Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАПЕТА СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КиМ: Снајперисти надгледају административне прелазе! (ФОТО/ВИДЕО)

21.09.2021. 07:32 20:54
Пише:
Србија Данас
ROSU
РОСУ / Извор: Реутерс

Србе са Косова и Метохије узнемирила су дешавања на прелазима Јариње и Брњак, пошто су приштинске власти послале наоружане јединице РОСУ.

Оне су у понедељак ујутру са блиндираним возилима распоређене на прелазима, Јариње, Брњак, скидали возилима са српским регистарстим таблицама, односно стављане им привремене и косовске које коштају пет евра и важе два месеца.

На прелазима Јариње, Брњак и Мердаре од понедељка ујутру је почела примена мера владе у Приштини за аутомобиле са српским регистарским ознакама који улазе на Косово. Одлука реципроцитета Приштине изазвала је незадовољство Срба на Косову и Метохији, а неки од њих провели су ноћ на прелазима. Како јављају медији, са њима су били и представници Српске листе.

19:45
Окупљени грађани на нишану снајпериста

На административном прелазу Јариње, где су распоређени припадници РОСУ ради скидања српских регистарских таблица, ситуацију надгледају и снајперисти које је послала Приштина, преносе приштински медији.

Љајми је објавио фотографије припадника РОСУ опремљеног снајпером на једном од планинских врхова на северу КиМ, преноси Спутњик.

На административним прелазима Јариње и Брњак од јутрос је мирно, а саобраћај у оба смера и даље је у прекиду и обустављен је транспорт робе и производа ка Косову и Метохији.

 

17:30
Војска тзв Косова се инфилтрирала у "РОСУ"?

На административном прелазу Јариње данас је током смене специјалних припадника полицијске јединице РОСУ примећено да они носе и ознаке такозване "Војске Косова"!

17:10
Срби се не плаше јединице "РОСУ"

Срби са севера Косова блокирали су прелаз Јариње у оба смера, а снимак који је настао на администативном прелазу Јариње открива да РОСУ ипак не може да уплаши истрајне грађане.

Види се да окупљени Срби немају никакав страх од војника, чак су исмејавали припаднике РОСУ и ругали им се, а снимак је објављен на Фејсбук страници "Борбени ефективи". Више о томе кликом ОВДЕ.

15:00
Лајчак забринут због дешавања на северу КиМ

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, рекао је да је забринут због ситуације на северу Косова и Метохије и позвао на хитно спуштање тензија.

- Важно је да се спусте тензије, поврати мирна атмосфера и дозволи слобода кретања - поручио је Лајчак са свог Твитер налога.

13.45
Албански снајперисти око Јариња

На Јарињу је у току смена припадника Росу, а међу новима који су простигли налази се и снајпериста.

Ситуација на КиМ је за сада мирна, али и даље је изузетно тензично.

12.40
Завршена седница Савета за националну безбедност

Седница Савета за националну безбедност одржана је данас, а председник Вучић саопштио је да ће Србија одговорити на насилне и криминалне акције Приштине. 

11.40
Српске снаге око севера КиМ

Повећане снаге Специјалне јединице косовске полиције настављају да се крећу према северу Косова, а снимци са друштвених мрежа указују да су се ка прелазима упутиле и српске војне снаге, преноси Економија онлајн.

Ситуација на северу Косова током ноћи оцењена је као мирна, али са тензијама.

Ка северу се крећу повећане снаге Специјалне јединице косовске полиције, док се на друштвеним мрежама појавио видео снимак, за који се тврди да приказује приближавање снага српске војске прелазима.

11.20
Јединице РОСУ иду ка северу

Повећане снаге Специјалне јединице косовске полиције настављају да се крећу према северу Косова, а тамошњи медији тврде да постоје снимци на друштвеним мрежама на којима се види како су се ка прелазима наводно упутиле и српске снаге, преноси Економија онлајн.

10.25
Српски министри можда напусте Куртијеву владу?

Експерт за српско-албанске односе Фатмир Шехоли сматра да би Вучић могао да предложи српским министрима да напусте владу тзв. Косова Аљбина Куртија.

10.20
Најавили таблице, нема их

Иако је Министарство унутрашњих послова тзв. Косова у понедељак најавило да ће данас бити могуће издавање пробних косовских таблица у свим регистрационим центрима, у Лапљем Селу то није случај. Испред Регистрационог центра нема гужве, али током читавог јутра долазе грађани који се распитују о преузимању пробних таблица.

Међутим, како сазнаје Радио КиМ, службеницима у Регистрационом центру још увек није стигло обавештење и потврда Министарства унутрашњих послова да могу да издају ове таблице.

10.12
Скидају српске таблице са возила у Србици

Косовска полиција данас у Србици зауставља возаче аутомобила са српским регистарским ознакама и приморава их да таблице замене привременим "РКС", преноси Репортери.

10.05
Гервала: "Једнострани потези Србије"

Министарка спољних послова самопрокламованог Косова Доника Гервала пренела је словеначком колеги Анжу Логару да су тензије на Јарињу једнострани потез Србије, пише Коха. Како је рекла Гервала, одлука Владе тзв. Косова која се спроводи је у складу са споразумом који су обе стране потписале у Бриселу.

10.00
Почела седница Савета за националну безбедност

Почела је седница Савета за националну безбедност коју је хитно заказао председник Александар Вучић.

Тема седнице је анализа последњих напада на Србе у нашој јужној покрајини, као и последња одлука о скидању таблица са српских аутомобила којом је власт Аљбина Куртија довела Косово и Метохију на руб нових сукоба.

09.00
Срба на Јарињу више него јуче

Број Срба окупљених на прелазу Јариње јутрос је знатно већи него током јучерашњег дана, јавља репортер Косово онлајна. Онима који су провели ноћ на Јарињу у знак протеста због мера које је почела да спроводи косовска Влада, придружује се све више грађана.

Ноћ је на Јарињу протекла мирно и без икаквих инцидената. Окупљени Срби су око запаљених ватри у групицама од око десетак људи остали будни целе ноћи.

Припадници јединица Росу нису били приметни. Они су били уз своја блиндирана возила и није било никаквих провокација. 

08.15
Миливојевић: ЕУ недостаје политичка воља око питања КиМ

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже за РТС да је косовски премијер Аљбин Курти најављивао овакве потезе што је, каже, део политике Самоопредељења и политичке стратегије од доласка на власт.

- Та платформа показује да се не даје шансу дијалогу, она значи разговарати искључиво о признању и ништа више, не намерава да испоштује постигнуте споразуме, обесмишљава се дијалог - истиче Миливојевић.


Према његовим речима, ово је последњи моменат када треба испитати и вољу међународне заједнице.

Када је реч о изјави Мирослава Лајчака да је у Приштини имао "одличне разговоре", Миливојевић каже да он ту поруку разуме тако да Лајчак ту врсту ауторитета која би могла да иде у сусрет ономе што је најављену - наставку дијалога.

- То показује немоћ ЕУ као посредника ,која дуго траје, а с друге стране и недостатак политичке воље, која је суштинска у овом тренутку - напомиње Миливојевић.

08.00
Двадесет четири сата потеза Приштине, Росу близу Јариња

Пре 24 сата Приштина је почела да примењује мере о одузимању таблица, а потпуна блокада административних прелаза и даље је на снази, нема промена.

У близини Јариња су јаке снаге полицијских специјалаца, са блиндираним возилама. Због одлуке Приштине, стотина Срба је организовало блокаду Јариња и паркирало десетине возила.

Они мирно протестују због одлуке Приштине, траже да се повуче одлука о таблицама.

Из Приштине поручују да је одлука легитимна, а косовска председница Вјоса Османипоручује да је "Косово успостављањем реципроцитета у потпуности применила Бриселски споразум".

Срби су оваквим потезима револтирани и кажу да је одлука инцидентна, без покрића и угрожава слободу кретања.

07.20
Мирно, али напето

Према наводима медија, ноћ на Косову и Метохији протекла је мирно, али је ситуација и даље напета.

07.10
Осванули транспаренти "Добродошли у ЗСО"

 

07.00
Углавном само пешице

У понедељак увече је на Јарињу из правца централне Србије било само неколико аутомобила. Прелаз је, као и на Брњаку, могуће прећи само пешице.

06.55
Заказана седница за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић председаваће данас седницом Савета за националну безбедност, најавила је Служба председника за сарадњу са медијима.

Главна тема биће дешавања на Косову и Метохији.