Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ТУКАО СЕ СА ПОЛИЦИЈОМ, ПОДРЖАВАО ПАЈСЕР БИРГАДЕ И ПРЕКРШАЈНО ОСУЂИВАН: Ево како носилац опозиционе листе тумачи уљудност и пристојност

21.05.2024. 15:56
Пише:
Србија Данас/Дневник
Novaković Bora
Новаковић Бора / Извор: Приватна архива

Носилац заједничке листе 12 опозиционих странака и покрета, Борислав Новаковић, који у кампањи тврди да се залаже за уљудност и транспарентност у политици, тукао се с полицијом, лажно гласао из Солуна, подржавао пајсер бригаде омладине Народне странке, и прершајно је осуђиван за привредне преступе.

Осим тога, примао је плату за посао на који није долазио.

Условна затворска казна

Главни човек Мирослава Алексића за Нови Сад, некадашња узданица Бојана Пајтића, а потом Вука Јеремића, по мишљењу правника је човек са највише афера и процеса међу новосадским политичарима. Због сукоба с полицијом и ометања службеног лица у обављању дужности, осуђен је на шест месеци затвора, условно на две године. У питању је инцидент из 2018. године, током ког је Новаковић као покрајински посланик песницама насртао на инспекторе и полицију у Врбасу, покушавајући да их заплаши и да им забрани да уклоне нелегалну башту за коју његов страначки колега није плаћао закуп, пуних 11 месеци. Новаковић је тада приведен са још седам особа, а своје насиље је правдао да на тај начин заступа своје бираче. Бранио се тврдњама да је у питању политички процес.

Познат је и случај из кампање за градоначелника 2004. године, када је добио пријаву због прекорачења брзине.

Прекршајне пресуде планско избегавање кривице

Поред тога, Новаковић је био првостепено осуђен на три и по године затвора због случаја „Булевар Европа“ када је нестало више од 4,5 милиона евра, које је он као директор градског „Завода за изградњу града“ без ваљане банкарске гаранције, авансно пребацио Душану Боровици, који није изградио ни метар булевара. Касније се у поновољеном поступку позвао на пресуду из прекршајног поступка и на институт Не бис ин идем, да ником не може два пута бити суђено за исто дело. И то није једини његов прекршај за исплату аванса и махинације с јавним набавкама.

– Таква стратегија смишљена је унапред. Само онај ко зна шта ради, пријављује себе прекршајном суду, да би касније избегао кривичну одговорност – сматра више новосадских адвоката.

Такође, Новаковић је хапшен због сумњи да је учествовао у малверзацијама за хотел „Холидеј ин“, када је такође оштећен буџет града за више од милион евра.

Насилништво као политичка идеја
Познат је и случај из 2021. године када је омладина Народне странке, чији је Новаковић био други човек, предлагала оснивање пајсер бриграда које би тукле чланове Српске напредне странке.

Медији су тада објавили фотографију преписке омладинаца Народне странке који су предложили да се оформи пајсер бригада за обрачун с неистомишљеницима из власти. Новаковић се никада није оградио од њихових ставова.

– Нама људи фали пајсер бригада. На овакве простаклуке мораш наћи адекватан одговор.

Предлог је уследио након што је чланица СНС-а Сташа Стојановић по заврштеку конференције омладине градског одбора Народне странке, одржане на Тргу слободе, изнела тврдње да Народна странка обмањује Новосађане.

У јуну 2021. године Новаковић је показао како изгледа његова идеја уљудности. Он је заједно са својим страначим колегама упао у Председништво Србије у намери да се физички обрачунају с председником Србије Александром Вучићем.

Уништили документацију о путу у Солун

Поред тога, застрашивао је новинаре, који су писали да његов страначки колега има кривични досије са чак пет кривичних пријава. Такође је правдао свог сина који је демолирао просторије Српске напредне странке на Булевару ослобођења. Његове бивше колеге из Демократске странке су износили мишљење да је он подметнуо сина да би себе приказао као жртву.

– Новосађани су запамтили како изгледа толеранција по Новаковићевим мерилима. Када је његов син уништио просторије СНС-а, уместо да осуди такво понашање, и да се извини Новоађанима, Новаковић је тврдио да је он то учинио јер је био испровоциран. А још је бесмисленије да он говори о транспарентности и праведности, пошто се зна да годинама није долазио на посао у ЗИГ-у, али је редовно подизао плату. И, што је још поразније, већ 23 године обмањује јавност Србије да је почетком децембра 2001. гласао за Закон о раду, иако сви знамо да је био у Солуну на састанку градоначелника Мреже балканских градова – каже бивши Новаковићев сарадник и некадашњи одборник ДС-а у градској скупштини, и додаје да је цео досије везан за његово службено путовање у Солун нестао из архиве градског парламента.

Главни човек Мирослава Алексића за Нови Сад, некадашња узданица Бојана Пајтића, а потом Вука Јеремића, по мишљењу правника је човек са највише афера и процеса међу новосадским политичарима.

Србија Данас/Дневник