Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Врх црногорске полиције отвара пут за бекство врху криминалне хоботнице!? Сви знају да годинама сарађују, сад и јавно саопштили!

22.09.2023. 17:29
Пише:
24sedam.rs
Afera "Tunel"
Афера "Тунел" / Извор: Фото: Влада Црне Горе/Р.Копривица

Дубоке везе између црногорске полиције и кавачког клана нису нека посебна новости и о њима се одавно провлачи у јавности

Црногорске безбедносне структуре поново су се нашле у центру скандала, овог пута због филмске провале у судски депо зграде Вишег суда у Подгорици.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ КОПАО ТУНЕЛ ДО ЦРНОГОРСКОГ СУДА? Одмотава се клупко, полиција пронашла ОВАЈ предмет

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ КОПАО ТУНЕЛ ДО ЦРНОГОРСКОГ СУДА? Одмотава се клупко, полиција пронашла ОВАЈ предмет

"ХВАЛА ГОСПОЂИ КОЈА ЈЕ ИМАЛА РЕУМУ" Идентификоване све особе које су учествовале у афери "Тунел"

"ХВАЛА ГОСПОЂИ КОЈА ЈЕ ИМАЛА РЕУМУ" Идентификоване све особе које су учествовале у афери "Тунел"

СКЛАПА СЕ СЛАГАЛИЦА СКАНДАЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Пронађен комби који су користили осумњичени за обијање депоа Вишег суда

СКЛАПА СЕ СЛАГАЛИЦА СКАНДАЛА У ЦРНОЈ ГОРИ: Пронађен комби који су користили осумњичени за обијање депоа Вишег суда

О случају, попут оних из држава Латинске Америке, огласио се  ВД директора Управе полиције Црне Горе, Никола Терзић, и саопштио информације о могућим извршиоцима. Што не би било чудно, да то није урадио чак пре договора с Тужилаштвом и пре подношења захтева за међународну правну помоћ.

Да ствар буде гора, црногорска полиција није била у стању (или није хтела) ни да открива кривце, а до информација је дошла захваљујући оперативној помоћи српских колега. И онда су, истог тренутка када су добили доказе, са истима изашли у јавност и на тај начин извршиоцима и њиховим шефовима је дат сигнал да се за њима трага, што им је омогућава круцијално време за извлачење из свих даљих акција и бекство.

Према доступним информацијама, а након овог необјашњивог чина, постављају се логична питања: да ли је врх црногорске полиције, укључујући и Николу Терзића, у дослуху са Кавачким кланом и какав други мотив може да буде директора полиције да јавно каже ко је копао тунел пре подизања оптужнице!?

Afera "Tunel"
Афера "Тунел" / Извор: Фото: Влада Црне Горе/Р.Копривица

Као и сваки пут до сада када је то био случај са криминалним картелима у Црној Гори, ни од овог случаја вероватно неће бити ништа и "вук ће опет појести магарца". Мала држава, са само око пола милиона становника одавно је позната као европска Колумбија у којој владају криминал и корупција. Па опет, чак ни у Колумбији или неким земљама подсахарске Африке, које нису познате као примери уређених правних држава, нису забележени слични случајеви као овај са копањем тунела у Вишем суду у Подгорици.

Наравно, свима је јасно да криминални картели никада не би били у стању да остваре толику моћ, да нису блиско повезани са државним и безбедносним структурама. Што је најгоре, криминалне структуре у Црној Гори одавно су престале да се баве само продајом и дистрибуцијом недозвољених супстанци и оружја, а сукоби су се пренели на улице широм Европе. Па опет, црногорска полиција упорно одбија да се обрачуна са њима, иако се ради о малој земљи у којој се мало тога не зна.

Најновији пример откривања идентитета осумњичених за копање тунела у јавности како би се упозорили да на време избегну хапшење, би можда могло да се деси у Сомалији, али свакако није замисливо у Европи у 21. веку. Ипак, црногорска полиција се побринула да то не буде тако. Баш као што је и много пута до сада био случај, и овај пут светска јавност може да види какао изгледа држава у којој мафија и полиција делују заједно.

Дубоке везе између црногорске полиције и кавачког клана нису нека посебна новости и о њима се одавно провлачи у јавности, на шта нам указује и "случај" породице Лазовић.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: МУП

Петар Лазовић, безбедњак из Црне Горе, недавно је ухапшен и према доступним информацијама, комуницирао је са Радојем Звицером, вођом кавачког клана. Из скај преписке сазнајемо и да су одређени  људи блиски криминалцима уложили милионе за изборну кампању Мила Ђукановића, и то на наговор Зорана Лазовића, пензионисаног полицајца и оца Петра Лазовића.

Управо је Зоран Лазовић  био кључна фигура у црногорским безбедносним снагама претходних деценија. 

Служио је као шеф Сектора за борбу против организованог криминала Управе полиције и високи функционер Агенције за националну безбедност. Упркос својој високој позицији, често је повезиван с криминалним светом, посебно након што су се појавили снимци на којима се види како присуствује догађајима на којима су били познати криминалци, укључујући наводног вођу Кавчана, Радоја Звицера.

Његово  присуство на свадби Сафета Калића, познатог по шверцу цигарета, прању новца и препродаји хероина, додатно је поткрепило ове сумње. Међу гостима те свадбе били су и други истакнути криминалци из подземља.

Све више индиција за постојање блиских веза између црногорске полиције и Кавачког клана са правом отварају питања о интегритету и поузданости црногорских безбедносних снага, које су очигледна рака рана црногорског друштва.

Zoran Lazović
Зоран Лазовић / Извор: Фото: Printscreen

Подсетимо, провала у судском депоу откривена је 11. септембра, када су надлежни веровали да је неко само испретурао доказе. У првим сатима, док је још трајао увиђај у обијеном депоу и попис списа и доказа, откривено је да су лопови у депо ушли подземним пролазом, дугим бар 30 метара, који је ископан од стана у сутерену у Његошевој улици број 12, до судског депоа.

Накнадно је утврђено да су се "копачи" интересовали за предмете у којима су докази против шефова и чланова организованих криминалних група, доминантно за оне у којима је Звицеров најближи сарадник и један од вођа клана Слободан Кашћелан.

Црногорски министар унутрашњих послова, Филип Аџић, рекао је данас да су идентификовани скоро сви који су учествовали у копању тунела до Вишег суда у Подгорици, и на конференцији за медије у Управи полиције показао њихове фотографије.