Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРБИ ДОБРО ПАМТЕ НЕХАМЕРОВЕ ИЗЈАВЕ: Погледајте шта је нови аустријски канцелар говорио о Косову, мигрантима и Србији

03.12.2021. 14:25
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Karl Nemaher
Карл Немахер / Извор: Профимедиа

Реагујући на упад припадника РОСУ на север Косова 13. октобра, Нехамер је у обраћању поручио да насиље није решење и не може бити оруђе политике

Министар унустрашњих послова Карл Нехамер преузиеће дужност лидера Народне партије (ОВП) и место канцелара Аустрије, што је он у току јутра и лично потврдио.

САСТАВИ ПРЕДИЗБОРНИ ТИКЕТ - Више од 300 највећих квота чека вас у Меридиану

САСТАВИ ПРЕДИЗБОРНИ ТИКЕТ - Више од 300 највећих квота чека вас у Меридиану

КО ЈЕ КАРЛ НЕХАМЕР? Канцелар Аустрије показао се као "добар полицајац", а једном реченицом увек завршава конференције

КО ЈЕ КАРЛ НЕХАМЕР? Канцелар Аустрије показао се као "добар полицајац", а једном реченицом увек завршава конференције

АУСТРИЈА ДОБИЛА НОВОГ КАНЦЕЛАРА

АУСТРИЈА ДОБИЛА НОВОГ КАНЦЕЛАРА

Већ након најаве да се Себастијан Курц повлачи из политике и са своје доскорашње функције, почела су анализирања "чије име на месту новог канцелара би Србији ишло у прилог", имајући у виду ставове потенцијалних кандидата.

За сада, Нехмарове изјаве о Косову и Метохији, мигрантској кризи као и проширењу ЕУ и Западном Балкану, представљају светлу тачку, тврде аналитичари, а овако је говорио о неким од горућих тема у Србији, у протеклих неколико месеци.

Karl Nehamer
Карл Нехамер / Извор: Профимедиа

Тензије на северу Косова

Реагујући на упад припадника РОСУ на север Косова, 13. октобра, Нехамер је у обраћању поручио да насиље није решење и не може бити оруђе политике. Нехамер је тада, на конференцији за медије у Приштини, подсетио да је Аустрија земља која није чланица НАТО са највећим контигентом при Кфору. Указао је да је важно да се не изазову тензије и додао да га "радује да косовска полиција одмерено делује". Оценио је да ситуација није једноставна и да би свака већа реакција могла изазвати спиралу насиља.

О ширењу ЕУ и Западном Балкану

Говорећи поводом Дана Европе 9. маја, садашњи канцелар указао је на значај ширења Европске уније на Западни Балкан.

- Већ две деценије имамо тесну безбедносну политичку сарадњу с државама тог региона. Западни Балкан је одлучујући, пре свега и за стабилно безбедносно стање у Аустрији - нагласио је Нехамер.

Он је, у саопштењу за јавност, истакао да су Европа и ЕУ од краја Другог светског рата успешна прича, која мора бити преношена са генерације на генерацију. Подсетио је да је Аустрија 25 година чланица ЕУ, и да је данас снажнији и поузданији члан Уније, који покушава активно да савладава разне изазове и допринесе даљем развоју ЕУ.

Karl Nehamer
Карл Нехамер / Извор: Профимедиа

Подвукао је и значај међународне сарадње за безбедност Аустрије, указујући посебно на Еуропол и Шенгенски информативни систем.

- Организовано криминал не познаје државне границе. На основу географског положаја у срцу Европе је сарадња са нашим шенгенским партнерским земљама за нас од посебног значаја - објаснио је Нехамер.

Нехамер одлично познаје ОВП, пошто је био генерални секретар странке, а и омиљен је међу страначким колегама. У прилог томе говоре чињенице да су коалициони партнер Зелени и гувернери покрајина из редова народњака прихватили именовање Нехамера. Вицеканцелар и лидер Зелених Вернер Когле чак је већ похвалио да има добру радну основу са Нехамером.

О мигрантској кризи

Приликом посете Србији, у априлу ове године и сусрету са Александром Вулином говорио је о неким од горућих тема у Србији.

Вулин и Нехамер оценили су тада да Србија и Балкан не могу постати паркинг за мигранте. Они су у Београду, где су потписали Споразум о сарадњи у области ванредних ситуација, оценили да су две земље "савезници у борби против тероризма, организованог криминала и ирегуларних миграција".

Karl Nehamer
Карл Нехамер / Извор: Профимедиа

Аустријски министар казао је да та земља подржава Србију и преко платформе за борбу против ирегуларних миграција као и када је реч о томе да ирегуларни мигранти буду враћени у земље порекла уколико немају основа за останак у Србији.

Додао је да су две земље савезници у борби против тероризма, организованог криминала и ирегуларних миграција и да између министарстава унутрашњих послова постоји "тесна сарадња заснована на поверењу".

Ко је нови канцелар Аустрије?

До сада је обављао функцију Министра унутрашњих послова, а у јавности је окарактерисан као дисциплиновам и вредан политичар који у свом кабинету остаје до касно у ноћ.

Karl Nehamer
Карл Нехамер / Извор: Профимедиа

Чврст став и спартанска дисциплина посебно су се показали када је најтеже - током пандемије корона вируса. Његов посао био је да одржи мир у земљи и натера Аустријанце да поштују актуелне мере.

Многи у Аустрији месецима су га оптуживали да то ради на веома окрутан начин, па су многи стекли утисак да Карл Нехамер не штити Аустријанце од вируса, већ вирус од Аустријанаца.

Већина грађана је током пандемије у њему видела "доброг полицајца" а према недавним истраживањима 55 одсто Аустријанаца има позитиван став о њему и подржава његов рад.