Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Закувало се на политичкој сцени тзв. Косова: Харадинај се враћа на ВЕЛИКА ВРАТА?

27.07.2019. 18:41
Пише:
Србија Данас/Блиц
a
а / Извор: Фото: Профимедиа/илустрација

Да ли ће тзв. Косово у септембру на ванредне изборе, или ће ипак добити нову скупштинску већину без изласка на биралишта?

Да ли се тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај на велика врата враћа на политичку сцену, коју је пре само неколико дана напустио, и да ли тзв. косовски председник Хашим Тачи има "тајни план" да ипак те изборе избегне?

Све ово су питања која су се отворила након Харадинајеве оставке на место првог човека тзв. косовске владе, због одласка у Хаг, из кога се брже вратио него што је отишао. Управо због тога доведен је у питање опстанак актуелне већине у тзв. косовској скупштини, која и онако месецима уназад не функционише.

ПОПУСТ КОЈИ НИСТЕ МОГЛИ ДА ЗАМИСЛИТЕ: Ево како да летујете у Грчкој на луксузним дестинацијама за мало новца

ПОПУСТ КОЈИ НИСТЕ МОГЛИ ДА ЗАМИСЛИТЕ: Ево како да летујете у Грчкој на луксузним дестинацијама за мало новца

ПРОЦУРИЛИ ТАЈНИ СПИСИ О ВАЂЕЊУ ОРГАНА СРБИМА! Форензичари УНМИКА знали за "жуту кућу"! (ВИДЕО)

ПРОЦУРИЛИ ТАЈНИ СПИСИ О ВАЂЕЊУ ОРГАНА СРБИМА! Форензичари УНМИКА знали за "жуту кућу"! (ВИДЕО)

УТВРЂЕНО ДА СРПСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ЗЛОЧИН: Спречен монтиран процес против Срба!

УТВРЂЕНО ДА СРПСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ НИСУ ПОЧИНИЛИ ЗЛОЧИН: Спречен монтиран процес против Срба!

У случају да избора ипак не буде, о чему спекулише и приштинска јавност, једно од питања које је за сада без одговора је и следеће: Ко би могао да "запуши рупу"? Да ли је овакав развој догађаја заправо отворио пут уласку неких нових играча у комбинаторику, или враћању старих, попут тренутно највеће опозиционе странке ДСК доскорашњег тзв. косовског премијера Исе Мустафе?

Isa Mustafa
Иса Мустафа / Извор: Профимедиа

Како ће се ова прича, коју је закувао позив из Хага, завршити, видеће се у наредном периоду, а оно што је за сада извесно, јесте да је сценарија неколико, али и то да су још увек у домену спекулација.

Избори у септембру

Одмах након Харадинајеве оставке, и он сам, али и медији, отворили су причу око избора, као и да би они могли да се одрже у септембру ове године, тачније 8. септембра. Према том сценарију, они ће бити расписани у наредном периоду, а њихов резултат могао би да унесе неке промене у актуелну политичку сцену.

Према писању медија, ако се ово догоди, на добитку би могао да буде управо Харадинај, који је иначе са незавидним бројем гласова на претходним изборима успео да добије премијерско место.

Међутим, ситуација је сада нешто другачија јер је управо он био тај који је увео таксе на робу са Србијом, који нипошто није хтео да их укине, упорно понављао да се неће одрећи ниједног метра тзв. "државе Косово", и на све то поднео оставку и јавио се Хагу. Све то, спекулише се, значајно је утицало и утиче на његов рејтинг у тзв. косовској јавности који је данас бољи него пре извесног времена.

Са друге стране, у проблему би могао да буде Хашим Тачи и његова странка ДПК, која се не може похвалити резултатима са прошлих избора у смислу подршке, која је и данас на не тако завидном нивоу.

Hašim Tači
Хашим Тачи / Извор: Профимедиа

Међутим, онај ко би могао да рачуна да профитира од оваквог сценарија је ДСК Исе Мустафе, странка коју је Тачи практично избацио из коалиције 2017. године, која је и тада добила велику подршку и коју и сада ужива. Практично, ово је појединачно најјача странка на приштинској политичкој сцени.

Мустафа у игри?

Међутим, познаваоци прилика на КиМ сматрају да би управо Мустафина странка могла да буде та која ће "ускочити" у владајуће структуре, и која би могла да помогне да се у парламенту одржи "климава" већина, за коју више нико не зна како опстаје.

Из тзв. косовске скупштине објашњавају да Хашим Тачи неће расписати изборе све док не види шта ће се десити наредних дана са Мустафином странком, односно да ли ће он остати на њеном челу, или ће и ту бити промена.

Како се спекулише, све то би могло да се зна након 3. августа, за када су заказани интерни избори у ДСК, где постоји могућност да на чело странке дође или актуелни градоначелник Подујева Агим Велију, или Луфти Хазири, градоначелник Гњилана, који је својевремено био заменик премијера у косовској влади, али и шеф делегације која је 2006. године преговарала о политичком статусу тзв. Косова у Бечу.

У зависности од тога ко буде те изборе добио и повео странку, зависиће и могућност поновне сарадње са Тачијем, односно странком чији је оснивач, а на чијем челу се тренутно налази председник тзв. косовске скупштине Кадри Весељи.

- Странци подржавају сарадњу ДПК и ДСК, и желе да Мустафина странка, која је тренутно најјача по анкетама, добије премијера и неколико јачих министарства, док ДПК већ има свој део колача, попут председника тзв. Косова и косовског парламента. Сада више није питање да се формира већина која ће имати 61 посланика (косовски парламент има укупно 120 места), већ већина од 80 посланика, због подршке евентуалном споразуму са Београдом - појашњавају из косовске скупштине.

У овој опцији, не рачуна се превише на Харадинаја, чија би подршка могла да се смањује како време буде пролазило, а ништа се не буде дешавало.

- Зато Тачи чека са консултацијама и расписивањем избора, да би на другој страни припремио терен - спекулише се.

Тачијев план да не буде избора

Приштински медији су ових дана спекулисали и о томе да Тачи и Весељи заправо не желе изборе, јер је подршка коју би добили упитна, али и због тога што желе да наставе преговоре са Београдом, који би у случају избора додатно били пролонгирани.

Тачи је у тражењу подршке за новог мандатара за формирање владе, и да је у томе тражио подршку и невећинских заједница, али и других партија

Друга опција да би се избори избегли јесте формирање техничке владе, али је упитно како би ДПК спречила распуштање тзв. Скупштине Косова.

Да је избегавање избора могућа опција донекле је потврдио и председник Социјалдемократске иницијативе Фатмир Љимај, иначе заменик тзв. косовског премијера који је био укључен и у преговарачки тим Приштине за дијалог са Београдом. Он је рекао да без сагласности политичких партија парламент неће моћи да се распустити, што би такође онемогућило расписивање ванредних избора.

Албанци настављају да "певају своју песму": Све више земаља повлачи признање, па оптужују Дачића за пропаганду!

Албанци настављају да "певају своју песму": Све више земаља повлачи признање, па оптужују Дачића за пропаганду!

ХАРАДИНАЈ ПРАВДА СВОЈУ ОСТАВКУ: "Америка и ЕУ не врше притисак на мене"!

ХАРАДИНАЈ ПРАВДА СВОЈУ ОСТАВКУ: "Америка и ЕУ не врше притисак на мене"!

БРОЈКА ПАЛА ИСПОД 100! Ово је 14. земља која је ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!

БРОЈКА ПАЛА ИСПОД 100! Ово је 14. земља која је ПОВУКЛА ПРИЗНАЊЕ КОСОВА!

Нови мандатар, стари кабинет

Тачи је, иначе, јуче саопштио да ће наредне недеље отпочети консултације са политичким странкама, ради превазилажења ситуације настале оставком премијера Харадинаја. Међутим, изборе није поменуо.

То наводе приштински медији, који истичу и да су се готово све странке на политичкој сцени изјасниле управо супротно, да желе на биралишта.

Намера Тачија је да са чланицама владајуће коалиције (ДПК, АБК, НИСМА) разговара о томе да се за Харадинаја пронађе замена.

Само дан након ове информације, појавила се нова - да би косовски министар спољних послова и заменик премијера Беџет Пацоли могао да преузме премијерску функцију.

ИРОНИЈА У ПУНОМ СЈАЈУ: Комби пун дроге вредне 200 милиона се закуцао у ПОЛИЦИЈСКИ АУТО (ВИДЕО)