clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
eur
117.1262
usd
109.9364
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"SITUACIJA JE OZBILJNA I ZAPALJIVA" Ko su Makronovi i Šolcovi "VATROGASCI" za situaciju na Kosovu: OVO će biti jedini cilj

05.09.2022. 07:52
Piše:
Srbija Danas/Blic
Vučić
Vučić / Izvor: Profimedia
Nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron odlučili su da se, kao lideri dve najjače države Evropske unije, daleko aktivnije uključe u dijalog Beograda i Prištine.

Dokaz za to je zajedničko pismo upućeno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje za razliku od nekih prethodnih izjava, ne odiše diplomatskom uvijenošću niti državničkom uzdržanošću.

Naprotiv, više je delovalo kao nešto na pola puta od sugestije do pretnje, uz jedan konkretan potez - obojica u pregovore šalju svoje direktne savetnike za međunarodnu politiku, iskusne diplomate Jensa Pletnera i Emanuela Bona. Cilj - "proces brzo pokrenuti napred".

Analitičari ocenjuju da se radi o "iskusnim, strateškim vatrogascima" što pokazuje da je situacija na Kosovu i Metohiji "ozbiljna i potencijalno zapaljiva".

POSLE VUČIĆA, PISMO OD ŠOLCA I MAKRONA STIGLO I KURTIJU: "Za Balkan je presudna normalizacija odnosa Kosova i Srbije"

POSLE VUČIĆA, PISMO OD ŠOLCA I MAKRONA STIGLO I KURTIJU: "Za Balkan je presudna normalizacija odnosa Kosova i Srbije"

MASOVNE DEMONSTRACIJE U PRIŠTINI: Traže SMRTNU KAZNU, šef tzv. kosovske policije podneo ostavku, letela crvena farba! (VIDEO)

MASOVNE DEMONSTRACIJE U PRIŠTINI: Traže SMRTNU KAZNU, šef tzv. kosovske policije podneo ostavku, letela crvena farba! (VIDEO)

MAKRON I ŠOLC UPUTILI PISMO VUČIĆU: Od predsednika traže "teške odluke" o Kosovu, šalju i svoje savetnike kod Lajčaka

MAKRON I ŠOLC UPUTILI PISMO VUČIĆU: Od predsednika traže "teške odluke" o Kosovu, šalju i svoje savetnike kod Lajčaka

Šolc i Makron u pismu Aleksandru Vučiću apeluju na njega da pokaže "maksimalnu odlučnost i spremnost da donosi teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU".

- Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred - naveli su Šolc i Makron u pismu Vučiću.

Makron i Šolc su naglasili da su zajedničko pismo uputili "u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana".

- Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan - napisali su nemački kancelar i francuski predsednik.

"Očekujemo da donosite teške odluke"

Na kraju su se direktno obratili Vučiću.

- Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU - navodi se u pismu uz nadu da će ova inicijativa naići na Vučićevo "interesovanje i podršku".

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Zvuči vrlo dramatično, ali šta to tačno znači? Koje su to "teške odluke" i šta podrazumeva ta "maksimalna odlučnost".

Pismo je svakako izazvalo interesovanje kompletne srpske javnosti, kao i pitanje ko su Pletner i Bon koji će, po svemu sudeći, dijalog Beograda i Prištine uzeti pod svoje ruke?

Ko su Pletner i Bon? Nemački i francuski Kisindžer

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) dr Neven Cvetićanin ističe da su Pletner i Bon diplomate najviše ranga i upoređuje ih čak sa čuvenim američkim političarem Henrijem Kisindžerom koji je tokom sedamdesetih godina bitno doprineo popuštanju Hladnog rata i smirivanju tenzija izmešu SAD-a i tadašnjeg SSSR-a.

- I Pletner i Bon su bili uključeni u najvažnije pregovore na svetu prethodnih godina. Pletner je posredovao u sporazumu u Minsku između Rusije u Ukrajine 2015. godine dok je Bon učestvovao u nuklearnom sporazumu sa Iranom koji su 2015. godine sklopili SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina - naglašava Cvetićanin.

Kako kaže, Pletner je tvorac nemačke spoljne politike.

Henri Kisindžer
Henri Kisindžer / Izvor: Profimedia

- Prošao je sve najvažnije strateške funkcije dok nije postao savet za spoljnu i bezbednosnu politiku nemačkog kancelara Olafa Šolca. Sličan profesionalni put imao je i Bon u Francuskoj. To su ljudi za komunikaciju sa glavnim svetskim liderima kao što su Bajden, Blinken, Si Đinping... Njihovo angažovanje u dijalogu Beograda i Prištine ukazuje da je situacija, zaista, ozbiljna i potencijalno zapaljiva - ocenjuje Cvetićanin.

Stručnjak smatra da se Pletner i Bon ne mogu porediti ni sa jednim diplomatom koji je do sada učestvovao u pregovorima Beograda i Prištine.

- Uz dužno poštovanje svih prethodnika, Pletner i Bon su retke diplomate i šampioni šatl diplomatije. Imaju uvažavanje i na Istoku i na Zapadu pošto su učestvovali u sporazumima sa Iranom, Rusijom i Ukrajinom... Na osnovu svega toga može se zaključiti da će se Nemačka i Francuska uključiti i suštinski u dijalog Beograda i Prištine, a ne samo formalno čim su poslali diplomate ovako ozbiljnog ranga - podvlači Cvetićanin.

"Nisu navijači nego hladni hirurzi diplomatije"

Predsednik FORST-a apostrofira da Pletner i Bon nisu navijači nego hladni hirurzi diplomatije.

- Oni razumeju širi kontekst. Ne bave se samo Balkanom već Evroazijom i procesima na tom prostoru. Inače, više su vezani sa nacionalnu administraciju odnosno Nemačku i Francusku nego za EU. Bolje reći, bliži su Šolcu i Makronu. Pošto se trenutno nalazimo u takozvanom bezvazdušnom prostoru to je bio signal Nemačkoj i Francuskoj da pojačaju diplomatsku aktivnost. Dve najjače evropske države očigledno žele da budu prisutne u dijalogu Beograda i Prištine - smatra Cvetićanin.

Olaf Šolc
Olaf Šolc / Izvor: Profimedia

Kako kaže. iako se tako ozbiljne diplomate uključuju u dijalog Beograda i Prištine to ne mora nužno da znači da će se ceo proces pregovora ubrzati.

- To su iskusne diplomate, strateški vatrogasci, a ne piromani koji povremeno raspaljuju vatru pa je gase. Oni će realistično sagledati mogućnosti postizanja kompromisa u kontekstu širih geopolitičkih dešavanja. Proceniće da li postoji prostor da se napreduje u dijalogu. Ako postoji ići će na to. Ako ne postoji prostor neće forsirati ništa. Njihovo angažovanje pokazuje, između ostalog, i to da Nemačka i Francuska imaju razumevanja za poziciju Srbije u odnosu na rat u Ukrajini - ocenjuje on. 

Biće zanimljiv njihov dijalog sa Kurtijem

Cvetićanin predviđa da će posebno zanimljiv biti dijalog Pletnera i Bona sa radikalnim političare kakav je premijer Kosova Aljbin Kurti.

- To su suviše pametni ljudi, diplomate sitnog veza koji će obaviti razgovore i sa zvaničnicima i Beograda i Prištine kako bi skenirali situaciju i odnosu na to zaključiti šta je moguće uradiit u dijalogu. Zbog toga bi bilo dobro da i mi imamo naše diplomate tako ozbiljnog ranga koji mogu da odgovore takvom izazovu da bismo na realnim osnovama zaštitili svoje interese i izbegli bilo kakve strateške makazice velikih sila - zaključuje Cvetićanin.

Odgovor EU na uključivanje SAD-a u proces

S druge strane, predsednik upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će Pletner i Bon ubrzati dijalog Boegrada i Prištine.

- To su eksperti koji poznaju stanje na Zapadnom Balkanu. Oni mogu i treba da pomognu Lajčaku i Borelju. Pokazalo se da birokrate koje rade 10 godina na ovim prostorima nisu ni od kakve koristi. Pletner i Bon su predstavnici šatl diplomatije koja će svakako ubrzati dijalog Beograda i Prištine. To je odgovor EU na uključivanje SAD-a u proces dijaloga pre mesec dana - ocenjuje Janjić.

Kako kaže, moguće je da već u oktobru na pregovaračkom stolu Beograda i Prištine budu brojna pitanja.

- Jedno od njih je i formiranje Zajednice srpskih opština, ali i pitanje državljanstva i statusa. Zapad želi da kosovsko pitanje uokviri dok je Rusija u autu. Zato u narednih nekoliko meseci mora brzo da se radi. Mislim da bismo morali da oformimo svoj pregovarački tim koji će voditi dvojac Aleksandar Vučič i Ivica Dačić - kaže Janjić.

"Pismo sadrži više nego jasne poruke"

I predsednik obrazovno-istraživačkog centra "Libek" Miloš Nikolić smatra da zajedničko pismo Šolca i Makrona Vučiću sadrži više nego jasne poruke i dodaje da ga treba razumeti u širem kontekstu.

- Naglašena dramatičnost trenutka u funkciji je pojačavanja odgovornosti koju predsednik Srbije ima za stabilnost regiona Zapadnog Balkana. U duhu već postignutog dogovora oko ličnih karata, očekuje se i dalja posvećenost rešenjima kroz dijalog. Deluje kao da je evro-atlantska šatl diplomatija Lajčaka i Eskobara trgla Evropu iz dremeža i podsetila je da je ovo ipak njeno dvorište. Na toj liniji, i sama najava uključivanja dvojice savetnika u proces jeste refleks na američko prisustvo - naglašava Nikolić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Srbija Danas/Milana Pavković

Kako kaže, od EU očekuje odlučnije korake.

- Sve ovo, ipak, mora da prati nešto konkretnije od uverenja da će ulaganje napora ojačati realnost evropske perspektive kako bi ovaj poduhvat imao uspeha. Ovakve apstrakcije nisu previše inspirativne kada govorite o konkretnim teškim odlukama. Ako očekujete odlučnost i te teške odluke, to mora da prati i vaš kredibilni podsticaj kao dokaz vaše posvećenosti i liderstva koje i sami očekujete od drugih - ističe Nikolić.

"Duh evropske solidarnosti da se unese u dijalog"

Zato se nada da će "dvojica izuzetno uticajnih savetnika da unesu duh evropske solidarnosti u dijalog Beograda i Prištine".

- Verujem da će Pletner i Bon kao visoki predstavnici dva najveća politička autoriteta na kontinentu da posete Beograd i Prištinu da smo svi zajedno deo jednog političkog prostora. Da moramo da delimo posledice dramatičnog vremena koje živimo i da jedni drugima izlazimo u susret - ocenjuje Nikolić.

On otkriva šta bi Srbiji najviše odgovaralo u predstojećem dijalogu sa Prištinom.

- Garancije da Srbija neće biti prepuštena na milost i nemilost spoljnim okolnostima po pitanju energetske stabilnosti jeste nešto što bi bilo u vrhunskom nacionalnom interesu i nešto što bi nam ulilo optimizam u prihvatanju pomenutih teških odluka - zaključuje Nikolić.

BONUS VIDEO: Vučić, Rama i Kovačevski otvorili sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana"

 

Piše:
Srbija Danas/Blic
05.09.2022. 07:52