Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ВЕОМА СМО ЗАБРИНУТИ" Лајчак о новим изборима на Космету, открио који је наредни корак Америке и ЕУ

28.06.2023. 19:08
Пише:
Србија Danas/Euronews Србија
Kosovo
Косово / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Sky News/Shutterstock

Како каже, Рама игра важну улогу

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да су се две стране на последњем састанку кризног менаџмента у Бриселу сагласиле да су нови избори један од кључних елемената изласка из актуелне кризе на северу Косова, али да се нису сагласили како треба доћи до деескалације.

ОВА ДРЖАВА НАЈВИШЕ НАОРУЖАВА ПРИШТИНУ, НИЈЕ ЧЛАНИЦА ЕУ! Вучић открио: Нећемо са њима да сарађујемо!

ОВА ДРЖАВА НАЈВИШЕ НАОРУЖАВА ПРИШТИНУ, НИЈЕ ЧЛАНИЦА ЕУ! Вучић открио: Нећемо са њима да сарађујемо!

СТОЛТЕНБЕРГ УПУТИО ХИТНУ ПОРУКУ БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ: Шеф НАТО алијансе позвао на деескалацију, споменуо и Вагнер

СТОЛТЕНБЕРГ УПУТИО ХИТНУ ПОРУКУ БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ: Шеф НАТО алијансе позвао на деескалацију, споменуо и Вагнер

СРБИЈУ ТЕК ЧЕКАЈУ СВЕ ВЕЋИ ПРИТИСЦИ ОКО КОСОВА? Вучевић послао јасну поруку: Штитићемо своју независну политику

СРБИЈУ ТЕК ЧЕКАЈУ СВЕ ВЕЋИ ПРИТИСЦИ ОКО КОСОВА? Вучевић послао јасну поруку: Штитићемо своју независну политику

Он је у интервјуу за "Еуроњуз Србија" поручио да је ситуација озбиљна и да се нико не претвара да немамо велику кризу. Како је навео, не постоји формални рок до када би Београд и Приштина требало да испуне захтеве ЕУ који су формулисани у три тачке, али истиче да је ситуација толико напета да тиме морају да се баве највиши светски званичници, што утиче на имиџ Србије, Косова* и региона.

Foto: Profimedia
Фото: Профимедиа / Извор: Профимедиа

"Кључно питање да дођемо до деескалације"

Мирослав Лајчак говорио је и о предлозима албанског премијера Едија Раме, али и о забрани уласка камиона са српском робом на територију Косова, као и томе на који начин Европска унија посматра хапшења Срба на Косову где је нагласио да је кључно да дође до деескалације напете атмосфере.

- Мене критикују да сам више на страни Приштине него Београда, али исто тако ме критикују да сам више на страни Београда него Приштине. Верујем да то показује да сам негде у средини, како би и требало да буде. Ми смо веома забринути ситуацијом. Више од месец дана имамо стотине или хиљаде људи на улицама. Имамо припаднике косовске специјалне полиције и припаднике КФОР-а. То је ситуација која јасно показује да може доћи до провокација. Имамо јако напету атмосферу. Зато је за нас кључно питање да дође до деескалације. Да се људи врате својим животима, а ми да се вратимо свом послу и да се бавимо политичким питањима, а не безбедносним - рекао је Лајчак и додао:

- У тој ситуацију су европске институције, државе чланице и Европска комисија одлучиле о неким мерама, да појачају свој утицај на стране. Није то моја иницијатива. Ја као преговарач не играм улогу у томе. Мере су везане за једну или другу страну која не испуњава то што се очекује. Ви врло добро знате, то су захтеви ЕУ базирани на три тачке: деескалација, нови избори на северу са учешћем косовских Срба и повратак дијалогу и имплементацији споразума из Охрида.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/DW News

"Не постоји формални рок за решавање проблема, али је све повезано"

Додао је да не постоји формални рок до када би стране могле да испуне три тачке договора, али да је у полицији све повезано, тачније да се тим питањем деескалације, нових избора и повратак дијалога мора бавити више високих међународних представника.

- Имали смо телефонске позиве председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и државног секретара САД Ентонија Блинкена. До те мере је ситуација напета и озбиљна, да највиши светски званичници морају тиме да се баве и да се укључе у решење. То све се одржава некако и на атмосферу у међународној заједници, на имиџ Косова, Србије и читавог региона. Тако да, мислим да је пре свега у интересу Србије и Косова да се то питање реши и да регион може да се бави европским питањима, а не кризним менаџментом.

Изасланик је на питање да ли обраћа пажњу на критике да делује да речи ЕУ губе на снази, објаснио да је прича о деескалацији процес који се спроводи на више нивоа.

- Деескалација значи то да се градоначелници повуку из зграда у којим се сада налазе, пре свега у Лепосавићу. И да раде из неких других просторија, као што двојица градоначелника већ раде. Значи да се баве неким административним пословима, али не политичким. Они нису добили мандат за то од бирача у српској средини. Истовремено очекујемо и да се демонстранти, специјална полиција и КФОР повуку. Да имамо мир, да се људи врате својим животима, и да се ми вратимо нашем послу. То је деескалација. Онда је следећи корак да разговарамо када имамо нове изборе и како ћемо доћи до њих.

Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić
Аљбин Курти и Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Милана Pavkovic/Shutterstock/Youtube/Printscreen/Top Channel Албаниа

"Избори већ у наредним месецима"

- Сигурно морају нови избори да се одрже у наредним месецима. И то је била једна од тачака око које су се сагласили Вучић и Курти. Јасно је да градоначелници немају легитимитет који би требало да имају. Градоначелници са легитимитетом могу да буду само они које изаберу Срби са Косова. Питање којим се бавимо је када и како ћемо доћи до тога. И наравно, да имају Срби мотивацију да се осећају безбедно и да имамо изборе који су слободни и репрезентативни.

Састанак у Бриселу је био састанак кризног менаџмента, и није био посвећен нормализацији или дијалогу, објашњава Лајчак и додаје да је задовољан што су лидери схватили озбиљност ситуације јер је ово неопходно да се реше тачке договора.

- Тај састанак прошлог четвртка у Бриселу је био састанак кризног менаџмента. Значи није био састанак који је посвећен нормализацији, дијалогу, нажалост. То што је позитивно је да су и Вучић и Курти схватили колико је озбиљна ситуација. То нико не крије и не прави се да немамо озбиљну кризу на северу. И друго, сагласили су се око тога да један од кључних елемената изласка из кризе јесу нови избори. Оно где се нису сложили, то је питање деескалације. Како ће ови градоначелници да функционишу и одакле - завршава Лајчак.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Kosovo Online

"Рама игра важну улогу"

У свом обраћању дотакао се и састанка албанском премијера Едија Раме са високом представником ЕУ Жозепом Борељом, на којем је било речи и о евентуалној конференцији на којој би се сусрели лидери Београда, Приштине, ЕУ и САД, где је објаснио да је то иницијатива Раме који игра важну улогу у читавој кризи.

- То је иницијатива Едија Раме. Морам да кажем он да игра активну и конструктивну улогу у читавој кризи, јер је добар познавалац ситуације на терену. Наравно, као премијер Албаније, његов глас је довољно ауторитативан да се чује. Ја сам у редовном контакту с њим, и знам колико је уложио времена и ауторитета да се нађе решење. То је предлог са којим је он дошао - објаснио је Лајчак и додао да су у свакодневном контакту са САД и са кључним европским престоницама, али да је најбоља платформа за решавање питања дијалог.

Није још било разговора о конференцији, рекао је Лајчак, и као таква, конференција још увек не може да оправа очекивања која стране могу имати. Лајчак је размотрио и предлог о Заједници српских општина и оценио да је предлог добар, као и да се ЗСО може изградити у оквиру дијалога.

Edi Rama i Aljbin Kurti
Еди Рама и Аљбин Курти / Извор: Профимедиа

"Неопходно да сагледамо сваки угао пре процене суштине"

- Питање хапшења је врло осетљиво питање, и један огроман "иритант" у читавом процесу. Што се тиче хапшења Срба са Косова, чујемо са косовске стране да је то владавина права и да има довољно материјала против тих људи. Од стране Србије чујемо да је то политичка кампања против читавог српског народа на Косову. Зато је апсолутно кључно да имамо детаљан увид у сваки конкретан случај, да можемо да проценимо суштину. Зато смо дали нови задатак Еулексу, који то има у свом мандату. Високи представник је затражио од Еулекса да детаљно и робусније него до сада прати све те случајеве. Да имамо тачан увид и да можемо на основу те анализе да кажемо како ми видимо те случајеве. Са друге стране, не смемо да дозволимо да хапшења буду злоупотребљена због политичких циљева. - рекао је изасланик и додао да свако ко је прекршио закон, мора сносити одговорност.

На питање о забрани уласка камиона са српском робом на територији Косова, објаснио је да се залажу за супротно, тачније за четири европске слободе од којих је једна и слободан проток робе.

- Ми се залажемо и трудимо се да успоставимо управо супротно. Четири европске слободе,а то значи и слободан проток робе. Ове блокаде су управо супротно. И то је питање за ЕК пре свега, али наравно и питање обавеза у односу на чланство у ЦЕФТА. И питање је склада мера са писмом и духом Споразума о стабилизацији и придруживању. Нико не може да каже да је то потез који приближава регион ЕУ. И то треба да се реши што пре.

Kosovo
Косово / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Sky News/Shutterstock

"Прво деескалација а потом имплементација"

- Можемо брзо и једноставно да се вратимо на процес нормализације. Стварно треба да извршимо деескалацију. И онда можемо да наставимо рад на имплементацији. Имамо споразум који тачно каже шта треба да радимо. Не треба да размишљамо о томе - шта сад. Платформа је ту. Али морам да кажем да су стварно ЕУ, САД и међународна заједница иритиране тиме да поново треба да се бавимо кризом на северу Косова у ситуацији кад имамо рат у Украјини и кад би требало да се фокусирамо на то - завршио је Лајчак и додао да криза у Украјини није требало да се деси.

- Била је предвидива, било је јасно какве ће изазвати последице и зато међународна заједница губи стрпљење. Та криза је изазвана без потребе и зато сви очекују да ћемо се вратити агенди и нормализацији.