Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАКОН РАЗОРНИХ ОПТУЖБИ, ОГЛАСИО СЕ ХРВАТСКИ ЦРВЕНИ КРСТ: Да ли се хуманитарна помоћ дели по националној припадности?

04.01.2021. 16:58
Пише:
СрбијаДанас/Блиц
Zemljotres u Petrinji
Земљотрес у Петрињи / Извор: Реутерс

Црвени крст Хрватске се огласио поводом оптужби да хуманитарну помоћ не дели погођеним Србима једнако као Хрватима

У несрећи какву је задесила Хрватску након разорног земљотреса, развиле су су још разорније приче о томе да се хуманитарна помоћ поједним оштећенима у земљотресу ускраћује, и то пре свега Србима.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МЕЂУ МИГРАНТИМА ПОНОВО СЕВАЛИ НОЖЕВИ: Један са тешким повредама превезен у болницу

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) МЕЂУ МИГРАНТИМА ПОНОВО СЕВАЛИ НОЖЕВИ: Један са тешким повредама превезен у болницу

СНИМАК СВИХ ЗЕМЉОТРЕСА КОЈИ СУ ПОГОДИЛИ ХРВАТСКУ: Шест дана страха и разарајуће силе природе (ВИДЕО)

СНИМАК СВИХ ЗЕМЉОТРЕСА КОЈИ СУ ПОГОДИЛИ ХРВАТСКУ: Шест дана страха и разарајуће силе природе (ВИДЕО)

У ЗЕМЉОТРЕСУ ОШТЕЋЕНЕ КУЋЕ 50.000 ЉУДИ! Пет цркви потпуно уништено, 11 школа више не постоји...

У ЗЕМЉОТРЕСУ ОШТЕЋЕНЕ КУЋЕ 50.000 ЉУДИ! Пет цркви потпуно уништено, 11 школа више не постоји...

Права бура подигла се у Хрватској након што је волонтерка из делова земље који су уништени у разорном земљотресу снимила видео поруку у којој је оптужила Црвени крст Хрватске да помоћ угроженима делу по нациоланој припадност! Снимак који је за тренутак обишао читав регион и изазвао експлозију негативних реакција убрзо је добио и званичне одговоре Црвеног крста - признање да"помоћ и даље није стигла у све крајеве због хаоса у коме се и даље сви сналазе како знају, али и јасну поруку да дискриминације по националној линији није било.

Волонтерка која помаже становништву у Мајским Пољанама у Хрватској, месту која је екстремно страдало у последницама земљотреса, напиравила је снимак са лица места, који је објавила на Фејсбуку и у коме је навела да Црвени крст прво пита за нациналност па тек онда подели помоћ. Све то протумачено је као да се људима српске националности који су угрожени у хорору који је задесио Хрватску нико не пружа помоћ.

- Црвени крст није урадио оно што је требало, када људи долазе по помоћ питају их за документе и које су националности... Страдалима помажу грађани који су дошли из целе Хрватске, док су службе задужене за помоћ, пре свега Црвени крст, заказале... - навела је, између осталог волонтерка Романа Иљегић.

Истовремено, појавиле су се приче да се помоћ преусмерава на друга места, даље од села која насељава претежно српско становиништво.

"Истина је да има пропуста, али..."

Убрзо се огласио и Црвени крст, који је саопштио да њихови тимови још нису стигли да обиђу сва места, да има одређених пропуста, али да то нема везе са националношћу угрожених.

Катарина Зорић портпаролка Црвеног крста Хрватске потврдила је данас да је било пропуста у расподели помоћи становништву па чак, како је рекла, има и оних места и засеока до којих њихови мобилни тимови још нису ни стигли. Али са друге стране каже да лажне вести и дезинформације угрожавају донације угроженом становништву.Навела је и да су због, како је рекла дезинформација подигнуте кривичне пријаве.

- Истина је да имате ситуације да неко добије неколико пута помоћ, а да неко не добије. Тражимо мало више разумевања за рад на терену. Јуче поподне смо пронашли неке засеоке, тек смо јуче сазнали за њих. Тако да не могу рећи да смо обишли све, то је велико подручје. Број донација пада и то искључиво због лажних вести - изјавила је Зорић.

zemljotres
земљотрес / Извор: Реутерс

Тврдње волонтерке Иљегић, да хрватски Црвени крст тражи документа људима који су претрпели штету у земљотресу на Банији пре дељења помоћи и пита их које су националности, директор центра "Веритас" Саво Штрбац сматра могућим, али искључиво на нивоу појединачног инцидента.

- Не би ме зачудило да има таквих људи. Није искључено да је ова жена видела и доживела ово што прича. Не могу се искључити ти појединачни случајеви. Ако је то тако, онда је то страшно – каже Штрбац.

Милорад Пуповац председник Српског националног већа у Хрватској такође каже да је вероватно реч о појединачном случају и подсећа да комплетан народ у овом делу Хрватске има исту муку.

- Црвени крст не пита за националност - каже Пуповац и додаје да они такође имају кризни штаб који комуницира са свима и су ту врата свима потпуно отворена.

"Уопште не гледам да ли су то моји Срби или људи других националности"

И док се утврђује шта се засита десило, свештеник Горан Каламанда из Глине за "Блиц" каже да је за причу о легитимисању људи приликом дељења помоћи чуо само из медија.

- Управо сам код једне породице, дошао сам да их обиђем и да им помогнем. Нисам се на терену сретао са таквим ситуацијама, да се људи прво деле по националности, па да им се тек онда помаже. Могу да кажем и за свој пример, уопште не гледам да ли су то моји Срби или људи других националности када делимо помоћ – рекао је Каламанда.

zemljotres
земљотрес / Извор: Реутерс

И Никола Јањанин, председник Већа српске националне мањине из Петриње тврди за да су им складишта пуна хуманитарне помоћи. Хране, одеће и покривача има, нешто им је фалило грејалица и детерџента, али и то је стигло. Кровови у његовом селу Горња Бачуга у околини Петриње полако се поправљају, сваки дан долазе екипе које то раде. Највише их, открива, муче бесане ноћи, јер се земља и даље тресе, јутрос је опет био потрес јачине 4,5 по Рихтеру!

- Стално стрепиш и мислиш ево га опет, све ће се порушити! Кад би знали да неће бити тако разорних потреса, било би нам лакше, ови до 4,5 по Рихтеру се дају издржати - каже Јањанин.

"До неких помоћ још није стигла"

Бранка Бакшић Митић, заменица градоначелника Глине из редова српске националне мањине, рекла је да још сви угрожени нису добили контејнере, а ни помоћ.

- Синоћ сам добила информацију да до једног човека нико још није дошао. На терен треба да иду људи који познају подручје. Не може нико наћи све људе, јер не знају за све те забачене куће – изјавила је Бакшић.