Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СБ о Косову! ШАМАР ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ: Дачић обрукао Вљору! КИНА И РУСИЈА СНАЖНО УЗ СРБИЈУ!

31.10.2019. 20:29
Пише:
Србија Данас

Седница упркос противљењу неких земаља

 У седишту Уједињених нација у Њујорку почела је седница Савета безбедности УН на којој ставове Србије заступа шеф дипломатије Ивица Дачић.

На седници се разматра Извештај генералног секретара УН-а о раду УНМИК-а за период од 16. маја 2019. до 15. септембра ове године.

22:41
Екваторијална Гвинеја уз Србију

 Екваторијална Гвинеја изјавила је да је за наставак дијалога и за нормализацију односа између Београда и Приштине, али се позвала на Резолуцију 1244 и поновила да поштује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

22:20
Кина уз Србију

- Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Републике Србије - изјавио је представник Кине у УН и затражио од Приштине да укине таксе на робу из Србије и БиХ. 

22:16
Пољска против Србије

Представница Пољске говори као да јој је текст писао представник САД. Изнела исте захтеве Београду и Приштини.  

22:10
Говори представник САД

Представник САД хвали лажну државу Косово и, као и представник Немачке, позива на одлазак особља УН са Косова и Метохије. 

Оптужио је Србију да изазива тензије кампањом за повлачење признања Косова, те то назвао "провокацијом"! 

Ипак, позвао је Приштину да суспендује (не укине) таксе на робу из Србије и БиХ! 

22:05
Немачка милује своје "злочиначко чедо"

Представник Немачке се заложио за све мање надлежности и постепен одлазак УНМИК-а са КиМ. 

21:49
Говори Русија: Зауставити провокације Приштине!

Представник Русије Василиј Небензја каже да нема простора за оптимизам на Косову и Метохији због провокација Приштине! 

Говорећи о угрожености мањина на тзв. Косову, Небензја је одбрусио Вљори Читаку.

- Говоримо о ономе што се данас дешава, а не о ономе што се дешавало јуче, госпођо Читаку! - рекао је Небензја! 

Vasilij Nebenzja
Василиј Небензја / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/United Натионс

Небензја је описао и насиље тзв. косовске полиције над руским држављанином, представником УНМИК-а. 

21:39
Представник Велике Британије против Србије

Представник Велике Британије изјавио је да је неопходно да тзв. полиција лажне државе Косово учествује у операцијама и на северу Косова и Метохије! 

21:19
Читаку оптужила Србију да "крије главног осумњиченог за убиство Оливера Ивановића"

Вљора Читаку оптужила је Србију у СБ УН да "крије главног осумњиченог за убиство Оливера Ивановића". 

Fljora Čitaku
Фљора Читаку / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/United Натионс

21:10
Говори Вљора Читаку

Читаку је свој говор почела трагично-комичном изјавом да је тзв. Косово "најмлађа демократија у Европи"! 

ДАЧИЋ БРУТАЛНО ПОКОПАО ВЉОРУ ЧИТАКУ! Извадио један документ, па ЗАГРМЕО - "Ви сте и даље ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ"

ДАЧИЋ БРУТАЛНО ПОКОПАО ВЉОРУ ЧИТАКУ! Извадио један документ, па ЗАГРМЕО - "Ви сте и даље ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ"

21:08
Остаћемо посвећени миру

Дачић је завршио свој говор речима да ће Србија остати посвећена миру и компромису. 

21:01
Дачић обрукао Вљору Читаку

Дачић је показао српски извод из матичне књиге рођених Вљоре Читаку.

- Ви сте и даље држављанин Србије! - рекао јој је Дачић.

- Као показатељ тешког обољења епидемија лажи присутног на КиМ, може да посведочи и велика лаж коју је госпођа Вљора Читаку износила на седницама овог тела да Албанци у Србији нису имали право на употребу албанског језика и писма. Као потврду тој лажи, показаћу вам како је изгледао документ који су издавале српске власти 1990. године, када је Вљора Читаку имала 10 година. Показаћу вам извод из матичне књиге рођених који је издат на Косову. Чак су и Србима на КиМ издавана двојезична документа и то прво на албанском, па онда на српском језику. Уосталом, кад смо већ код тих докумената, Вљора Читаку је и даље држављанин Републике Србије и уписана је у матичну књигу рођених за подручје Приштина под бројем 6194 за 1980. годину - саопштио је Дачић на седници СБ УН.

Dačić Čitaku
Дачић Читаку / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/United Натионс

20:51
"Свако ко одбија дијалог ради против интереса и српског и албанског народа"

Дачић је рекао да свако ко одбија дијалог ради против интереса и српског и албанског народа и додао да се нада да ће нова власт на тзв. Косову повући таксе на робу из централне Србије и БиХ.

20:49
"Замислите да вас дочекам са заставом РС?"

Дачић је рекао да је Србији приговарано да "задире у територијални интегритет (тзв.) Косова", а да сада Курти прима стране представнике са заставом Албаније у кабинету. 

- Замислите да вас дочекам са заставом РС, која је део БиХ! Да ли бисте то мирно оћутали као у Приштини? Молим да упозорите амбасадоре да су амбасадори у Приштини а не у Тирани. Доводите нас у непријатну ситуацију да ја браним територијални тзв. Косова од Аљбина Куртија - рекао је Дачић.  

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је вечерас у Њујорку да потенцијални премијер тзв. Косова Аљбин Курти не одустаје од идеје о ''великој Албанији'' и упитао да ли фотографисање појединих амбасадора са Куртијем поред албанске заставе представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама.

Дачић је рекао да је Курти човек који је током целог политичког ангажмана заступао идеју о ''великој Албанији и оценио да је сада показао да од те идеје нема намеру да одустане.

Како је навео, Курти у својој канцеларији у Приштини на почасно место ставља заставу Албаније а не тзв. Косова.

- Он хоће да буде премијер тзв. Косова без заставе Косова, него са заставом Албаније. Озбиљно је питање да ли чињеница да су поједини дипломатски представници ваших земаља који су се фотографисали у овом декору, представља давање легитимности тим опасним и дестабилизујућим намерама. Потрошили сте силно време говорећи да Србија крши интегритет тзв. Косова а сада седе у канцеларији будућег премијера који негира интегритет тзв. Косова - обратио се Дачић чланицама СБ УН.

Ivica Dačić
Ивица Дачић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/United Натионс

Како је рекао, Курти је отворено говорио да не жели разговоре са Српским листом.

- Каква је то демократија када не прихавата резултате јер му нису по вољи. Сада најављује да ће тражити да се сви споразуми са Србијом преиспитају и да је онај најважнији део о ЗСО мртво слово на папиру. Додатно је заоштрио реторику изјавом да ће тражити ратну одштету. Можда није упознат да ми отплаћујемо милијарду кредитиних дугова тзв. Косова. Онда то нико не помиње. Ако сте независни што онда ви то не радите, него чекате да то ради Србија - казао је он.

То, каже, не ствара атмосферу за превазилажење разлика и ставарње поверења.

20:43
Једина епидемија на Косову и Метохији, епидемија лажи Приштине

Ивица Дачић је подсетио на представу Албанаца о "тровању" приликом бројања српских гласова. 

- Једина епидемија је епидемија лажи Приштине! Или је било тровања, или није! - рекао је Дачић и питао да ли је то одраз демократије и демократског друштва.

20:41
"Доживели сте фијаско у Интерполу, повуците таксе!"

Дачић је подсетио да је тзв. Косово доживело фијаско у Интерполу, а и даље не повлачи таксе на робу из централне Србије и БиХ.  

- Упркос осуди целе међународне заједнице и небројеним позивима да се повуку таксе, оне су на снази већ скоро годину дана, а штета је неколико стотина милиона долара и сваки дан је све већа - рекао је Дачић појединим чланицама УН и додао да "јесмо мали, али нисмо глупи". 

Министар је рекао и да су ирационални и неприхватљиви покушаји успостављања вештачке равнотеже одговорности Београда и Приштине за прекид дијалога и објашњења да одлука о таксама представља одговор на такозвану кампању Србије за повлачење признања такозваног Косова.

- Наше активности су одговор на кампању за добијање признања, које тзв. Косово, уз помоћ неких од вас, води откад су прогласили независност. Ако већ позивате Србију да обустави кампању, очекујемо да позовете и Приштину да прекине са лобирањем, али и да сами прекинете то да радите. Док тражите од Србије да престане, ви сте овде, а нарочито представници неких великих сила, сталних чланица СБ, на свакој седници позивали све чланице да признају тзв. Косово. Ми јесмо мали, али свакако нисмо глупи. Они који нас оптужују да наше активности подривају дијалог, подсетићу да је од почетка преговора, које сам ја почео 2012. године тзв. Косово признало 25 држава, а да је Србија наставила учешће у дијалогу, нисмо говорили да то подрива дијалог - рекао је Дачић.

20:38
Дачић почео говор

Шеф српске дипломатије рекао је да Срби који живе на КиМ морају да живе и не могу да чекају да се лидери договоре. он је нагласио да се право на кретање и физичка безбедност морају обезбедити.

- Говорим у име оних који се не чују и чија се права не поштују - рекао је Дачић на почетку.

20:25
Говори Захир Танин

Прво говори Захир Танин, изасланик УН на КиМ, који подноси извештај о изборима на тзв. Косову. 

Он је подсетио на хапшење припадника УНМИК-а од стране приштинских власти! 

Zahir Tanin
Захир Танин / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/United Натионс

Међународна заједница после избора на КиМ очекује да нови лидери потврде своју посевећеност преговорима са Београдом и обезбеде да препреке за дијалог буду уклоњене, изјавио је вечерас на седници Савета безбедности УН шеф УНМИК-а Захир Танин.

- Посебан напор треба да буде уложен да политичка реторика и акција утичу на напредак дијалога после годину дана застоја - рекао је Танин.

ИЗНАЈМЉУЈЕТЕ СТАН? Сазнајте како да се осигурате од свих потенцијалних проблема, било да сте станодавац, било будући подстанар

ИЗНАЈМЉУЈЕТЕ СТАН? Сазнајте како да се осигурате од свих потенцијалних проблема, било да сте станодавац, било будући подстанар

РАМПА ЗА тзв. КОСОВО! ШЕШЕЉ СРБИМА ДОНЕО МОЋНУ ПОРУКУ ИЗ МОСКВЕ, а она значи најгори кошмар за Албанце!

РАМПА ЗА тзв. КОСОВО! ШЕШЕЉ СРБИМА ДОНЕО МОЋНУ ПОРУКУ ИЗ МОСКВЕ, а она значи најгори кошмар за Албанце!

СРЂА ТРИФКОВИЋ ЗА ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ НА КОСОВУ: Србија мора да "игра ТВРЂЕ"! (ВИДЕО)

СРЂА ТРИФКОВИЋ ЗА ВОЈНУ ИНТЕРВЕНЦИЈУ НА КОСОВУ: Србија мора да "игра ТВРЂЕ"! (ВИДЕО)

Он је поздравио наставак напора многих међународних учесника да се обнови политички дијалог.

- Убеђен сам да споразум Београда и Приштине може бити одржив само ако је заснован на одговорном деловању и на томе да у том процесу учествују локални учесници у том процесу. Важна да током транзиције на КиМ међународна заједница буде јединствена и чврста у подршци одрживом споразуму - рекао је Танин.

Он је оценио да су превремени парламентарни избори на Косову довели до значајне промене у политичком пејзажу тзв. Косова.

- Одлука о превременим изборима дошла у тренутку који је карактерисао унутрашњеполитичка подела, непостојање јединства у владајућој коалицји и доживаљај јавности да не могу да испуне обећање - навео је он.

Како је додао, прелиминарни резултати указују да је опозиција победила, са Самоопредељењем и ДСК.

- Та промена у политичком окружењу испољила се у одлуци бирача да подрже неконвенционалне политичке кандидате који не деле ставове из прошлости - рекао је он.

Области са српском већином на КиМ забележили су највећу излазност у последње време и Српска листа ће вероватно бити једина политичка група косовских Срба у парламенту, навео је Танин.