана територијалног интегритета

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа

Први спољполитички приоритет листе СПС-ЈС је одбрана територијалног интегритета и суверенитета Србије, уз компромис, договор, налажење најбољег могућег решења, у интересу српског и албанског народа.

Спремни смо да разговарамо о компромису, ја сам лично и износио свих ових година различите могуће идеје, али до сада никада на ту тему није разговарано. Албанци не желе да разговарају о компромису, јер мисле да је ствар решена, али није. Признање Косова повукло је 18 земаља и та самопрокламована држава више нема већину у међународним организацијама.

Ако неће да се договоримо, ми ћемо наставити да водимо нашу политику која оспорава њихово чланство у међународним организацијама, политику повлачења признања и у никакви притисци на Србију да призна независност Косова без било каквог компромиса и договора неће уродити плодом.

Милан Стаматовић (Здрава Србија): Решење кроз Резолуцију 1244

Србија треба да решење питања Косова и Метохије тражи кроз Резолуцију УН 1244. Захтевамо од свих политичара да поштују Устав Републике Србије и да се решење питања Косова и Метохије тражи кроз Резолуцију УУ 1244, у заједничком договору са нашим традиционалним пријатељима као што је Русија.

Милош Парандиловић (За краљевину Србију): КиМ неотуђиви део Србије

Листа "За краљевину Србију" види Косово и Метохију као трајни и неотуђиви део Србије и колевку српског идентитета, она је јужна српска покрајина и да је њен статус дефинисан Уставом и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и нико нема право да то доводи у питање.

Сматрамо да држава Србија треба да уложи све напоре да сачува наш народ на КиМ, као и српске светиње и да се бори за поштовање међународног права заједно са нашим савезницима који ће с временом све више јачати.

КиМ је ослободио и вратио у састав Србије краљ Петар Први Карађорђевић и ми смо убеђени да ће једино Србија, када поново буде краљевина и обнови свој углед у снагу у свету, вратити пун суверенитет над КиМ.

Марко Ђурић (СНС): Компромисно решавање засновано на Уставу

Marko Đurić
Марко Ђурић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Само снажна и економски јака политички и на међународном и на унутрашњем плану стабилна Србија може да заштити српске интересе на Косово и Метохији. Зато смо у претходних година радили на српској слози на КиМ, ојачали српску листу, изградили за наш народ на КиМ 1.700 кућа и станова, обновили болнице, путеве, школе зато што верујемо да јак српски народ на КиМ јесте камен међаш и корен Србије и српске државности на КиМ и верујемо у компромисно решавање проблема КиМ засновано на Уставу Републике Србије, на резолуцији 1244 и на жељи да се постигне трајни мир и стабилност у нашем региону.

Председник Вучић и тим Србије извојевали су за Србију преокрет по питању КиМ у међународној заједници и обезбедили да 18 држава повуче признање КиМ. Зауставили смо чланство КиМ у Интерполу, УНЕСЦО, Светској царинској организацији и девет других великих међународних организација. Чинили смо кључне ствари да сачувамо могућност Србије да кроз преговоре и на миран начин тражи решење у нашем интересу.

Милица Шурђевић Стаменовски (Заветници): КиМ је неотуђиви део Србије

Српска странка Заветници поставља само једно питање: на који начин ћемо обновити суверенитет у нашој јужној покрајини? За нас је он недељив и ми ћемо сачувати неповредивост српских граница. Не желимо да пристанемо на губитничку филозофију у којој нам се намеће и препоручује да треба да верификујемо отимачину 12 одсто српске територије, вековне и цивилизацијске колевке српског народа и наше духовне и културне баштине.

КиМ је саставни и неотуђиви део Србије. Прихватамо само она решења која су у складу са међународним правом, важећом Резолуцијом 1244 СБУН и Уставом Србије. Никада нећемо допустити да било ко, у име Србије, њених грађана и српског народа стави потпис на предају јужне српске покрајине. Косово и Метохија су Србија и остаће Србија.

Чедомир Јовановић (ЛДП): Политика могућег

Čedomir Jovanović
Чедомир Јовановић / Извор: Србија Данас

Политика ЛДП је политика могућег, онога што је потребно и што треба бити остварено, ту пре свега мислим на помирење Срба и Албанаца јер без те врсте помирења и међусобног поверења не може бити ни заједничког одговора на Косову на проблем који је генерацијски и који нико није успео да реши, а ми га морамо решити ако желимо као друштва да опстанемо.

Мислим да по питању Косова и нема превише скривених адута и да је због тога унутар друштва потребно постићи компромис и на такав начин улити поверење оним снагама у Приштини које су спремне и желе заједнички договор. Да ли је то корекција граница, међусобно признање, да ли је то повлачење оне политике којом смо ми блокадом одговарали на свако настојање косовског друштва да се интегрише у међународну заједницу, то су теме за разговор у парламенту и за озбиљан дијалог који се мора водити овде у Србији.

Храбро пред грађане са јасним порукама, боље да Косово буде у УН, него да крене на другу страну, ако не може у Њујорк отићи ће у Албанију па ће за собом повући део Црне Горе, Србије, Македоније, па ће после неко од усијаних глава у Србији поставити питање зашто да ми не сиђемо на Ибар или да не одемо до Куманова, да се прошетамо до севера Црне Горе, да узмемо оно што је одувек било наше, а то је Република Српска и ето пакла у којем наша деца треба да живе у 21. веку.

Због тога смо и направили ту Коалицију за мир и зато је мир присутан у тој мери као идеја у свему ономе што радимо.

АЛБАНСКИ ЛОБИСТА СЕ ИСПАЛИО! Брани ЛАЖНУ ДРЖАВУ а не зна где се налази, па се ОБРУКАО И ПРЕД АМЕРИМА

АЛБАНСКИ ЛОБИСТА СЕ ИСПАЛИО! Брани ЛАЖНУ ДРЖАВУ а не зна где се налази, па се ОБРУКАО И ПРЕД АМЕРИМА

СРАМНА СЛИКА У ЈУЖНОЈ МИТРОВИЦИ: Задушнице нису могле да прођу без језивих призора руинираних гробаља! (ВИДЕО)

СРАМНА СЛИКА У ЈУЖНОЈ МИТРОВИЦИ: Задушнице нису могле да прођу без језивих призора руинираних гробаља! (ВИДЕО)

ПРИШТИНА УКИНУЛА МЕРЕ РЕЦИПРОЦИТЕТА!

ПРИШТИНА УКИНУЛА МЕРЕ РЕЦИПРОЦИТЕТА!

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ: Хоти открио план ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ за наставак дијалога

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ ГАРАНЦИЈЕ: Хоти открио план ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ за наставак дијалога

СЛУГА МНОГИХ ГОСПОДАРА: Немци дочекали на нож новог премијера ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ

СЛУГА МНОГИХ ГОСПОДАРА: Немци дочекали на нож новог премијера ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ