Skip to main content
OVK

RAZBIJENA PRIŠTINSKA OBMANA O SILOVANJIMA: Tači na sednici UN ponovio da je 20.000 žena pretrpelo SEKSUALNO NASILJE, a evo šta se KRIJE IZA TOGA

Foto: Profimedia/ilustracija
Kako su albanski lideri sa KiM iskoristili žrtve seksualnog nasilja za propagandu. Govore o 20.000 Albanki koje su zlostavljane, a nadoknadu prima njih oko sto.

Na poziv privremenih institucija u Prištini da se prijave žrtve silovanja u ratu na KiM odazvalo se oko 800 ljudi. Tek nešto više od sto ostvarilo je pravo na mesečnu nadoknadu u iznosu od 230 evra, jer su pretrpeli seksualno nasilje tokom sukoba.

Situacija na KiM krajnje ozbiljna: Ni najneophodnije ne stiže do naroda - PREDUGO

Ovi zvanični podaci daleko su od brojke od 20.000 žena, za koje lideri Albanaca, u okviru propagande za nezavisnost južne srpske pokrajine, tvrde da su bile žrtve silovanja, a nedavno ju je u svom govoru pomenuo i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači. I to baš u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku, čiji su eksperti i uradili izveštaj o žrtvama seksualnog nasilja na KiM, gde piše da se ne zna tačan broj žrtava. Predstavnica UN Šivon Hobs, koja je učestvovala u stvaranju ovog dokumenta, objasnila je u jednom od razgovara da ova računica nije tačna, jer nije izvedena po pravoj formuli.

Kosovo
Tanjug/​Filip Krainčanić

Projekat povećavanja broja žrtava najviše je "gurala" bivša predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga koja i danas sve svoja diplomatska poznanstva koristi u svrhu širenja propagande. Sa druge strane, ne pominje se da je među žrtvama bilo i Srpkinja, Romkinja i predstavnica ostalih nealbanskih zajednica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, osuđujući ovaj užasan vid nasilja, kaže da tvrdnje Albanaca ne stoje.

DIJALOG ĆE SE NASTAVITI TEK KAD SE UKINU TAKSE: Dogovor Beograda i Prištine mora da se završi u UN!

- Kada je upućen poziv da se prijave žrtve silovanja, javilo se njih 782, a pravo na odštetu je odobreno za svega 137 žrtava. Broj ne umanjuje stravičan efekat ovakvog vida nasilja na svaki žrtvu pojedinačno, ali, isto tako, spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde i vodi politizaciji i usporavanju procesa pomirenja - objašnjava Dačić. - Albanci koriste broj od 20.000 silovanih žena i pozivaju se na Svetsku zdravstvenu organizaciju koja ovaj podatak uopšte ne poseduje.

Ivica Dačić
Foto: Profimedia/ilustracija

Na osnovu odluke privremene kosovske vlade, počeo je proces prijavljivanja za priznavanje i verifikaciju statusa silovanih osoba od 27. februara 1998. do 20. juna 1999. godine, kako bi im bila isplaćivana nadoknada od 230 evra mesečno. Do polovine godine apliciralo je oko 550 ljudi. Razmatrano je oko 220 slučajeva - 113 je ostvarilo status žrtve seksualnog nasilja - 108 žena i pet muškaraca. U februaru je bio prijavljen 91 slučaj, martu 232, aprilu 115, maju 95, a junu 30.

Blagica Radovanović iz NVO "Santa Marija" iz Zvečana koja je bavi zaštitom zlostavljanih žena i dece kaže da nema zvaničnih podataka o broju silovanih.

POBEDA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Trampovo pismo je zvanična potvrda da Amerika želi kompromis po pitanju KiM

- Među žrtvama je bilo i Srpkinja i Albanki. Brojka o 20.000 o kojoj govore albanski političari izvedena je samo za svrhe projekta stvaranja nezavisnog Kosova. Ona je daleko od istine i služi samo kao deo lobiranja za albansku nezavisnost pred svetom - objašnjava Radovanovićeva.

Ona dodaje da se zalaže da se dođe do pravog broja žrtava zbog žena koje su pretrpele traume i kojima je mnogo godina kasnije, teško da o tome govore.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović

Scenario o "naduvanom" broju žrtava, Albanci su preuzeli od Bošnjaka. Bivši član Predsedništva BiH Haris Silajdžić u UN je plasirao priču da su Srbi u BiH silovali više od 200.000 muslimanki. Izveštaj britanske političarke Ane Vurburton "otkrio" je da je silovano deset puta manje - 20.000 muslimanki.

RUSIJA ULAZI U BORBU OKO KOSOVA!? "Evropska unija NEMA SNAGE, Briselski sporazum SAHRANJEN!" Održan SASTANAK!

Ipak, članovi komisije za njegovu izradu nazvali su ga lažnim i bez dokaza. Zatim je u UN pod "palicom" Tadeuša Mazovjeckog, nekadašnjeg izvestioca Komisije za ljudska prava UN, objavljen podatak da je u BiH mučeno 12.000 žena.

Registrovali su da je, kao posledica silovanja, bilo 119 slučajeva trudnoće (79 muslimanki). Pojavljivali su se i "podaci" da je čak 30.000 dece rođeno zbog seksualnog nasilja, što je trebalo da bude pretočeno u još jedan izveštaj profesora islamskog prava sa Čikaškog univerziteta, Egipćanina Šerifa Basiunija. Njegovim istraživanjem utvrđeno je da je bilo 800 žrtava silovanja i 600 počinalica.

OVK
OVK
Foto: Profimedia

Prema podacima kojima raspolažu naše bezbedonosne službe i pravosudni organa, 36 osoba srpske i romske nacionalnosti bile su žrtve silovanja. Međutim, mora se imati u vidu da oni koji su trpeli ovakav vid nasilja o njemu teško ili uopšte ne govore. Većina žrtava iz pomenutih 36 slučajeva su i ubijene.

Poruka analitičara iz Moskve odjeknula Balkanom: Ruska vojska može da obezbedi potpunu sigurnost Srbije

Poznat je slučaj pripadnika tzv. OVK Ljuana Mazrekua, koji je priznao da je u selu Klečka silovao više Srpkinja, među kojima i devojčicu Jovanu. Teroristi predvođeni Antonom Ljekajem, su sa romske svadbe u Đakovici 1999. odveli i silovali više Romkinja. Ljekaj je osuđen i odležao kaznu od 13 godina. Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj oslobođen je u Hagu, a na teret su mu stavljani silovanje i likvidacija Romkinje Sanije Baljaj.

BONUS VIDEO: Putin nam preporučuje SMERČ i PANCIR

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd