Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

РАЗБИЈЕНА ПРИШТИНСКА ОБМАНА О СИЛОВАЊИМА: Тачи на седници УН поновио да је 20.000 жена претрпело СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ, а ево шта се КРИЈЕ ИЗА ТОГА

24.12.2018. 11:10
Пише:
Србија Данас/Новости
OVK
ОВК / Извор: Профимедиа/илустрација

Како су албански лидери са КиМ искористили жртве сексуалног насиља за пропаганду. Говоре о 20.000 Албанки које су злостављане, а надокнаду прима њих око сто.

На позив привремених институција у Приштини да се пријаве жртве силовања у рату на КиМ одазвало се око 800 људи. Тек нешто више од сто остварило је право на месечну надокнаду у износу од 230 евра, јер су претрпели сексуално насиље током сукоба.

Ситуација на КиМ крајње озбиљна: Ни најнеопходније не стиже до народа - ПРЕДУГО

Ови званични подаци далеко су од бројке од 20.000 жена, за које лидери Албанаца, у оквиру пропаганде за независност јужне српске покрајине, тврде да су биле жртве силовања, а недавно ју је у свом говору поменуо и председник тзв. Косова Хашим Тачи. И то баш у згради Уједињених нација у Њујорку, чији су експерти и урадили извештај о жртвама сексуалног насиља на КиМ, где пише да се не зна тачан број жртава. Представница УН Шивон Хобс, која је учествовала у стварању овог документа, објаснила је у једном од разговара да ова рачуница није тачна, јер није изведена по правој формули.

Kosovo
Косово / Извор: Танјуг/​Филип Краинчанић

Пројекат повећавања броја жртава највише је "гурала" бивша председница тзв. Косова Атифете Јахјага која и данас све своја дипломатска познанства користи у сврху ширења пропаганде. Са друге стране, не помиње се да је међу жртвама било и Српкиња, Ромкиња и представница осталих неалбанских заједница.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, осуђујући овај ужасан вид насиља, каже да тврдње Албанаца не стоје.

ДИЈАЛОГ ЋЕ СЕ НАСТАВИТИ ТЕК КАД СЕ УКИНУ ТАКСЕ: Договор Београда и Приштине мора да се заврши у УН!

- Када је упућен позив да се пријаве жртве силовања, јавило се њих 782, а право на одштету је одобрено за свега 137 жртава. Број не умањује стравичан ефекат оваквог вида насиља на сваки жртву појединачно, али, исто тако, спекулисање бројевима не доприноси остваривању правде и води политизацији и успоравању процеса помирења - објашњава Дачић. - Албанци користе број од 20.000 силованих жена и позивају се на Светску здравствену организацију која овај податак уопште не поседује.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Профимедиа/илустрација

На основу одлуке привремене косовске владе, почео је процес пријављивања за признавање и верификацију статуса силованих особа од 27. фебруара 1998. до 20. јуна 1999. године, како би им била исплаћивана надокнада од 230 евра месечно. До половине године аплицирало је око 550 људи. Разматрано је око 220 случајева - 113 је остварило статус жртве сексуалног насиља - 108 жена и пет мушкараца. У фебруару је био пријављен 91 случај, марту 232, априлу 115, мају 95, а јуну 30.

Благица Радовановић из НВО "Санта Марија" из Звечана која је бави заштитом злостављаних жена и деце каже да нема званичних података о броју силованих.

ПОБЕДА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Трампово писмо је званична потврда да Америка жели компромис по питању КиМ

- Међу жртвама је било и Српкиња и Албанки. Бројка о 20.000 о којој говоре албански политичари изведена је само за сврхе пројекта стварања независног Косова. Она је далеко од истине и служи само као део лобирања за албанску независност пред светом - објашњава Радовановићева.

Она додаје да се залаже да се дође до правог броја жртава због жена које су претрпеле трауме и којима је много година касније, тешко да о томе говоре.

Kosovo
Косово / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Сценарио о "надуваном" броју жртава, Албанци су преузели од Бошњака. Бивши члан Председништва БиХ Харис Силајџић у УН је пласирао причу да су Срби у БиХ силовали више од 200.000 муслиманки. Извештај британске политичарке Ане Вурбуртон "открио" је да је силовано десет пута мање - 20.000 муслиманки.

РУСИЈА УЛАЗИ У БОРБУ ОКО КОСОВА!? "Европска унија НЕМА СНАГЕ, Бриселски споразум САХРАЊЕН!" Одржан САСТАНАК!

Ипак, чланови комисије за његову израду назвали су га лажним и без доказа. Затим је у УН под "палицом" Тадеуша Мазовјецког, некадашњег известиоца Комисије за људска права УН, објављен податак да је у БиХ мучено 12.000 жена.

Регистровали су да је, као последица силовања, било 119 случајева трудноће (79 муслиманки). Појављивали су се и "подаци" да је чак 30.000 деце рођено због сексуалног насиља, што је требало да буде преточено у још један извештај професора исламског права са Чикашког универзитета, Египћанина Шерифа Басиунија. Његовим истраживањем утврђено је да је било 800 жртава силовања и 600 починалица.

OVK
ОВК / Извор: Профимедиа

Према подацима којима располажу наше безбедоносне службе и правосудни органа, 36 особа српске и ромске националности биле су жртве силовања. Међутим, мора се имати у виду да они који су трпели овакав вид насиља о њему тешко или уопште не говоре. Већина жртава из поменутих 36 случајева су и убијене.

Порука аналитичара из Москве одјекнула Балканом: Руска војска може да обезбеди потпуну сигурност Србије

Познат је случај припадника тзв. ОВК Љуана Мазрекуа, који је признао да је у селу Клечка силовао више Српкиња, међу којима и девојчицу Јовану. Терористи предвођени Антоном Љекајем, су са ромске свадбе у Ђаковици 1999. одвели и силовали више Ромкиња. Љекај је осуђен и одлежао казну од 13 година. Премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај ослобођен је у Хагу, а на терет су му стављани силовање и ликвидација Ромкиње Саније Баљај.

БОНУС ВИДЕО: Путин нам препоручује СМЕРЧ и ПАНЦИР