Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЧАК (12) ПРЕТРПЕО БРУТАЛНО ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ: Школа лагала оца детета и покушала да заташка случај

07.05.2022. 23:45
Пише:
Србија Данас/Јутарњи
vršnjačko nasilje
вршњачко насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

Родитељи повређеног дечака, па и лекари који су га прегледали, уопште нису имали информацију о томе што се догодило, већ, наводно, само верзију из школе - да је дечак сам пао.

Дечак стар 12 година, ученик једне карловачке основне школе, жртва је бруталног вршњачког насиља које се одиграло на школском игралишту у четвртак нешто после поднева. Две године старији дечак ухватио га је за ноге и наглавачке бацио на бетон. Са повредама темена, раздеротинама лица и руке и потресом мозга хитно је пребачен у Општу болницу Карловац.

ПОГИНУЛА ЦЕЛА ПОРОДИЦА! Стравична несрећа - аутомобил слетео у канал (ВИДЕО)

ПОГИНУЛА ЦЕЛА ПОРОДИЦА! Стравична несрећа - аутомобил слетео у канал (ВИДЕО)

МИРЕЛА НОСИ ФЕТУС СА ТУМОРОМ НА МОЗГУ, А НЕ ДАЈУ ЈОЈ ДА УРАДИ АБОРТУС! Очајна жена: Само кажу "Жао ми је и срећно"

МИРЕЛА НОСИ ФЕТУС СА ТУМОРОМ НА МОЗГУ, А НЕ ДАЈУ ЈОЈ ДА УРАДИ АБОРТУС! Очајна жена: Само кажу "Жао ми је и срећно"

ТРИ ОСОБЕ ПОГИНУЛЕ КОД ВЕЛИКЕ ГОРИЦЕ: Стравична саобраћајна несрећа - међу страдалима и дете

ТРИ ОСОБЕ ПОГИНУЛЕ КОД ВЕЛИКЕ ГОРИЦЕ: Стравична саобраћајна несрећа - међу страдалима и дете

Постоји још један, једнако тужан део ове ужасне приче. Родитељи повређеног дечака, па и лекари који су га прегледали, уопште нису имали информацију о томе што се догодило, већ, наводно, само верзију из школе - да је дечак сам пао.

Али, истину им је дојавио родитељ једног од дечака који су томе сведочили - тек у вечерњим сатима. Родитељи дечака и сами су просветни радници у две друге школе на подручју града. Шокиран реакцијом школског особља, огорчени отац на друштвеној мрежи је објавио хронологију целог случаја.

Прву информацију да се нешто догодило добила је дететова мајка, коју је с непознатог броја назвала његова разредна и рекла да је дечак неколико минута пре наставе доживео пад на бетон док се играо лоптом и да га је одвезла хитна.

Vršnjačko nasilje
Вршњачко насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

Она је дошла у болницу и доживела шок када је видела како је изгледао. За то време отац је безуспешно покушао да добије на телефон разредног старешину како би сазнао детаље о паду. То је занимало лекаре из два разлога: прво, повреде су биле у нескладу са причом о страдању, а друго, требале су им тачне информације како би могли да прилагоде лечење, било им је важно да знају је ли и колико дуго дечак био без свести.

- Био сам у школи око 15 сати, разредни старешина је изашла и није се јављала на мобилни, добио сам прве информације од чистачице, која је међу првима притрчала до њега да га је видела при свести. Тада ми је то било довољно. Знам колико мало треба да се игра претвори у несрећу, и сам сам се тога нагледао као професор последњих 20 година. Све смо то пренели лекарима па смо до 19 сати имали само ту верзију о паду. Њима је она била чудна, срећом, одлучили су да га задрже - говори отац.

Око 19.10 сати назвао га је отац дечака који са његовим сином иде у разред, да провери како је мали. Тада отац сазнаје горку истину, да је његовог сина старији дечак ухватио за ноге и бацио на главу попут вреће, а свему је сведочило десетак ученика из његовог разреда.

Пет минута касније отац је опет куцао на школска врата, али опет није било никога осим чистачице. Разредна им се јавила тек око 20.30 са доста невероватном причом. Рекла је да се није могла јавити раније јер је на послу била цео дан без мобилног телефона, а онда нагласила како мора да чује и другу страну приче пре него што ишта јави њима те је, пре него родитеље, желела да обавести стручну службу и разредну другог ученика.

- Значи, ми сатима лекарима дајемо потпуно погрешне информације о повредама, односно о начину пада. Чак лекари пропитују није ли се можда пењао на неку пречку па пао на главу, а ми их уверавамо да је пао сам од себе, да се спотакао. Особље школе имало је тачно информације практично одмах након пада, али нам је све прећутано, све док то нисмо сазнали од родитеља другог детета. Школи је било важније да прво утврди ко је крив. Па није ли здравље детета важније од свега, па тако и од утврђивања нечије кривице - пита очајни отац.

vršnjačko nasilje
вршњачко насиље / Извор: Профимедиа/илустрација

Сутрадан у јутарњим сатима отац је позван у школу и одржан је састанак с разредним старешином, педагогом и директорком. Након тога отац је био у још већој неверици.

- Директорка ми је казала да "вршњачко насиље није насиље ако није у више наврата", односно ако се ради о изолованом случају, па су проценили да се радило само о сукобу који је завршио несрећним случајем те да зато нису покренули протокол о насиљу. Покушавао сам им објаснити да није на њима да истражују и испитују случај, већ је то посао полиције, поготово кад ти друга деца испричају да је дете било ухваћено за ноге и бачено на бетон на главу. А мени педагог каже овако: "Па где бисмо ми били да пријављујемо сваку дечју чарку, полиција би нам сваки дан била у школи". Ја им чак не замерам што дете нису испратили до болнице у возилу хитне медицинске помоћи и чекали мене и мајку детета, али ми је несхватљиво да нам нису јавили шта се догодило - говори отац.

Отац је након тога отишао у полицију и просветну инспекцију и пријавио догађај, а са случајем је упознао и државну обмудсманку за децу. Ако им је, каже отац, био циљ да заташкају цео случај, каже, неће у томе успети. Дражи би му, додаје, био епилог да само не знају радити свој посао, али то у оваквим случајевима може бити једнако погубно.

Дечак је пуштен из болнице, има вртоглавице од потреса мозга. Изгубио је памћење и ни данас не зна ништа о томе како је страдао. Дечак је истакнути спортиста и на прагу репрезентације са којом би ускоро требало на Европско првенство. Хоће ли пропустити нешто што му је толико важно, једино је што њега у овом тренутку брине.

- Свесна сам тога да информације које су дошле до вас засигурно изазивају пажњу  јавности, али будући да је случај у обради надлежних тела, нисам у могућности давати икакве информације о наведеном случају. Хвала вам на разумевању и верујем у сарадњу у неким повољнијим околностима - поручила је директорка школе.