Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАРОДНА СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈ О КиМ! Вучић поручио грађанима: Албански сан остаће недосањан, СРБИЈА ЋЕ ПОБЕДИТИ! (ВИДЕО)

28.05.2019. 06:45 17:22
Пише:
Србија Данас
vucic
вуциц / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Народна скупштина Републике Србије усвојила је извештај о Косову и Метохији који је јуче представио председник Србије Александар Вучић.

17:15
Усвојен извештај о Косову и Метохији

 Извештај о КиМ усвојен је у Народној скупштини Републике Србије. За извештај је гласао 141 посланик, против су била четири посланика, уздржаних није било.

17:08
Завршне речи председника: Србија ће победити

Вучић је упитао зашто данас албански медији, Харадинај и Тачи нападају њега, а не нападају његове политичке противнике?

- Будите фер, па реците. Перфектно они препознају ко је тај ко штити српске интересе и српски народ - каже Вучић.

Данас је био ужасно тежак дан због онога што се збивало, наводи председник, али сам сигуран да дијалогом можемо да се приближимо некаквим заједничким ставовима.

- Повукли су се са севера КиМ, не мислим да због тога требамо да будемо срећнији него јутрос, јер ће они то опет покушати, то им је то недосањани сан, а и остаће недосањан. Сви заједно ћемо се борити за Србију, за интерес нашег народа, државе. Ја сам човек познат по карактеру који не зрачи оптимизмом, али сам сигуран да ћемо мудријом, озбиљнијом политиком остварити највише за наш народ, а изгубити најмање што можемо. То значи да ће Србија да победи. Живела Србија - закључио је Вучић.

16:40
Вучић одговорио Вукадиновићу

Вучић је поново одговорио Вукадиновићу, рекавши да је некадашњи преговарач са КиМ Борко Стефановић потписао успостављање интегралних прелаза са КиМ.

Казао је и да он, за разлику од претходне власти, није дозволио "да столица у УН уђе у Бриселски споразум, нити ћу то дозволити".

- Шта сте ви то тачно нама замерили, што смо поштовали домаће законодавство и домаће право? Дачић је крив што је спровео у дело оно што сте нам наметнули као обавезу - упитао је Вучић.

Вучић наводи да је лаж да РОСУ никада није ушао пре Бриселског споразума на север КиМ.

- Установили смо да је РОСУ упао 2011. године и то је био највећи упад - рекао је Вучић.

- Баш због тог случаја су границе између Срба и Срба успостављене на Јарињу и Брњаку. Нама се то десило пет пута, али ниједном нисмо поставили границу нити смо било шта потписали. Ви кажете да признам да је Бриселски споразум грешка. Бриселским споразумом смо добили четири градоначелника на северу Косова, први пут међународно признатих, а ви сте урадили нешто међународно признато што ми никад нисмо урадили.

Вучић наводи да су терористи били пуштени из затвора, а били су осуђени за најтежа кривична дела.

- Аљбин Курти и браћа Мазреку су били у нашим рукама, били су оптужени за силовање. Курти је осуђен је на казну затвора од 15 година. Казна је требало да му истекне 2009. године, међутим због одлуке о помиловању председника СРЈ 2001. године пуштен је из затвора - каже Вучић.

- Ви сте терористе који су осуђени, пуштали на слободу, а нама данас солите памет - рекао је председник.

Зашто данас албански медији, Харадинај и Тачи нападају мене, зашто не нападају моје политичке противнике, будите фер реците. перфектно они препознају ко је тај ко штити српске интересе. Данас је био ужасно тежак дан због онога што се збива, али сам сигуран да дијалогом можемо да се приближимо некаквим заједничким ставовима. Повукли су се са севера КиМ, не мислим да због тога требамо да будемо срећнији него јутрос, јер ће они то опет покушати јер им је то недосањани сан, а и остаће недосањан. Сви заједно ћемо се борити за Србију, за интерес нашен народа, државе. Ја сам чоовек познат по карактеру који не зрачи оптимизмом, али сам сигуран да ћемо мудријом озбиљнијом политиком остварити највише добити за наш народ а изгубићемо најмање што можемо. Топ значи да ће Србија да победи. Живела Србија

16:17
Говори Ђорђе Вукадиновић

У расправи су учествовали и посланик СМС Владимир Ђурић, и поново Ђорђе Вукадиновић, који је рекао да је Косово сувише важна тема да би се прикупљали политички поени. Он је казао да је прошла влада, на челу са Мирком Цветковићем увела административне прелазе са Косовом, а да је власт која је на челу Србије од 2012. године тај договор имплементирала.

Он је Вучићу рекао да је једини случај када су РОСУ упале на север Косова био 2011. године, као и да тада нису могли да "вршљају по северу као у последње време".

- Шта бисте ви као лидер опозиције, као што сте били, рекли за овакве ситуације, за Бриселски споразум? Зар не би било у реду да имате мало самокритике? Грађанима сте честитали ЗСО, а надам се да она није компензација за правно-обавезујући споразум - рекао је Вукадиновић, који је навео и да није чуо шта може за Србију бити компензација за признање КиМ? 

15.50
Велики "родољуб" Јеремић седи у кафани у Њујорку, а ја сам издајник?

Председник Вучић се осврнуо на некоректне изјаве дела опозиције о томе како је издајник и подсетио да ти исти тајкуни из опозиције купују станове по Лондону или беже у Њујорк, као што је то учинио Вук Јеремић, усред расправе о Косову у Скупштини и док Срби са Севера трпе терор.

- Ено га у Њујорку тај Јеремић, он, велики родољуб, ено га седи у некој кафани док се ја борим овде са нашим народом и онда сам ја издајник. А шта сам ја то лоше урадио, шта сам потписао. Ништа не кријем, када будем имао нешто, доћи ћу у скупштину. Немају доказ, али постоји страх људи да хоћеш. Не знам шта да вам кажем на то. Најбоље да о томе одлучује овај што купује апартмане по Њујорку! Ја кажем да нећу да признам Косово, они кажу то значи да хоћу! Па шта ја треба још да урадим - питао је Вучић.

15:18
Западне силе не бирају српске министре

Власт је изабрана вољом народа, а не било каквих западних сила и да је другачије, уверен сам да се нико од ових људи не би налазио на овом месту, а ја сигурно не бих, одговорио је Вучић посланику СРС Милораду Мирчићу који је током расправе у парламенту рекао да влада мора бити спремна за велике изазове и још веће потресе и да се зато мора извршити припрема која подразумева и реконстуркцију владе.

Вучић је истакао да, иако не може да говори све што зна и никад није злоупотребљавао информације које има од безбедносних служби, има сазнања о утицају различитих фактора на нашој политичкој сцени и на политичкој сцени региона.

- У складу са тим сам се трудио да предлажем људе који имају интегритет и ауторитет, који неће зависити од воље било које амбасаде - рекао је Вучић.

Он је поручио да људи за које би се показало да су у агентурном односу са било којом другом земљом, не само са САД, већ и са Русијом, Немачком, Француском, Великом Британијом... више никада не би имали његову подршку. 

14:51
"Нећу грађанима да обећавам немогуће ствари око КиМ"

Вучић је апеловао на обичне људе да разумеју, пошто смо у изборној години, да је политика вештина могућег, а не немогућег и поновио да неће обећавати грађанима ствари које су немогуће.

- Пребацује нам се да желимо да предамо Косово. Па, то се десило за време њихове власти 2008. године и кад смо поражени 1999. од велике НАТО силе. Зар мислите да може после тога да се не плати цена, а евидентно је било да смо изгубили у том сукобу? Како мислите да је могуће да све остане исто и да се ништа није променило - запитао је Вучић.

Подсећа да је први увео обележавање годишњице НАТО агресије и називање тога агресијом уместо НАТО бомбардовањем и НАТО кампањом.

- Молим вас за мало више реалности. Неће престати притисак ни на Србију нити на Републику Српску. Избор је само да ли да се боримо или да одустанемо од свега - рекао је Вучић на шта му је лидер радикала Војислав Шешељ добацио да треба да изаберемо одустајање од ЕУ.

Вучић је на то запитао да ли стварно неко мисли да је одустајање Србије од ЕУ могуће и да ли неко мисли да бисмо имали као земља 3,5 милијарди евра страних инвестиција годишње да нисмо на европском путу.

Председник је истакао да морамо да будемо рационални и да грађани треба да разумеју да Србија иде по танкој жици и да је то можда једини начин да опстане као земља. 

14:20
Милошевић имао најбољу позицију, а ми се боримо везаних руку

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће одустати од борбе за КиМ, али да људи морају да схвате да немамо превелику моћ у сопственим рукама и да су нам позиције различите у односу на претходне периоде.

- Милошевић је имао најбољу позицију, ДОС нешто лошију, али је још могао да се ''игра'', а ми смо данас у ужасно тешкој позицији, а при томе нисам дефетиста, већ сам само опрезан - рекао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Упоредио је то са борбом у рингу са противником који је три ранга изнад нас а нама још везана рука.

Подсетио је на писмо убијеног премијера Зорана Ђинђића СБ у којем, између осталог, пише да је Србија спремна да врати одређени број својих полицајаца и војника на КиМ, али и на тадашње саопштење ДСС да тај позив премијера представља двоструки промашај јер је упућен ненадлежном лицу, а затим јер представља трик за прикупљање полтичких поена.

- Од тада је прошло 16 година и сада очекујете од мене да у строструко лошијим условима реагујем онако како ваша партија није ни пре 16 година. И ја вам кажем да не брините јер ћемо реаговати снажно - рекао је Вучић одговарајући посланику Милану Лапчевићу, раније члану ДСС.

14:11
Мировна конференција би нас довела у немогућу ситуацију

Председник Александар Вучић рекао је данас да је скептичан према идеји организовања "Рамбујеа 2" или неке велике мировне конференције на којој би се решавало косовско питање јер би такав скуп Србију довео у немогућу позицију.

- Плашим се да би нам на том скупу иза затворених врата било понуђено веома мало и недовољно и да нећемо моћи ни на који начин да кажемо да Приштина не испуњава најниже захтеве српске стране - рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Skupština
Скупштина / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Он је додао да говори из искуства разговора са представницима ЕУ и других западних земаља. 

Вучић је рекао да би такав скуп окупио више различитих западних сила те истакао да њих, сем независности Косова, највише интересује како да се осигура интегритет БиХ, те да им је зато важно да се, али и на који начин, заврши ситуација око КиМ. 

13:48
"И даље се залажем за европски пут Србије"

И даље се залажем за европски пут Србије, упркос лицемерју које показују по питању Косова и Метохије, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на питање посланика Ненада Чанка одговорио да ова акција неће бити "било па прошло". 

- Сада се једна велика сила, Русија, укључила и то због свог грађанина, али и свих других ствари. Многе ће се тиме опције отварати, и не мали део ствари променити, које могу бити добре за нас, али и могу да отворе бројне опасности по нас - објаснио је Вучић.

13:32
Руса ће представити као шверцера

Вучић је додао да ће Приштина вероватно покушати да представи ухапшеног руског административца Унмика као шверцера који је уплетен у криминал:

- За руског држављанина званично је реаговао амбасадор Русије Чепурин. Вероватно ће у Приштини рећи да је и тај Рус неки шверцер који је учествовао у крималним радњама. Албанци хоће да буду хероји Америке и да покажу да могу да раде шта хоће и како хоће.

13:35
Србе везивали као звери, Албанци добили само позив

Вучић сматра да је циљ данашњих хапшења Срба на северу КиМ да им се утера страх у кости јер је једини циљ Приштине да заузме север, а да ће реакција Београда бити планирана, озбиљна и нимало немоћна.

- Србе и Бошњаке су приликом хапшења везивали као звери док су Албанци, који су ухапшени, добили позив да се јаве у станицу. То је слика и прилика оних који су нам се постављали и као посредници у разговорима. Никакву одговорност не осећам зато што ЕУ није желела да спроведе у дело оно за шта је била гарант - рекао је Вучић у Скупштини Србије.

Председник Србије је указао на двоструке аршине на КиМ:

- Да ви знате како су ''глуви телефони'' када нешто треба да се учини за Србе. Кад ми задржимо на граници неког од српских ''slugu'' на 15 минута зове 50 њих истог секунда.

12:58
Албанци се повлаче после реакције Запада

Председник Србије Алексансдар Вучић рекао је да се припадници ЊСО повлаче са севера Косова након упозорења западних сила да су у Зубином Потоку прекорачили дозвољену употребу силе.

- Само још четири возила ЊСО налазе се на северу Косова и они се повлаче. То је добра вест за очување мира и стабилности и за наше грађане КИМ - рекао је председник у Скупштини Србије.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Вучић је додао да Западне силе нису јавно изашле са ставом, али су Албанцима рекли да је након дешавања у Зубином Потоку важно да се брзо повуку. 

- Претпостављам да је то кључна ствар због које су се тако брзо повукли - пренео је Вучић.

12:45
Бриселски споразум није издаја

Вучић је најпре одговорио на критике бриселског споразума од стране посланика Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђа Вукадиновића.

- Бриселским споразумом смо спасили оно што се могло спасити и заштитили српски народ на КиМ - изјавио је Вучић и оптужио Вукадиновића да износи неистине са политичком намером која није наивна и да се управо због таквих ствари и погоршавао положај Срба на КиМ.

Нагласио је да је потпуно нетачно да је бриселски споразум издаја и да до њега није било упада Росу на северу КиМ. Објаснио је да је актулна власт на основу бриселског спозума добила правни основ да Росу и друге наоружане јединице не могу да иду на север и да сада имамо правни основ на основу којег можемо да тражимо њихово уклањање.

12:25
Неће бити границе на Копаонику

Вучић је указао и на могућност да Приштина покуша да успостави албанску границу на Копаонику.

- Граница велике Албаније може у наредних неколико дана да нам се појави на Копаонику, захваљујући и Србима, који су им помагали у томе, а мој одговор њима је да неће бити такве велике границе на Копаонику – рекао је Вучић.

Вучић је током седнице рекао да је добио информације од представника западних сила поводом дешавања на КиМ.

- Управо сам обавештен да су представници западних сила рекли да дешавања у Зубином Потоку немају никакве везе са борбом против корупције и криминала већ да је то класична употреба силе - рекао је Вучић након чега је уследио громогласан аплауз присутних.

12:00
Срби узнемиренији него икад

Председник Србије је нагласио да је смисао упада на север да се заплаши српски народ.

- Људи су узнемиренији више него икад. Разговарали смо са представницима нашег народа, то су људи, стари вукови, навикли на борбу, али по први пут сам осетио дозу веома високе узнемирености и бојазни да овакве акције могу да се наставе - рекао је Вучић.

11:35
Војска ће заштитити наш народ ако уследе нови напади

Вучић је открио детаље разговора са представницима међународних организација.

- НАТО нам је саопштио да је у питању борба против корупције и криминала. ЕУ нас је позвала да се умиримо и схватимо да је у питању борба против криминала. Чуваћемо мир по сваку цену али нам је јасно о каквом лицемерју је реч - рекао је Вучић и нагласио да ће војска заштитити наш народ ако дође до озбиљнијег угрожавања поретка и безбедности људи на КиМ. - Све полицијске јединице посебне и специјалне намене су у приправности и Србија ништа ни од кога неће да крије. Нећемо дозволити нову "Олују".

10:45
Албанци ударили на ненаоружане Србе

- Још 17. маја смо упозорили домаћу и страну јавност да Албанци планирају хапшење више лица на северу КиМ под изговором борбе против организованог криминала. Акција специјалних јединица ФИТ и ЊСО је почела у 5:55. До сада имамо потврђено хапшење 23 лица српске и бошњачке националности. Међу њима има највише припадника косовске полиције. Ненаоружани Срби дижу барикаде се супротстављају припадницима наоружаних есктремиста. У току је премлаћивање Срба код школе у Зубином Потоку – рекао је Вучић.

Председник је додао да је јутрос упозорио међународне факторе о ситуацији на КиМ.

- Тврде да је посреди борба против организованог криминала. Ухапсиће и неколико албанских полицајаца како би доказали своје тврдње - рекао је Вучић и додао да је претучен и један руски држављанин који ради у Унмику. - До сада су на територију севера КиМ специјалне јединице упале са 73 углавном оклопна возила док више од 50 возила чека у јужној Митровици, 15 на територији општине Србица, а осам је већ упућено преко брда на територију општине Зубин поток.

10:25
Вучић дошао у Скупштину

Председник Србије Александар Вучић дошао је у Скупштину на наставак седнице посвећене његовом извештају о КиМ.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Танја Валић

Седница се одржава у напетој атмосфери због насилне акције албанских специјалаца у четири општине на северу киМ у којима већину становништва чине Срби.

У јучерашњем делу седнице говорили су шефови посланичких група, а данас се наставља расправа, за коју ће посланици имати двоструко више времена, него што је предвиђено Пословником, па ће о извештају моћи да дискутују 10 сати. Председник Вучић је најавио да ће бити присутан током данашње расправе, а детаљан извештај председника о КиМ можете видети кликом ОВДЕ.