Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ХРВАТСКИ ДЕСНИЧАРИ ПОБЕСНЕЛИ ЗБОГ ПАПЕ ФРАЊЕ: Почели да га мрзе горе него СРБЕ, зато што уважава став СПЦ о Степинцу

08.05.2019. 18:37
Пише:
Танјуг
Papa Franja
Папа Фрања / Извор: Профимедиа

Обични Хрвати католици су свој гнев према Фрањи већ издашно просули по друштвеним мрежама и у коментарима чланака на порталима.

Питањем чему служи потврда о светости Алојзија Степинца, ако историјска истина није јасна, папа Фрања не само да је узнемирио хрватску јавност, већ је највероватније изгубио и последњу трунку симпатије коју је имао међу католицима, католичким бискупима, интелектуалцима, колумнистима и осталим перјаницама хрватске десно-клерикалне сцене, пише портал Index.

Index с тим у вези констатује да мржња коју они притом изражавају према папи Фрањи може се упоредити само с мржњом каквој је изложен, на пример, лидер Самосталне демократске српске странке у Хрватској и лидер СНВ, Милорад Пуповац.

ДУПЛЕ ПРОДАЈЕ, ЛАЖНИ ВЛАСНИЦИ И ДРУГЕ ПРЕВАРЕ: Ове три ствари мора да зна свако ко купује или продаје стан

ДУПЛЕ ПРОДАЈЕ, ЛАЖНИ ВЛАСНИЦИ И ДРУГЕ ПРЕВАРЕ: Ове три ствари мора да зна свако ко купује или продаје стан

ПАПА ОТКРИО ДЕТАЉЕ О АЛОЈЗИЈУ СТЕПИНЦУ: Молио сам и промишљао, помогао ми је овај СРПСКИ ЧОВЕК!

ПАПА ОТКРИО ДЕТАЉЕ О АЛОЈЗИЈУ СТЕПИНЦУ: Молио сам и промишљао, помогао ми је овај СРПСКИ ЧОВЕК!

УХАПШЕНО 17 ДИРЕКТОРА: Лисице због утаје пореза

УХАПШЕНО 17 ДИРЕКТОРА: Лисице због утаје пореза

Гордана Духачек у ауторском тексту за Index каже да папа Фрања не само да је, како наводи, де фацто најавио да ће се на канонизацију ултимативног јунака хрватског ултраконзервативног католичанства још дуго чекати, него и да она зависи од става Српске православне цркве, омиљеног непријатеља Хрвата католика којег не подносе не зато што је јако различит од њих, него зато што су "запањујуће слични".

За разлику од остатка света, каже ауторка, реформаторски настројени папа Фрања није никада био претерано омиљен међу хрватским католицима, ни приближно као његови претходници Иван Павле ИИ. и Бенедикт XVI.

papa Franja
папа Фрања / Извор: Профимедиа

- Фрања је за средњу струју Хрвата католика од почетка свог понтификата саспектни левичар који заиста покушава да проповеда љубав и толеранцију, а њима су увек били дражи папе који се баве ширењем непријатељства и формалног ауторитета Католичке цркве - каже она.

Фрањи се, додаје ауторка, замерало и што системски заобилази Хрватску.

Папа је, наиме, радије путовао у Босну и Херцеговину и то у, како наводи, хрватским националистима омражено Сарајево те је и тамо проповедао о помирењу и малтене, братству и јединству, уместо да је затражио оснивање трећег ентитета за Хрвате у БиХ.

- Посебан шок је изазвала одлука папе Фрање да ће с представницима СПЦ-а основати комисију која ће се бавити улогом Степинца у Другом светском рату и тиме треба ли он бити проглашен свецем Католичке цркве, што је пројект у који се међу Хрватима католицима кроз године уложило неизмерно много труда", наводи ауторка и додаје да спротно томе, Католичка црква у Хрвата се, каже, воли сама описивати Степинчевом црквом, што је прилично бизарно ако се зна да је темељ католичанства универзализам, односно да не постоје аутокефалне католичке цркве - додаје Духачек.

Пак, и тада се могло још наћи каптолских моћника који ће оправдавати Фрању, објашњавајући да СПЦ не може зауставити Степинчеву канонизацију, али након Папиних најновијих изјава сасвим је јасно да ће се Хрвати католици морати још начекати до проглашења Алојзија светим, пише Духачек.

Alojzije Stepinac
Алојзије Степинац / Извор: Профимедиа

Један од кључних медијских "мегафона десно-клерикалних ставова, колумнист Ивица Шола", од почетка Фрањиног мандата писао против њега, али је прошле године кренуо са жестоким фронталним нападима и немилосрдним инвективама у серији хистеричних текстова.

- У марту 2018. је констатовано да је "модел Цркве папе Фрање историјски фалсификат и хереза", у јулу је папу оптужио да око себе гради култ личности, у септембру се згражао што папа Фрања "склапа савез с (нео)марксистима у борби против сиромаштва", а у јануару ове године је написао да "више није јасно води ли Цркву папа Фрања или Сорош - написао је Ивица Шола.

Пре два дана га је у колумни у Слободној Далмацији прогласио "политичаром глобализма".

- За Папу и умнике које је окупио суверенитет, нација и држава инхерентно су негативни, па и појмови неприкладни 'ери глобализације', читај 'идеологији глобализма', које је бит идеологија другога и сотонизирање својега, западног. Сам папа Фрања на аудијенцији се обратио учесницима скупа жестоко се обрушивши на 'конфликтни национализам' и 'подизање зидова' - подсећа ауторка.

Папи Фрањи су Хрвати католици замерили и то што је иронисао феномен наводних указања Исусове мајке Марије у Међугорју у БиХ, на чему су херцеговачки фрањевци од почетка 1980. до данас изградили милонску индустрију.

НОВА ПРОИЗВОДНА ГРАНА: Марихуана легално у Хрватској?

НОВА ПРОИЗВОДНА ГРАНА: Марихуана легално у Хрватској?

МАЛОЛЕТНА ДИЛЕРКА УХВАЋЕНА НА ДЕЛУ: Полиција привела девојчицу (14) осумњичену за ДИЛОВАЊЕ ХЕРОИНА!

МАЛОЛЕТНА ДИЛЕРКА УХВАЋЕНА НА ДЕЛУ: Полиција привела девојчицу (14) осумњичену за ДИЛОВАЊЕ ХЕРОИНА!

Политичка школа у Кумровцу продата Кинезима за 2 милиона евра

Политичка школа у Кумровцу продата Кинезима за 2 милиона евра

Нема сумње да ће права бујица жестоких реакција на најновију Фрањину изјаву о Степинцу тек уследити, али европска парламентарка, Ружа Томашић, носилац листе Хрватских суверениста и велика Хрватица и католкиња, пожурила је да буде прва од истакнутих актера с деснице која је прозвала Папу.

Она је објавила да је Фрањи већ послала протестно писмо и констатовала да "Папа на овај начин још једном суди Степинцу", те запитала зашто би она mmislila оно што мисли папа, што је, како се наводи дирљив момент еманципације од црквеног ауторитета и неочекивани прилог слободи мисли с хрватске деснице.

Туђманов амбасадор Дарко Бекић је пак на свом фејсбук профилу запитао "Хоће ли неко тужити папу Фрању због вређања целог народа?".