Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Позвао се на Трампа, а притиска Србију: Коснет напао Приштину због такси, већ следећом реченицом се обрукао!

16.05.2019. 17:36
Пише:
Србија Данас
Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Профимедиа/илустрација

Представник САД у Приштини, Филип Коснет, изјавио је данас да су Сједињене Америчке Државе "дубоко укључене" у процес дијалога Беграда и Приштине, који се одвија уз подршку ЕУ, те да сарађују са представницима Владе Србије и привремених приштинских институција. 

Коснет је у интервјуу за Радио Гораждевац подсетио да је амерички председник Доналд Трамп раније писао председнику Србије Александру Вучићу и тзв. председнику привремених приштинских институција Хашиму Тачију да би, како је истакао, нагласио важност процеса дијалога и преданост Сједињених Америчких Држава да се крене напред у процесу дијалога.

"МИСИЈА КДОМ" за прљаве послове на Косову: Клинтонови специјалци шпијунирали српску војску! (ВИДЕО)

"МИСИЈА КДОМ" за прљаве послове на Косову: Клинтонови специјалци шпијунирали српску војску! (ВИДЕО)

"НИШ ЈЕ АЛБАНСКИ ГРАД": Нова дрскост терористе Весељија

"НИШ ЈЕ АЛБАНСКИ ГРАД": Нова дрскост терористе Весељија

ДАН Д! Албанци доносе одлуку од наводном злочину Срба на КиМ, ХАРАДИНАЈ ОДУСТАО ОД ПРЕДЛОГА!

ДАН Д! Албанци доносе одлуку од наводном злочину Срба на КиМ, ХАРАДИНАЈ ОДУСТАО ОД ПРЕДЛОГА!

Као важно је напомену да САД немају конкретан исход на уму за преговоре у дијалогу. 

- Оно што желимо да видимо јесте да стране - (тзв.) Косово, Србија - постигну свеобухватан споразум. Тако да се држимо подаље од тврдњи да одређени исход треба да изгледа овако или онако. Сматрамо да ако се људи врате за сто и почну да преговарају о низу питања, да би то био начин да се крене напред. Желео бих да додам да сматрамо да је поред улоге које две владе имају у погледу напредовања овог процеса, да је веома важно да се чује глас цивилног друштва, невладиних организација и обичних грађана као део овог процеса - рекао је Коснет.

Filip Kosnet
Филип Коснет / Извор: Профимедиа

Зато су, истиче, охрабрили преговарачке тимове са обе стране да саслушају многа мишљења у својој земљи и да се побрину да сви који имају улогу у будућности, који имају интерес за будућност земље, да се њихова мишљења такође чују.

- Сматрамо да много пута обични грађани и организације цивилног друштва на (тзв.) Косову и Србији заправо имају заједничке циљеве и заједничке интересе и желели бисмо да више подстакнемо такву сарадњу и комуникацију преко међународних граница", навео је амерички дипломата.

Шта стварно пише у РЕЗОЛУЦИЈИ 1244: Када СРПСКА ВОЈСКА може да уђе на КОСОВО и реагује на ПРОВОКАЦИЈЕ?

Шта стварно пише у РЕЗОЛУЦИЈИ 1244: Када СРПСКА ВОЈСКА може да уђе на КОСОВО и реагује на ПРОВОКАЦИЈЕ?

Упитан да ли може да потврди да ће наредни састанак представника Београда и Приштине бити одржан у јуну у Вашингтону, Коснет каже да, како је рекао, у овом тренутку нема ништа с тим у вези што би могао да најави.

- Рећи ћу да су Сједињене Америчке Државе дубоко укључене у процес дијалога у партнерству са Европском унијом и са људима и Владом Србије и са људима у (тзв.) Влади Косова - рекао је Коснет.

Тачи даје МИЛИОН ДОЛАРА ЈЕДНОМ АМЕРИКАНЦУ: Задатак му је да ФОРМИРА ВОЈСКУ која ће РАДИТИ ПРОТИВ СРБИЈЕ!

Тачи даје МИЛИОН ДОЛАРА ЈЕДНОМ АМЕРИКАНЦУ: Задатак му је да ФОРМИРА ВОЈСКУ која ће РАДИТИ ПРОТИВ СРБИЈЕ!

Истакао је да мисли да је важно да људи не буду обесхрабрени по питању процеса дијалога. 

- Наравно, фрустрирајуће је када преговори наиђу на препреку и стану, па онда људи морају да размишљају о начину како да се крене напред. Став моје владе је да је укидање такси важан корак за враћање замаха. Постоје и кораци које бисмо волели да и Влада Србије такође предузме. Волели бисмо да видимо обе стране да приступају разговорима у духу флексибилности и компромиса. Сматрамо, казао је, да је у "интересу обе земље и свих грађана обе земље да виде свеобухватан споразум између (тзв.) Косова и Србије који ће резултирати нормалним односима и новим политичким и економским могућностима за обе земље - навео је.

kosovo
косово / Извор: Профимедиа

На опаску да много тога што је договорено није и спроведено и да још увек није формирана заједница српских општина, Коснет каже да Приштина ""има одличне "законе"", те да је проблем у томе што се они не спроводе увек праведно и брзо.

- Моја влада верује да је врло важно да људи поштују владавину права, поштују правне процесе. Истовремено, ако људи који раде на локалном нивоу, ако заједнице имају отворену и искрену комуникацију са својим суседима, онда они и сами могу мирно да реше проблеме без пуно законских процеса, без пуно адвоката, то може такође да има резултате. Оно што сматрамо једноставно грешком је да владе спроводе судске одлуке само ако им се допадају.... - закључио је Коснет.

Ово је ПРАВИ РАЗЛОГ због ког Албанци траже формирање комисије за наводне злочине Срба на КиМ

Ово је ПРАВИ РАЗЛОГ због ког Албанци траже формирање комисије за наводне злочине Срба на КиМ

Упитан за конкретне случајеве код којих закони нису спроведени, а тичу се појединаца и Српске православне цркве, Коснет каже да не жели да говори о оном за шта нема све детаље и чињенице.

Истиче, међутим, да је важно да општине и власт поштују правни систем, поштују одлуке судова. 

- Рекао сам и раније у јавности, има много људи који мисле да имовинска права Српске православне цркве нису њихов проблем. Међутим, сви људи морају бити сигурни да ако имају имовински проблем или било који правни проблем, да могу да верују судском систему. Важно је за људе који нису непосредно укључени у одређени случај да поштују исход судских одлука јер у супротном владавина права никоме не користи - закључио је Коснет.