Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОПАСНИ СНОВИ АЉБИНА КУРТИЈА: Пали два нова жаришта у Србији, а најгоре је то што у спровођењу свог поквареног плана није усамљен

07.02.2023. 20:24
Пише:
Србија Данас/Блиц
Kurti
Курти / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Al Jazeera Balkans/Shutterstock

Аљбин Курти не престаје са срамним поровкацијама.

У тренутку када Београд и цео Запад очекују од премијера Косова Аљбина Куртија да формира Заједницу српске општине, председник косовске владе састао се у суботу са представницима албанске и бошњачке заједнице у Прешевској долини и Санџаку Шаипом Камберијем и Сулејманом Угљанином. Поновио је да се залаже за принцип реципроцитета, а аналитичари оцењују да му то неће помоћи да избегне оснивање ЗСО.

Поред лидера Странке демократске алтернативе Угљанина састанку су присуствовали и народни посланици Енис Имамовић и Селма Кучевић, као и посланик у Скупштини Србије и председник Партије демократског деловања Шаип Камбери који је, такође, народни представник у републичком парламенту Србије.

"ДА СЕ НЕ ЗАВАРАВАМО, ТО ЈЕ У ИНТЕРСУ СВИХ НАС" Ђукановић свим силама подржава тзв. Косово за кандидатуру у ЕУ (ФОТО)

"ДА СЕ НЕ ЗАВАРАВАМО, ТО ЈЕ У ИНТЕРСУ СВИХ НАС" Ђукановић свим силама подржава тзв. Косово за кандидатуру у ЕУ (ФОТО)

ЛАЖНИ АЛБАНСКИ СВЕШТЕНИК ПРОВОЦИРАО У СРПСКОЈ СВЕТИЊИ: Одмах се огласило братство Дечана (ФОТО)

ЛАЖНИ АЛБАНСКИ СВЕШТЕНИК ПРОВОЦИРАО У СРПСКОЈ СВЕТИЊИ: Одмах се огласило братство Дечана (ФОТО)

"КУРТИЈЕВИ ХУЛИГАНИ УНИШТАВАЈУ ТУЂЕ ЈЕР НЕМАЈУ СВОЈЕ" Петковић о вандалском чину у Ораховцу

"КУРТИЈЕВИ ХУЛИГАНИ УНИШТАВАЈУ ТУЂЕ ЈЕР НЕМАЈУ СВОЈЕ" Петковић о вандалском чину у Ораховцу

Курти: За разлику од Србије, Косово је демократска држава

Како су рекли, информисали су Куртија о забринутостима и проблемима са којима се суочавају. С друге стране, премијер Косова их је обавестио о "елементима европског предлога за нормализацију односа Косова и Србије".

- Права невећинских заједница у нашим државама одражавају нашу демократију и развој као друштва. За разлику од Србије, пошто је Фридом Хаус сврстава у државу са хибридним режимом, Република Косово је демократска држава са правима и слободом за све - покушао је поново да провоцира Курти.

Aljbin Kurti
Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

"Отишли да врате коску свом газди"

Одговор му је убрзо стигао из Београда. Потпредседница парламента Сандра Божић поручила је Угљанину и Камберију да пре него што оду следећи пут оду у Приштину "да дају рапорт", упамте да су их "изабрали припадници националних мањина у Србији да штите њихове интересе у Народној скупштини Србије".

- Као и сваки добар и веран пас, тако је и ова екипа отишла да врати коску свом газди у Приштину. Зачудило би ме да су осудили покушај убиства два младића српске националности уочи Божића или све учесталије нападе на Србе засноване на националној основи. С друге стране, док националне мањине у Србији уживају најшира права, уз значајно представљање како у Влади, тако и у Скупштини и правосуђу једино право које Срби свуда имају јесте право на метак и нож, како их посебно третирају на КиМ ових дана - поручила је Божић.

Потпреседница парламента Србије је додала да би они "очигледно желели такве сцене да виде и на другим местима".

- Мислим да су се мало заиграли и да сањају опасне снове, чије остварење никад неће дочекати док је Александра Вучића за шта су добили чврста уверења од њега лично - изјавила је Божић.

Sandra Božić
Сандра Божић / Извор: Фото: Printscreen/RTS/Upitnik

И аналитичари примећују да је време састанка Куртија са Камберијем и Угљанином симптоматично.

"Контрадикторно да Бошњаци добијају подршку од државе коју не признаје БиХ"

Председник управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић истиче да се Курти састао са Камберијем и Угљанином зато што се "ближи почетак разговора о европском плану за решење косовског питања".

- Курти је де факто пристао и на формирање Заједнице српских општина и на европски план без обзира на то што говори о шест услова за оснивање ЗСО. Наравно да је поново помињао принцип реципроцитета и покушао да кроз то најави ту тему. Мало је контрадикторно да Угљанин и Бошњаци добијају подршку од државе коју није признала ни њихова матична држава БиХ - примећује Јањић.

Саговорник се чуди због чега тема састанка није био положај Бошњака на Косову.

- На Косову постоји једна општина где би Бошњаци били већина, али Курти не признаје етничку размрвљеност Косова на енклаве. С друге стране, ЕУ није признала Косово као нову националну државу него као демократску државу. А ту је кључно питање: положај српске мањине и статус Срба који су нова мањина као што су у Хрватској или БиХ - објашњава Јањић за Блиц.

"То је пре потез Угљанина него Куртија"

С друге стране, истраживач при Центру за међународне и безбедносне послове (ИСАЦ) Игор Новаковић сматра да за састанак није, пре свега, одговоран Курти.

- Мислим да је то пре свега потез Угљанина који на тај начин жели да скрене политичку пажњу. И раније је ишао на Косово како би привукао пажњу. Наравно, тај потез у овом тренутку одговара и Куртију ако се узме у обзир да је изашао у јавност са шест услова за формирање Заједнице српских општина - оцењује Новаковић.