Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЋУЛУМУ БАРУТ "ПРОСВИРАО" КРОЗ МОЗАК И СРЦЕ: Вештаци на суђењу Синиши Шакићу Кинезу изнели нове детаље бруталне ликвидације

12.07.2021. 17:13
Пише:
Србија Данас/Српскаинфо
Siniša Šakić Kinez
Синиша Шакић Кинез / Извор: ФОТО: YouTubePrintScreen/RTRS вијести/Дневна Доза

Током излагања појединачно описано свих 18 рана које је задобио током напада

Славиша Ћулум имао је бројне повреде по целом телу, али су смртоносни били хици који су му разорили мозак и срце, испричао је ово данас на суђењу судски вештак, Жељко Каран.

Ћулум је убијен 15. маја прошле године, а за његово убиство суди се Синиши Шакићу званом Кинез.

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

ЗАНИМАЈУ ВАС ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОМОБИЛИ? Сада можете трговати ценом њихових акција!

БАЈДЕН НОВИМ ГАФОМ "ОДУВАО" И МИЛА И ЗДРАВКА! Грешка у Џозефом стилу - сад је јасно колико је Црна Гора "важна" за САД

БАЈДЕН НОВИМ ГАФОМ "ОДУВАО" И МИЛА И ЗДРАВКА! Грешка у Џозефом стилу - сад је јасно колико је Црна Гора "важна" за САД

ОПШТА ТУЧА, ТОТАЛНИ ХАОС, СЕВАЛЕ ПЕСНИЦЕ! Масивна макљажа на граници са Босном, не зна се ко кога удара (ВИДЕО)

ОПШТА ТУЧА, ТОТАЛНИ ХАОС, СЕВАЛЕ ПЕСНИЦЕ! Масивна макљажа на граници са Босном, не зна се ко кога удара (ВИДЕО)

Каран је током сведочења испричао да је обавио обдукцију тела, која је била "јако компликована" због бројних повреда које је задобио Ћулум, те да је у овом случају забележена рекордна фото-документација од скоро 100 слика.

Током излагања свог налаза, он је појединачно описао свих 18 рана које је задобио Ћулум током напада.

- На телу су пронађене бројне ране. Било их је на рукама, које су лакше, затим ту су повреде главе, ногу, грудног коша, ребара и друге повреде - испричао је Каран.

Смртоносни погоци

Он је затим рекао да су смртоносне биле повреде главе и срца.

- Једна од хитаца је прошао кроз теме, лобању, мозак, и затим је хитац изашао испод вилице са леве стране. Ту је дошло до разорења мозга. Да је ово била једина повреда, била би смртоносна. Никада у историји нико није преживео овакву повреду - појаснио је Каран.

Према његовим речима, још једна рана била је смртоносна.

- Хитац је прошао кроз срце и разорио га. Такође, ова је повреда апсолутно смртоносна. На телу је било још доста повреда које су тешке и које могу бити смртоносне, али су ове две најтеже - истакао је Каран.

Чахуре

Као сведок данас је саслушан и Саша Јојић, који је запослен у Јединици за форензику МУП Републике Српске, а који је радио балистички налаз чахура и кошуљице зрна метка.

- Добио сам на анализу 22 чахуре, да утврдим из које пушке је пуцано и колико је оружја кориштена. Вештачењем сам дошао до резултата да се ради о мецима калибра 7,62 милиметра. Утврђено је да је 13 метака испуцано из једне, а девет метака из друге пушке. Ради се о аутоматским пушкама или пушкомитраљезу - појаснио је Јојић.

Он је додао да не може са сигурношћу рећи из које је тачно пушке пуцано, али да се највероватније ради о аутоматској пушки „Ак-47“, или пушкама које су направљено по узору на њу.

Када је у питању кошуљица зрна која му је дошла на вештачење, Јојић је рекао да се ради о зрну калибра 7,62 милиметра, а да је испуцано из аутоматске пушке типа калашњиков.

Приговори адвоката одбране

Адвокати оптуженог Шакића имали су бројне приговоре на резултате и начин на које је урађено ово вештачање, сматрајући да је оно непотпуно.

Свој исказ дала је и вештак Биљана Васић Дакић, која је такође запослена у Јединици за форензику МУП РС. Она је вештачила одећу одузету од оптуженог Кинеза, како би се утврдило да ли је било барутних честица на њој.

- На унутрашној страни кациге, торби, тренерки, дуксу и јакни пронађене су честице које могу потицати од барута - појаснила је Васић Дакићева, која је додала да на другим деловима одеће нису пронађени трагови барута.

У суду је саслушан и сведок Тихомир Зорчић, који је испричао да на подручју Драгочаја има викендицу и да је на дан убиства био ту.

- Пре подне сам чуо да неко рафално пуца, а током дана чуо сам како у близини моје викендице пролазе мотоцикли, али и аутомобили. После неких сат времена од пуцњаве чуо сам да нека жена плаче и јауче - рекао је Зорчић.

Оптужница

Оптужница терети Шакића да је заједно и по претходном договору са непознатим особом, у претходном временском периоду, а пре 15. маја 2020. године, набавио мотоцикл и искористио га за извиђање места на којем су оштећеног планирали убити, као и аутоматско ватрено оружје и муницију којим ће починити дело.

- Они су потом подесним алатом прилагодили две локације на лицу места, у Драгочају, у пошумљеном појасу поред локалног пута, који су користили за своје скривање и скривање мотоцикла, те за осматрање и обављање кривичног дела - наведено је у оптужници.

Затим су 15. маја око 11.15 у Драгочају, засеок Кочићи, у заседи сачекали оштећеног Ћулума, који је наишао путем, возећи аутомобил. На возило су испалили најмање 22 хица из два аутоматска оружја, која су оштећеном нанела тешке и по живот опасне повреде, услед којих је преминуо.

Парафинска рукавица

Током сведочања Биљане Васић Дакић, адвокат Жељко Пантић ју је упитао да ли је кориштена у овом случају парафинска рукавица. Затим је питао да ли је тачно да је Интперол давно донео одлуку да се она више не користи и да се с тим служе само још у бившој Југославији, Албанији и Мадагаскару.

На то је вештак одговорила да је то код нас дозвољено и да се користи.