Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

У СЛАДОЛЕДУ КОЈИ КУПУЈЕМО ПРОНАЂЕН ПОВЕЋАН НИВО БАКТЕРИЈА: Поражавајући доказ нехигијене на сваком кораку

10.08.2023. 19:40
Пише:
Србија Данас/Телеграф
sladoled
сладолед / Извор: Фото: Профимедиа, илустрација

Квалитет сладоледа и његова здравствена исправност лошији су него прошле године

Цена кугле сладоледа на Јадрану једна је од главних тема овог лета, али није само цена та о којој би требало да се говори.

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА НА ЈАДРАНУ! Погинуле две жене током роњења, ЗАДЕСИЛО их оно најгоре!

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА НА ЈАДРАНУ! Погинуле две жене током роњења, ЗАДЕСИЛО их оно најгоре!

"ДУШЕВНИ БОЛЕСНИК ТУКАО ОЦА ДО СМРТИ" Тешко породично насиље шокирало јавност, полиција затекла језиве сцене у породичној кући

"ДУШЕВНИ БОЛЕСНИК ТУКАО ОЦА ДО СМРТИ" Тешко породично насиље шокирало јавност, полиција затекла језиве сцене у породичној кући

МИЛАТОВИЋ КОНАЧНО ПРЕЛОМИО: Познат мандатар за састав нове црногорске владе

МИЛАТОВИЋ КОНАЧНО ПРЕЛОМИО: Познат мандатар за састав нове црногорске владе

Расправа о превисоким ценама кугле сладоледа бацила је у други план питање о квалитету.

Према испитивањима Одсека за санитарну микробиологију и биологију Наставног завода за јавно здравство Приморско-горанске жупаније, квалитет сладоледа и његова здравствена исправност лошији су него прошле године, пишу медији.

- У овој години у угоститељским објектима у нашој жупанији обрадили смо 75 узорака сладоледа. Од тога 31 узорак или 41 одсто узоркованих сладоледа није било задовољавајуће, што је према мојој процени и доста више од бројке незадовољавајућих узорака сладоледа коју смо утврдили прошле године када је тај проценат износио 33 одсто - каже Ивона Жарковац Саршон са Одсека за санитарну микробиологију и биологију овог Завода.

У узорцима који су обрађивани у лабораторију Наставног завода за јавно здравство и који нису задовољили својим здравственим квалитетом, утврђен је повећан број аеробних мезофилних бактерија и ентеробактерија.

Те бактерије су главни разлог здравствене неисправности сладоледа у угоститељским објектима, при чему су у првом реду праћени објекти у приобаљу и кварнерским отоцима.

- Срећом, патогене бактерије попут салмонеле нису утврђене у нити једном узорку. Нађене бактерије указују на нехигијену, почевши од обраде сладоледа до његовог чувања и хигијене самог објекта - каже Саршон Жарковац.

Угоститељима код којих су утврђени здравствено неисправни налази они напишу извештај.

- Свако даље поступање је на одговорности самих власника и менаџера одређеног објекта. Ми не одређујемо казне, то је посао инспектората - каже Саршон Жарковац.