Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВАНРЕДНО ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ! Вучић поручује: "Нећемо бити ПИЛЕ КОЈЕ ЋЕ СТАВЉАТИ главу на ПАЊ!"

14.12.2018. 19:51 07:51
Пише:
Србија Данас
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Председник Србије Александар Вучић обратио се синоћ нацији поводом новонастале ситуације на Косову и Метохији.

- Данас је после много година претњи званично формирана тзв. Војска Косова на илегалан начин. Све што су Албанци урадили, урадили су у супротности са међународним јавним правом и са сопственим највишим правним актом, и показали су, као и њихови спонзори, да им никада није било стало до права и правде, него само до голе силе и напада на Србе и напада на Републику Србију - рекао је Вучић на синоћној конференцији и додао да Србија неће бити пиле које ће стављати главу на пањ.

Србија је учинила све напоре да сачува мир и стабилност у региону и због тога је Србија потписала 2013. године Бриселски споразум, рекао је Вучић.

- То је документ за који смо знали да ћемо се позивати на њега знајући да Приштина њега неће поштовати. Приштини ни дан данас не пада на памет да формира ЗСО.  Док смо ми водили дијалог у Бриселу, а и после тога, чак 19 земаља је признало Косово, а смета им што је 12 земаља повукло признање. Тај дијалог смо наставили и желели компромис - оценио је председник.

АЛБАНЦИ БРУТАЛНО ПРОВОЦИРАЈУ СРБИЈУ! Славе независност: Сада имамо ВОЈСКУ, више не можете да УТИЧЕТЕ НА КОСОВО!

- Био сам на мети критике српске јавности јер сам предлагао оно што је сваком разумном човеку једино нормално и логично решење и то кажем због тога јер сам се излагао ризику, и личном и политичком, говорећи о томе колико нам је потребан мир и компромис, а формирање тзв. Војске Косова је знак да Албанци никада компромис нису желели, и иза свега тога стоје велике силе, Америка и Велика Британија. Тиме смо разочарани, али то за нас није никакава новост - рекао је председник. 

Како каже, неки из Европске уније су почели да измишљају неке чињенице и да лажу, додајући да Албанци ништа од договореног нису испунили.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

- Ми смо све своје обавезе испунили. Није било довољно то што су таксе увели, ћутали су о протестима Срба, чак су и амбасадори разни критиковали то - додао је председник.

Вучић је упитао на основу ког акта су Албанци донели одлуку о формирању тзв. Војске Косова.

"САД САМ ВРХОВНИ КОМАНДАНТ!" Тачи ликује због ЛАЖНЕ ВОЈСКЕ, а онда се БЕЗ СТИДА И СРАМА позвао на ОВК!

- Нека ми покажу само један акт због којег су то урадили! То не постоји. Њихово објашњење је да је Косово суверена држава, па имају право на то. Нашли су једног Србина који ће да ради за њих, али нису нашли две трећине Срба који ће да раде за њих, нити ће их наћи. Срби ће да раде за свој народ, а не за вас, Американце или било ког другог. По ком члану те тзв. суверене државе сте донели одлуку о формирању тзв. Војске Косова? Не постоји чак ни у илегалноправном промету - указао је Вучић.

Вучић је рекао да су одлуком о формирању тзв. Војске Косова Албанци грубо прекршили међународно право и угрозили мир и стабилност на Балкану.

- Србија је упутила хитан захтев СБ Уједињених нација за решавање овог питања - рекао је председник и додао да је спреман да лично учествује на седници на којој ће се расправљати о том питању.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Он је открио да пажљиво прати шта се све дешава на КиМ и чека да се укину таксе које је увела Приштина, јер су овим "прешли праг".

Он се обратио и Србима на Косову, уз речи да зна колико су ово тешки дани за њих.

Чепурин Вучићу донео поруку Москве поводом формирања војске Косова

- Спокојан сам и миран јер знам да смо ми учинили све што смо могли. Ви не морате да бринете. На сваки покушај напада на Србе, ми ћемо имати снаге да вас заштитимо. Нема уласка војних формација на север Косова. У будућности ћу још јаче да пропагирам да ћемо са свима осталим у региону настојати да одржавамо најбоље могуће односе. Нисам дошао у униформи, немамо кога да се плашимо, али се никога не бојимо - додао је Вучић.

Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Најавио је да ће Србија присуствовати свим регионалним састанцима, али неће пристати да "трчи трку на 100 метара, са неким ко је претрчао већ 40 метара".

- Примио сам поруку из врха Руске Федерације, ја им захваљујем, као и свима који су нас подржали и схватили колико је овај потез довео Србију до ивице. Што се тиче оних који су помогли Албанцима, поручујем им да ми назад више не можемо - немојте ни покушавати да нас терате. Немојте помислити да ћемо да уживамо у сопственом уништењу - поручио је он.

Приштина је раније данас усвојила три закона којима се отвара пут за формирање тзв. косовске војске. 

Подсећања ради, председник Србије Александар Вучић је данас на непознатој локацији обишао јединице Војске Србије.

- Урадили смо све за мир, учинили смо све што смо могли да сачувамо стабилност и да омогућимо напредак Србије и целог региона. Али, никада и нипошто нећемо дозволити гажење Србије - поручио је раније јуче Вучић.

БОНУС ВИДЕО: Ово су НАЈОПАСНИЈИ авиони данашњице