Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРИШТИНА И ЕУ ПРИПРЕМАЈУ ЗАЈЕДНИЧКУ ТАКТИКУ ЗА САСТАНАК У БРИСЕЛУ?! Лајчак тражи да ХИТНО прихватање Шолц-Макроновог плана

24.02.2023. 09:31
Пише:
Србија Данас/Вечерње Новости
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Профимедиа

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти и јуче је наставио да минира могућност и најмањег помака у бриселском дијалогу о Косову и Метохији на највишем нивоу, који је за понедељак, 27. фебруар заказан у седишту Европске уније.

Тако је Курти поновио да се нада парафу, али не на документ којим би коначно кренуо у формирање Заједнице српских општина, већ на "папир" који би, по њему, био увод у коначни споразум са Београдом о међусобном признавању.

Иако је и из Вашингтона и из Брисела добио више јасних опомена да мора да имплементира обавезе преузете још пре деценију, Курти се и даље узда у западне партнере да ће у рунди дијалога која предстоји као кључну тему наметнути европски план о КиМ, заснован на француско-немачком предлогу. Да је то за Београд неприхватљиво, и да прво мора да се имплементира ЗСО пре било каквих разговора на друге теме, укључујући и европски план о КиМ, више пута је јасно указао председник Александар Вучић.

ЕВО КАКО ЈЕ РАТ У УКРАЈИНИ ПРОМЕНИО СРБИЈУ: После 24. фебруара 2022. ДВА ПРОЦЕСА неповратно кренула ка решењу

ЕВО КАКО ЈЕ РАТ У УКРАЈИНИ ПРОМЕНИО СРБИЈУ: После 24. фебруара 2022. ДВА ПРОЦЕСА неповратно кренула ка решењу

КИНА ОБЈАВИЛА МИРОВНИ ПЛАН У 12 ТАЧАКА: Ево како прекинути рат и решити украјинску кризу

КИНА ОБЈАВИЛА МИРОВНИ ПЛАН У 12 ТАЧАКА: Ево како прекинути рат и решити украјинску кризу

"КОНТИНЕНТАЛ ЈЕ БЛАГО НА СЕВЕРУ НАШЕ ЗЕМЉЕ" Вучић након отварања фабрике у Новом Саду: Наше снове смо досањали и настављамо да их сањамо (ВИДЕО)

"КОНТИНЕНТАЛ ЈЕ БЛАГО НА СЕВЕРУ НАШЕ ЗЕМЉЕ" Вучић након отварања фабрике у Новом Саду: Наше снове смо досањали и настављамо да их сањамо (ВИДЕО)

Курти је јуче поручио да су "савезници направили европски предлог за Косово као пакет који ће унапредити чланство Приштине у међународном систему и који се заснива на признавању и то на основу Повеље Уједињених нација":

- Споразум садржи међусобно дефакто признање. За Српску православну цркву, предлог споразума садржи тачку о формализацији њеног статуса као посебне верске заједнице у законодавству Републике Косово - рекао је Курти посланицима у Приштини.

Некадашњи амбасадор Зоран Миливојевић каже, да Курти и то што он изјављује није наш проблем, већ да је суштина у томе како ће се поставити ЕУ и САД:

- Све је сада у рукама посредника, пре свих Американаца. Од њих, уосталом, зависи и понашање Куртија. Ако ЗСО не буде на столу у понедељак, тешко да можемо имати неки озбиљан напредак у преговорима. Заједница је претходно питање и мора да се третира искључиво одвојено, као нешто што је заостало и што мора да се реши и то према Споразуму о принципима ЗСО из 2015, где је јасно дефинисано и каква јој је структура и надлежности. То је услов да се настави дијалог о другим стварима.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: МН Press

Миливојевић указује да тек када се ЗСО имплементира, "на сцену" може да ступи дијалог о европском плану. Он није оптимиста када је реч о резултатима састанка у понедељак у Бриселу:

- Западним посредницима је очигледно у интересу да некако истовремено отворе и причу о ЗСО и европском плану. Ако буде тако, онда је дефинитивно јасно да подржавају Куртијеву страну. Ако Запад жели неки пробој у читавом процесу, ако хоће мир и стабилност, онда на дневном реду мора да буде ЗСО. Мора се изаћи у сусрет Београду, јер нема реализације било којих озбиљних интереса Запада на овим просторима без уважавања наших позиција.

Огласио се јуче и специјални изасланик за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, који је, по неким тумачењима, дао предвиђање максималног домета састанка у понедељак - да стране званично и јавно прихвате европски предлог:

- Вучић и Курти су на претходним састанцима рекли да начелно прихватају предлог. Сада је време сазрело да га формално прихвате и да онда разговарамо о његовој имплементацији, о осталилм детаљима - рекао је Лајчак за Танјуг.

vučić i kurti
вучић и курти / Извор: Фото: Printscreen

ХОВЕНИЈЕР: СПРОВЕСТИ СВЕ ДОГОВОРЕ

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је јуче да Београд и Приштина морају да спроведу споразуме које су потписали кроз процес дијалога, што укључује напредак ка успостављању Заједнице српских општина. Ховенијер је истакао да САД подржавају предлог ЕУ за нормализацију односа и додао да је Вашингтон "охрабрен тиме што су и Београд и Приштина начелно прихватили тај предлог". Изразио је очекивање да ће председник Вучић и Курти на наредном састанку у понедељак у Бриселу унапредити тај предлог. Поновио је и да споразум о нормализацији односа треба да се фокусира на "међусобно признавање".

Албанске партије у Приштини различито су се поставиле према предстојећим разговорима у Бриселу. Лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај изјавио је јуче да је Приштина "прихватањем француско-немачког плана зауставља руске интересе на Балкану који имају за циљ дестабилизацију". Харадинај је од Куртија затражио да "закључи споразум са Србијом":

- Приштина може да затвори споразум у понедељак, не само да пружи позитивне сигнале, већ и да га затвори. Чврсто верујем да је добар тренутак да Косово затражи од Америке и ЕУ финансијску помоћ, али и економску помоћ за север.

С друге стране, Демократска партија Косова (ДПК) затражила је одржавање парламентарне дебате пре састанка у понедељак. Потпредседница ДПК Вљора Читаку рекла је да ће Курти "потписати споразум са Србијом, али не и коначни споразум са централним признањем".

- Курти ће потписати своју обавезу да настави дијалог још једну деценију и потписаће формирање СЗО. Такође ће потписати обећање о давању политичког статуса СПЦ.