Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"СИТУАЦИЈА ЈЕ ОЗБИЉНА И ЗАПАЉИВА" Ко су Макронови и Шолцови "ВАТРОГАСЦИ" за ситуацију на Косову: ОВО ће бити једини циљ

05.09.2022. 07:52
Пише:
Србија Данас/Блиц
Vučić
Вучић / Извор: Профимедиа

Немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон одлучили су да се, као лидери две најјаче државе Европске уније, далеко активније укључе у дијалог Београда и Приштине.

Доказ за то је заједничко писмо упућено председнику Србије Александру Вучићу, које за разлику од неких претходних изјава, не одише дипломатском увијеношћу нити државничком уздржаношћу.

Напротив, више је деловало као нешто на пола пута од сугестије до претње, уз један конкретан потез - обојица у преговоре шаљу своје директне саветнике за међународну политику, искусне дипломате Јенса Плетнера и Емануела Бона. Циљ - "процес брзо покренути напред".

Аналитичари оцењују да се ради о "искусним, стратешким ватрогасцима" што показује да је ситуација на Косову и Метохији "озбиљна и потенцијално запаљива".

ПОСЛЕ ВУЧИЋА, ПИСМО ОД ШОЛЦА И МАКРОНА СТИГЛО И КУРТИЈУ: "За Балкан је пресудна нормализација односа Косова и Србије"

ПОСЛЕ ВУЧИЋА, ПИСМО ОД ШОЛЦА И МАКРОНА СТИГЛО И КУРТИЈУ: "За Балкан је пресудна нормализација односа Косова и Србије"

МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ПРИШТИНИ: Траже СМРТНУ КАЗНУ, шеф тзв. косовске полиције поднео оставку, летела црвена фарба! (ВИДЕО)

МАСОВНЕ ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У ПРИШТИНИ: Траже СМРТНУ КАЗНУ, шеф тзв. косовске полиције поднео оставку, летела црвена фарба! (ВИДЕО)

МАКРОН И ШОЛЦ УПУТИЛИ ПИСМО ВУЧИЋУ: Од председника траже "тешке одлуке" о Косову, шаљу и своје саветнике код Лајчака

МАКРОН И ШОЛЦ УПУТИЛИ ПИСМО ВУЧИЋУ: Од председника траже "тешке одлуке" о Косову, шаљу и своје саветнике код Лајчака

Шолц и Макрон у писму Александру Вучићу апелују на њега да покаже "максималну одлучност и спремност да доноси тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ".

- Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу. Стога смо задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. Предлажемо да наши саветници, заједно са Лајчаком, посете Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред - навели су Шолц и Макрон у писму Вучићу.

Макрон и Шолц су нагласили да су заједничко писмо упутили "у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана".

- Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови. Пуна нормализација односа Косова и Србије је од суштинског значаја за Западни Балкан - написали су немачки канцелар и француски председник.

"Очекујемо да доносите тешке одлуке"

На крају су се директно обратили Вучићу.

- Обраћамо Вам се као лидеру Ваше земље, како бисмо апеловали на Вас да покажете максималну одлучност и спремност да доносите тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу између Косова и Србије, под окриљем ЕУ - наводи се у писму уз наду да ће ова иницијатива наићи на Вучићево "интересовање и подршку".

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

Звучи врло драматично, али шта то тачно значи? Које су то "тешке одлуке" и шта подразумева та "максимална одлучност".

Писмо је свакако изазвало интересовање комплетне српске јавности, као и питање ко су Плетнер и Бон који ће, по свему судећи, дијалог Београда и Приштине узети под своје руке?

Ко су Плетнер и Бон? Немачки и француски Кисинџер

Председник Форума за стратешке студије (ФОРСТ) др Невен Цветићанин истиче да су Плетнер и Бон дипломате највише ранга и упоређује их чак са чувеним америчким политичарем Хенријем Кисинџером који је током седамдесетих година битно допринео попуштању Хладног рата и смиривању тензија измешу САД-а и тадашњег СССР-а.

- И Плетнер и Бон су били укључени у најважније преговоре на свету претходних година. Плетнер је посредовао у споразуму у Минску између Русије у Украјине 2015. године док је Бон учествовао у нуклеарном споразуму са Ираном који су 2015. године склопили САД, Француска, Немачка, Велика Британија, Русија и Кина - наглашава Цветићанин.

Како каже, Плетнер је творац немачке спољне политике.

Henri Kisindžer
Хенри Кисинџер / Извор: Профимедиа

- Прошао је све најважније стратешке функције док није постао савет за спољну и безбедносну политику немачког канцелара Олафа Шолца. Сличан професионални пут имао је и Бон у Француској. То су људи за комуникацију са главним светским лидерима као што су Бајден, Блинкен, Си Ђинпинг... Њихово ангажовање у дијалогу Београда и Приштине указује да је ситуација, заиста, озбиљна и потенцијално запаљива - оцењује Цветићанин.

Стручњак сматра да се Плетнер и Бон не могу поредити ни са једним дипломатом који је до сада учествовао у преговорима Београда и Приштине.

- Уз дужно поштовање свих претходника, Плетнер и Бон су ретке дипломате и шампиони шатл дипломатије. Имају уважавање и на Истоку и на Западу пошто су учествовали у споразумима са Ираном, Русијом и Украјином... На основу свега тога може се закључити да ће се Немачка и Француска укључити и суштински у дијалог Београда и Приштине, а не само формално чим су послали дипломате овако озбиљног ранга - подвлачи Цветићанин.

"Нису навијачи него хладни хирурзи дипломатије"

Председник ФОРСТ-а апострофира да Плетнер и Бон нису навијачи него хладни хирурзи дипломатије.

- Они разумеју шири контекст. Не баве се само Балканом већ Евроазијом и процесима на том простору. Иначе, више су везани са националну администрацију односно Немачку и Француску него за ЕУ. Боље рећи, ближи су Шолцу и Макрону. Пошто се тренутно налазимо у такозваном безваздушном простору то је био сигнал Немачкој и Француској да појачају дипломатску активност. Две најјаче европске државе очигледно желе да буду присутне у дијалогу Београда и Приштине - сматра Цветићанин.

Olaf Šolc
Олаф Шолц / Извор: Профимедиа

Како каже. иако се тако озбиљне дипломате укључују у дијалог Београда и Приштине то не мора нужно да значи да ће се цео процес преговора убрзати.

- То су искусне дипломате, стратешки ватрогасци, а не пиромани који повремено распаљују ватру па је гасе. Они ће реалистично сагледати могућности постизања компромиса у контексту ширих геополитичких дешавања. Процениће да ли постоји простор да се напредује у дијалогу. Ако постоји ићи ће на то. Ако не постоји простор неће форсирати ништа. Њихово ангажовање показује, између осталог, и то да Немачка и Француска имају разумевања за позицију Србије у односу на рат у Украјини - оцењује он. 

Биће занимљив њихов дијалог са Куртијем

Цветићанин предвиђа да ће посебно занимљив бити дијалог Плетнера и Бона са радикалним политичаре какав је премијер Косова Аљбин Курти.

- То су сувише паметни људи, дипломате ситног веза који ће обавити разговоре и са званичницима и Београда и Приштине како би скенирали ситуацију и односу на то закључити шта је могуће урадиит у дијалогу. Због тога би било добро да и ми имамо наше дипломате тако озбиљног ранга који могу да одговоре таквом изазову да бисмо на реалним основама заштитили своје интересе и избегли било какве стратешке маказице великих сила - закључује Цветићанин.

Одговор ЕУ на укључивање САД-а у процес

С друге стране, председник управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да ће Плетнер и Бон убрзати дијалог Боеграда и Приштине.

- То су експерти који познају стање на Западном Балкану. Они могу и треба да помогну Лајчаку и Борељу. Показало се да бирократе које раде 10 година на овим просторима нису ни од какве користи. Плетнер и Бон су представници шатл дипломатије која ће свакако убрзати дијалог Београда и Приштине. То је одговор ЕУ на укључивање САД-а у процес дијалога пре месец дана - оцењује Јањић.

Како каже, могуће је да већ у октобру на преговарачком столу Београда и Приштине буду бројна питања.

- Једно од њих је и формирање Заједнице српских општина, али и питање држављанства и статуса. Запад жели да косовско питање уоквири док је Русија у ауту. Зато у наредних неколико месеци мора брзо да се ради. Мислим да бисмо морали да оформимо свој преговарачки тим који ће водити двојац Александар Вучич и Ивица Дачић - каже Јањић.

"Писмо садржи више него јасне поруке"

И председник образовно-истраживачког центра "Либек" Милош Николић сматра да заједничко писмо Шолца и Макрона Вучићу садржи више него јасне поруке и додаје да га треба разумети у ширем контексту.

- Наглашена драматичност тренутка у функцији је појачавања одговорности коју председник Србије има за стабилност региона Западног Балкана. У духу већ постигнутог договора око личних карата, очекује се и даља посвећеност решењима кроз дијалог. Делује као да је евро-атлантска шатл дипломатија Лајчака и Ескобара тргла Европу из дремежа и подсетила је да је ово ипак њено двориште. На тој линији, и сама најава укључивања двојице саветника у процес јесте рефлекс на америчко присуство - наглашава Николић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Како каже, од ЕУ очекује одлучније кораке.

- Све ово, ипак, мора да прати нешто конкретније од уверења да ће улагање напора ојачати реалност европске перспективе како би овај подухват имао успеха. Овакве апстракције нису превише инспиративне када говорите о конкретним тешким одлукама. Ако очекујете одлучност и те тешке одлуке, то мора да прати и ваш кредибилни подстицај као доказ ваше посвећености и лидерства које и сами очекујете од других - истиче Николић.

"Дух европске солидарности да се унесе у дијалог"

Зато се нада да ће "двојица изузетно утицајних саветника да унесу дух европске солидарности у дијалог Београда и Приштине".

- Верујем да ће Плетнер и Бон као високи представници два највећа политичка ауторитета на континенту да посете Београд и Приштину да смо сви заједно део једног политичког простора. Да морамо да делимо последице драматичног времена које живимо и да једни другима излазимо у сусрет - оцењује Николић.

Он открива шта би Србији највише одговарало у предстојећем дијалогу са Приштином.

- Гаранције да Србија неће бити препуштена на милост и немилост спољним околностима по питању енергетске стабилности јесте нешто што би било у врхунском националном интересу и нешто што би нам улило оптимизам у прихватању поменутих тешких одлука - закључује Николић.

БОНУС ВИДЕО: Вучић, Рама и Ковачевски отворили сајам вина "Винска визија Отвореног Балкана"