Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЛУКАВА СТРАТЕГИЈА АМЕРИЧКЕ РАТНЕ МОРНАРИЦЕ: У случају сукоба са Русима и Кинезима, сваки брод ће добити потпуно нову намену!

17.05.2021. 20:14
Пише:
Србија Данас/Натионал Интерест
Američka mornarica
Америчка морнарица / Извор: Shutterstock

Какав то план има америчка флота?

Прошлог месеца Агенција за напредне истраживачке одбрамбене пројекте (ДАРПА) најавила је почетак друге фазе програма Тактички експлоатисани извиђачки чвор (ТЕРН). ТЕРН, заједнички програм ДАРПА-е и Канцеларије за поморска истраживања америчке морнарице (ОНР), има за циљ стварање система који би малим бродовима омогућио да управљају обавештајним, надзорним и извиђачким (ИСР) и борбеним дроновима.

СВЕТСКИ ИГРАЧИ СЕ ПРИКЉУЧИЛИ РОНАЛДУ И МЕСИЈУ НА MOZZARTOV ПОЗИВ И ПОКЛОНИЛИ СВОЈЕ ДРЕСОВЕ ЗА ПОМОЋ МАЛОМ ГАВРИЛУ

СВЕТСКИ ИГРАЧИ СЕ ПРИКЉУЧИЛИ РОНАЛДУ И МЕСИЈУ НА MOZZARTOV ПОЗИВ И ПОКЛОНИЛИ СВОЈЕ ДРЕСОВЕ ЗА ПОМОЋ МАЛОМ ГАВРИЛУ

ИЗРАЕЛ СВЕ УНАПРЕД ИСПЛАНИРАО: Америка одобрила продају врхунског и скупог оружја савезнику са Блиског истока

ИЗРАЕЛ СВЕ УНАПРЕД ИСПЛАНИРАО: Америка одобрила продају врхунског и скупог оружја савезнику са Блиског истока

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ: Тенковска сила број један је Русија! Нећете веровати кога су сместили на друго место

АМЕРИКАНЦИ ПРИЗНАЛИ: Тенковска сила број један је Русија! Нећете веровати кога су сместили на друго место

- Циљ Терна је да унапред распоређеним малим бродовима пружи способност да служе као покретна места за лансирање и опоравак беспилотних ваздухопловних система са великом надморском висином, дуготрајне беспилотне летелице - рекао је ДАРПА у саопштењу за штампу најављујући Фазу 2 програм.

- Ови системи би могли да пружају обавештајне податке, надзор и извиђање на даљину и друге могућности на већим удаљеностима и временским периодима него што је то могуће код текућих средстава.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Терн не само да би побољшао ударне способности америчке морнарице, већ би могао и знатно смањити трошкове смањењем ослањања америчке војске на скупе копнене ваздушне траке.

- Способност лансирања и проналажења летелица на малим бродовима смањила би потребу за земаљским зрачним пистама, које захтевају значајну наменску инфраструктуру и ресурсе.

Авионске писте са копна такође су рањивије на непријатељске ракете и често стварају напетост код локалног становништва.

Терн такође потенцијално помаже у смањењу ослањања америчке морнарице на носаче авиона. То је пресудно јер се многи плаше да велики носачи авиона застаревају усред ширења прецизних ракета великог домета на америчке противнике попут Кине и Ирана. Пекинг, посебно, представља забрињавајући изазов за америчку морнарицу јер се чини да су ракете попут ДФ-21Д - често назване "убица носача" - усмерене на потапање америчких носача авиона.

Противбродска балистичка ракета, ДФ-21Д је наводно у стању да "носи бојну главу довољно велику да нанесе значајну штету великом броду, пружајући Кинезима могућност уништавања америчке носаче у једном удару".

Једном оперативна - и ракета и њен ланац убијања - наводно ће моћи да погоди покретну носач на домету од скоро 1.500 километара. С обзиром на огромне трошкове десет америчких носача авиона, као и радну снагу потребну за управљање њима, ДФ-21Д ће у суштини присилити Америку да држи своје носаче изван домета кинеског копна и многих потенцијалних жаришта у региону.

Терн би помогао Сједињеним Државама да превазиђу ово питање тако што би увелико повећао број циљева које би Кина или други амерички противник морали да нападну како би уништили америчке ударне способности. Заиста, према Мотли Фулу, систем који излази из програма Терн могао би "дозволити беспилотним летелицама мушке величине да управљају бродовима малим попут разарача класе Арли Бурк - или чак мање фрегате класе Индепенденс - или Фридом." Другим речима, скоро сваки амерички морнарички површински брод могао би да постане мини носач авиона, поготово што се америчка морнарица у потпуности удаљава од летелица са посадом након Ф-35.

Нити су површински бродови једини мини носачи авиона које америчка морнарица жели да развије како би надокнадила растућу ракетну претњу. Још 2013. године морнарица је први пут "демонстрирала лансирање потпуно електричног беспилотног ваздушног система (УАС) на погон горивним ћелијама" из подводне подморнице. За сада, међутим, ови дронови су искључиво за потребе ИРС.

ДАРПА је покренула програм Терн још 2013. У мају следеће године потписала је меморандум о разумевању са ОНР-ом како би га учинила заједничким програмом.

Програм има три планиране фазе. Прве две фазе фокусирају се на идејни пројекат и смањење ризика за систем Терн. У Фази 3 биће изабран извођач који ће изградити демонстрациони систем Терн у пуној размери за испитивање на земљи, што ће кулминирати демонстрацијом лансирања и опоравка на мору.

АероВиронмент и Нортроп Груман била су два добављача изабрана за другу фазу програма. Ден Пет, ДАРПА-ин програмски менаџер за Терн, рекао је да: Сваки од наших извођача фазе 2 пројектује нови ваздушни систем без посаде чији је циљ омогућити две раније недоступне могућности: једну, могућност узлетања и слетања УАС-а из врло затворених простора у повишеним морским државама и две, способност таквог УАС-а да прелазак на ефикасне дуготрајне крстареће мисије.

Вести о домаћем и страном наоружању можете прочитати ОВДЕ.