Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКА НАМЕНСКА ИНДУСТРИЈА СЕ РАЗВИЈА У ДОБРОМ ПРАВЦУ! Николић: Сајам наоружања "Партнер 2023" постао глобално препознатљив српски бренд

01.10.2023. 15:35
Пише:
Србија Danas/Dnevnik.rs
Miloš Vučević, Sajam naoružanja
Милош Вучевић, Сајам наоружања / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

На овогодишњем 11. Међународном сајму наоружања и војне опреме "ПАРТНЕР 2023" учествовало је 154 домаћих и страних излагача, присутно је било више од 30 високих страних делегација и више од 7.000 професионалних учесника и посетилаца.

Сајам који се традиционално одржава сваке друге године у Београду, овај пут је оборио све рекорде, како у квантитету, тако и у квалитету изложеног. Одржан је од 25. до 28. септембра, а последњег дана био је отворен и за ширу јавност и грађане. Организација је била максимално професионална и на врхунском нивоу, у шта је писац ових редова имао прилике и лично да се увери.

ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЋНИЈА НЕГО ИКАДА ПРЕ! Душманима се не пише добро, од овог оружја нема СПАСА!

ВОЈСКА СРБИЈЕ МОЋНИЈА НЕГО ИКАДА ПРЕ! Душманима се не пише добро, од овог оружја нема СПАСА!

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА! Искорак у војној индустрији: На сајму "Партнер 2023" представљен нови топ за српске оклопњаке (ВИДЕО)

СРБИЈА МОЖЕ МИРНО ДА СПАВА! Искорак у војној индустрији: На сајму "Партнер 2023" представљен нови топ за српске оклопњаке (ВИДЕО)

МОЋ КОЈА ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА Српски систем ПВО ХАРПАС бољи од Тунгуске и Гепарда (ВИДЕО)

МОЋ КОЈА ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА Српски систем ПВО ХАРПАС бољи од Тунгуске и Гепарда (ВИДЕО)

Током Сајма министар Вучевић имао бројне састанке

Сада се већ слободно може рећи да је "Партнер" постао глобално препознатљив српски бренд и да је несумњиво најзначајнија манифестација тог типа у овом делу Европе. Бенефити за Србију од оваквих догађаја су вишеструки – од даљег развоја наше наменске индустрије, унапређења војно-техничке сарадње са разним земљама, креирања позитивног имиџа Србије у свету итд.

Lazanski
Лазански / Извор: Србија Данас

Сајам је свечано отворио министар одбране и потпредседник Владе Србије, Милош Вучевић, који је током читавог трајања ове манифестације имао веома живу активност и значајне састанке са бројним делегацијама - Републике Азербејџан, Исламске Републике Иран, Уједињених Арапских Емирата, Буркине Фасо, Демократске Републике Сао Томе и Принсипе.

Такође, министар се састао и са делегацијом Републике Српске, као и са гувернером опште надлежности одбране Краљевине Саудијске Арабије, Фалехом Абдулахом Ал Сулејманом. Након састанка са делегацијом ДР Сао Томе и Принсипе, министар Вучевић је потписао споразум о сарадњи у области одбране са том земљом, а исто је учинио и са делегацијом  Краљевине Есватини. Састанци су одржани и са делегацијама Мађарске, Намибије, као и са бројним домаћим излагачима. 

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/милосвуцевиц

Вучић: Припрема се велики уговор са Азербејџаном 

Ове активности су резултирале и потписивањем вредних уговора. Министарство одбране Републике Србије и ЈП "Југоимпорт-СДПР" потписали су уговор за набавку и модернизацију 92 сложене борбене платформе, за потребе Војске Србије, у укупној вредности од око 13,5 милијарди динара. У данима трајања Партнера 23, председник Србије, Александар Вучић обзнанио је да Србија припрема са Азербејџаном велики уговор, у вредности од преко 300 милиона евра у области наменске индустрије.

Lazar 3
Лазар 3 / Извор: Србија Данас

Своје место на Партнеру 23 имали су представници Кине, Ирана, Турске, Русије, САД, Француске и многих других земаља. Показало се да је Србија и у сфери одбрамбене индустрије отворена за сарадњу са свима, земљама са разних крајева света и готово да не постоји место у Европи где су се на истом догађају могли окупити представници свих ових земаља.

Политика војне неутралности, суверености и балансирања и поред силних пристисака, потврђена је и присуством Рособоронекспорта, који је имао штанд у Хали 2. Запажено место су имала и наша браћа из Републике Српске, из Требиња, па смо имали прилику да видимо борбена возила Деспот, Вихор и пиштољ Вампир.

Miloš Vučević
Милош Вучевић / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен/милосвуцевиц

"Перун" - нови адут српске наменске индустрије

Колико је одбрамбена индустрија Србије иновативна и колико добро балансирамо као земља, можда најбоље показује пример Хамвија који су набављени за Војску Србије, а који ће у једној од варијанти бити наоружани руским противоклопним ракетама Корнет. На Партнеру 23 је приказано 26 нових  система у Војсци Србије. Од страних излагача, велику пажњу су привукли гости из НР Кине, као и из ИР Ирана.

Sajam naoružanja
Сајам наоружања / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

На сајму нисмо имали прилике да видимо чувене иранске Шахиде, али су се појавили чувени ирански дронови - камиказе Карар. Од домаћих производа, велику пажњу је привукао нови адут српске наменске индустрије – самоходна хаубица "Нора" Б-52 НГ "Перун", затим дронови камиказе Гавран, беспосадна платформа Мали Милош, дронови Пегаз и Врабац, модернизовани ракетни систем Огањ, снајперска пушка Застава М07М, анти дрон пушка Ирител, хеликоптер Х 342 Гама, артиљеријски систем ПВО Харпас, а први прелет у част Сајма је имао и  Ербасов хеликоптер Ц 295 W, који ће бити у саставу српске војске.

Све ово говори у прилог томе да се српска наменска индустрија развија у добром правцу, а "Партнер 2023" нам је показао да имамо право да будемо и те како оптимистични и у будућности, рекао је политиколог Урош Николић.