Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТИ ИЗАБРАЛИ СРБИНА: Пленковић открио који симболи ће бити на еврима - својатају нашег човека (ФОТО)

21.07.2021. 16:39
Пише:
Србија Данас/Агенције
Andrej Plenković
Андреј Пленковић / Извор: Профимедиа/илустрација

Кључно је било да мотив представља Хрватску?

Андреј Пленковић на прес конференцији упитан је да ли може да открије који ће хрватски симболи бити на кованицама евра. Премијер Хрватске се мало двоумио да ли ће одговорити, али на крају је ипак открио.

БОКИ 13 ИПАК ОСУЂЕН: Потврђене затворске казне за аферу "РЕКЕТ", ево колико година ће провести иза решетака

БОКИ 13 ИПАК ОСУЂЕН: Потврђене затворске казне за аферу "РЕКЕТ", ево колико година ће провести иза решетака

НИЈЕ ХТЕЛА ДА БУДЕ СА ЊИМ, А ОН ТВРДИО ДА ЋЕ ЈОЈ УБИТИ ПОРОДИЦУ: Бањалучанин (18) ухапшен због стравичних ПРЕТЊИ

НИЈЕ ХТЕЛА ДА БУДЕ СА ЊИМ, А ОН ТВРДИО ДА ЋЕ ЈОЈ УБИТИ ПОРОДИЦУ: Бањалучанин (18) ухапшен због стравичних ПРЕТЊИ

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЈУГОСЛАВИЈУ: Прича о сеоској лепотици која је распорила трудницу и узела јој бебу

ЗЛОЧИН КОЈИ ЈЕ ПОТРЕСАО ЈУГОСЛАВИЈУ: Прича о сеоској лепотици која је распорила трудницу и узела јој бебу

- Пре тога само бих рекао да ћемо учинити све да испунимо критеријуме да уђемо у еврозону 2023. Свака земља има могућност на једној страни кованице имати неки национални мотив, па тако и ми - рекао је.

- Искристали су се следећи предлози: шаховница, карта Хрватске, куна, Никола Тесла и глагољица. То би отприлике био концепт. Шаховница као подлога, а онда би ишло редом - карта Хрватске на 2 евра, куна на 1 евро, на 50, 20 и 10 центи Тесла и на 5, 2 и 1 цент глагољица - рекао је Пленковић.

- Никола Тесла је дошао на темељу интернетске анкете као најпожељнији. Избацио је Дубровник и ушао у петорку.

Из ХНБ-а наводе да су основни критеријуми за одабир којима су се при одлучивању водили чланови Комисије за одабир и Комисије за новац били прихватљивост мотива најширем делу јавности, независно од регионалне припадности, доби, светоназору или политичком опредељењу те његова делотворност да буде национални симбол, односно да постиже висок ступањ идентификације у најширој јавности.

Nikola Tesla
Никола Тесла / Извор: Профимедиа/илустрација

Притом је кључно било да мотив представља Хрватску, било кроз опште прихваћене симболе, великане, културне или природне знаменитости, изуме или историјска збивања.

Како даље истичу, важно је и да постоји препознатљивост мотива као хрватског у међународном окружењу те је битна и техничка изведивост мотива на малим димензијама кованица, као и чињеница да предложени мотив није подложан ауторским правима.

Напослетку, додају, ту је и критеријум конверзије, односно способност мотива да олакша прелаз на нову валуту, у ликовном облику, али и у истовременом емоционалном повезивању традиције с новим валутом, евром.

У финалној одлуци Комисија за новац у свом се одабиру руководила и оценама мотива грађана који су суделовали у одабиру националне странице еврокованица у веб анкети на страници еуро.хр и у структурираном националном истраживању на узорку од 1000 грађана. Мотиви које су грађани оцењивали били су шаховница, географска карта Хрватске, куна, глагољица и Дубровник, каже се у саопштењу.

Своје оцене у веб анкети дало је готово 50 хиљада грађана, а сваки мотив грађани су имали прилике да оцене на скали оцена од један од пет (односно оценама у распону од "уопште ми се не свиђа" до "највише ми се свиђа"). Такође су могли да предложе по један додатни мотив у складу с властитим ставом о томе који би мотив најбоље представљао Хрватску на националној страни еврокованица.

Највећу просечну оцену добила је шаховница, следи географска карта Хрватске, глагољица, куна те Дубровник, при чему је потоњи мотив био битно слабије оцењен у односу на друге мотиве, наводе из ХНБ-а.

Грађани су притом изнели више од 11.000 слободних предлога, а међу њима се доминантно издвојио мотив Николе Тесле. Појединачно је Теслу предложило 2599 грађана, што чини више од 20 посто свих предлога, односно Тесла је добио 2,5 пута више гласова него друго рангирани предлог.

У оквиру истраживања јавног мнења на узорку од 1000 грађана, пак, највећу просечну оцену је добила шаховница, потом следи географска карта Хрватске, Дубровник, глагољица те куна, при чему су потоња три мотива била врло изједначена. У тој је телефонској анкети свега 300 грађана изнело своје предлоге мотива, а уз Плитвичка језера и природне лепоте Хрватске, грађани су такође навели Николу Теслу као могући мотив за националну страну еврокованица.

На темељу одабраних мотива ХНБ ће почетком августа објавити отворени натечај за израду идејног решења (графичког приказа) националне стране кованог новца еура. Графички обликоване мотиве националне стране кованица еура ХНБ ће средином октобра ове године послати Европској комисији и Већу Европске уније, односно на одобрење свим чланицама европодручја, истиче се у саопштењу.

Израда кованог новца евра с хрватском националном страном требала би започети најраније шест месеци пре дана увођења евра, односно након Одлуке Већа ЕУ-а да Хрватска уводи евро.