Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЦРНА ГОРА КЉУЧА! Нереди не престају, митрополит Јоаникије и патријарх Порфирије послали СНАЖНУ поруку, Мило провоцира народ (ФОТО/ВИДЕО)

04.09.2021. 16:57 21:38
Пише:
Србија Данас
Crna Gora
Црна Гора / Извор: Фото: Танјуг/Принтсцреен ТВ Храм

Тензије у Црној Гори уочи устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу и дочека патријарха Порфирија у Подгорици дошле су до усијања.

Поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Митрополија организује дводневни догађај, 4. и 5. септембра, у Подгорици и на Цетињу. На платоу испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици са почетком од 18 часова организован је дочек поглавара СПЦ Порфирија. Уследиће вечерња служба, након које је планирано обраћање патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија, а затим ће бити организован културно-уметнички програм. Сутрадан, у недељу 5. септембра, ће у Цетињском манастиру у 8.00 почети Света архијерејска литургија, чином устоличења, коју ће служити патријарх српски Порфирије са архијеријерима наше и осталих помесних цркава.

КОЛОНЕ ВОЗИЛА ИДУ ПРЕМА ПОДГОРИЦИ: Народ са севера државе иде свом ПАТРИЈАРХУ И МИТРОПОЛИТУ

КОЛОНЕ ВОЗИЛА ИДУ ПРЕМА ПОДГОРИЦИ: Народ са севера државе иде свом ПАТРИЈАРХУ И МИТРОПОЛИТУ

"НЕКА ВАМ ГОСПОД БОГ ПОДАРИ ЗДРАВЉЕ, СНАГУ И МУДРОСТ" Додик упутио дирљиве речи митрополиту Јоаникију

"НЕКА ВАМ ГОСПОД БОГ ПОДАРИ ЗДРАВЉЕ, СНАГУ И МУДРОСТ" Додик упутио дирљиве речи митрополиту Јоаникију

"Ако не жели својом вољом, нека то уради у складу са уставном обавезом" Кривокапић позвао Ђукановића да одустане од крвопролића

"Ако не жели својом вољом, нека то уради у складу са уставном обавезом" Кривокапић позвао Ђукановића да одустане од крвопролића

Пратите дешавања у Црној Гори из минута у минут на нашем блогу.

Ђукановић "потпирује ватру"

Председник Црне Горе поновио је на Цетињу, где се вечерас придружио протесту против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, да устоличење не треба да се обави на Цетињу већ на другом месту и поручио „да се нада да ће Српска православна црква на крају урадити оно што је разумно и логично“.

- Та црква (СПЦ) има пуно храмова широм Црне Горе, укључујући и онај највећи у Подгорици. Тако да на другом месту могу да обаве тај посао, а не могу да то раде на силу, уз угрожавања права и слободе грађана престонице - рекао је Ђукановић, преноси Побиједа.

Комире праве нове инциденте

Противници устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија поново се вечерас окупљају на Дворском тргу на Цетињу.

КЉУЧА НА ЦЕТИЊУ! Комите распалиле бакље, сви прилази и даље блокирани (ФОТО/ВИДЕО)

КЉУЧА НА ЦЕТИЊУ! Комите распалиле бакље, сви прилази и даље блокирани (ФОТО/ВИДЕО)

Како преноси Радио Цетиње, припадници полиције су на својим местима, а један број грађана међу којима је и научник Драган Хајдуковић, седи испред полицијског кордона на тргу.

Патријарх Порфирије послао снажну поруку верницима

- Црква не постоји због тога да би решавала економцке, социолошке државне и сваке друге проблеме пре свега. Црква у свету постоји да бисмо ми дошли у њу и да бисмо ту могли да наслутимо ону тајну за којом чезнемо, а то је живот вечни. Само када дотакнемо ту тајну, тада добија свој смистао и све оно претходно. Драга браћо и сестре, величанствени саборе, утешен вашом вером знам да смо сазвани у име Оца, сина и Светог духа. Данас је празник и ја вам га од свег срца честитам. Овакви дани и догађаји су описани у Светом писму.

- Господ је услижио преко сабора архијереја СПЦ наше молитве. Изашао је у сусрет нашим молитвама и ми смо за предстојитеља митрополије добили великог мужа, онога ког смо желели, ког смо измолили, владику Јоаникија. Ја вам на тим испуњеним молитвама и жељама, у своје лично име и у име пуноће СПЦ честитам. То је за нас велика радост коју смо спремни да поделимо са свима. - рекао је патријарх.

- Ширимо браћо и сестре своје срце и све братски грлимо и целивамо. Ако у братски загрљај зовемо њих како тек чезнемо и желимо да из свег срца загрлимо ону нашу браћу која су нам најближа, која су нам рођена, а која данас нас овде сабране на овом скупу или не препознају или не признају за своју браћу и називају нас најпогрднијим именима. Ми ту нашу браћу грлимо читавим својим срцем, својом душом и молимо се да их Господ одобровољи, али и наша срца прошири до небеса, да у та наша срца они имају улазе, а да из њих никада немају ни један излаз. Баш њих желимо да примимо више него било кога другог у братски загрљај. Јер ми као православни хришћани знамо да без обзира на то како ко себе види и доживљава, како види себе по националном опредељењу, који политички поглед на свет има и којој странци припада, сви смо једно. Да је црква знамо добро јединствени кров и простор за све нас. Кров под који нас, када приступимо свештеник не пита које смо нације, ко нам је отац, ко нам је мајка, за кога гласамо, где радимо. Ми Христом просветљени, молитвама св Василија Великог, Светог Василија Острошког, СВ Петра Цетињског, знамо да за Бога најмање је битно како и на који начин себе доживљамо ако смо Христови - казао је патријарх.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije
Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије / Извор: Танјуг/Зоран Жестић

Патријарх је истакао да је црква јединствени кров и простор где свештеник не пита које смо нације, ко нам је отац, мајка, где радимо.

- Ми, просвећени, знамо да за бога најмање је битно како и колико себе доживљавамо уколико смо хришћани. Свештеник, ако приступимо, једино ће нас питати за име, које име смо по крштењу добили, јер то је нешто по чему нас бог лично познаје. Нису то речи нас епископа, то су речи Христове, а за нас хришћане само су његове речи меродавне. Када слушамо реч његову она ће се преточити и у наше животе. Та реч Христова је позив на љубав, позив на мир, ни једно ни друго ни треће, но да живимо у складу. У том светлу, сви људи су позвани да буду наша браћа, Без обзира што помућени силама овог света, надахнути интересима себичним и пролазним, неки људи цркву христову и нас православне хришћане могу видети као непријатеље, то је њихова ствар. Бог нас неће питати шта су они нама учинили, али ће питати шта смо ми њима учинили.

Патријарх Порфирије је апеловао на све окупљене да стану уз изабраног митрополита Јоаникија и поновио: "изабран је митрополит Јоаникије, легално и легитимно у складу са учењем светих канона онако како се радило кроз историју до наших дана."

- Ако неко жели потврду црногорског народа за избор митрополита, ја вас окупљене питам да ли је митрополит Јоаникије достојан да седне на трон светог Петра Цетињског? - упитао је патријарх Порфирије.

- Наравно да је достојан и то сви треба да знају! Ја, немојте ми замерити што ћу рећи лично, вашег новог митрополита добро познајем, пријатељи смо, али много више од тога, браћа смо, знамо се од студентских дана, али не од када смо студирали богословске науке заједно, када смо се сабирали у студентској соби у Студентском граду у Београду, он студент философије, а ја студент археологије. Сабирали смо се и имали смо само једно питање: Ко је тај Бог? - поручио је патријарх српски.

Тужилаштво хтело да претреса Цетињски манастир

Тужилаштво је данас два пута тражило од полиције да упадне у Цетињски манастир да изврши претрес, али су то они одбили.

То исто тужилаштво није реаговало нити је затражило хапшење и привођење лица која су блокирала магистрални пут Цетиње Подгорице као и лица која су насрнула на полицијске службенике.

Митрополит Јоаникије се обратио народу

Након службе коју је одржао патријарх српски господин Порфирије митрополит Јоаникије се обратио окупљеном верном грађанству које је дошло на плато испред храма.

mitropolit Joanikije
митрополит Јоаникије / Извор: Фото: Printscreen

- Ви као наследник нашег оца Светог Саве идете његовим стопама и ево дошли сте да и на овај свети престо древне епископије Зетске данашње Митрополије Црногорско-приморске утврдите. Ваша света служба је служба помирења и обједињеа. Цела СПЦ и народ који је у вашој јурисдикцији обједињују се око Вас и светог патријарашког престола. Са Вам нам је дошла пуноћа васељенског православља. Ви ту пуноћу носите у свом срцу и својој светој служби. Драго нам је што вечерас са Вама дођоше архијереји из целог православља. То нам даје велику радост и велику снагу. Вечерас сте овде Ваша светости поводом нашега устоличења као новог митрополита црногорско - приморског - рекао је митрополит док је народ узвикивао "Достојан"и "владико соколе".

- Дошли сте да посетите ову Светим Савом утврђену митрополију која се прославила светошћу и Св. Петра Цетињска.

На Цетиње стигао Мило Ђукановић

 На Цетиње је стигао председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

Под пратњом неколико возила председник Црне Горе стигао је на Цетиње.

Порфирије и Јоаникије стигли у храм

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су у Храм Христовог васкрсења у Подгорици, где их је дочекао верни народ.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Грађани Подгорице и свих делова Црне Горе дочакли су вечерас патријарха српског Порфирија и митрополита Јоаникија аплаузима и скандирањем "Не дамо светиње" и "Косово је Србија".

На доцеку су посланици Демократског фронта, Демократа, премијер Здравко Кривокапић и министри.

Вечерња служба се одвија испред храма из епидемиолошких разлога.

Слива се верни народ у Подгорицу

Народ Куча уз благослов кренуо је пешице уз песму од Цркве Св. Архангела Михаила у Дољанима ка Храму Христовог Васкрсења.

И из приморја је кренула литија. Како јављају локални медији, једини слободан правац за долазак у Подгорицу са приморја је онај који води кроз тунел Созину.

Ђукановић позвао премијера да осуди великосрпску политику

Председник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је вечерас грађане, свих вера и нација и политичких опција, да заједно допринесу очувању мира, стабилност и мултиетничког склада, али је позвао премијера Здравка Кривокапића да, како је навео, осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".

Он је позвао и Кривокапића да већ једном, како је наео, "након континуиране медијско политичке тортуре и ниподаштавања из Београда и наше државе и њега лично, као човек, интелектуалац и премијер осуди покушај великосрпског покоравања Црне Горе и бескомпромисно стане у њену одбрану".

Више о томе прочитајте кликом ОВДЕ.

Грађани почели да се окупљају испред Храма Христовог Васкрсења

Грађани су почели да се окупљају испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, поводом свечаног дочека патријарха српског Порфирија, а на којем ће се окупљенима обратити и митрополит црногорско-приморски Јоаникије.

Део града преко Мораче практично је блокиран због колоне возила које пристижу испред Храма. 

Окупљени носе званичне заставе Црне Горе, црквене заставе, тробојке, заставе Србије.

Ухапшен бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић?

У току је хапшење саветника Мила Ђукановића и бившег директора Управе полиције Веселина Вељовић, јавља телевизија Вести.

Ова информација још увек није потврђена.

Митрополија црногорско-приморска не размишља о измештању устоличења

Митрополија црногорско-приморска не размишља о измештању чина устоличења митрополита Јоаникија са Цетиња у Подгорицу, казао је протојереј Никола Пејовић

УРА тражи измештање устоличења

Потпредседник Грађанског покрета УРА Филип Аџић позвао је митрополита црногорско-приморског Јоаникија да одустане од устоличења у Цетињском манастиру које је планирано у недељу 5. септембра. 

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије дочекао је данас на аеродрому у Подгорици патријарха српског Порфирија

Широк осмех и братски загрљај двојице црквених великодостојника приликом сусрета показао је сву лепоту и снагу српске Цркве, каква дуго није виђена.

Патријарху Профирију јер ово прва посета Црној Гори од избора за првог међу једнаким архијерејима СПЦ. Како је изгледао сусрет двојице црквених великодостојника погледајте ОВДЕ.

Ситуација целог дана пред усијањем
Блокиран улаз у Цетиње

Противници устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, предвођени опозиционом ДПС Мила Ђукановића, блокирали раније данас улаз у Цетиње постављањем аутомобилских гума и контејнера. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Полиција Црне Горе спустила је штитове на Цетињу и пустила комите да прођу кордон и да блокирају путеве. Комите, који су неке полицајце и нападали и ударали, те је било и размене удараца, несметано су блокирали пут, рушили бандере, постављали гуме и камење на асфалт. Забележен је и тренутак у ком се један полицајац поздравља са хулиганом.

Протести измакли контроли

Већа група грађана Црне Горе се сукобила са полицијом. Група грађана је покушала да пробије кордон полиције, након чега је избио озбиљан сукоб са органима реда.

Грађани су дошли до кружног тока пробили блокаду и просули шут и камење. Они су узвикивали "Ово је Црна Гора" и " Е вива Монтенегро". Снимак руље која удара на полицијске снаге погледајте ОВДЕ.

Народ са севера државе иде свом патријарху и митрополиту

Народ са севера државе кренуо је да дочека свог Патријарха Порфирија и пред светињом још једном се сретне са новоизабраним Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем, који је до сада био на челу Епархије будимљанско-никшићке, која обухвата све општине на северу осим Пљеваља. У колони је било више од 1.300 аутомобила окићених црногорским тробојкама.

Председник Вучић упутио честитке митрополиту Јоаникују

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас митрополиту Јоаникију честитку поводом ступања на трон митрополита црногорско-приморског, у којој је указао на значај те епархије за Српску православну цркву и истакао да је Србији стало до пријатељства и најближих односа сарадње са Црном Гором, чију независност поштује. Детаљније о томе прочитајте ОВДЕ.