Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ПРОБИЈА ДЕБЕЛИ БЕТОН И ЧЕЛИК КАО ОД ШАЛЕ: Србија има оружје које америчке "Абрамсе" и немачке "Леопарде" шаље на војни отпад (ВИДЕО)

19.03.2022. 09:51
Пише:
Србија Данас
Kornet
Корнет / Извор: Фото: YouTube/Printscreen/Silja Pluton/Shutterstock

Зову га "убица тенкова"

Крајем новембра месеца прошле године председник Србије Александар Вучић је са председником Русије Владимиром Путином договорио куповину руских ракета "Корнет", које су у децембру стигле у Србију. Вучић је рекао да је Србија за потребе својих оружаних снага ракете "Корнет" купила по пристојној цени.

МА КАКАВ "ЏАВЕЛИН", РУСКИ "КОРНЕТ" ЈЕ РАЗБИЈАЧ ТЕНКОВА: Брутално оружје, непријатељске оклопњаке претвара у олупине! (ВИДЕО)

МА КАКАВ "ЏАВЕЛИН", РУСКИ "КОРНЕТ" ЈЕ РАЗБИЈАЧ ТЕНКОВА: Брутално оружје, непријатељске оклопњаке претвара у олупине! (ВИДЕО)

СРБИЈА ЈЕ ОПКОЉЕНА НАТО ТРУПАМА: Свет срља у рат, шта јачати - ПВО или авијацију? Ево одговора (ВИДЕО)

СРБИЈА ЈЕ ОПКОЉЕНА НАТО ТРУПАМА: Свет срља у рат, шта јачати - ПВО или авијацију? Ево одговора (ВИДЕО)

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА: "Панцир С1" сада чува нашу земљу, детектује напад на 40 км, испаљује 2.500 граната у минути (ВИДЕО)

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА: "Панцир С1" сада чува нашу земљу, детектује напад на 40 км, испаљује 2.500 граната у минути (ВИДЕО)

- Узели смо ракете из Русије. "Корнет" ракете су најбоље на свету, нешто боље од америчког "Џавелина", велико појачање за копнену војску Србије - рекао је у децембру Вучић.

Том приликом се осврнуо на хрватску куповину француских "Рафала", који ће како је рекао бити испоручени комшијама тек за три године. Вучић је рекао да је јачање Војске Србије веома важно јер се "на малом и слабом сви иживљавају". Он је подсетио да Србија данас има 15 пута снажнију војску него пре седам, осам година и најавио да ће држава сваке године давати 200 милиона евра за наменску индустрију.

Руско министарство одбране потврдило је том приликом да је договорена куповина нових система противваздужне одбране (ПВО) "Панцир С1" и противоклопних ракета "Корнет".

Посебно је важно нагласити да је договор између Србије и Русије направљен у периоду раста тензија између Русије и Украјине, као и упозорења са запада која су стизала у више наврата због војне сарадње Србије и Русије. Куповина система "Корнет" изазвала је велику пажњу домаће јавности као и регионалних и страних медија. Дакле, о каквом оружју је реч?

У питању је систем за борбу против тенкова и оклопних транспортера, али и за обарање хеликоптера и гађање утврђених положаја непријатељских снага. Системи "Корнет" су допремљени у Србију крајем децембра прошле године. Како је и сам председник изјавио, у питању је моћна ракета, јефтина, а уништава тенк који кошта три или четири милиона, западни тенкови коштају пет или више милиона рекао је он.

"Корнет" дејствује на раздаљинама од 100 метара до 5000 метара, а у неким ситуацијама чак и до 10.000 метара. У Русији је активан од 1998. године и опслужују га два војника. Заједно са лансирном цеви, ракета је тешка 29 килограма. Тежина целокупног система износи 69 килограма и укључује јединицу за нишањење и гађање, као и постоље. Ракета "Корнет" може да уништи најбоље тенкове на свету, а калибар јој је 152 mm.

Kornet
Корнет / Извор: Shutterstock

У прилог томе да је ова ракета одлично противоклопно средство указује и занимљива прича из Ирака, где је "Корнет" успео да пробије и уништи амерички тенк "Абрамс". У нападу на израелске тенкове "Меркава" користио га је либански шиитски покрет Хезболах и ту се показао као успешан. Дакле, ракета је успела да уништи "Меркаву" која важи за најбоље оклопљени и заштићени тенк на свету.

Чак су и медији у Немачкој говорили о успешној употреби овог оружја против турског (произведени у Немачкој) "Леопарда 2" у Сирији, када је уништено чак шест ових НАТО тенкова.

Овај противоклопни систем уврштава се у најсавременије противоклопне системе у свету и зову га "убица тенкова", а однос цена и ефикасност су одлично избалансирани, и веома брзо се учи руковање на овом оружју, тако да су припадници наших оружаних снага већ добро уходани када је у питању употреба овог система.

"Корнет" садржи дуплу кумулативну бојеву главу која је у стању да пробије челични оклоп већи од метра и да уништи предходни реактивни оклоп. Ракета пробија бетон дебљине три до три и по метра.

Ракета се наводи ласерски на циљ и дужина трајања лета од момента лансирања износи 22 секунде. Два јача члана посаде су у могућности да за кратко време, мање од једног минута заузму позицију и употребе ову ракету. "Корнет" је успешан и у гађању покретних мета, чак и оних које се крећу брзином од 70 км/сат, попут тенкова, оклопних борбених возила или пикапова и војних џипова.

Kornet EM
Корнет ЕМ / Извор: Профимедиа

Овај систем поред тога што може бити преносив, такође може бити инсталиран на куполе оклопних возила и других покретних возила. Такође, направљен је и посебни самоходни гусеничар који на себи носи 16 ракета.

Поистоје две верзије "Корнета" са ознакама Е и ЕМ и оне имају већи домет и лансирају се са оклопних возила, имају већу разорну моћ, отпорне су на ометања. Ови типови ракета раде по принципу "испали и заборави", што посади даје више времена да напусти положај. Дакле, чим буде испаљена из лансера, ракета аутоматски сама завршава посао јер је циљ фиксиран и сигурно га погађа, што посади даје времена да напусти позицију и не открије свој положај.

Једном кад је лансиран, а циљ фиксиран, непријатељу нема спаса. Војска Србије је из Русије добила први од три дела лансера и ракета "Корнет-ЕМ" који су нашим снагама као што је горе наведено испоручени у децембру прошле године. Систем је представљен нашој јавности 3. јануара 2022. године, а биће коришћен од стране пешадијских снага Војске Србије. Поред тога, систем ће бити монтиран и на борбена возила БОВ М-16 “Милош”.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.

Са досадашња улагања у наоружање и многе друге области можете видети на сајту delagovore.rs.